Шприц для інсуліну - як користуватися і розрахувати дозування, обсяги і ціна в аптеці

Більше чотирьох відсотків дорослого населення планети страждає на цукровий діабет. Хоча назва недуги «солодке», для хворої людини він становить серйозну небезпеку. Пацієнт постійно має потребу в інсуліні – гормоні підшлункової залози, який організм діабетика самостійно не виробляє, єдиний постачальник – штучне ліки-замінник. Набирають його через спеціальний інсуліновий шприц з тонкою голкою і розмічальних діленням на кількість одиниць, а не мілілітрів, як у звичайного примірника.

Що таке інсуліновий шприц

Складається шприц для діабетиків з корпусу, поршня і голки, тому мало чим відрізняється від подібних медичних інструментів. Існує два види інсулінових пристроїв – скляний та пластиковий. Перший зараз використовується рідко, оскільки вимагає постійної обробки та розрахунку кількості введення інсуліну. Пластиковий варіант допомагає виконати ін'єкцію в правильній пропорції і повністю, не залишаючи всередині залишків препарату.

Як і скляний, пластмасовий шприц можна використовувати багаторазово, якщо призначений для одного пацієнта, але його бажано обробляти антисептиком перед кожним застосуванням. Існує кілька варіантів пластмасового виробу, яке без проблем можна придбати в будь-якій аптеці. Ціни на шприци для інсуліну варіюються в залежності від виробника, обсягу та інших параметрів.

Обсяг

Кожен діабетик повинен знати, який буває об'єм інсулінового шприца. На кожній моделі присутнє розписана шкала і ділення, показують хворому, який обсяг концентрованого інсуліну поміщається. Стандартно 1 мл препарату дорівнює 40 од/мл, а маркується такий виріб u-40. У багатьох країнах використовується інсулін, що містить в 1 мл розчину 100 одиниць (u100). У цьому випадку необхідно купувати спеціальні екземпляри з іншого градуюванням. Під час купівлі разом з питанням, скільки мл в інсуліновий шприці, слід цікавитися концентрацією введеного препарату.

Довжина голки

Оскільки препарат в організм вводиться щодня і багаторазово, слід правильно вибирати інсулінові голки. Гормон вводять у підшкірно-жирову клітковину, уникаючи потрапляння в м'яз, інакше це може призвести до гіпоглікемії. Товщина голки з цієї причини вибирається, виходячи з індивідуальних особливостей організму. Згідно з дослідженнями, підшкірний шар розрізняється залежно від статі, віку і ваги людини. Товщина жирової клітковини теж варіюється на тілі, тому хворому бажано користуватися інсуліновими голками різної довжини. Вони можуть бути:

  • короткими – від 4 до 5 мм
  • середніми – від 6 до 8 мм;
  • довгими – більше 8 мм

Види інсулінових шприців

Зараз щоб зробити ін'єкцію інсуліну не потрібно володіти спеціальними медичними навичками. Пацієнт, який страждає на діабет, може придбати кілька різновидів інсулінових виробів для ін'єкцій, відрізняються один від одного кількома параметрами. Правильно підібраний шприц зробить уколи безпечними, безболісними і полегшить хворому контроль дози гормону. На сьогоднішній день існують три типи інструментів для підшкірного введення інсуліну:

  • зі знімною голкою;
  • з інтегрованої голкою;
  • інсулінові шприц-ручки.

Зі змінними голками

Пристрій передбачає зняття насадки разом з голкою під час набору інсуліну. У таких уколів поршень рухається м'яко і плавно для зменшення похибок, адже навіть невелика помилка при виборі дози гормону може призвести до плачевних наслідків. Інструменти зі змінними голками зводять до мінімуму такі ризики. Найбільш розповсюдженими є одноразові вироби об'ємом 1 міліграм, які дозволяють набирати інсулін від 40 до 80 одиниць.

З інтегрованої голкою

Від попереднього виду майже нічим не відрізняються, різниця лише в тому, що голка впаяна в корпус, тому зняттю не підлягає. Введення під шкіру більш безпечно, оскільки інтегровані ін'єктори не втрачають інсулін і не мають мертвою зоною, яка є в попередніх моделях. З цього випливає, що при наборі ліки ін'єктором з інтегрованою голкою втрата гормону зводиться до нуля. Інші характеристики інструментів зі змінними голками повністю ідентичні цим, включаючи шкалу розподілу і робочий об'єм.

Шприц-ручка

Інновація, яка серед діабетиків швидко набула поширення. Шприц-ручка для інсуліну була розроблена відносно недавно. З її допомогою ін'єкції робити швидко і легко. Хворій людині не треба думати над кількістю введеного гормону і над зміною концентрації. Інсулінова ручка пристосована до використання спеціальних картриджів, наповнених ліками. Вони вставляються в корпус пристрою, після чого не вимагають заміни тривалий час. Використання шприців-ручок зі надтонким голками повністю виключає болючість під час уколу.

Ділення на інсуліновий шприці

Для вільного орієнтування на ін'єкторі для інсуліну існує градуювання, що відповідає концентрації ліків у флаконі. Кожна розмітка на циліндрі показує кількість одиниць. Наприклад, якщо укол створений для концентрації U40, то там де вказується 0,5 мл, знаходиться цифра 20 одиниць, а на рівні 1 мл – 40. Якщо хворий використовує невідповідне маркування, то замість покладеної дозування він введе собі або більшу, або меншу дозу гормону, а це загрожує ускладненнями.

Щоб правильно визначити потрібний обсяг інсуліну, існує спеціальний знак, який відрізняє один вид виробу від іншого. Шприц U40 має ковпачок червоного кольору, а наконечник U100 – оранжевого. Інсулінові ручки теж мають свою градуювання. Вироби розраховані на концентрацію в 100 одиниць, тому при їх поломці купувати одноразові ін'єктори слід тільки U100.

Як користуватися інсуліновим шприцом

Техніка введення гормону хворим людям проводиться за інструкцією. Важливо не робити глибокий прокол, щоб не потрапити в м'яз. Перша помилка новачків – введення ліків під нахилом, з-за чого наповнювач потрапляє в м'язову тканину і не справляє потрібного дії. Правила введення інсуліну:

  1. Вводиться тільки підшкірно. Кращими місцями для уколів є живіт, ноги, руки.
  2. При використання голки понад 8 мм необхідно робити ін'єкцію під кутом 45 градусів. В живіт колоти голкою великого розміру не варто.
  3. Незнімну голку можна використовувати багаторазово для одного і того ж пацієнта. Перед новим уколом її треба обробити спиртом.

Як розрахувати інсулін

Щоб правильно ввести медикамент, необхідно розрахувати його кількість. Щоб убезпечити себе від негативних наслідків, хворий повинен навчитися обчислювати дозування щодо показань цукру. Кожне ділення ін'єкторі це градуювання інсуліну, яка відповідає обсягу введеного розчину. Доза, призначена лікарем не повинна змінюватися. Однак якщо діабетик отримував на добу 40 од. гормону, при використанні ліки в 100 одиниць йому треба розрахувати інсулін в шприці по формулі: 100:40=2,5. Тобто пацієнт повинен вводити 2,5 од/мл у шприці з градуювання 100 од.

Правила розрахунку інсуліну в таблиці:

Кількість одиниць

Розчин мл

4

0,1

6

0,15

40

1,0

Як набрати інсулін

Перед тим, як набрати необхідну дозу гормону, слід відтягнути поршень ін'єктора, визначає потрібну дозу, потім проткнути пробку флакона. Щоб всередину потрапив повітря, треба натиснути поршень, потім перевернути пляшку і набирати розчин, поки його кількість буде трохи більше необхідної дози. Для того, щоб вигнати бульбашки повітря зі шприца, потрібно постукати по ньому пальцем, потім видавити його з циліндра.

Як користуватися ручкою для інсуліну

Сучасне инсулиновое пристрій використовувати не так вже й легко. В ручці після введення ліків залишається його незначна кількість, а це означає, що людина отримує гормон в недостатньому обсязі. Слід враховувати цей нюанс і набирати розчин трохи більше. Щоб зробити процедуру максимально комфортною, слід знати, як використовувати шприц-ручкою:

  1. Перед ін'єкцією слід надіти на прилад одноразову голку. Оптимальними вважаються вироби 6-8 мм
  2. Правильно розрахувати дозу гормону. Для цього слід обертати ручку до тих пір, поки в спеціальному віконці не з'явиться потрібна цифра.
  3. Зробити укол в обрану область. Компактний прилад здійснює процедуру безболісно.

Ціна на інсуліновий шприц

У продажу зараз легко знайти будь-яку модель для введення інсуліну. Якщо прилегла аптека не дає вибору, то ін'єктори простої і складної конструкції можна купити в інтернет-магазині. Мережа пропонує великий вибір інсулінових виробів для пацієнтів різного віку. Середня ціна на товар імпортного виробництва в аптеках Москви: U100 в 1 мл – 130 рублів. Вироби U40 не обійдуться набагато дешевше – 150 рублів. Вартість шприц-ручки буде близько 2000 рублів. Вітчизняні шприци для інсуліну коштують набагато дешевше – від 4 до 12 рублів за одиницю.

Як вибрати інсуліновий шприц

Підбирати інсуліновий ін'єктор слід, виходячи з нормативів. Для дорослої людини краще підійдуть вироби з довжиною голки 12 мм і діаметром – 0,3 мм. Дітям знадобляться екземпляри довжиною 4-5 мм, діаметром – 0,23 мм Пацієнтам з ожирінням слід купувати більш довгі голки, незалежно від віку. При купівлі важливе значення має надійність і якість товару. Дешеві вироби можуть містити зміщену градуювання, за якою не вдасться правильно вирахувати необхідну кількість кубиків. Неякісна голка може зламатися і залишитися під шкірою.

Відео

Інсулінові шприци, шприц-ручки та голки до них

Відгуки

Вікторія, 46 роківКолю вже багато років Биосулин недорогими вітчизняними уколами зі знімними інсуліновими голками. У нас в Санкт-Петербурзі їх продають у кожній аптеці по 9 рублів за одиницю. Використовую кожен день одну голку по два рази, і ніяких неприємностей ніколи не було. Виглядають вироби якісно, поршень і голка закриті ковпачками, які легко знімаються.
Дмитро, 39 роківНе мав справи зі шприцами, але взимку матері поставили діагноз цукровий діабет, довелося навчитися робити уколи. Спочатку купував будь-які, але незабаром зрозумів, що не всі вони якісні. Зупинився на BD Micro-Fine Plus, які купую по 150 рублів за упаковку (10 штук). Якісні вироби, тонкі незнімні інсулінові голки, стерильність.
Анастасія, 29 роківЗ дитинства утримуюся на обліку в ендокринолога з діабетом. Раніше й уявити не могла, що будуть придумані такі диво-прилади для ін'єкцій, як шприц-ручка. Користуюся Інсуліну Лантус тривалої дії вже 2 роки – дуже задоволена. Робити уколи не боляче, дотримуватися дієти – корисно, тому можна жити в своє задоволення і з цукровим діабетом.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!