Як приймати препарат Фурамаг - склад, показання, дозування, побічні дії, аналоги і ціна

Сечостатеві інфекції часто зустрічаються у представників обох статей, але жінки з-за особливостей будови сечовидільної системи переносять їх важче. Цистит, паранефрит та інші недуги, викликані найпростішими бактеріями, швидко прогресують і супроводжуються тяжкими ускладненнями. Лікарі для лікування пієлонефриту, аднекситу, уретриту і інших інфекційних захворювань нирок призначають Фурамаг – інструкція щодо застосування цього антимікробного препарату містить повний список протипоказань і зразкові дозування.

Таблетки Фурамаг

Антибактеріальні препарати широкого спектру застосовуються частіше інших для лікування захворювань, викликаних патогенними мікроорганізмами. Таблетки Фурамаг відносяться до групи таких ліків. Основна діюча речовина препарату – фуразидин або калієва сіль. Резистентність до антибіотика розвивається повільно, тому його використовують для профілактики інфекцій. Препарат розроблений для боротьби з наступними патогенними мікроорганізмами:

  • кишкова паличка звичайна і гемолітична;
  • стафілококи звичайні і гемолітичні;
  • збудники паратифу B;
  • энтеробактер аэрогенес;
  • цитробактер;
  • протей мірабіліс;
  • сальмонели;
  • стрептококи;
  • моргана бактерія;
  • шигели.

Активність нітрофуранів щодо вироблюваних мікроорганізмами токсинів становить 95%. Препарат забарвлює сечу в яскраво-жовтий колір. Можлива негативна реакція з боку мікрофлори шлунка. Препарат має незначний вплив на метаболізм і синтез лейкоцитів, тому при проблемах з вивідною функцією нирок його не призначають. При прийомі в поєднанні з препаратами, що містять кальцій, можлива реакція сечі, що супроводжується зміною водневого показника з нейтральною середовища на лужну.

Склад і форма випуску

Препарат випускається в желатинових капсулах. Ліки відноситься до групи низькотоксичних коштів, т. к. містить виключно фуразидин. В аптеках можна знайти Фурамаг з концентрацією 25 мг і 50 мг. Крім фуразидина до складу препарату входить магнію карбонат калію карбонат, тальк. Ці речовини утворюють оболонку капсул і не дають речовині розпадатися. Детально ознайомитися зі складом препарату можна в таблиці нижче.

Діюча речовина

Концентрація в мг

Фуразидин калію

25

Калію карбонат

6,3

Магнію гидроксикарбонат

25

Тальк

1,5

Фурамаг – це антибіотик чи ні

Фуразидин є похідних нітрофуранів. Речовини цієї групи відносять до антибіотиків. Вони впливають на мікрофлору кишечника, знищуючи грампозитивні і грамнегативні мікроорганізми. Фурамаг, як і будь-який інший антибіотик, що викликає загибель корисних бактерій, тому після його прийому рекомендується пропити Лінекс та інші пробіотики. Препарат впливає на імунну систему активізуючу дію, змушуючи лейкоцити руйнувати патогенні мікроорганізми.

Адсорбція фуразидина відбувається в тонкому кишечнику. Максимальна концентрація діючої речовини досягається через годину після прийому ліків і зберігається протягом 4-5 годин. Рекомендується приймати капсули після їжі для підвищення біодоступності кошти. Виявити Фурамаг в сечі можна через 4 години після потрапляння капсули в шлунок. Фуразидин виводиться з організму нирками. Препарат може бути використаний для стимуляції синтезу лейкоцитів.

Показання до застосування

Антибіотики можна приймати тільки за рекомендацією лікаря. При інфекціях, викликаних чутливими до фуразидину мікроорганізмами, призначають Фурамаг – інструкція по застосуванню містить повний список рекомендацій по прийому цих ліків. У хірургічній практиці цей антибіотик призначають для профілактики невритів, сепсису, нагноєння ран. Можливий прийом капсул Фурамага при лікуванні інфекційних захворювань дихальних шляхів. Показання до застосування ліків такі:

  • урогенітальні інфекції (пієлонефрит, гострий цистит, уретрит);
  • гінекологічні інфекції;
  • важкі опіки, що супроводжуються інфікуванням шкіри.

Як приймати Фурамаг

Інструкція по застосуванню містить зразкові дози, розраховані для лікування інфекційних недуг. Точну схему прийому антибіотика повинен розписувати лікар. Доза Фурамага розраховується залежно від захворювання і стану пацієнта. По інструкції дорослі повинні приймати 100 мг кошти 3-4 рази/день. Фурамаг при циститі приймають у зазначеній вище дозі протягом тижня. Дітям призначають 25-50 мг 3 рази/день. Добова доза не повинна перевищувати 5 мг на 1 кг.

При урологічних операціях, цистоскопії і для профілактики хронічного циститу дорослим призначають 50 мг одноразово. Діти до хірургічного втручання повинні прийняти 30 мг кошти. Якщо при комплексному лікуванні чергова доза була пропущена, то наступну приймати у звичайному режимі. Не можна пити 2 таблетки замість однієї для заміщення пропущеного прийому ліків.

Особливі вказівки

З метою зменшення ймовірності появи побічних ефектів з боку шлунка та нервової системи препарат запивають великою кількістю рідини. Не варто комбінувати препарати групи нітрофуранів з антигістамінними препаратами. При появі побічних ефектів необхідно відразу ж припинити приймати капсули. На здатність керувати автомобілем або працювати фуразидин не впливає. При головних болях хронічного характеру Фурамаг приймають з обережністю.

Фурамаг при вагітності

Застосування при вагітності протипоказане, оскільки нітрофурани легко проникають через плаценту. На час лікування препаратом грудне вигодовування припиняють. При тривалому застосуванні Фурамага може постраждати мікрофлора шлунка і піхви, тому перед плануванням вагітності ліки відміняють. Якщо жінка повністю скасувала грудне вигодовування, то вона може приймати засіб по стандартній схемі.

Фурамаг дітям

Малюкам до 3 років фуразидин та інші препарати групи нітрофурану не призначають, т. к. їх токсикологічне вплив на організм дуже велике. Дітям призначають 25-50 мг 3 рази/день при гострих інфекціях сечостатевої системи. Добова доза не повинна перевищувати 5 мг на 1 кг Тривалість лікування не перевищує 4 днів. По інструкції при загостренні хронічного циститу або непрохідності сечовивідних каналів через пієлонефриту дітям призначають 1 мг на 1 кг маси тіла.

Лікарська взаємодія

Не приймають одночасно Ристоміцин, Хлорамфенікол, Сульфаніламіди і Фурамаг – в інструкції по застосуванню сказано, що під час лікування інфекційних захворювань з допомогою цього засоби слід утриматися від прийому алкоголю. Спиртовмісні напої підвищують ймовірність виникнення побічних ефектів і сприяють пригнічення кровотворення. Не варто приймати одночасно з Фурамагом препарати, що підвищують кислотність сечі (аскорбінову кислоту, хлорид кальцію тощо).

Фурамаг і алкоголь

По інструкції фуразидин калію – основний компонент ліки. Етиловий спирт розчинити це речовина не зможе, тому прийом алкоголю призводить до придушення лікувального ефекту препарату. До того ж высокоградусные напої збільшують токсичність Фурамага. Після їх прийому пацієнти починають страждати від сильних побічних ефектів, серед яких найпоширенішими є:

  • діарея;
  • блювання;
  • шкірні висипання і свербіж;
  • різке падіння артеріального тиску.

Побічні дії і передозування

Ліки належить до групи малотоксичних. Рідко після застосування засобу зустрічалися властиві іншим нитрофуранам побічні дії: сильна мігрень, запаморочення, зниження артеріального тиску, нудота, блювання, відсутність апетиту, поліневрит, проблеми з печінкою, алергічні реакції (шкірні висипання, свербіж, жовтушність шкіри). Якщо в процесі лікування виявилися побічні дії, не розглянуті в інструкції по застосуванню, то слід проінформувати лікаря.

Передозування супроводжується класичними симптомами нейротоксичної характеру, атаксією і тремором. При отруєнні антибіотиком слід випити багато води. В інструкції по застосуванню сказано, що для запобігання невритів лікар може призначити вітаміни групи в (Тіаміну бромід). При сильних токсичних явищах необхідно зробити промивання шлунка.

Протипоказання

При підвищеній чутливості до препаратів групи нітрофурану цей антибіотик широкого спектру дії не призначають. Дитячий вік до 1 місяця, термінальна стадія хронічної ниркової недостатності, токсичний гепатит, поліневрит запущеній стадії є абсолютними протипоказаннями до прийому цього засобу. Не варто його пити в період вагітності і лактації. Інструкція по застосуванню містить повний список протипоказань.

Умови продажу та зберігання

По інструкції Фурамаг не можна зберігати довше 3 років з дати випуску. Капсули повинні знаходитися в сухому, прихованому від сонця місці. Температура повітря не повинна перевищувати 25 °C. Придбати засіб можна виключно за рецептом лікаря. Засіб випускають в капсулах 25/50 мг у контурній чарунковій упаковці по 10 штук. В одній пачці може бути до 5 блістерів з пігулками.

Аналоги

За фармакологічними властивостями до фуразидину ближче всього знаходиться Тетрациклін. Цей препарат активний відносно Proteus Mirabilis, Proteus Morganii, стафілококів, паличок, сальмонели. У комбінації з стрептоміцином може застосовуватися для лікування інфекцій горла. Найближчий аналог Фурамага – Фурагін. Він ефективний проти Staphylococcus Spp., Enterobacteriaceae та інших грампозитивних та грамнегативних бактерій. Стандартна доза містить Фурагіну 50 мг діючої речовини. До аналогів Фурамага відносять:

  • Фурасол;
  • Урофугарин.

Ціна Фурамага

В інструкції по застосуванню сказано, що препарат справляє латвійська компанія OLAINFARM. Російські фармацевтичні підприємства не змогли придбати ліцензію на випуск цього таблетованого антибіотика, тому аптеки замовляють його з Латвії та Польщі. Ціна Фурамага залежить від концентрації діючої речовини і кількості капсул. В таблиці нижче представлена вартість антибіотика в різних аптеках Москви.

Назва аптеки

Форма випуску

Вартість в рублях.

Діалог

25 мг, 30 таблеток

419

50 мг, 30 таблеток

594

Мережа госпітальних аптек "БІЛИЙ ЛОТОС"

25 мг, 30 таблеток

510

ТОВ "Еврофарм'

50 мг, 30 таблеток

770

Zdravzona

25 мг, 30 таблеток

440

Відео

Фурамаг, інструкція по застосуванню. Інфекційно-запальні захворювання

Відгуки

Дарина, 27 роківЦистит мені діагностували у віці 19 років. Лікар спочатку прописав мені Нолицин, але цей препарат мені не підходить із-за протипоказань. Тоді вирішила на сайті аптеки підшукати підходяще мені засіб, а потім його купити. Мій вибір припав на Фурамаг. Ефект від препарату відчула через 2 години. Повністю хвороба пройшла на другу добу.
Олена, 35 роківЯ, як і багато інших дівчат, знайома з циститом в холодну погоду. Намагалася боротися з ним без антибіотиків, але потім лікар призначив Фурамаг, т. к. симптоми хвороби не проходили. Печіння в області сечовидільного каналу пройшло на другу добу, але я зіткнулася з побічними ефектами у вигляді запаморочення і сильної мігрені.
Олена, 29 роківУ мене після прийому Фурамага залишилося неприємне враження, т. к. я зіткнулася з сильними побочками. Випила 2 капсули ліки, а потім поїхала на роботу. Приблизно через 2 години з'явилася нудота і сильне запаморочення. На наступний день вирішила зменшити дозу до 1 таблетки. У підсумку до постійної нудоти і запаморочення додалася тахікардія.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!