Властивості азелаїнової кислоти - застосування в косметології та інструкція по застосуванню з речовиною у складі

Речовина, яка часто включається до складу препаратів, дія яких спрямована на лікування дефектів шкіри – азелаїнова кислота. Речовина володіє антимікробною і протизапальною ефектом, використовується для розм'якшення рогового шару епідермісу. Використовується для лікування вугрових висипань, комедонов. Після застосування кислоти, шкіра виглядає здоровою, насиченою вітамінами.

Що таке азелаїнова кислота

Органічна речовина азелаинового з'єднання відноситься до карбоновим кислотам. Його одержують внаслідок окислення олеїнової і лінолевої кислоти. У людини утворюється при обміні ліпідів. Володіє бактеріостатичним ефектом, бореться з утворенням аномальних меланоцитів. Це біла кристалічна речовина, яка розчиняється в киплячій воді і етанолі. Засіб входить до складу багатьох кремів і гелів по догляду за шкірою.

Властивості

Азелаїнова Кислота має такі ж фізичні та хімічні властивості, як і карбонові кислоти. Глибока проникність забезпечує гарний ефект при використанні в косметологічних цілях. Речовина погано розчиняється у воді кімнатної температури, має високий поріг займистості. Після попадання в організм трансформується в дикарбонові кислоти, які легко засвоюються організмом людини. При тривалому використанні в невеликих концентраціях азелаїнова мазь не викликає звикання.

Фармакологічна дія

Після нанесення на шкіру, мазь з кислотою проникає в епідерміс і дерму, частина абсорбується в кров. Не викликає огрубіння поверхневого шару шкіри. Максимальний ефект від використання кремів виникає через 2-4 тижні після початку застосування. Органічний засіб надає наступне вплив на шкірні покриви:

  • уповільнює утворення пігментних плям;
  • регулює вироблення шкірного жиру;
  • захищає шкіру від зневоднення;
  • надає протизапальну дію;
  • сприяє уповільненню росту бактерій і вироблення жирних кислот, що провокують утворення акне;
  • сприяє самоочищенню клітин і протоки сальної залози;
  • чинить антибактеріальну дію;
  • оберігає від появи комедонов.

Показання до застосування

Фруктова кислота випускається як порошок, крем і гель. Перший використовується курсом для лікування вугрового висипу і гіперпігментації шкіри. Гель рекомендують застосовувати при акне і рожевих вуграх. Застосовується як основний засіб для лікування хвороб, або як додаткове ліки. Застосування препаратів з кислотою необхідно починати тільки після консультації лікаря, самолікування може завдати непоправної шкоди організму.

Протипоказання і побічні дії

Засіб не рекомендують застосовувати людям, чутливим до пропиленгликолю. Під час вагітності і лактації застосування препарату можливо тільки під контролем медичного працівника. Побічні дії виникають рідко, проявляються протягом двох тижнів після початку лікування. Можливе почервоніння шкіри, відчуття печіння при комбінації азелаїнової та гліколевої кислот. Слід припинити процедуру лікування при появі цих ознак.

Препарати з азелаїнової кислоти

Впливу азелаїнової складової активно використовується в косметології та медицині, її вважають ефективним косметичним засобом. Пілінг даними речовиною є базовою процедурою глибокого чищення особи. Вітчизняні і зарубіжні марки включають азелаиновое з'єднання до складу кремів. Ефективними препаратами з цією речовиною є:

  • Нічний розгладжуючий крем Sleep and Peel, виробник Filorga. Даний косметичний засіб надає блиск і м'якість втомленій шкірі. Позитивним ефектів застосування крему є м'яке вплив на шкіру і швидкий ефект. Негативним моментом є висока ціна препарату.
  • Гель Скінорен. Ефективний засіб для боротьби з висипом вугрів. Допомагає усунути жирність шкіри, зняти запалення, бореться з вільними радикалами, які негативно впливають на стан шкіри. До мінусів препарату відносять обмеження у використанні засоби при вагітності та при грудному вигодовуванні.
  • Крем Азогель. Завдяки своїм компонентам препарат впливає не тільки на зовнішні прояви запальних процесів, а і на їх причину. До плюсів засоби, відносять отшелушивающие властивості, засіб бореться з прищами, з бактеріями і гальмує розвиток жирності шкіри. До негативним сторонам відносять високу ймовірність виникнення побічних ефектів.

Азелаїнова кислота в косметології

Azelaic acid є косметичним засобом, застосовується для лікування цілого ряду запальних захворювань. У косметології прийнято вважати, що крему з кислотою володіють високою ефективністю при лікуванні акне. Компонент широко використовують для боротьби з почервоніннями. Це з'єднання включають до складу кремів для усунення пігментації на шкірі. Косметологічні засоби з даним компонентом підходять тільки для місцевого застосування.

Дія на шкіру

Дана речовина вбиває пропионовые бактерії. Ефективний вплив кислоти гарантовано при лікуванні будь-якого ступеня вугрової хвороби. Антимікробну властивість азелаина використовується для лікування прищів. Американські дерматологи часто використовують речовину як засіб проти почервонінь. З'єднання діє як антиоксидант, прибираючи дефекти шкіри. Активність азелаїнової мазі викликає уповільнення синтезу меланіну, тим самим освітлює ділянки шкіри. Ефект настає після двох місяців регулярного застосування препарату.

Крему з азелаїнової кислоти

У косметології часто використовують азелаиновое речовина. Наприклад, широко застосовуються наступні найменування:

  1. Освітлюючий противоугревой гель фірми Paula's choice ефективно очищає шкіру, є лідером по боротьбі з висипаннями.
  2. Крем від вугрової висипки виробника Clarena добре очищає шкіру, прибирає жирний блиск, це один з кращих антибактеріальних препаратів.
  3. Крем Азелик від виробника Акрихін сповільнює ріст і розвиток аномальних меланоцитів, зупиняє процес виникнення пігментних плям. Засіб зменшує формування комедонов, перешкоджає виникненню акне.

Інструкція із застосування азелаїнової кислоти

Доза і тривалість терапії даними речовиною встановлюється індивідуально для кожного пацієнта. Слід наносити крем на шкіру і втирати легкими рухами. Необхідно уникати потрапляння крему на слизові оболонки рота, носа, губ, а також в очі. У випадках вираженого роздратування шкіри, слід скоротити кількість нанесення до одного на добу або повністю відмовитися від азелаиновых препаратів.

При вагітності та лактації

Під час виношування дитини і лактації, застосування даних засобів повинно проходити лише після призначення лікаря і під його постійним контролем. Невеликий відсоток азелаинового речовини потрапляє в кров через шкіру, тому може негативно впливати на розвиток плода. Перший триместр вагітності не варто використовувати кошти, в яких діючою речовиною є acidum azelaicum.

Ціна на азелаїнову кислоту

У чистому вигляді кислоту проблематично купити в аптеках Москви і Санкт-Петербурга, тому рекомендують вибирати мазі і крему на основі даної речовини. Косметологічні засоби можна замовити в інтернет-аптеках, магазинах. Вартість буде відрізнятися на кілька рублів залежно від дози речовини і місця покупки. Перед покупкою ретельно вивчайте характеристики препарату і відгуки покупців. Неякісна продукція може завдати шкоди організму.

Місце продажу

Назва препарату

Кількість препарату

Ціна

Аптека

Азелаїнова Кислота

10 г

160-250 р.

Скінорен

50 г

1339-1600 р.

Азелик

30 г

719-760 р.

Інтернет-аптека

Азелаїнова Кислота

10 г

180-270 р.

Азелик

5 г

350-400 р.

30 г

720-800 р.

Скінорен

15 г

684-729 р.

30 г

1284-1363 р.

50 г

1539-1645 р.

Відео

Відеоролик про механізм дії азелаїнової кислоти

Відгуки

Інна, 33 рокиВ юності я любила засмагати, з-за цього після 30 років почали виникати пігментні плями. Косметолог порадив крем з азелаїнової кислоти. Перший місяць я не бачила жодних ефектів, але вже до кінця восьмого тижня використання, велика пляма стало світліше, а маленьке зникло. Зараз продовжую використовувати крему з даними активним компонентом.
Ігор, 24 рокиЗ 13 до 21 року у мене на обличчі постійно були акне, жирна шкіра. Походи до косметолога, домашній догляд не давали результатів. Один раз я побачив рекламу крему з кислотою азелаїнової. Виробники обіцяли, що засіб очистить шкіру назавжди. Вирішивши спробувати, я не пошкодував. Обличчя чисте, немає жирного блиску. Щиро рекомендую вибирати креми з кислотою.
Христина, 40 роківМоє обличчя було в жахливому стані через хворобу розацеа. Скільки б я не лікувалася, належного ефекту не було, поки лікар не прописав мені азелаїнову мазь. Буквально за 3 місяці шкіра стала набагато краще, а через півроку я забула, що раніше соромилася свого відображення в дзеркалі. Я купую ліки в найближчій районній аптеці, або замовляю в інтернеті.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!