Магнелис В6 – інструкція щодо застосування для лікування і профілактики

При виникненні судом з-за нестачі магнію в харчуванні, стресів лікарі прописують препарат Магнелис В6 – інструкція по його застосуванню включає інформацію про те, що він усуває м'язовий біль, нормалізує стан крові. Медикамент містить два активних компонента, які взаємно підсилюють один одного, запобігаючи виникненню серцево-судинних захворювань.

Таблетки Магнелис В6

Інструкція Магнелис В6 каже, що за фармакологічною класифікацією цей препарат належить до засобів, що заповнюють дефіцит магнію в організмі, що виникають з різних причин. Активними компонентами складу медикаменту є магнію лактат і піридоксину гідрохлорид (форма вітаміну В6), які підтримують нормальне функціонування клітин і беруть участь в обміні речовин.

Склад Магнелис В6

Виділяють таблетки Магнелис В6 і препарат з приставкою Форте (посилена формула). Детальний склад кожного препарату:

Магнелис В6

Форте

Опис

Білі таблетки

Концентрація магнію лактату, мг на 1 шт.

470

618 мг цитрату магнію

Концентрація піридоксину гідрохлориду (вітаміну б-6), мг на 1 шт.

5

10

Склад

Тальк, діоксид титану, сахароза, магнію стеарат , каолін, желатин, колідон, кармеллоза натрію, віск бджолиний білий та карнаубський, камедь акації

Упаковка

По 10, 30, 50, 60 або 90 шт. в пачці або банку

По 30 або 60 шт. в пачці

Фармакологічні властивості

Магнелис В6 відноситься до препаратів, що заповнюють дефіцит магнію в організмі. Цей мікроелемент є важливим для жінок, чоловіків і дітей, він виявляється у всіх тканинах тіла, потрібен для повноцінного функціонування клітин. Речовина бере участь у процесах метаболізму, регулює передачу нервових імпульсів, скорочення м'язів, проявляє антиаритмічну антиагрегантну та спазмолітичну дії. Нестача магнію може бути отриманий в результаті порушення режиму харчування, підвищеної фізичної або розумової навантаження, стресу, вагітності, застосування діуретиків.

Вітамін В6 бере участь в процесах обміну, є учасником регуляції метаболізму нервової системи, поліпшує всмоктування магнію із шлунка і сприяє його проникненню в клітини. Після правильного приймання таблеток Магнелис В6 їх усмоктуваність становить 50%. Препарат виводиться нирками з сечею, після клубочкової фільтрації виявляється 70% речовини, а його ресорбция в ниркових канальцях становить 96%.

Прийом препарату потрібен для забезпечення цілого ряду біохімічних процесів в організмі:

  • трансформація фосфату креатину до аденозинтрифосфорної кислоти (АТФ), яка є нуклеотидом – універсальним джерелом енергії в усіх клітинах;
  • контроль над енергетикою, участь у процесі синтезу білкових молекул, пептидних сполук;
  • реакції обміну речовин, регуляція передачі нервових імпульсів, скорочення м'язів;
  • усунення остеопорозу, артриту, мігрені, серцевій аритмії;
  • при нормальної концентрації магнію йдуть фибромиалгии, запори, передменструальні синдроми, зниження пам'яті, підвищена тривожність;
  • забезпечення ефективного використання глюкози клітинами, оберігання від коливання рівня цукру в крові;
  • поліпшення обміну речовин на клітинному рівні, сприятливий вплив на нервову систему, оптимальне поєднання умов для нормального перебігу вагітності.

Показання до застосування

Згідно інструкції по застосуванню, єдиним показанням до застосування препарату стає встановлений дефіцит магнію – ізольований або пов'язаний з іншими дефіцитними станами, що проявляється наступними симптомами:

  • підвищена дратівливість і стомлюваність;
  • порушення сну;
  • спазми в шлунково-кишковому тракті;
  • прискорене серцебиття;
  • болі і спазми в м'язах, відчуття поколювання, судоми, підвищений тонус.

Як приймати Магнелис В6 в таблетках

Інструкція по застосуванню вказує, що таблетки Магнелис В6 призначаються дорослим і дітям старше шести років. Перші приймають по 6-8 таблеток на добу, діти віком від шести років з масою тіла від 20 кг повинні вживати 4-6 таблеток/день. Добова доза препарату ділиться на 2-3 прийоми, таблетки вживаються під час їжі, запиваются склянкою чистої води. Курс лікування визначає лікар, терапія закінчується після досягнення нормального рівня магнію в крові.

Як пити Магнелис В6 для профілактики

Щоб знизити навантаження на серце і судини, препарат Магнелис В6 можна пити для профілактики. З анотації, курс терапії триває місяць. За цей час дорослі приймають препарат у дозі 3-4 таблетки на добу, розподілені на 2-3 прийоми, діти старше 12 років – 2-4 шт./день, також поділені на 2-3 рази. Приймати вітамінний лікарський препарат краще з їжею, запиваючи достатньою кількістю рідини.

Особливі вказівки

Інструкція по застосуванню препарату містить розділ особливих вказівок, який слід вивчити особливо уважно, оскільки там містяться важливі відомості:

  • таблетки містять сахарозу, тому потрібно бути уважними при призначенні їх хворим на цукровий діабет;
  • при супутньому дефіциті кальцію спершу слід усунути недолік магнію, а потім починати лікування препаратами кальцію;
  • немає даних про те, що препарат порушує концентрацію уваги та швидкість психомоторних реакцій, тому його можна призначати при керуванні транспортом або небезпечними механізмами;
  • якщо через місяць лікування результату немає, продовжувати терапію недоцільно.

При вагітності

Лікарі часто призначають вагітним Магнелис В6 – інструкція по застосуванню препарату говорить, що це потрібно для усунення проблем з невиношуванням плоду, профілактики гестозів. За відгуками лікарів і пацієнток, які приймали медикамент, не виявлено фетотоксичної або тератогенної дії засобу. Призначення препарату виробляє тільки лікуючий лікар, самостійно його приймати не можна.

Магнелис при грудному вигодовуванні

Якщо при вагітності препарат дозволений при отриманні схвалення лікаря, то при грудному вигодовуванні його вживання заборонено. Магній і інші компоненти складу Магнелиса В6 проникає у грудне молоко, потрапляючи в організм новонародженого. Це викликає негативні реакції. Якщо терапію при розвитку дефіциту магнію не можна скасувати, то слід припинити ГВ і відновити після закінчення лікування.

Магнелис В6 для дітей

Протипоказанням для прийому ліків є дитячий вік до шести років, а для таблеток з приставкою Форте – до 12 років. Це пов'язано з наявністю у складі активних речовин, які несуть шкоду для малюка. Маленькі діти можуть легко отримати передозування, що проявляється пригніченням дихання і блювотою. Дитині до шести років можна давати препарати магнію тільки у вигляді питного розчину, строго контролюючи дозу.

Лікарська взаємодія

Інструкція по застосуванню препарату вказує на можливу лікарську взаємодію засобу з іншими медикаментами:

  • ліки зменшує всмоктування тетрацикліну, між прийомами засобів повинен пройти інтервал не менше трьох годин;
  • медикамент знижує дію пероральних тромболітичних засобів, зменшує засвоєння заліза;
  • Магнелис пригнічує активність Леводопи;
  • препарати з фосфатами або солями кальцію у складі зменшують абсорбцію магнію з ШКТ (шлунково-кишкового тракту).

Побічні дії і передозування

При прийомі препарату можливий незначний прояв побічних дій у вигляді болів у животі, запори, нудоти, блювоти, метеоризму, алергічних реакцій. Якщо нирки функціонують нормально, магній не може надати токсичного ефекту. Отруєння відбувається при нирковій недостатності, що проявляється низьким артеріальним тиском, блювотою, пригніченням дихання. Небезпека передозування полягає в можливому розвитку коми та зупинки серця. Для лікування використовують форсований діурез, гемодіаліз або перитонеальний діаліз.

Протипоказання

Медикамент з обережністю призначають при помірно вираженій нирковій недостатності (існує ризик розвитку гіпермагніємії), непереносимості фруктози, синдром глюкозо-галактозної мальабсорбції, дефіциті сахарази-ізомальтази, цукровому діабеті. При поєднанні прийому Магне б6 з алкоголем ви не отримаєте належного результату лікування, тому приймати препарат разом зі спиртними напоями вкрай небажано. В інструкції по застосуванню Магнелиса В6 сказано про наявність протипоказань, при яких прийом препарату заборонено:

  • тяжкий ступінь ниркової недостатності;
  • фенілкетонурія;
  • дитячий вік до шести років;
  • лактація;
  • підвищена чутливість до компонентів.

Умови продажу та зберігання

Препарат можна купити без рецепта, зберігається він далеко від дітей, темному місці при температурі до 25 градусів протягом двох років.

Аналоги

Існує кілька аналогів Магнелиса В6, які мають схожий з ним склад з активно діючих компонентів. Крім синонімів препарату є непрямі замінники, які показують подібний ефект, але відрізняються складовими речовинами. Всі аналоги ліків:

Ціна Магнелис В6

Купити Магнелис В6 можна через інтернет-аптеки або аптечні відділи за цінами, на які впливають рівень торговельної націнки, кількість таблеток в упаковці, їх різновид. Приблизна вартість становитиме:

Різновид ліки (кількість таблеток в упаковці)

Аптечна ціна, в рублях

Інтернет-цінник, в рублях

50 шт.

350

333

90 шт.

430

418

Форте 30 шт.

380

359

60 шт.

550

508

Відгуки

Юлія, 29 роківЯ стала прокидатися ночами через судом в м'язах, плюс з'явилася дратівливість і постійна втома. Лікар сказав, що це від нестачі магнію і порадив пропити курс таблеток. За відгуками в інтернеті я вибрала Магнелис В6. Мене привабила доступна вартість кошти в відміну від аналогів, за місяць прийому я стала почувати себе краще.
Тетяна, 34 рокиПід час другої вагітності у мене був ризик втрати малюка, тому мені посилено призначали різні ліки. Одним з них був Магнелис В6, який лікар давала мені під суворим контролем. Це допомогло, ризик викидня був зведений до нуля, а я стала міцніше спати, внизу живота перестала відчуватися тягучий біль. Раджу засіб, але після консультації з лікарем.
Сергій, 42 рокиЯ став помічати, що вранці мені важко згинати ноги, в м'язах спостерігаються спазми і болі, вони німіють. Колючий біль доставляла незручність, тому довелося йти до лікаря. Той подивився аналіз крові і поставив діагноз дефіциту магнію. Доктор виписав мені таблетки Магнелис В6, які мені сподобалися – я відчуваю легкість вранці, біль і судоми пішли.
Валентина, 62 рокиУ моєму віці важко виділити лише одне захворювання, але найбільше незручностей мені доставляє нестача магнію, яка негативно впливає на роботу серця. Я відчуваю підвищену слабкість і стомлюваність, зрідка коле в м'язах. Лікарі порадили приймати Магнелис В6, але він допомагав слабо. Мабуть, доведеться шукати щось більш дієве.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!