Протигрибкові препарати для дітей - перелік ефективних таблеток, мазей, кремів, свічок і застосування

Для усунення мікроорганізмів, що викликали грибок стопи, шкіри або інших органів, використовують протигрибкові препарати для дітей у вигляді розчинів, таблеток, свічок і капсул. У педіатричній практиці використовуються медикаменти з малою токсичністю. Широка група антимікотичним препаратів знищує збудників хвороби в організмі, не завдаючи йому шкоди.

Грибкові захворювання у дітей

Поразка дитячої шкіри та її похідних патогенними формами грибка проявляється свербежем, лущенням, деструкцією нігтів, випадінням волосся і розтріскуванням шкіри. Досвідчений погляд дерматолога відразу визначає грибкове ураження. При наявності сумнівів здійснюється діагностика шляхом люмінесцентного дослідження зскрібка на мікрофлору і мікроскопії. Лікувальна терапія у відношенні грибка здійснюється із застосуванням антигрибкових засобів зовнішнього і системного дій. Проводиться лікування імуностимуляторами, кортикостероїдними і десенсибілізуючими засобами.

Необхідність своєчасної діагностики та подальшого лікування обумовлюється тим, що грибок в процесі життєдіяльності виділяє токсини, які дитячий організм переносить особливо важко. Починається ослаблення імунітету, загострюється симптоматика хронічних патологій. Зараження дитини відбувається при взаємодії із зовнішнім середовищем. Це може бути як хвору тварину, так і осіб або предмети загального користування. Найпоширенішими і заразними захворюваннями у дітей є мікроспорія і стригучий лишай, при яких уражається шкіра голови.

Види дитячих препаратів

Вибрати ефективний протигрибковий препарат для дітей є складним завданням, тому що він повинен володіти малою токсичністю, ефективно справлятися зі збудниками мікозів, діяти на грибкові мембрани. Класифікація медикаментів:

  1. За походженням: природні полиены, синтетичні азоли і аллиламины, інші групи.
  2. За способом застосування: системні (вживаються всередину), місцеві (використовуються зовнішньо або ректально).
  3. За типом лікарської форми: креми, мазі, лосьйони, суспензії, присипки, таблетки, шампуні, пастилки, супозиторії, аерозолі, лаки для нігтів.
  4. За типом активного речовини: похідні триазолу або імідазолу (Галопрогин, Ціклопірокс), аллиламина (Экзодерил, Тербизил, Ламізил).

Протигрибкові препарати для внутрішнього застосування

Системні протигрибкові препарати інакше називаються «для внутрішнього застосування». Вони використовуються при важких випадках ураження грибком організму, випускаються у форматі розчинів, порошків для розведення водою, таблеток та капсул. Медикаменти можуть застосовуватися в якості монотерапії або поєднуватися з іншими групами засобів крім антацидів, які зменшують їх всмоктуваність.

Протигрибкові препарати в таблетках

Таблетований формат дитячих ліків є однією з найпопулярніших. Такі кошти приймають під час або після прийому їжі, запивають водою:

  1. Тербизил – призначається з двох років і дітям з масою тіла понад 12 кг Середня доза становить 125 мг/добу раз на день курсом до 14 днів. Використовується медикамент для лікування мікозів волосистої частини голови, випускається також у формі крему.
  2. Ністатин – з групи полиенов, активний по відношенню до грибів роду Candida. Ліки лікує кандидози слизових оболонок, шкіри, кишечника, порожнини рота і глотки. Ністатин призначають для профілактики кандидозу шлунково-кишкового тракту (ШКТ).
  3. Пімафуцин – містить натаміцин, полієновий протигрибковий антибіотик з фунгіцидним ефектом. Таблетки діють в просвіті кишечника, не надаючи системного впливу.

Капсули

Протигрибкові препарати в капсулах теж популярні, відрізняються від таблеток захищеним вмістом, який абсорбується в шлунку, але не застосовуються при захворюваннях нирок. Відомими медикаментами є:

  1. Ітраконазол – ефективно усуває симптоми дерматофитии, знижує активність дріжджових і цвілевих грибів. Засіб застосовується протягом 2-4 тижнів, призначається дітям з обережністю.
  2. Флуконазол – використовується за призначенням лікаря, що лікує мікози шкіри, нігтів та інші інфекції.
  3. Дифлазон, Дифлюкан – аналоги Флуконазолу, але дешевше за ціною, можуть застосовуватися для лікування системних мікозів нігтів і шкіри.

Місцеві препарати

Протигрибкові препарати для горла, шкірних покривів і кишечника використовуються місцево. Це означає, що вони мінімально діють на системний кровотік, не потрапляючи в тканини організму, не накопичуючись і не впливаючи на печінку. Формами випуску таких засобів є мазі, креми, лосьйони, спреї і ректальні свічки. Їх ефективніше використовувати на ранніх стадіях лікування грибка або при ураженні шкіри.

Протигрибкові мазі для дітей

Для обробки сухих ділянок шкіри з лущенням використовуються мазі. Вони відрізняються щільною, жирною текстурою, довго вбираються. Популярними засобами є:

  1. Ністатинова мазь – нею можна обробляти шкіру при кандидозі, слизові оболонки два рази на день курсом 14-30 діб. Точну тривалість терапії визначає дерматолог.
  2. Клотримазол – 2%-ная мазь з однойменною активним компонентом наноситься 2-3 рази/добу і ретельно втирається. Симптоми грибка швидко зникають, але слід продовжувати лікування ще якийсь час, щоб уникнути рецидиву грибкової інфекції.

Протигрибкові креми

Порівняно з мазями креми з антимикотическим ефектом застосовуються для дітей частіше, тому що відрізняються легкою, швидко впитывающейся структурою і комфортом при нанесенні. Відомими медикаментами є:

  1. Пімафуцин – 2%-ний крем застосовується кілька разів в добу, покращує стан хворого на 2-3 день після початку терапії.
  2. Микоспор – 1%-ний крем наноситься тонким шаром на уражену шкіру і ретельно втирається. Обробка проводиться раз на добу на ніч, курс триває 2-4 тижні. Не рекомендується використовувати крем для лікування грудних дітей.
  3. Травоген – 1%-ний крем наноситься на шкіру одноразово в день, ефективності починає проявлятися на 2-4 день застосування. Середній курс лікування новонароджених складе 6-10 діб, старше – до 2-4 тижнів.

Свічки

Протигрибкові свічки використовуються у дітей для ректального введення. Це допомагає позбутися від кандидозу кишечника, підняти місцевий імунітет для боротьби з грибками. Популярними препаратами є:

  1. Віферон – комплексне засіб з противірусною, антипроліферативну та імуномодулюючою дією. Він лікує кандидоз та вірусні ураження. Дітям призначають по одному супозиторію двічі/день курсом 5-14 днів.
  2. Ністатин – ефективний щодо патогенних грибків з роду Кандида, активний у лікуванні і профілактики кандидозу шкіри і слизових оболонок. Застосовують засіб двічі/день курсом 10-14 днів.
  3. Пімафуцин – містить макролидный антибіотик натаміцин, який усуває грибки шлунково-кишкового тракту і статевих шляхів. Засіб використовується в комплексній терапії, вставляється на ніч по одній штуці. Курс триває 3-6 днів, після його можна продовжити ще на 3-4 дні.

Область застосування

Протигрибкові препарати використовуються, в основному, при ураженні складок шкіри стоп і кистей у дітей. До найпоширеніших грибкових вад ставляться:

  • бластомікоз;
  • вісцеральний лейшманіоз;
  • аспергільоз;
  • трихофітія;
  • висівкоподібний лишай;
  • мікроспорія;
  • гістоплазмоз;
  • дерматофітія (шкірних складок тулуба; стоп; паху);
  • кератит грибкового походження;
  • криптококоз;
  • шкірний кандидоз;
  • оніхомікоз.

Протигрибкові препарати для шкіри

Медикаменти можуть випускатися у вигляді пасти, креми, мазі або емульсії з вмістом нафтифина, тербінафіну, миконазола, клотримазолу або кетоконазолу. Мають застосування Нафталановая, Саліцилова і Сірчано-дегтярна мазь. При важких випадках дерматофитии, при інфікуванні нігтів і волосся призначається системна антимикотическая терапія. В окремих випадках допустимо знищення грибка нігтів і шкіри за допомогою лазера.

Протигрибкові засоби для горла

Якщо симптоматика грибкового ураження горла знаходить своє підтвердження, то призначається специфічна медикаментозна терапія за допомогою антигрибкових засобів. Препарати можуть бути представлені таблетками, мазями, кремами. При запущених формах використовуються антибіотики. Засобів проти грибка, що влаштувався в горлі, дуже багато, але найвищу ефективність довели наступні препарати:

  1. Хепилор. Являє собою розчин для полоскання. Має виражену антибактеріальну, антигрибковою та протизапальним ефектами. Полоскання слід проводити регулярно, по 4 рази/добу. Курс – п'ять днів.
  2. Леворин. Являє собою антибиотический препарат, що пригнічує дріжджові гриби Кандида. Таблетки розсмоктуються за 10-15 хвилин. Денна норма для дітей 1-2 штуки.
  3. Флуконазол. Антигрибковий засіб у таблетованій формі. Відмінно засвоюється і дає хороший ефект. Дозування – одна таблетка на добу.

У гінекології

Існує широкий спектр ефективних препаратів, які призначаються при грибкових захворюваннях в гінекології. Вибір препарату індивідуальне, залежно від стадії захворювання. При хронічній запущеній формі застосовують протигрибкові креми, свічки, вагінальні таблетки, мазі. Практикується використання коштів як місцевого, так і системного впливу. До місцевим засобам ставляться:

  • Залаин: діюча речовина – сертаконазол, ефективний препарат у вигляді свічок;
  • Кандизол, Йенамазол 100, Канестен, Кандібене, Антифугол, Кандид В6, Клотримазол: вагінальні свічки з клотримазолом (діюча речовина);
  • Ифенек, Гинопеварил: еконазол;
  • Овулум, Гинотраваген: ізоконазол;
  • Кліон Д 100, Гіно-Дактарін, Микогал, Гінезол 7: міконазол;
  • Пімафуцин: натаміцин;
  • Тержинана, Поліжінакс, Ністатин: нистатит;
  • Бризорал, Кетоконазол, Ороназол, Ливарол, Веторозал: кетоканозол.

Протигрибковий антибіотик

До застосування антибіотиків для дітей слід вдаватися як крайній засіб або в особливих випадках. Так, офтальмологи допускають застосування Натамициновой суспензії, що входить в розряд полиеноловых антибіотиків з макролидной групи, які порушують проникність клітини грибка, що призводить до його загибелі. Для порятунку дитини від кандидозу застосовується Ністатинова суспензія або Амфотерицин Ст. ці препарати використовуються суворо під контролем лікаря.

Протигрибкові препарати для дітей до року

Грибкові ураження у грудних дітей вкрай важливо діагностувати на ранніх стадіях. Відповідати за діагностику повинен тільки лікар, який має обмежений вибір препаратів, дозволених до застосування у дітей до року. Характеристики і особливості застосування препаратів:

  1. Кандид: застосовується при молочниці у дітей. Випускається у формі розчину. Уражену ділянку протирають змоченим ватним тампоном 2-3 рази/ добу протягом 7-10 днів.
  2. Мірамістин: антигрибковий препарат широкого спектру дії. Мазь розподіляється тонким шаром в області поразки. Тривалість і частота визначаються лікарем.
  3. Ністатин: випускається у вигляді таблеток, мазі і вагінальних свічок. Високоефективний проти грибків Кандида. Мазь потрібно наносити на зону ураження тонким шаром, два рази в день. Терапія за допомогою таблеток і свічок здійснюється за інструкцією і під контролем лікаря.

Ціна на препарати від грибка

Купити протигрибкові дитячі препарати в Москві можна за такими приблизними цінами, зазначеними в таблиці:

Найменування препарату

Різновид формату

Об'єм/вага

Ціна, в рублях

Флуконазол

Капсули

2 шт.

56

Орунгал

14 шт.

1444

Клотримазол

Крем

20 г

77

Пімафуцин

30 г

333

Гризеофульвін

Таблетки

20 шт.

Двісті вісімдесят сім

Тербінафін

14 шт.

215

Ністатин

Супозиторії ректальні

10 шт.

108

Пімафуцин

6 шт.

522

Микоспор

Мазь

10 г

1726

Мікосептін

30 г

391

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!