Список таблеток із сечогінним ефектом при набряках, підвищеному тиску і для схуднення - опис і ціни

Від підвищеного тиску, набряки, застою сечі страждає безліч людей. Одним воліють боротися з цими явищами народними засобами, інші повністю віддають себе в руки традиційної медицини. Виправити подібні порушення в роботі організму лікарі пропонують різними ліками, у тому числі надають допомогу сечогінними препаратами. Яка їх класифікація? Як правильно використовувати препарати? Для кого підходять діуретики?

Сечогінні засоби у таблетках

Багато хто дотепер не знають, навіщо призначаються сечогінні препарати і часто відмовляються їх пити, навіть після прямою рекомендацією лікаря, посилаючись на нормальний стілець і часті позиви в туалет. Діуретики можуть виписуватися не тільки людям із проблемами сечовипускання, але і при травмах голови, сильної набряклості м'яких тканин, для нормалізації кислотно-лужного балансу і це далеко не весь список показань.

Якщо відкрити інструкцію до будь-якого з сечогінних препаратів, можна побачити, що таблетки рекомендується приймати при наявності таких ускладнень зі здоров'ям:

  • підвищеного артеріального тиску, яке не ускладнюватися нирковою недостатністю;
  • порушень кровообігу з подальшим утворенням набряків;
  • артеріальної гіпертензії з порушенням клубочкової фільтрації;
  • глаукомі;
  • набряку легень або мозку;
  • цирозу печінки з портальною гіпертензією;
  • вторинному гіперальдостеронізмі;
  • діабеті нецукрового типу.

При набряках

Сечогінні таблетки при набряках призначаються лише тоді, коли область ураження м'яких тканин велика, наростає з часом або довгостроково не проходить після прийому менш агресивних засобів. Діуретики – серйозні медичні препарати, які впливають на весь функціонал організму, тому можуть призначатися лише лікарем. Приймати їх можна в строго означеної дозуванні, тривалими курсами – по 2 або 3 тижні з інтервалами.

Залежно від зони ураження і ступеня набряклості м'яких або серозних тканин, всі призначаються препарати можна умовно розділити на кілька груп:

  • кошти зі слабкою ступенем вираженості: Спіронолактон, Триамтерен,Мидамор;
  • препарати середньої сили впливу на організм: Хлорталідон, Метозалон, Гіпотіазид, Верошпірон;
  • сильнодіючі сечогінні: Фуросемід, Ксипамид, Торасемид.

При тиску

При надмірному артеріальному тиску на мозок, серце і очі призначаються сечогінні, які поділяються на дві основні групи:

  • Таблетки, що використовуються при гіпертонічному кризі. Їх мета швидко знизити артеріальний тиск. Це ліки під торговими назвами: Фуросемід, Ксипамид, Етакринова кислота, Торасемид, Метозалон.
  • Сечогінні засоби, які допомагають підтримувати тиск в нормі: Метозалон, Індапамід, Гіпотіазид, Клопамид.

Сечогінні препарати, спрямовані на різке зниження артеріального тиску – це, по суті, засоби першої допомоги. Вони ніколи не призначаються просто так і використовуються тільки в екстрених випадках. При необхідності тривалої терапії і контролю ремісії доцільніше вибрати засоби з більш м'яким впливом на організм. Всі таблетки сечогінної дії не повинні прийматися більше 3-4 днів.

При серцевій недостатності

При наявності такої патології у пацієнта нерідко виникає застій рідини в м'яких і серозних тканинах. Хворий починає скаржитися на сильну задишку, болі в печінці, гортанні хрипи після найменших фізичних навантажень. Щоб прибрати симптоматику і попередити важкі наслідки у вигляді відтоку легких або кардіологічного шоку лікар призначає сечогінну терапію. При цьому вибір діуретиків ґрунтується на поставленому діагнозі:

  • Для пацієнтів з легким і середнім ступенем серцевої недостатності призначаються тіазидні препарати: Гіпотіазид, Гідрохлоротіазид.
  • При хронічній недостатності хворого переводять на більш сильні таблетки – петльові сечогінні. До них відносяться Фуросемід, Тригрим, Диувер, Лазикс.
  • У деяких особливо небезпечних випадках додатково прописують прийом Спіронолактону. Застосування цього сечогінного ліки виправдано при розвитку гіпокаліємії.

Для схуднення

З невідомих причин багато жінок вважають, що сечогінні засоби ефективно допомагають скинути зайві кілограми і спалити підшкірний жир. Однак на практиці це твердження є глибокою помилкою. Так, сечогінний для схуднення матиме ефект, але лише тимчасовий. З організму піде вся рідина, судини очистяться від холестеринових бляшок, але схуднути не вийде, а кілограми повернуться після випитої пляшки води.

Сечогінні препарати призначаються повним людям тільки в якості ефективного засобу для профілактики атеросклерозу, запобігання розвитку інсульту або серцевої недостатності. У всіх інших випадках ці ліки порушать рівень і співвідношення до плазмі крові електролітів, вимиють іони калію, викличуть слабкість, запаморочення, гіпертонію і можуть стати серйозною загрозою для життя.

Класифікація сечогінних засобів

Виходячи з того, на яку частину нирок впливають сечогінні засоби, який склад і концентрація активних речовин в таблетках, як препарат впливає на організм – всі діуретики підрозділяють на кілька груп: салуретики, калійзберігаючі таблетки і осмотичні засоби. Потрібно завжди пам'ятати, що прийом таких лікарських препаратів повинен проходити тільки під контролем лікаря, за наявності обґрунтованих показань.

Салуретики

Механізм дії таблеток-салуретиків ґрунтується на швидкому виведенні з організму іонів калію і натрію. Завдяки цьому ефекту м'які тканини залишає максимально можливий обсяг рідини, нормалізується кислотно-лужний баланс тканин. Серйозним недоліком таким сечогінних є той факт, що разом з рідину з організму вимивається велика кількість солі.

Як правило, салуретики використовуються для лікування проблем із зором, хронічній недостатності кровообігу, гіпертонічному кризі, цирозі печінки. Тривалість прийому у кожних таблеток різна: від кількох годин до кількох днів. Умовно всі сауретики можна розділити на наступні групи:

  • Тіазидні діуретики – препарати Гіпотіазид та Оксодолін. Вони мають мінімум побічних ефектів, добре переносяться хворими і не викликають звикання. Головним недоліком тіазидних сечогінних є можливість появи гіпокаліємії, тому їх використовують не більше 7 днів.
  • Петлевидные діуретики – потужні сечогінні засоби швидкого впливу. Вони відносяться до медикаментів першої допомоги і застосовуються тільки при гіпертонічному кризі. При правильному використанні петлевидных сечогінних негативних реакцій не буває.
  • Інгібітори карбоангідрази – самі щадні сечогінні препарати. Таблетки діють поступово, але мають властивість накопичуватися в організмі і викликати звикання.

Калійзберігаючі діуретики

Сечогінні препарати, які сприяють збереженню калію в організмі, вважаються найбільш щадними. Однак чекати миттєвого результату після прийому такої таблетки не варто. Ці сечогінні засоби мають накопичується ефектом і починають діяти лише після проходження курсу лікування. Призначаються калійзберігаючі діуретики при набряках, як допоміжний засіб під час лікування гіпертонії.

Характерними представниками калійзберігаючих сечогінних ліків є:

  • Спіронолактон і його аналоги – проявляється після прийому таблеток протягом 3-5 днів, зберігає ефективність близько тижня. Призначається ліки при невыраженных набряках, в поєднанні з іншими таблетками гіпотензивної дії і сечогінними засобами. З-за того, що у складі Спіронолактону є стероїди при тривалому використанні у жінок можуть з'явитися волосся на обличчі, спині, грудях, з'явитися ризик гормонального дисбалансу.
  • Дайтек, Триамтерен – легкий препарат по механізму дії схожий на Спіронолактон, але відрізняється більш швидким сечогінним ефектом. Після прийому таблетки дія препарату починається через 3-4 години і триває до півдоби. Препарат не рекомендується літнім людям через можливість розвитку порушень нирок, появи гіперкаліємії.
  • Мидамор або Амілорид – саме слабкий сечогінний засіб. Ці таблетки сприяють виведенню хлору, але зберігають калій і кальцій. Часто сечогінний використовується як доповнення до інших засобів місцевої терапії.

Осмотичні

Діуретики цієї групи знижують тиск у плазмі, виводять воду з тканин, підвищують циркуляцію крові. Недолік таких таблеток полягає в тому, що при поганій реабсорбції нирок збільшується концентрації активних речовин у сечі, при цьому збільшуються втрати натрію і калію. Таблетки призначають як сечогінний при набряках мозку, гортані, глаукомі, сепсисі, остеомієліті, опіках. До осмотичним діуретиків відносяться:

  • Маніт з сульфацилом;
  • Сечовина;
  • Теобромін;
  • Еуфілін;
  • Теофілін.

Сечогінні препарати рослинного походження в таблетках

Засоби рослинного походження вважаються найбільш безпечними, тому можуть призначатися в період виношування дитини, годування груддю, дітям і людям похилого віку. З протипоказань варто виділити лише незначні алергічні реакції та індивідуальну непереносимість складу окремих трав. Використовують рослинні сечогінні засоби при набряках під час вагітності, ниркової недостатності, запальних захворюваннях сечовивідної системи. Це таблетки:

  • Фларонин;
  • Канефрон Н;
  • Цистон;
  • Нефролепин.

Протипоказання

Таблетки від набряків, як і інші лікарські засоби не можуть бути абсолютно нешкідливими для всіх. Однак їх список протипоказань не такий великий, до них відносяться:

  • печінкова-ниркова недостатність;
  • ранні терміни вагітності;
  • дитині віком до 3 років;
  • виражена анемія;
  • гіповолемія;
  • гіперкаліємія;
  • атріовентрикулярна блокада;
  • недолік калію.

Ціна на сечогінні таблетки

Купити таблетки можна недорого в будь-якій аптеці свого міста. Всі вони знаходяться у вільному доступі, не вимагають рецепту лікаря. Отримавши на руки сечогінні таблетки, варто переконатися в наявності на упаковці всій маркування, розпізнавальних знаків, шрихкода і адреси виробництва. Зберігати ліки стоїть в сухому, захищеному від сонячних променів і дітей місці. Як правило, термін зберігання всіх сечогінних засобів – 2-3 роки. Середня ціна таких таблеток у Москві така:

Назва сечогінного

Ціна таблеток в рублях

Індапамід

94 р.

Діакарб

450 р.

Індапамід

150 р.

Верошпилактон

81 р.

Диурин (Фуросемід)

26-40 р.

Гіпотіазид

132 р.

Тригрим

254 р.

Відео: діуретики при схудненні

Сечогінні таблетки і засоби для схуднення - Вся ПРАВДА

Відгуки

Микола, 45 роківСаме просте, легке і одночасно дешеве ефективний засіб – Фуросемід. Цей діуретичний препарат перевірений роками, користується популярністю і не тільки в моїй родині. Від сечогінних пігулок у мене не буває побічних ефектів, аритмії, діареї, запаморочення та іншого. Випив одну капсули і вже через півгодини відчув результат.
Тетяна, 34 рокиЯ страждають від гіпертонії вже дуже давно, чого тільки не перепробувала, щоб різко знизити тиск. Нещодавно лікар призначив мені сечогінні Індапамід. Коштують недорого, тому я тут же купила і почала лікування Ефект пішов не відразу, через 1-2 дні, але навіть після відмови від таблеток тиск не піднялося. Зараз п'ю сечогінні курсами.
Єлизавета, 37 роківНамагаюся не вживати занадто часто сечогінні, тому що вони виводять з організму не тільки воду, холестерин і шлаки, але і корисні речовини, вітаміни. Проте нещодавно довелося зіткнутися з цими пігулками з-за сильних набряків ніг. Пила Диувер і залишилася розчарована – набряки пройшли, але ціною сильний головний біль і слабкість у всьому тілі.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!