Інструкція із застосування назальних крапель Синупрет для дітей і дорослих - склад, аналоги і ціна

Натуральний препарат рослинного походження, який допомагає лікувати нежить і його ускладнення при простудних захворюваннях – це Синупрет краплі. Ліки володіє вираженим муколитическим, протизапальну і противірусним ефектом. Це відмінна альтернатива антибактеріальної терапії, яка має багато побічних ефектів. Синупрет в краплях використовується не тільки при застуді. Він показаний для лікування риніту або фронтиту при яскраво виражених симптомах. Медикамент в короткі терміни допомагає позбавитися від захворювання, повертаючи хороше самопочуття.

Синупрет краплі – інструкція по застосуванню

Сам препарат являє собою комбіноване засіб, що призначається для усунення інфекцій або вірусів при гострих або хронічних запаленнях ЛОР-органів. Якщо симптоми не яскраво виражені, то Синупрет допомагає швидко позбутися від хвороби, що супроводжується кашлем, сильним нежитем або слизовими виділеннями. Причина високої біологічної доступності основних компонентів препарату. Після застосування крапель зменшується набряк і запалення слизової носа і полегшується відходження мокротиння. Хороші відгуки Синупрет придбав завдяки мінімуму побічних ефектів.

Склад

Розробка Синупрету належить німецькій компанії Біонорика, яка спеціалізується на виготовленні ліків тільки з натуральних рослинних компонентів. Фірма користується методом заморожування корисних елементів. З-за цього в процесі виробництва вони не руйнуються, а готові ліки зберігають свої фармакологічні властивості. Склад крапель Синупрет детальніше відображено в таблиці.

Найменування компонента

Кількість на 100 г

Водно-спиртові екстракти з лікарських трав

Корінь тирличу

0,2

Квітки первоцвіту

0,6

Трава щавлю

0,6

Квітки бузини

0,6

Трава вербени

0,6

Допоміжні компоненти

Очищена вода

71

Форма випуску

В цілому Синупрет випускається у формі сиропу, драже і крапель. Останні продаються у флаконах з темного скла об'ємом по 100 мл, які обладнані спеціальним дозуючим пристроєм. Вони упаковуються в картонні коробки. Для препаратів на рослинній основі у процесі зберігання допускається наявність осаду або невеликого помутніння. Самі краплі прозорі, мають жовтувато-коричневий відтінок, гіркуватий смак і виражений аромат.

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Згідно інструкції, Синупрет відноситься до групи рослинних препаратів з секретомоторным, противірусну, секретолитическим і протизапальним ефектом. У ліки відзначається комплексну дію кожного компонента, який входить до складу:

  1. Квітки чорної бузини. Надає протизапальний, потогінний, дезинфікуючий вплив. Додатково знімає набряки слизових оболонок.
  2. Первоцвіт. Проявляє відхаркувальні, седативні і спазмолітичні властивості. Завдяки цьому компоненту відбувається відходження мокротиння.
  3. Вербена. Нормалізує стан печінки, покращує обмін речовин, має тонізуючу, в'яжучу, протизапальну, болезаспокійливу і спазмолітичну дію. Додатково забезпечує антиалергічну вплив.
  4. Тирлич. Сприяє збільшенню апетиту, активізації продукції жовчі і стимуляції секреції.
  5. Щавель. Має ранозагоювальну, протиалергічну, кровоспинну і антисептичною дією.

Завдяки комплексному впливу, ліки знижує в'язкість мокротиння, стимулює імунну систему, усуває спазми бронхів. Під впливом Синупрету проходить закладеність носа, усувається мукостаз, полегшується відходження слизу. На тлі цього відбувається зміцнення захисної функції слизової оболонки дихальних шляхів, знижується їх набряклість. Крім того, на відміну від судинозвужувальних крапель Синупрет не викликає звикання.

Показання до застосування

В цілому Синупрет використовується при запаленнях пазух. Краплі допомагають вилікувати гайморит, гострий або хронічний синусит, алергічний риніт і аденоїди. Додатково Синупрет може бути призначений при:

  • трахеїті, бронхіті, фарингіті в комплексі з іншими препаратами;
  • хронічному нежиті.

Синупрет – як приймати

Особливість крапель Синупрет в тому, що їх не потрібно закопувати в носові пазухи. Препарат показаний для перорального прийому в нерозведеному вигляді. По інструкції доза становить 50 крапель 3 рази щодня. За бажанням краплі можна і розвести невеликою кількістю рідини, наприклад, водою, чаєм або соком. Закапувати ліки в ніс не можна ні в якому разі. Якщо перед застосуванням ви помітили на дні флакона осад, то попередньо засіб необхідно збовтати. Лікувати гайморит або нежить можна за допомогою інгаляцій з краплями Синупрет:

  1. Для цього їх розводять у співвідношенні 1:1 з фізрозчином. Ця дозування показана особам старше 16 років.
  2. У більш молодшому віці необхідно використовувати 2 мл фізіологічного розчину на 1 мл крапель.
  3. Для дітей до 6 років пропорція становить 1:3. Інгаляції малечі педіатри дозволяють тільки з 2-річного віку.

Синупрет для дітей

Дозування Синупрету для дітей трохи менше. У віці 6-12 років необхідно приймати по 25 крапель теж 3 рази на добу незалежно від прийому їжі. Ліки необхідно розбавити невеликою кількістю чаю, соку або води. Синупрет дітям старше 12 років вже можна давати дорослу дозу, рівну 50 краплях. Якщо протягом 7-14 днів симптоми не проходять або періодично повторюються, то варто звернутися до лікаря за консультацією.

Особливі вказівки

При використанні кошти варто знати, що воно містить етанол у кількості 16-19% від усього обсягу. Перед застосуванням флакон необхідно збовтати, а при підготовці необхідної дози – тримати вертикально. Використання рекомендованого кількості препарату ніяк не позначається на керуванні автотранспортом і роботі, пов'язаної з підвищеною увагою. Після розтину термін придатності крапель становить півроку, тому варто промаркувати дату прямо на упаковці.

При вагітності та лактації

Так як препарат містить спирт, вагітним та матерям-годувальницям не рекомендується використовувати Синупрет від нежитю у вигляді крапель. Краще віддати перевагу іншу форму випуску – драже, але і їх можна приймати тільки після консультації з лікарем. Фахівець зможе співвіднести користь від препарату з можливим шкодою для матері і дитини. Дозування при цьому визначається індивідуально для кожної пацієнтки.

Лікарська взаємодія

Препарат добре поєднується з іншими протизапальними засобами. Виробник рекомендується використовувати краплі і з антибіотиками, адже так посилюється їх дія. Крім того, Синупрет послаблює їх негативний вплив і зменшує тривалість лікування запалень. Вивченню піддалися лише антибактеріальні препарати, використання крапель з іншими лікарськими засобами до цього часу не встановлена.

Синупрет – протипоказання

Головне протипоказання до прийому Синупрету – підвищена чутливість або індивідуальна непереносимість складових препарату. Крім того, він не призначається у дитячому віці до 2 років. Ще краплі Синупрет протипоказані при:

  • алкоголізмі (в ліках міститься алкоголь);
  • хворобах головного мозку;
  • захворюваннях печінки;
  • вагітності і лактації;
  • епілепсії.

Побічні дії і передозування

Випадків передозування не відзначалося, але при перевищенні дози сиропу, крапель або драже Синупрет можуть посилитися побічні ефекти. Судячи з відгуків деяких пацієнтів після застосування препарату іноді розвиваються негативні реакції з боку травних органів. Вони проявляються нудотою, блюванням і болем у животі. Іноді розвиваються алергічні реакції: шкірні висипання, почервоніння і свербіж. Більш тяжкі побічні ефекти від застосування Синупрету:

  • припухлість особи;
  • задишка;
  • ангіоневротичний набряк.

Умови продажу та зберігання

Купити препарат в аптеці можна без рецепта лікаря. Зберігати ліки необхідно в оригінальній упаковці при температурі не вище 30 ° с у місці, недоступному для дітей і захищеному від сонячного світла. Після відкриття флакона слід використати препарат протягом півроку. Потім ліки буде непридатне, застосовувати його в такому вигляді вже не можна.

Аналоги

Синупрет не має аналогів за діючою речовиною, але існує ряд препаратів з подібною дією або одним з його компонентів у складі. До таких можна віднести наступні медикаменти:

  1. Афлубін. Теж містить екстракт тирличу. Додатково включає фосфат заліза, молочну кислоту, дводомну брионию, аконіт. Препарат має жарознижуючу, імуномодулюючу та протизапальну дію. Ліки теж приймають всередину в нерозведеному вигляді.
  2. Фитофлокс. Це ліки являє собою фіточай з протизапальною і потогінну дію. Основою є квітки липи, бузини, перцева м'ята, ромашка і шипшина. Чай підвищує стійкість слизових оболонок до інфекції при захворюваннях дихальних шляхів.
  3. Коризалия. Даний засіб випускається у вигляді таблеток. Основою є лікарські трави. Сам препарат відноситься до категорії гомеопатичних. Найчастіше він використовується при лікуванні гаймориту, риніту та інших захворювань, що супроводжуються закладеністю носа, чханням та рінореєю.

Фармакологічні властивості перерахованих препаратів трохи відрізняються. Більш схожі за складом і показниками аналоги Синупрету наступні:

  • Терафлю Бро;
  • Суприма-бронхо;
  • Доктор Мом;
  • Кофекс;
  • Бронхостоп;
  • Тонзилго Н;
  • Інститут;
  • Тонзипрет;
  • Пентафлуцин;
  • Імупрет;
  • Атма;
  • Антигрипін-АНВІ;
  • Травісил;
  • Стодаль.

Ціна на краплі Синупрет

Вартість крапель Синупрет визначається місцем купівлі та виробником. В цілому препарат можна віднести до категорії бюджетних, адже ціна не перевищує 300-400 рублів. Конкретна вартість крапель вказана в таблиці:

Місце покупки

Об'єм, мл

Виробник

Ціна, рублів

Еврофарм

100

BIONORICA

390

ЗдравЗона

Сто

BIONORICA

310

Аптека ІФК

100

BIONORICA

405

Відгуки

Наталя, 32 рокиПри лікуванні синуситів один тільки Синупрет не впорається, але в комплексній терапії значно покращує стан. Відчула на своєму досвіді. Тільки пити ліки потрібно довго, адже воно має накопичувальний ефект. Закладеність носа у мене стала проходити тільки через тиждень прийому. Побічних ефектів не спостерігала, тому раджу.
Олена, 42 рокиУ мене при застуді відразу з'являється сильний нежить, а чоловік страждає хронічним гайморитом. Вже кілька років ми користуємося тільки Синупретом, причому чергуємо краплі і драже. При нежиті полегшення настає вже на другий день. Чоловік приймає ліки курсами, з-за чого у нього рідше став загострюватися гайморит. Закладеність носа теж мучить не так часто.
Людмила, 28 роківСинупрет порадила мені подруга. Вона лікувала їм гострий синусит, а в мене був сильний нежить. Приймати препарат зручно, побічних ефектів я не спостерігала. Дія проявляється вже на наступний день. Особливо добре ліки знімає закладеність носа та усуває зелені виділення. Головне – не пропускати прийоми, інакше ефект знижується.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!