Сартани при артеріальній гіпертензії - список препаратів, класифікація за поколінням і механізм дії

Глибоке вивчення патологічних станів серцево-судинної системи дозволило створити блокатори рецепторів до провоцирующему високий тиск ангіотензину II, відомі пацієнтам як сартани при артеріальній гіпертензії. Основною метою таких препаратів є корекція артеріального тиску, кожен стрибок якого наближає настання серйозних проблем із серцем, нирками і судинами мозку.

Що таке сартани при артеріальній гіпертензії

Сартани відносяться до групи недорогих препаратів, які знижують артеріальний тиск. У осіб, схильних до гіпертензії, ці медикаменти стають невід'ємним компонентом стабільної життєдіяльності, значно покращуючи перспективи довголіття. У складі ліки знаходяться компоненти, які надають коригуючий вплив на тиск на протязі всього дня, вони попереджають наступ гіпертонічних нападів і здійснюють профілактику хвороби.

Показання до призначення

Головним показанням до застосування сартанов є гіпертонічна хвороба. Особливо вони показані особам, гостро переносить терапію за допомогою бета-блокаторів, тому що не впливають на обмінні процеси в організмі. Пацієнтам із серцевою недостатністю сартани призначаються в якості препарату, що уповільнює роботу механізмів, що призводять до дисфункції міокарда лівого шлуночка. При невропатії вони захищають нирки і протидіють втрати організмом білка.

Крім основних показань до застосування, існують додаткові чинники, що підтверджують користь сартанов. До них відносять наступні ефекти:

  • здатність знижувати холестерин;
  • зниження ризиків виникнення хвороби Альцгеймера;
  • зміцнення стінки аорти, що служить додатковим захистом від наслідків гіпертонії.

Механізм дії

При кисневому голодуванні і зниженні артеріального тиску, в нирках починає утворюватися спеціальна речовина – ренін, яке переводить ангиотензиноген в ангиотензин I. Далі ангіотензин I під впливом особливих ферментів перетворюється в ангіотензин II, який, зчеплені з чутливими до даного з'єднання рецепторами, викликає гіпертензію. Препарати впливають на дані рецептори, не допускаючи гіпертонічних тенденцій.

Переваги препаратів

За рахунок високої ефективності в лікуванні гіпертонічних кризів, сартани зайняли самостійну нішу і розглядаються в якості альтернативи ИАПФ (інгібітори ангіотензинперетворюючого ферменту), раніше переважали в практиці профілактики і лікування різних стадій гіпертонії. До доведеним переваг препаратів відносяться:

  • поліпшення симптоматики у хворих метаболічної серцевої недостатністю;
  • зменшення ризику інсульту, атеросклерозу;
  • зниження ймовірності нападу фібриляції передсердь;
  • ефективна і тривала блокування дії ангіотензину II;
  • відсутність накопичення в організмі брадикініну (який провокує сухий кашель);
  • хороша переносимість особами похилого віку;
  • відсутність негативного впливу на сексуальні функції.

Класифікація

Торгових найменувань сартанов дуже багато. За хімічним складом і, як наслідок, впливу на людський організм, препарати поділяються на чотири групи:

  • Бифениловые похідні тетразолу: Лозартан, Ірбесартан, Кандесартан.
  • Небифениловые похідні тетразолу: Телмисартан.
  • Небифениловые нететразолы: Эпросартан.
  • Нециклічні з'єднання: Валсартан.

Список препаратів

Застосування сартанов знайшло широку затребуваність в медицині, яка практикує різні методи терапії при підвищенні артеріального тиску. Список відомих і застосовуваних засобів при вторинної гіпертензії включає:

  • Лозартан: Реникард, Лотор, Презартан, Лориста, Лосакор, Лозарел, Козаар, Лозап.
  • Валсартан: Тарег, Нортиван, Тантордио, Вальсакор, Диован.
  • Эпросартан: Теветен.
  • Ірбесартан: Фирмаста, Ибертан, Апровель, Ирсар.
  • Телмисартан: Прайтор, Микардис.
  • Олмесартан: Олиместра, Кардосал.
  • Кандесартан: Ордисс, Кандесар, Гипосарт.
  • Азилсартан: Эдарби.

Сартани останнього покоління

До першого покоління належать ті препарати, які мають чинність виключно на гормональну систему, що відповідає за кров'яний тиск (РААС) через блокування чутливих АТ 1-рецепторів. Сартани другого покоління бифункциональны: вони пригнічують небажані прояви РААС і надають позитивну дію на патогенетичні алгоритми порушення обмінних процесів ліпідів, вуглеводів, а також на запалення (неінфекційне) і ожиріння. Фахівці впевнено стверджують, що майбутнє сартанов-антагоністів за другим поколінням.

Інструкція по застосуванню

Блокатори рецепторів ангіотензину з'явилися на ринку відносно недавно. Приймати їх слід за призначенням лікаря в дозі, яка залежить від індивідуальних особливостей пацієнта. Препарати вживаються одноразово в день, діють протягом 24-48 годин. Стійке вплив сартанов проявляється через 4-6 тижнів з моменту лікування. Медикаменти знімають спазми судинної стінки при нирковій симптоматичної гіпертензії, можуть бути призначені у складі комплексної терапії при резистентної гіпертензії.

Телмисартан

Популярним препаратом, що входять у групу блокатори ангиотензиновых рецепторів, є Телмисартан. Показаннями до застосування цього антагоніста є профілактика серцево-судинних захворювань і лікування есенціальної гіпертензії, він знижує гіпертрофію кардиоцитов, зменшує рівень тригліцеридів. Таблетки приймаються всередину незалежно від прийому їжі, у літніх пацієнтів та при печінковій недостатності корекція дози ліків не проводиться.

Рекомендованої дозуванням є 40 мг на добу, іноді вона може знижуватися до 20 мг (ниркова недостатність) або підвищуватися до 80 (якщо систолічний тиск вперто не падає). Телмисартан добре поєднується з тіазидними діуретиками. Курс лікування триває приблизно 4-8 тижнів. На початку терапії повинен проводитися контроль артеріального тиску.

Лозартан

Лікарі прописують антагоністи рецепторів ангіотензину при артеріальній гіпертензії та для її профілактики. Найпоширенішим сартаном є Лозартан. Це таблетований препарат, що приймається з дози 100 мг. Таку кількість забезпечує стійке гіпотензивну дію. Приймаються таблетки, вкриті плівковою оболонкою, одноразово в день. При недостатності ефекту доза може бути збільшена до двох таблеток на добу.

Протипоказання до застосування сартанов і побічні дії

При використанні сартанов при артеріальній гіпертензії лікарі відзначають їх добру переносимість і відсутність специфічних побічних ефектів у порівнянні з іншими групами препаратів. Можливими проявами негативного характеру, за відгуками, стають алергічна реакція, головний біль, запаморочення, безсоння. Рідко відзначають підвищення температури тіла, кашель, біль у горлі, нежить.

У деяких випадках сартани від тиску здатні викликати нудоту, блювання, запор, міалгію. Протипоказаннями для застосування медикаментів є:

  • вагітність, грудне вигодовування, дитячий вік через відсутність даних щодо ефективності та безпеки;
  • ниркова недостатність, стеноз ниркових судин, захворювання нирок, нефропатія;
  • індивідуальна непереносимість або підвищена чутливість до компонентів.

Сартани і рак

Вченими було виявлено, що гіперактивність ангіотензину провокує виникнення злоякісних пухлин. Сартани є блокаторами рецепторів ангіотензину, тому пригнічують і попереджають розвиток багатьох видів раку у хворих з підвищеним артеріальним тиском і навіть з цукровим діабетом. Іноді препарати можуть застосовуватися під час хіміотерапії при вже виявлених злоякісних новоутвореннях – вони підсилюють доставку ліків шляхом розпакування пухлинних судин. Сартани показують активність щодо попередження наступних видів раку:

  • гліома;
  • колоректальний рак;
  • пухлини шлунка, легенів, сечового міхура, простати, підшлункової залози;
  • рак ендометрія, яєчників.

Ефективне поєднання препаратів різних груп

Часто пацієнти з артеріальною гіпертензією мають супутні захворювання, які вимагають призначення комбінованих препаратів. У зв'язку з цим слід знати про сумісність медикаментів з призначеними сартанами:

  • Небажана комбінація сартанов з інгібіторами АПФ з-за однакового механізму дії.
  • Призначення діуретиків (сечогінних засобів), препаратів з етанолом, антигіпертензивних препаратів може посилювати гіпотензивний ефект.
  • Нестероїдні протизапальні засоби, естрогени, симпатоміметики послаблюють їх ефективність.
  • Калійзберігаючі діуретики і калийсодержащие препарати можуть призвести до гіперкаліємії.
  • Препарати літію призводять до збільшення концентрації літію в крові, підвищують ризик виникнення токсичних ефектів.
  • Варфарин зменшує концентрацію сартанов, збільшує протромбіновий час.

Відео

Професор Обрізаний А. Р.: Сартани: коли, кому, які?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!