Хімічні властивості хлористого амонію - формула, одержання і застосування

Амонію хлорид почали використовувати ще з давнини. В античній Греції речовина застосовувалась для храмових обрядів і лікування людей. Незрозуміле назва хімічної сполуки приховує знайомий всім препарат, адже що таке нашатир, знає кожен: без нього не обходиться жодна домашня аптечка.

Що таке хлорид амонію

Першість в отриманні речовини належить древнім єгиптянам і грекам. Назва походить від єгипетського слова «Амоній». Так називали божество, у храмі якого вдихали випаровування «нушадира» – розчину, зробленого з порошку з печерних стін. З роками слово стало звучати як «нашатир». Ammonium chloride, або хлорид амонію – це сіль амонію. Виглядає як сухий кристалічний порошок без запаху, злегка солонуватий, білого кольору.

Хлорид амонію – формула

Структурна формула хлориду амонію – NH4Cl, за будовою речовина являє собою хімічне з'єднання амонію з хлором. Лабораторний метод одержання реагенту виглядає як процес упарювання маточного розчину хлорного вапна. Другий спосіб – реакція взаємодії між хлором і аміаком. Народні умільці придумали, як отримати речовину з сольових батарейок шляхом очищення і випарювання.

Хлористий амоній – властивості

Незабаром після відкриття порошку вчені виділили властивості хлориду амонію:

  • гігроскопічність, або здатність збирати воду;
  • розчинення у воді, рідкому аміаку, метиловому і етиловому спирті з невеликим осадом;
  • здатність реагувати на луги;
  • леткість при загорянні: утворюється білий щільний дим і пари аміаку;
  • повне розкладання під дією електричного розряду і температурі більше 338 градусів Цельсія.

Для отримання нашатирного спирту сухий реактив змішується з водою. На відміну від вихідної сполуки у нього інша формула і властивості. Водний розчин має різким запахом. Надмірне вдихання призводить до передозування і летального результату. Лікарі радять зберігати нашатир окремо від інших ліків. Користуватися речовиною потрібно з особливою обережністю, обмежуючи вдихання декількома секундами. Ознаки передозування хлористим амонієм і його похідними:

  • нудота;
  • прискорене дихання;
  • втрата апетиту;
  • блювота.

Амоній хлористий – застосування

Корисні властивості аміаку сприяли тому, що він знайшов широке поширення в багатьох галузях. Застосування хлориду амонію нерідко в таких сферах, як:

  • металургія – травлення металів;
  • деревообробка – захист деревини від шкідників;
  • медицина – виробництво ліків;
  • харчопром – приправа;
  • хімічна промисловість – реагент для дослідів;
  • радіотехніка – видалення оксидної плівки в процесі пайку;
  • машинобудування – усунення забруднень з поверхні;
  • піротехніка – дымообразователь;
  • гальваніка – електроліти;
  • сільськогосподарські роботи – азотне добриво;
  • фотосправа – фіксаж для знімків.

У медицині та фармакології аміак і його розчини використовуються частіше. Розчин хлориду амонію застосовується в фармацевтиці:

  1. При непритомності нашатир надає збудливу дію на людину, призводить до тями.
  2. При набряках цінується дію діуретиків або сечогінних речовин, виводять зайву рідину.
  3. При пневмонії, хронічному бронхіті і бронхіальній астмі допомагає від сильного кашлю.

На другому місці знаходиться харчова промисловість. Добавка з маркуванням Е510 вказана в переліку багатьох продуктів, які використовуються у виготовленні: хлібобулочних, макаронних, кондитерських виробів, фруктових вин. У Фінляндії та інших європейських країнах прийнято додавати речовина для посилення смаку. Популярні лакричні цукерки Salmiakki і Tyrkisk Peber теж зроблені з застосуванням хлористого амонію.

Останнім часом вчені провели ряд дослідів, які підтвердили, що харчова добавка Е510 після термообробки втрачає свої корисні властивості і стає шкідливою для здоров'я. Багато виробників продуктів харчування вважали за краще повністю відмовитися від її використання, замінивши на більш нешкідливі аналогічні компоненти. Проте в інших сферах сіль амонію залишається незамінною.

Хлористий амоній у виноробстві

Для виготовлення вина на заводах і вдома використовують порошкоподібний препарат. Хлористий амоній у виноробстві служить добривом для дріжджовий середовища. Додавати його потрібно не частіше одного разу за місяць. Для цього препарат купують в аптеці, спочатку розчиняють у рідині, а потім вносять по 0,3 г на кожен літр сусла. Майстри-винороби радять використовувати піпетку або шприц, щоб випадково не переборщити з кількістю розчину.

Хлористий амоній у побуті

Використовувати хлористий амоній у побуті навчилися ще наші бабусі. Він добре справляється з сильними забрудненнями на одязі, посуді, побутової техніки, прикрасах. Овочі на грядках стануть плодоносити краще, якщо додати до води для поливу кілька кристалів солі амонію. Технічна форма речовини для цих цілей продається в ветеринарній аптеці або магазині для садівників. Зберігати його треба в герметичній ємності подалі від дітей, з'єднання має третій клас небезпеки.

Відео

хлорид амонію з гідроксидом

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!