Інструкція та показання до застосування Саліцилової мазі - склад, діюча речовина, протипоказання і ціна

Саліцилові препарати призначаються лікарем для лікування різних шкірних висипань і інших вогнищ хвороб, причиною яких є активна робота сальних залоз. Це часто призводить до закупорки пір, утворення запальних процесів. Салициловое засіб надає комплексний вплив: регулює роботу сальних залоз, позитивно впливає на очищення й регенерацію шкіри. Невисока ціна робить його доступним і популярним при лікуванні багатьох захворювань шкіри.


Для чого застосовується саліцилова мазь

Салициловое засіб в основному випускають у формі крему. Входить саліцилова кислота і до складу спиртового розчину, що має ідентичні фармакологічні властивості. Застосовувати саліциловий крем медики рекомендують так:

  1. Двовідсотковий розчин використовується в лікуванні шкірних захворювань.
  2. При опіку шкіри знаходить застосування 5-відсоткова мазь.
  3. Для виведення бородавок, мозолів і натоптишів використовують мазь, в якій концентрація саліцилової кислоти становить не менше 50 відсотків.

Як бачите, при лікуванні кожного випадку необхідно індивідуально підбирати форму випуску ліки.

Склад

Основною складовою лікарських засобів є саліцилова кислота. Вона володіє такими лікувальними властивостями:

  • протизапальну дію мазі допомагає зняти почервоніння і погасити запальні процеси;
  • антисептичний ефект сприяє боротьбі з бактеріями і забрудненнями;
  • кератолітіки розплавляють підшкірні жирові пробки і розширюють пори, при цьому ацетилсаліцилова кислота знижує швидкість утворення рогових пластинок, які можуть закупорювати пори. Це сприяє безперешкодному висновку назовні виділень сальних залоз;
  • противосеборейные якості надають регулюючий вплив на сальні залози, знижуючи вироблення жиру і поту.

Ацетилсаліцилова паста має в основі вазелін. Завдяки цій речовині мазь рівномірно розподіляється по ураженої ділянки і швидко всмоктується шкірою. Випускають також сірчані і цинкові варіанти мазі, які наділені додатковими лікувальними властивостями. Паста буває різної концентрації: 2, 3, 5, 10 або 60%. В аптеках вона відпускається без рецепта.

Аналоги засоби:

  • Гемозоль;
  • Керасал;
  • Дуофилм;
  • Колломак;
  • Солкокерасал.

Показання до застосування

Препарат застосовується у таких випадках:

  • екзема;
  • псоріаз;
  • рани, опіки;
  • видалення бородавок і родимок;
  • жирна себорея;
  • пігментні плями;
  • висівкоподібний лишай;
  • прищі, вугрі;
  • гіперкератоз;
  • іхтіоз;
  • дискератоз;
  • для розм'якшення натоптишів і мозолів;
  • при випаданні волосся.


Від прищів

Має свідчення саліциловий крем при лікуванні:

  • вугрів;
  • просянок;
  • чорних крапок (комедонов);
  • запалених прищів.

Ацетилсаліцилова мазь виявляє локальну протизапальну дію і сприяє якісному очищенню пор. Вона ефективна при позбавленні від прищів на обличчі, спині, але не завжди якісно справляється з підшкірними запаленими вуграми. Період лікування – 1 місяць. На цей час пацієнтові варто відмовитися від використання коштів з сфери косметології. Лікарі рекомендують вмиватися просто чистою водою, в рідкісних випадках допустимо використовувати очищаючий засіб м'якого дії.

Саліцилову пасту використовують у такій черговості:

  • перший тиждень наносять через день на проблемні області;
  • другий тиждень користуються щодня;
  • інші два тижні шкіра обробляється двічі в день.

Будьте готові до того, що салициловое засіб злегка підсушує шкіру, тому не виключена поява лущення, сухості. Але якщо немає свербежу або почервоніння, то припиняти процедури не варто. Після закінчення лікування для підтримання досягнутого результату варто використовувати мазь раз в тиждень.

Застосовуватися саліцилова мазь для особи може як самостійний засіб, так і в комплексі з цинковою маззю і препаратом Бепантен плюс. Змішавши інгредієнти, отримують нічний крем, який потрібно наносити на проблемні ділянки шкіри кожен вечір. Мінімальний курс лікування – 1 тиждень. Після досягнення необхідного результату в якості профілактики використовують крем 2-3 рази в тиждень.


При псоріазі

При загостренні захворювання призначається саліцилова мазь при псоріазі з концентрацією 1-2%, під час ремісії – 3-5%. Терапія передбачає накладання кошти під бинт або марлю на уражені хворобою області. Ці компреси залишають на шкірі до повного висихання. При загостренні можна поєднувати лікування з трав'яними ваннами.


Від бородавок

Для видалення новоутворень спершу треба розпарити пошкоджену ділянку, витерти насухо рушником і нанести мазь з концентрацією не менше 5%. Закрити зверху стерильною пов'язкою, залишити на ніч. Перші хвилини доведеться перетерпіти печіння і дискомфорт, пов'язані з дією кислоти. Після зняття пов'язки нечутливий ороговілий шар легко видаляється пемзою. Процедуру важливо повторювати до повного видалення бородавки, на це йде близько 1 місяця.


Від грибка

Лікувати грибок салициловыми кремами можна тільки в поєднанні з препаратами протигрибкової дії, які приймають всередину. Перед початком процедури стопу розпарюють в марганцевому розчині. Потім п'ятивідсотковий крем наносять на ніготь і прилеглі ділянки. Бажано використовувати засіб 2 рази на добу – вранці і ввечері. 2-3 рази в тиждень важливо робити содово-мильну ванну, після якої видаляється відшарована шкіра і частина нігтя. Процедуру регулярно повторюють до повного одужання.

Протипоказання

Кожному, хто планує використовувати салициловое засіб, важливо звернути увагу на наступні протипоказання. Засіб заборонено:

  • для лікування немовляти;
  • при деяких видах ниркової недостатності;
  • у разі індивідуальної непереносимості певних компонентів;
  • з обережністю їм потрібно користуватися жінкам у період вагітності і лактації. Саліцилова мазь при вагітності повинна застосовуватися в обсязі не більше 5 мл


Саліцилова мазь – інструкція по застосуванню

Уражені ділянки, на які буде наноситися мазь, слід обробити:

  • мозолі і нарости розпарити;
  • видалити ороговілі частини шкіри та кірочки;
  • відкриті рани змастити антисептиком;
  • бульбашки при опіках розкрити.

Наносити мазь необхідно тонким шаром, зверху накривши тіло стерильною пов'язкою. Краще робити це на ніч. Можна прикласти до ураженого місця просочену серветку і закріпити її. Міняти пов'язку потрібно не рідше, ніж раз в 2-3 дня. Оптимально робити це кожен день, поки не буде отриманий необхідний ефект. Тривалість курсу лікування саліциловим препаратом становить щонайменше 6 днів, але не більше 1 місяця.

Витрата препарату залежить від площі ураженої шкіри. В середньому 0,2 г на 1 квадратний сантиметр шкіри. Паста здатна підвищувати проникнення в шкірний покрив лікарських препаратів, тому її нерідко використовують для поліпшення всмоктування інших речовин. Заборонено наносити засіб на волосисті бородавки, родимки і новоутворення в області геніталій.


Побічні дії

Відгуки підтверджують швидку всмоктуваність саліцилового засобу організмом. Побічні дії зустрічаються нечасто і пов'язані з індивідуальною непереносимістю окремих речовин. В рідкісних випадках можливі алергічні прояви: свербіж, почервоніння, печіння і підвищення температури тіла. Використання засобу слід одразу припинити, якщо помічені ці симптоми.


Ціна на саліцилову мазь

Мазь можна придбати не лише в мережі стаціонарних аптек, але і в інтернеті. Це зручна послуга, що дозволяє швидко знайти засіб потрібної концентрації серед широкого асортименту і заощадити час, оформивши доставку замовлення на будинок. У препарату вартість дешева – до 30 рублів. Про те, скільки коштує саліцилова мазь в Москві і де її можна купити, дізнатися з таблиці.

Назва аптеки

Ціни в рублях

ЗдравЗона

23,00

Еврофарм

23,30

Аптека № 5 і 8

24,00

ІФК

25,10

Вікно допомоги

26,00

Векфарм на Котельнічеській

26,00

Piluli.ru

27,00

Лабораторія Краси і Здоров'я

27,00



Відео: мазь саліцилова

Саліцилова мазь: ефективність, недоліки, тривалість і наслідки застосування


Відгуки

Ірина, 19 роківРаніше у мене були серйозні проблеми зі шкірою, вона була дуже жирної, як після олії. Дерматолог порадила використовувати саліциловий крем на ніч. Враховуючи низьку вартість, не вірила в ефективність, але вже днів через 5 застосування був результат. Курс лікування становить 3 тижні, зараз для підтримки результату використовую раз в 3-4 дня.
Владислав, 37 роківДовгі роки боровся з псоріазом. Більшість препаратів коштує дорого, а ефекту від них я не помітив. Начитавшись відгуків в інтернеті, купив саліцилову пасту, почав використовувати відповідно до інструкції. Результат був, але з'явилася сухість і лущення. Пізніше виявилося, що я вибрав не ту концентрацію, тому будьте уважні.
Оксана, 27 роківЯ вирішила виводити грибок за допомогою саліцилового крему. Добилася бажаного, але хвороба через час знову проявилася. Порадившись з фахівцем, зрозуміла, що потрібно було ще таблетки приймати. Після комплексного курсу ліків грибок пішов. Засіб ефективне та дешеве, але не чекайте швидкого результату, запасіться терпінням.
Євгенія, 25 роківСаліцилова кислота допомогла мені позбутися від проблем, з якими я жила з юнацтва. Мазь відмінно підсушує жирну шкіру, знімає запалення, почервоніння. Однак не можна користуватися їй постійно, інакше шкіра почне лущитися. Я використовую її для профілактики кожні 3 дні, наношу на нові висипання у перший день їх появи.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!