Ністатин дітям - свідчення, інструкція із застосування, форма випуску, побічні ефекти, аналоги і ціна

Даний препарат широко застосовується в педіатричній практиці при лікуванні кандидозу (молочниці) у маленьких пацієнтів. Згідно інструкції по застосуванню, Ністатин дітям може призначатися практично без обмежень – медикамент не несе ніякої загрози для організму дитини. Дізнайтеся, як правильно використовувати ту чи іншу лікарську форму зазначеного препарату.

Що таке Ністатин дітям

Даний засіб по суті є антибіотиком з антимикотическим ефектом. Воно ефективно бореться з грибами Candida, але абсолютно марно проти бактеріальної флори. Препарат володіє специфічним механізмом дії, який передбачає прояв виборчої активності відносно збудника грибкової інфекції. Звикання і стійкість до речовини розвиваються дуже повільно або зовсім не виникають.

Фармакологічна дія

У лікарській формулі препарату присутня безліч подвійних зв'язків, що підвищують тропність (сполучуваність) антимікотичного засобу до стеролам мембран грибків. Зважаючи на це молекула активної речовини потрапляє в клітинну оболонку патогена і утворює в ній безліч канальців, через які потім відбувається неконтрольований рух води і електролітів. Внаслідок зазначених процесів грибок втрачає стійкість до зовнішнього негативного впливу і гине.

Форма випуску

Вибір того чи іншого варіанту лікарського складу залежить від локалізації інфекційного вогнища. Так, вкриті оболонкою таблетки призначені для перорального прийому при кандидозі порожнини рота у дітей старшого віку. Малюкам від року до трьох років пігулки розводять молоком або вітамінним розчином. Новонародженим з метою лікування кандидозу ротової порожнини призначають всередину суспензію, одержувану шляхом приміщення декількох гранул Ністатину у водну основу.

Ректальні (вагінальні) свічки в основному використовуються у складі комплексної терапії кандидозів кишечника/піхви. Ністатинова мазь показана при грибкових ураженнях шкіри. Крім полиенового антибіотика, до її складу входять такі допоміжні компоненти, як ланолін і вазелін білий, які забезпечують рівномірний розподіл лікарського засобу.

Для чого застосовують

Грибок Candida є умовно патогенних дрожжеподобным мікроорганізмом, для активного розмноження якого потрібні певні умови. Ослаблений імунітет, порушення балансу мікрофлори внаслідок тривалого прийому антибіотиків служать основними факторами розвитку кандидозів. Ністатин вибірково пригнічує ріст грибів, створює умови для активного розвитку «корисних» мікроорганізмів. Препарат доцільно призначати при нижченаведених станах:

  • грибкової інфекції на фоні тривалого вживання антибіотиків, оперативного втручання;
  • кандидозі шкіри і слизових оболонок;
  • грибковому стоматиті;
  • кандидозі піхви, зовнішніх статевих органів;
  • грибкової ангіні;
  • ураження органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Склад

Діючою речовиною Ністатину виступає полієновий антибіотик. Останній являє собою природний антимикотик, що продукується актиномицетом Streptomyces noursei. При пероральному прийомі полиеновые антибіотики практично не всмоктуються з шлунково-кишкового тракту. Зовнішнє застосування зазначених речовин також не тягне їх надходження у системний кровотік. Крім основної речовини, препарат може містити такі допоміжні компоненти:

  • лактозу;
  • вазелін;
  • картопляний крохмаль;
  • стеарат кальцію;
  • безводний ланолін.

Протипоказання

Інструкція повідомляє, що препарат не можна застосовувати дітям, які не досягли однорічного віку. Тим не менш, Ністатин немовлятам все ж призначається їм при важкій формі кандидозу. Вагітним жінкам протигрибковий засіб рекомендується використовувати у формі мазі. При зовнішньому застосуванні препарат не всмоктується у системний кровотік і тим самим не може завдати дитині шкоди. Серед інших обмежень до призначення Ністатину інструкція називає:

  • період грудного вигодовування;
  • виразкову хворобу;
  • панкреатит;
  • алергічну реакцію на окремі компоненти засобу;
  • тяжке порушення функції печінки.

Інструкція із застосування Ністатину для дітей

Малюкам до року препарат рекомендується використовувати у вигляді водного розчину або крапель. Незважаючи на те, що Ністатин малотоксичний, його застосування для лікування маленьких дітей все одно має проходити під контролем фахівця. Крім того, хворобливі ранки і ураження можна змащувати маззю. При ситуації, коли інфекційний вогнище знаходиться в кишечнику, Ністатин для немовлят показаний у формі ректальних свічок. Дізнатися точне дозування лікарської речовини для тієї чи іншої вікової групи можна нижче:

Вік дитини (років)

Разова доза Ністатину (тисяч одиниць активної речовини)

Новонароджені та діти до року

100-125

1-3

250

До 13

250-400

Від 14

500

Таблетки

Зазначена форма випуску препарату рекомендована дітям з молочницею порожнини рота. З цією метою таблетку в 250 тисяч одиниць розтирають в порошок і з'єднують з вітаміном В12 (ціанокобаламіном). Ністатин при кандидозі порожнини рота у вигляді такого розчину використовується для обробки ураженої слизової. Допускається замінювати вітамінну складову охолодженою кип'яченою водою. Дітям старшого віку дозволяється розсмоктувати таблетку Ністатину після їжі. Процедуру рекомендується повторювати від 3 до 5 разів за добу.

Свічки ректальні

Ністатин дитині у вигляді супозиторіїв призначають при ураженні грибком роду Candida нижніх відділів кишечника. Ректальні свічки вводяться застосовуються після акту дефекації і проведення всіх необхідних гігієнічних процедур. Протигрибкові супозиторії вводяться двічі протягом доби по 250-500 тис. од. протягом 14 днів. З метою отримання максимального лікувального ефекту застосування ректальних свічок рекомендується поєднувати з прийомом таблеток.

Ністатин вагінально

Антимикотический препарат широко застосовується в гінекології для лікування грибкових захворювань піхви. Перед безпосереднім використанням вагінальних свічок проведіть гігієнічні процедури зовнішніх статевих органів. По закінченні всіх маніпуляцій введіть один супозиторій глибоко у піхву. Проводити процедуру слід двічі за добу. Курс терапії триває не менше 14 днів, після чого з метою контролю ефективності лікування вдаються до посіву виділень.

Ністатинова мазь для дітей

Лікарський склад для зовнішнього застосування не всмоктується з поверхні шкіри, тому абсолютно безпечний для маленької дитини. Ністатинова мазь наноситься на уражену ділянку тонким шаром дерми двічі за добу. В середньому тривалість терапевтичного курсу становить не більше 7-10 днів. Тим не менш, в окремих випадках лікування грибкового ураження шкірних покривів може тривати до 4 тижнів.

Суспензія

Дана лікарська форма рекомендована для дітей до року. З метою приготування суспензії необхідну кількість гранул лікарської речовини (250-500 тисяч одиниць) розводять у невеликій кількості кип'яченої води або у молоці. Отриманий склад дають випити маляті. Ністатин при стоматиті у дитини у вигляді суспензії рекомендується вживати не менше 10 днів. При необхідності приготування розчину для зовнішнього застосування необхідно розчинити 2 гранули препарату в 200 мл води.

Передозування

Зважаючи на те, що медикаментозне засіб не всмоктується з шлунково-кишкового тракту і виводиться з організму природним шляхом, настання такого явища малоймовірно. Проте фахівці попереджають, що на тлі перевищення дозування лікарського препарату протигрибкової можуть посилюватися негативні ефекти від його застосування.

Побічні дії

Інструкція до медикаменту повідомляє, що вживання ліків всередину може викликати диспепсичні розлади, абдомінальні болі. За відгуками, виникнення зазначених побічних ефектів нерідко спостерігається при використанні ректальних свічок, тоді як лікування вагінальними супозиторіями загрожує розвитком алергічної реакції. Незалежно від лікарської форми препарат може викликати наступні побічні ефекти:

  • свербіж;
  • озноб;
  • гіперемію шкірних покривів;
  • підвищення температури.

Лікарська взаємодія

Внаслідок того, що Ністатин не потрапляє у систему кровообігу, не володіє ефектом трансформації і не здатний накопичуватися в організмі, він практично не взаємодіє з іншими ліками. Виняток становлять лише ті деякі медикаменти, з якими протигрибковий препарат може зв'язуватися, втрачаючи при цьому власну активність або знижуючи ефективність того чи іншого засобу.

Як приймати Ністатин з антибіотиками

Одночасний прийом антимикотика і таблеток Тетрацикліну позитивно впливає на організм людини. Такий «тандем» має виражену антимикотическим, протигрибковою дією, тому допомагає ефективно боротися з самими різними захворюваннями. Спільне застосування Клотримазолу та Ністатину негативно позначається на активності першого. Крім того, не рекомендується одночасно приймати протигрибковий препарат з пеніцилінами та цефалоспоринами: антимикотик знижує ефективність цих груп антибіотиків.

Аналоги

Коли застосування Ністатину неможливо через індивідуальній непереносимості компонентів препарату або інших причин, фахівці вдаються до призначення лікарських засобів з ідентичним фармакологічною дією. Всі використовувані для лікування грибкової інфекції медикаменти відносяться до числа антибіотиків, тому повинні застосовуватися строго у відповідності з призначеною лікарем схемою. У педіатричній практиці використовуються такі аналоги Ністатину:

  • Фунгостатин;
  • Лефорин;
  • Микостатин;
  • Офлосакцин;
  • Антикандин.

Ціна

Вартість препарату багато в чому визначається його формою випуску. Так, ціна таблеток Ністатину в аптеках варіюється в межах 20-25 р., тоді як, наприклад, супозиторії з аналогічним активною речовиною коштують в 2-3 рази дорожче. За більш низької вартості препарат можна замовити у віртуальних аптеках, представленому на таких сайтах каталогу. Пам'ятайте: медикаменти, придбані в інтернет-магазинах з підозрілою репутацією часто не володіють заявленими в інструкції ефектами.

Ціни на Ністатин в аптеках Москви уточніть заздалегідь – вони наведені в таблиці:

Форма випуску

Ціна, рублів

Ністатин тб 250000ЕД N20

14-16

Ністатин тб 500000ЕД N20

20-27

Ністатин свічки ваг. 250мг №10

22-25

Ністатин свічки ваг. 500тис.ОД №10

59-63

Ністатин супп. ректал. 250000 ОД стріп, 10 шт

149-155

Ністатин супп. ректал. 500000 ОД контурн. ячейк. уп., 10 шт.

188-195

Ністатин мазь 100000 ОД/г 15г

41-43

Ністатин мазь 100000 ОД/г 30г

73-88

Ністатин гран.д/сусп. 100000ЕД/мл 7,5 г/50 мл

138-142

Відео

Відгуки лікаря про препарат Ністатин: показання, прийом, побічні дії, аналоги

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!