Показання до лікування дерматитів гормональними мазями - список найбільш ефективних і безпечних з цінами

Дерматити дуже поширені і вражають як дітей так і дорослих: це реакція організму на зовнішні подразники і на внутрішній дисбаланс, яка виражається на шкірі. При легких ступенях алергії призначають різні трав'яні, протигрибкові та антибактеріальні засоби, при більш сильних ураженнях шкіри допомагають гормональні мазі від дерматиту – сильнодіючі препарати, які потрібно приймати тільки під контролем лікаря. Розглянемо докладніше їх види та особливості застосування.

Мазь від дерматиту на шкірі

Гормональна мазь при дерматиті призначається в крайніх випадках, коли місцеві негормональні засоби не діють або коли хвороба загрожує здоров'ю пацієнта. За силою впливу розрізняють слабкі, середні і сильні препарати, усі вони можуть бути призначені у комплексі з антибіотиками, іншими мазями та кремами. Коли ефективні гормональні засоби:

  • при рецидивах захворювань;
  • при атопічному, алергічний, контактний дерматозі;
  • при гострих запаленнях (особливо під час контактної форми дерматиту);
  • при ризику розвитку екземи;
  • при нейродерміті, еритеми, алергічної висипки.

Гормональні мазі для шкіри можуть надавати сильні побічні ефекти (тимчасові , системні), вторинну алергію, звикання і навіть завдати шкоди організму – застосовувати їх слід з особливою обережністю, строго дотримуючи всі правила курсу. Такі засоби заборонені дітям до півроку, деякі – до 2 років, крім цього, вони мають ряд постійних протипоказань:

  • вагітність;
  • період грудного вигодовування;
  • венеричні захворювання;
  • туберкульоз;
  • інфекції та віруси;
  • вугрі (акне), короста;
  • гельмінтоз, паразити;
  • індивідуальна непереносимість (кожен препарат потрібно перевіряти перед початком курсу).

Для дітей

Дітям, що страждають екземою, контактним дерматитом часто призначаються гормональні засоби нового покоління: вони практично не всмоктуються в кров, що мінімізує появу небезпечних побічних ефектів. Інше ефективне дитяче засіб – антигістамінні препарати, які пригнічують дію так само, як і гормональні, але з меншим впливом на організм. Вони добре проявляють себе для лікування алергічних висипів на шкірі обличчя, руках, ногах.

Кортикостероїди можна дітям за умови суворого контролю дозування і тривалості терапії; кожен препарат необхідно перевіряти у дерматолога методом шкірної проби. Якщо у маленької дитини так званий пелюшковий дерматит, попрілість на м'якій шкірі або вітряна віспа – краще вибрати інші протизапальні мазі, гормональні препарати будуть не дуже ефективні.

Для дорослих

Гормональна терапія для дорослих – не так страшна, як багато хто вважає. Сучасні гормональні засоби, що зроблені на основі попередніх версій, надають хороший результат і не несуть наслідків, якщо приймати їх правильно. Вони стабілізують активність клітин і «заморожують», усувають запальний процес. Потрібно вибирати і форму препарату:

  • для сухої шкіри необхідні жирні гормональні мазі від дерматиту;
  • для мокнущего дерматозу – підсушує крем;
  • для ніжної шкіри обличчя, шиї, вух підходять м'які емульсії, гелі.

Список мазей від дерматиту

Класифікація гормональних мазей від дерматиту відбувається по класу препарату (від слабких до сильнодіючих), основних компонентів і показниками. Гормональні складові – це гідрокортизон, флуметазон, бетаметазон, клотримазол, дезоксиметазон і інші, вони можуть бути як у чистому вигляді, так і в комплексі з додатковими речовинами (саліцилова кислота, гентаміцин, пантенол, лідокаїн).

Підсушуючі

Щоб дію глюкокортикоїдних гормонів було повноцінним, до складу мазей включають підсушуючі засоби: цинк, цинкова паста, саліцилова мазь та їх аналоги. Комплексні препарати підсушують – це Лоринден А і С, Випсогал, Дипросалик. Підсушувати в якості додаткового, не основного дії, можуть багато гормональні ліки, крім тих, які призначені для зволоження і пом'якшення сухого, шелушащихся ділянок (Элобейз, Локобейз, Адвантан).

Кортикостероїдні

Це група сильних гормональних медикаментів, що містять глюкокортикостероїди: вони пригнічують вироблення гістаміну, швидко знімають запалення і свербіж, борються з хворобою на клітинному рівні. Вони також чинить протигрибкову і антибактеріальну дію, знімають набряклість; застосовуються при екземі, піодермії, псоріазі, важкому дерматозі з приєднаною інфекцією. Основні назви у цій категорії по активних речовин:

  • Гідрокортизон: Пимафукорт, Латикорт, Кортомицетин, Оксикорт, Гіоксізон, Сополькорт, Кортеид, Фуцидин.
  • Бетаметазон: Акридерм, Белодерм, Целестодерм, Бетазон, Белогент, Бетакортал, Дипроспан, Кутерид, Дипросалик.
  • Триамцинолон: Триакорт, Фтодерм, Полькортолон, Фторокорт, Кеналог, Берликорт, Назакорт.
  • Флуметазон: Локаласен, Сінафлан, Сіналар, Флуцинар, Лоринден, Ультралан.

Протисвербіжні

Практично будь-яка гормональна мазь від шкірних захворювань ефективно знімає свербіж завдяки своєму антигистаминному дії, який пригнічує бактеріальну активність і усуває її прояви. До таких мазей відносяться ліки з триамцинолом (Кенакорт, Фторокорт, Триакорт), клобетазол (Дермовейт, Кловейт, Скіп-кап), алклометазон (Афлодерм може використовуватися на обличчі і статевих органах).

Чим шкідливі гормональні мазі

Користь і шкода гормональних засобів практично рівноцінні, але якщо застосовувати їх правильно і дозовано, то більшості наслідків можна уникнути. Головне правило: курс терапії не повинен бути довгим, а закінчувати його потрібно поступово, зменшуючи дозу й інтервали між прийомами. Кортикостероїдні препарати можуть викликати звикання, резистентність бактерій, якщо довго лікувати алергію одним засобом. Які побічні ефекти можуть мати різні гормональні ліки:

  • повторний дерматит;
  • печіння, алергія, свербіж;
  • висип, пітниця, акне;
  • активізація грибкової інфекції;
  • гіпертрихоз;
  • гіпопігментація;
  • атрофія шкіри, дилатація судин;
  • синдром Кушинга;
  • дисфункція надниркових залоз.

Ціна на мазі від дерматиту

Кортикостероїдні препарати коштують чимало: їх склад і сильну дію обумовлюють високу вартість, проте можна підібрати препарати за коштами. Є безліч російських аналогів, які не поступаються за якістю європейським ліків. Гормональні препарати можна придбати в будь-якій аптеці, в інтернет-магазинах вибір невеликий, безконтрольне вживання препаратів намагаються припиняти, хоча рецепт при покупці ще не вимагають. Приблизні ціни на деякі ліки в московському регіоні:

Белосалік, 30 г

500-550 р.

Афлодерм, 20 г

405-440 р.

Мазь Флуцинар, 15 г

210-233 р.

Акридерм мазь 30 г (СК; ГК)

380; 610 р.

Лоринден А, мазь 15 г

340 - 370 р.

Кловейт крем 25 г

285-315 р.

Відео: гормональні мазі

Гормональні мазі - Доктор Комаровський - Інтер

Відгуки

Аліна, 29 рокуМені всі стероїдні ліки все одно вселяють недовіру, хоча мазі – це все ж не таблетки. Повинні не так сильно всмоктуватися в кров. Досвіду з ними у мене не було, але спостерігала за подругою, у якої то висип, зайва вага, то вугри з'являлися, хоча вона і закінчила вже пити. Так що можна хоча б розглянути інші варіанти лікування.
Марина, 28 роківХто б тут не говорив, але коли у тебе страшна екзема і ти боїшся навіть в дзеркало дивитися, не те що на вулицю виходити – тут вже будь-які засоби підійдуть, лише б допомогло. Я пережила такий жах і нікому не бажаю! Тіло було страшне, все яскраво-рожеве, з ранами і в клініці сказали – тільки гормони. Я не скаржилася, все пила і пройшло протягом місяця.
Кирило, 40 роківДерматологічні дослідження вже далеко вперед пішли, а люди ще гормонів бояться! Майже всі нові гормональні мазі (нового покоління) не всмоктуються в кров, і дітям дають. За цим стежать, вивчають, мало яка небезпека – зупиняють терапію, лікарі адже не дрімучі, хоч і з такою зарплатою, все ж розумні люди, рятують життя, а не навпаки.
Юлія, 32 рокиА якщо інфекція просто бактеріального характеру, адже тоді гормони не призначають, хоча начебто принцип хвороби той же. Тобто, застосовують їх далеко не у всіх випадках...Цікаво. Але я не про це – мій тато лікував дерматит, призначили гормональні, він пропив. Не знаю як там побічні ефекти діють, але він навіть помолодшав, бадьоріше став).
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!