Інструкція по застосуванню препарату Гинипрал при вагітності - для чого призначають крапельниці і таблетки

Мало вагітностей проходить в нормальному режимі, коли нічого не турбує, всі аналізи і показники стабільні або не викликають занепокоєння. Все частіше у жінок виникають непередбачені проблеми при вагітності в різних триместрах. Якщо з'явилися ускладнення з виношуванням плоду після 15 тижні, то допоможе Гинипрал при вагітності, що служить гарантією того, що цей непростий період в житті жінки завершиться благополучно, і вона успішно народить здорову дитину.

Гинипрал при вагітності – для чого призначають

Багато жінок бояться вживати при виношуванні плоду гормональні ліки, думаючи, що це зашкодить їм і малюкові. Однак Гинипрал для вагітних є панацеєю, якщо вони хочуть, щоб вагітність пройшла нормально, і малюк народився без серйозних патологічних відхилень. Величезну загрозу для матері і немовляти представляють збудження і гіпертонус матки, які, якщо нічого не робити, призводять до того, що матка «виштовхує» плід, сприяючи викиднів, самовільним абортів і передчасних пологів.

Що ж являє собою препарат? Gynipral - це засіб, який впливає на організм жінки на клітинному рівні, пригнічуючи активність клітин продихів, розташованих на матці і плаценті. При цьому розслабляються м'язи матки, крово - і кислородоснабжение плода відновлюються, припиняється загроза гіпоксії зародка, яка загрожує завмиранням його розвитку. Треба розуміти, що медикамент ефективний тільки тоді, коли потрібні клітини сформувалися в плаценті і матці, на ранніх термінах вагітності він не тільки марний, але й шкідливий. Гинипрал випускається в наступних формах:

  • таблетовані упаковки;
  • рідина для внутрішньовенного введення;
  • порошок для приготування розчину для ін'єкційного введення.

Таблетки

Якщо на черговому огляді гінеколог виявив, що матка жінки при вагітності знаходиться в гіпертонусі, але при цьому вона почуває себе задовільно, то їй призначають Гинипрал в таблетках, який при вагітності можна вживати амбулаторно, керуючись вказівками лікаря. Одна упаковка містить 20 білих округлих таблеток, діючою речовиною яких є сульфат гексопреналина концентрацією на 1 табл. 500 мкг. Крім нього, до складу таблеток Гинипрал входять такі допоміжні компоненти:

  • крохмаль кукурудзяний;
  • лактоза, глюкоза;
  • стеарат гліцеролу, магнію;
  • дигідрат динатрію эдетата;
  • тальк.

Крапельниці

Якщо ж поряд із загрозливо високим гіперфункцією матки, вагітність у II і III триместрах ускладнена поганим самопочуттям, кров'янистими виділеннями, вживанням алкоголю, то вагітну негайно госпіталізують. У стаціонарі лікарі призначають терапію Гинипралом, яка може полягати у разовому одночасному введенні дози препарату 5-10 мкг у вену (1-2 ампули), внутрішньовенному введенні розведеного концентрату Гинипрала з розрахунку на 1 ампулу 500 мл хлориду натрію. Крім гексопреналина, 1 ампула Гинипрала містить наступні компоненти:

  • натрій хлор (фізрозчин);
  • дистильована вода;
  • дигідрат динатрію эдетата.

Гинипрал – інструкція по застосуванню

Будучи вибірково діючим ß-2-адреномиметиком, він впливає при вагітності на матку, розслабляючи її та сприяючи ліквідації скорочень. Ліки являє собою гормональний препарат, який не можна намагатися вживати самостійно, без рецепту і свідчень лікуючого гінеколога. На ранніх стадіях вагітності Гинипрал марний, оскільки в матці ще немає клітин, на які б він міг впливати. Застосовують Гинипрал в наступних випадках:

  • у II і III триместрах вагітності, коли є суттєва загроза життю плода від частих і сильних маткових скорочень;
  • при нормальних пологах, коли жінка виснажена частими і безрезультатними матковими скороченнями при нерозкритою шийці матки, і їй треба трохи відпочити;
  • для припинення родових сутичок, якщо потрібно терміново робити кесарів розтин.

Дозування

Для термінового пригнічення маткових скорочень при вагітності використовують внутрішньовенне крапельне введення Гинипрала (на 1 ампулу 500 мл натрію хлориду) з наступних розрахунків:

  • 1 ампулу капають зі швидкістю 2 краплі за секунду;
  • 2 ампули зі швидкістю 1 крапля за секунду;
  • 4 ампули зі швидкістю 1 крапля за 2 секунди.

Крапельниці Гинипрала ставляться при гострій загрозу вагітності дві доби поспіль кожні 4 години. Якщо за цей час тонус матки не нормалізувався, то додатково призначають таблетки з розрахунку 1 таблетка через 3 години дві доби. Наступні 2 дні таблетки Гинипрала п'ють по 1 штуці через 4 години. Якщо показники стабілізувалися, гостра загроза викидня на пізніх термінах вагітності минула, то кількість таблеток скорочують до 1 штуки кожні 6 годин. Після цього курс лікування визначає лікар залежно від стану вагітної.

До протипоказань Гинипрала належать такі недуги:

  • ускладнена глаукома;
  • високий рівень цукру в крові;
  • Базедова хвороба;
  • хронічні ішемічні недуги;
  • інфекційні статеві хвороби;
  • індивідуальна непереносимість, алергія.

Вплив на плід

Жінки, які бояться, що Гинипрал завдасть шкоди плоду, не усвідомлюють, наскільки серйозними є наслідки постійних сильних маткових скорочень при вагітності. Коли м'язи матки скорочуються, до зародку перестають надходити живильні речовини і кисень, він задихається і може загинути. Вплив препарату перед пологами величезна – сприяє розслабленню гладких м'язів, він стимулює подачу кисню немовляті, рятуючи його від гіпоксії.

Ті, хто при вагітності дотримувався всі рекомендації лікаря, які стосувалися складного курсу скасування Гинипрала – гормональні ліки скасовуються дуже повільно, обережно і поступово, - народжували абсолютно здорових немовлят, оскільки Гинипрал ніяк не робить патологічного впливу на внутрішньоутробний функціональне розвиток плоду при вагітності.

Побічні дії

Гладка мускулатура в організмі присутня не тільки в плаценті і матці, тому побічних ефектів у Гинипрала вистачає. До них відносяться:

  • З боку серцевого м'яза – підвищення верхнього тиску, прискорене серцебиття, нерівномірне скорочення шлуночків, біль за грудиною.
  • З боку ШКТ – млява перистальтика кишечника, шлунка, нудота, запори, можлива кишкова непрохідність, ниркова дисфункціональність.
  • З боку ЦНС – постійна тривожність, пітливість, порушення сну, тремтіння пальців рук, запаморочення, напади бронхіальної астми.

Аналог

Основний активний компонент, що міститься в Гинипрале, - гексопреналін, - також є в інших синонімічних ліках, тому їх не можна назвати аналогами цього гормонального засобу. Аналог Гинипрала – це ліки, що діє аналогічно, але з іншим активним речовиною, наприклад, MgSO4 в 25%-ної концентрації, званий «магнезія», або свічки з сальбутамолом.

Ціна на Гинипрал

Препарат не можна віднести до дорогих ліків, на які при вагітності може не вистачити грошей. Його вартість цілком демократична, розбіг цін по Москві можна переглянути в наступній таблиці:

Назва аптеки, адреса

Ціна за ампулу Гинипрала, 10 мкг, руб

Чесна аптека, вул. Долгоруковська, 38, стор 1

250

Сонечко, вул. Новозаводська, 2, кор. 1

255

Виталайн плюс, вул. Новокосинская, 11, кор.2

266,40

Відгуки

Марина, 32 рокиВагітність проходила важко, весь 1 триместр мучив токсикоз, у 2-му почалися сильні болі внизу живота. Лікар призначив госпіталізацію, під час якої мені робили крапельниці з Гинипралом. Спазми перестали мучити через добу, але все одно до кінця вагітності довелося пити таблетки Гинипрала. Народила вчасно, ми з малюком здорові.
Марія, 29 роківЗабрали на швидкій на 21 тижні вагітності прямо з роботи у лікарню із загрозою викидня. Терміново поставили крапельницю з Гинипралом, яка сильно полегшила стан. Протягом 4 діб була під крапельницею, потім лікар призначила таблетки Гинипрал, які пила місяць. Виносила і народила природним шляхом сина, здорового, без всяких наслідків.
Сніжана, 25 роківВагітність була дуже важкою, тонус матки був підвищений майже постійно. Після 21 тижня мене поклали на збереження, робили уколи і ставили крапельниці з Гинипралом. Вважаю, що це і допомогло мені зберегти малюка, тому що після прийому ліків маткові спазми відразу припинялися. Робили кесарів розтин, донька народилася здоровою.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!