Альбуцид для дітей - інструкція по застосуванню і склад, аналоги і вартість

Дитячі лікарські засоби батьки вибирають з особливою ретельністю. Активно зростаючий організм являє собою недосконалу систему, яку легко вивести з рівноваги. Згідно інструкції до застосування очні краплі Альбуцид для дітей використовують, починаючи з перших днів життя дитини, причому не тільки як лікувальний, але і як профілактичний засіб. Відгуки батьків підтверджують ефективність та безпеку препарату.

Що таке Альбуцид для дітей

Сульфацил натрію – офіційне найменування лікарської речовини. Препарат належить до групи сульфаніламідів, має протимікробну дію, але антибіотиком не є. Сульфаніламіди мають інший механізм дії. Попадання в очі дитині хвороботворних мікроорганізмів викликає запалення слизової оболонки – бактеріальний кон'юнктивіт та інші очні захворювання. Легке почервоніння рогівки, подразнення слизової оболонки ока вимагає уваги. Дитину потрібно показати лікарю, при необхідності провести лікування Альбуцидом для дітей.

Фармакологічна дія

Очні краплі Альбуцид відносяться до препаратів місцевої дії. Антибактеріальний ефект лікарського засобу проявляється до стрептококів, стафілококів, гонококкам, кишкових паличок, деякими видами паразитичних грибків і одноклітинних організмів. Альбуцидовый розчин накопичується в очних канальцях і знімає запалення, зупиняючи процес розмноження бактерій.

На відміну від антибіотиків, дія яких спрямована на знищення патогенних мікроорганізмів, Альбуцид тільки блокує в їх клітинах метаболічні процеси. Паразити втрачають здатність до поділу (розмноження). Поступово наявні збудники гинуть під дією захисних агентів імунної системи. Новим клітинам взятися нізвідки, і настає одужання.

Форма випуску

Основна фармакологічна форма препарату – розчин з концентрацією 20% (або 20 мг), 30% (або 30 мг) діючої речовини на 1 мл готового рідкого лікарського засобу. Очні краплі фасуються в поліетиленові флакони-крапельниці ємністю 5 мл або 10 мл. Додатково лікарський засіб пакується в картонну коробку і комплектується Інструкцією по застосуванню.

Застосування Альбуциду

Стандартний список захворювань, при яких призначаються краплі, пов'язаний з лікуванням бактеріальних інфекцій і запальних процесів передній частині очного яблука. Це:

  • гнійні інфекції рогівки;
  • кон'юнктивіти;
  • блефарит;
  • кератит;
  • хвороби, спричинені хламідіями;
  • післяопераційна реабілітація.

Альбуцид затребуваний ЛОР-практикою при лікуванні бактеріального нежитю, гнійного синуситу, хоча інструкція до застосування препарату таку інформацію не містить. Лікарський засіб у вигляді порошку застосовується при бактеріальному фарингіт, ангіна. Діюча речовина сульфацетамид викликає загибель збудника гонореї. Ця властивість використовується для профілактики бленореї – гнійного ураження очей у новонароджених.

Склад

Основна діюча речовина очних крапель – сульфацетамид. Крім нього допоміжними компонентами лікарського розчину є:

  • дистильована вода;
  • хлористоводнева кислота;
  • тіосульфат натрію.

Інструкція по застосуванню

Лікування і профілактика очних захворювань описано в інструкції до застосування препарату. Схеми лікування очними краплями нежитю, горла повинен визначити лікар. Лікарський засіб має багаторічний досвід альтернативного використання. Склалися стандартні дозування при використанні очних крапель для лікування ЛОР-захворювань. До цього часу виробники лікарського засобу не відображають цю інформацію в інструкції по застосуванню препарату. Назва «очні краплі» міцно закріпилося за Альбуцидом.

Очні краплі

Для дітей використовується 20%-ний розчин сульфацила натрію. Альбуцид дітям в очі призначає педіатр і коригує при необхідності схему лікування. Дозування лікарського засобу залежить від ступеня розвитку запального процесу. Альбуцид при кон'юнктивіті у дітей та інших очних інфекціях гострої форми закапують по 2-3 краплі 5-6 разів на день. У міру поліпшення стану маленького пацієнта доза знижується. Препарат відміняють при повному одужанні.

Альбуцид в ніс

При розвитку бактеріального нежитю призначають краплі Альбуцид в ніс дитині з концентрацією 20%. При лікуванні звичайного ГРЗ або алергічного риніту препарат не застосовується. Бактеріальний нежить відрізняється неприємним запахом виділення з носа, густою консистенцією, характерним зеленуватим або жовтуватим фарбуємо. Альбуцид при такому перебігу захворювання становить гідну альтернативу звичайним краплях з антибіотиком, якому збудники інфекції можуть проявляти стійкість (резистентність).

Перед застосуванням крапель носові ходи промивається розчином солі (концентрація підбирається індивідуально). У кожен носовий хід вводять по 1 краплі ліки 3-4 рази на добу. Альбуцид при нежиті у дітей використовується не більше 7 днів. Батькам не можна забувати, що лікарський склад надає тільки місцеву дію. При закапуванні він швидко стікає і потрапляє в стравохід, тому створити потрібну концентрацію діючої речовини в носових ходах проблематично.

Порошок для горла

При особливих показаннях Альбуцид використовують у вигляді порошку. Така фармакологічна форма застосовується для лікування захворювань горла – тонзиліту, фарингіту, ангіни. Порошок засипають безпосередньо на уражені ділянки горла. Ліки не можна ковтати, запивати. Необхідно дочекатися поки препарат розчиниться природним чином. За день процедуру повторюють 3-5 разів. Одноразова доза для дитини складає не більше 500 міліграм, добова – не більше 2 грамів.

Альбуцид для новонароджених

З метою профілактики бленореї Альбуцид для новонароджених в очі закапують відразу після народження. Лікарський розчин вводять по 2 краплі для кожного ока. Процедуру повторюють через 2 години. Захворювання розвивається у дітей, матері яких інфіковані гонококом. Діагностувати у жінки гонорею під час пологів неможливо, тому всім новонародженим закапують очі лікарським розчином.

Альбуцид в ніс немовляті педіатри призначають і при нежиті. Це засіб не потрапляє в кровотік, тому не надає негативної дії на крихітний організм. Лікарський розчин розбавляють теплою водою 1:1. В носик дитини спочатку закопують фізіологічний розчин і очищають носові ходи за допомогою аспіратора. Після цього розбавлений медикамент вводять по 1 краплі в кожну ніздрю 2-3 рази за добу. Тривалість лікування визначає лікар.

Передозування

Симптомами передозування є виникнення свербежу, печіння, набряк, подразнення очей і повік, сльозотечі. При таких проявах необхідно відкоригувати схему лікування, зменшити кількість закапувань і користуватися розчином з меншою концентрацією. Наприклад, замість 20% перейти на 10% розчин або розвести лікарський засіб навпіл з водою – 1:1.

Побічні дії

Інструкція по застосуванню препарату попереджає про можливі появи побічних реакцій. Краплі можуть викликати печіння, свербіж, почервоніння рогівки, набряк слизової оболонки повік. При прояві симптомів концентрацію діючої речовини необхідно зменшити або замінити лікарський засіб будь-аналогів, який схожий за складом або терапевтичній дії.

Педіатри звертають увагу батьків, що при частому використанні очних крапель на основі сульфацетамида для лікування нежиті розвиваються алергія і звикання. Щоб уникнути цих проявів варто переконатися, що збудник інфекції володіє чутливістю до діючої речовини препарату. В іншому випадку лікарський препарат допомагати дитині одужувати не буде.

Протипоказання Альбуциду

У деяких дітей спостерігається індивідуальна непереносимість сульфаніламідів, до яких належить основна діюча речовина очних крапель Альбуцид. Реакція проявляється нападоподібний чханням, набряком повік, почервоніння очей. Таким пацієнтам препарат протипоказаний. При раніше зафіксованої гіперчутливості дитини до будь-яких препаратів сульфаніламідної групи Альбуцид не може бути рекомендований для лікування.

Лікарська взаємодія

Альбуцид не призначають одночасно з препаратами, які містять солі срібла. Антисептичну дію Альбуциду знижується при одночасному застосуванні з місцевими анестетиками. Починаючи з 8-10 років дітям з вадами зору при особливих показаннях призначаються офтальмологічні лінзи. Використовувати очні краплі можна після видалення засобів корекції зору.

Аналоги

У Альбуциду багато аналогів за складом і принципом дії. Купити в інтернет-магазині, аптеках можна як російські, так і зарубіжні препарати, наприклад:

  1. Левоміцетин. Призначають при гнійних запаленнях, ячменях.
  2. Флоксал. Краплі з широким спектром дії для лікування бактеріальних кон'юнктивітів та інших очних інфекцій.
  3. Офтальмоферон. Використовують при запаленнях і інфекційних захворюваннях очей.
  4. Окуметил. Застосовується для знезараження, зняття запалення і набряклості.
  5. Тобрекс. Запобігають розвиток запального процесу, призначаються при післяопераційній реабілітації.
  6. Ципромед. Очні краплі з широким спектром дії.
  7. Офтаквикс. Для лікування різних захворювань очей.
  8. Нормакс. Використовується як очні та вушні краплі.

Ціна

Альбуцид є відмінною альтернативою місцевим антибіотиків не тільки за своїм фармакологічній дії, але і за вартістю. Лікарський засіб доступно для широкого кола пацієнтів, його вільно можна купити в будь-якій аптеці. Є можливість замовити його по каталогу інтернет-магазину. Середні ціни на препарат в аптеках Москви представлені в таблиці:

Концентрація для пацієнтів дитячого віку

Ємність, мл

Середня ціна, рублів

20%

5

22-39

10

23-31

Відео

Краплі для очей Альбуцид: як правильно закапувати

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!