Застосування і приготування гіпертонічного розчину солі

Ще відносно недавно лікування сіллю і сольовими розчинами користувалося величезною популярністю. Сьогодні ж ці методи незаслужено призабуті медициною. Окремої уваги заслуговує гіпертонічна рідина, за допомогою якої вдасться вирішити безліч проблем зі здоров'ям. Варто докладніше розповісти про те, що вона собою являє.

Що таке гіпертонічний розчин

Варто роз'яснити природу походження ліки. Гіпертонічний розчин – це втягує в себе рідину з прилеглих тканин активний сорбент. Разом з цією субстанцією забезпечується висновок патогенних мікробів. При цьому живі здорові клітини не пошкоджуються. Рідина складається всього з двох компонентів: натрію хлориду (солі, причому, звичайної - кухонної) і води (бажано дистильованої), її легко зробити вдома власноруч. Є різні процентні співвідношення концентрації компонентів, від 1 до 20%.

Дія гіпертонічного розчину

Всі клітини в організмі людини заповнені певною рідиною. Її концентрація дорівнює ізотонічного з'єднанню натрію хлориду – 0,9%. Якщо це співвідношення порушити, почнуться незворотні процеси руйнування. Дія гіпертонічного розчину засноване на законі фізики про осмотическом тиску. Говорячи простою мовою, із-за певного змісту солі він виводить з хворих клітин рідина з речовинами, які сприяють розвитку запального процесу (гній, бактерії, віруси, отрути).

Засіб володіє такими властивостями:

  1. Протинабрякову. Витягає зайву рідину, тим самим знімаючи набряк ураженої області. Діє як на органи, так і на тканині.
  2. Протизапальним. Виводить запальний секрет, гній з ран, уражених тканин, органів. Позбувшись від речовини з патогенними мікроорганізмами, будь-яке пошкодження заліковується значно швидше.
  3. Протимікробну. Рідина не вбиває мікроби, але сприяє виведенню того речовини, в якому вони мешкають.

Застосування гіпертонічного розчину

Засіб використовують для:

  1. Зовнішнього застосування. 1-2%-ний гіпертонічний сольовий розчин підходить для виготовлення ванн, примочок, обтирань. Так лікують поранення, зовнішні ураження шкіри, слизових оболонок.
  2. Промивання шлунка. Ефективно при отруєнні нітратом срібла, що вкрай небезпечно для організму, загрожує серйозними наслідками. При даному стані солоне ліки – одне з небагатьох дозволених.
  3. Внутрішньовенного введення. Застосування засобу в десятивідсоткової концентрації при кровотечах: при легеневому, кишковому, шлунковому.
  4. Клізми і спринцювань. Для усунення деяких гінекологічних недуг і позбавлення від запору вводять вищевказані процедури, використовуючи солоне ліки.

Призначається для лікування:

  • хвороб носа: риніту, гаймориту, фронтиту;
  • головного болю через запальних процесів (арахноїдиту, менінгіту);
  • хвороб ротової порожнини і глотки;
  • кашлю;
  • біль у вухах;
  • запальних хвороб кишечнику: коліту, ентериту;
  • опіки 1 та 2 ступенів;
  • сильного больового синдрому;
  • запалень суглобів: бурситу, артриту.

Для промивання носа

Використання коштів із звичайною морською сіллю дуже ефективно при простудних захворюваннях. Гіпертонічний розчин для носа необхідний, щоб знищити мікроби, що провокують запалення, очистити дихальні шляхи і підняти ефективність інших препаратів. Він знімає набряк. Солона рідина сприяє виведенню слизу і розм'якшенню кірочок, тим самим полегшуючи загальний стан хворої людини. Дуже важливо навчитися виконувати процедуру промивання носа правильно, інакше можуть виникнути ускладнення.

Для клізми

Використовується при запорах і, згідно з відгуками, діє дуже швидко, спорожнення відбувається через 10-15 хвилин. Клізма з гіпертонічним розчином сприяє підвищення осмотичного тиску в просвіті кишки, з-за чого калові маси стають пухкими і виводяться. Рідина подразнює стінки слизової оболонки кишечника, в результаті чого підвищується його перистальтика. Для клізм слід приготувати засіб 10-відсоткової концентрації.

Для гнійних ран

На поразки накладаються сольові пов'язки і тампони. Гіпертонічний розчин для ран корисний тим, що висмоктує гній, можна сказати, що рана сама промивається. З пошкодженої області виходять токсини. Дефект швидше заживає і навіть на вигляд починає виглядати краще. пов'язки роблять з матерії, що пропускає повітря. Підійде вісім шарів марлі. Накладається на чисту шкіру.

Пов'язку мочать гарячою солоною рідиною, вичавлюють і притуляють до рани. Закріпити її необхідно пластиром або бинтами. Обмотувати уражену область плівкою або поліетиленом категорично заборонено. Максимальний час впливу компресу – 12 годин, але для ефективного витягування і втрати вологи слід міняти їх частіше. Позитивний результат буде помітний відразу, а загальний курс лікування не перевищує десяти діб.

Як приготувати гіпертонічний розчин в домашніх умовах

Лікувальну рідину концентрації 10% можна купити без рецепта) або приготувати самостійно, що гранично просто. По інструкції одну частину звичайної кухонної солі треба з'єднати з десятьма теплої води. На цьому приготування гіпертонічного розчину в домашніх умовах і закінчується. Як бачите, в процесі немає нічого важкого. Як зробити сольовий розчин 10% в домашніх умовах:

  1. Нагрійте до кипіння воду об'ємом 300 мл
  2. Розведіть в ній столову ложку солі.
  3. Остудіть до 35-40 градусів і використовуйте за призначенням.

Відео: гіпертонічний розчин солі

Що таке гіпертонічний розчин?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!