Препарати для підвищення тиску - список ефективних лікарських засобів

Якщо артеріальний тиск постійно низький – це ознака гіпотонії, тоді необхідно знати, які препарати для підвищення тиску можна пити в домашніх умовах, не побоюючись за своє здоров'я. Перепадів схильні як чоловіки, так і жінки різного віку, їх причини різні. Як вибрати правильне лікування, читайте далі.

Які препарати підвищують тиск

Понижений тиск – це не тільки наслідок хронічної втоми, стресу, але і спадкове захворювання – гіпотензія, яку можна ефективно лікувати за допомогою різних ліків. При незначних симптомах – слабкості, запамороченні, втомлюваності – краще спробувати натуральні засоби для підвищення тиску. Якщо причина у більш серйозні проблеми, вам допоможуть фізіотерапія, лікувальні ін'єкції, таблетки.

Рослинні препарати

Седативні

Інші фармакологічні препарати

Женьшень, Шипшина, Лимонник, Левзея, Елеутерокок, Пантокрин, Кофеїн.

Мезатон, Фетанол, Ефедрин.

Дофамін, Дезоксикортикостерон, Никетамид, Гептамин,Флудрокортизон, Епінефрин, Ангиотензинамид, Актовегін.

Таблетки для підвищення тиску

Окремо таблеток від низького тиску, призначених тільки для лікування гіпотонії, не існує. Для більшості препаратів підвищення кров'яного тиску – лише побічний ефект, тому треба бути обережним з їх використанням, щоб не нашкодити іншим органам. Наприклад, кофеїн при передозуванні як у чистому вигляді, так і у складі інших препаратів, що може призвести до аритмії і труднощів дихання, якщо взяти занадто багато.

Вживати препарати слід в регульованих кількостях під контролем лікаря. Які таблетки підвищують тиск:

  1. Цитрамон. Для прискорення і нормалізації роботи серця, дихання, потоку крові.
  2. Кофіціл плюс. Аналог кофеїну, стимулює активність мозку і ЦЕНС.
  3. Флудрокортизон. Призначається при частих непритомності, нестачі кисню в мозку. Побічний ефект – дисбаланс калію.
  4. Беллатамінал. Допомагає впоратися з неврозами, підвищеним занепокоєнням, слабкістю та порушеннями ЦЕНС.

Краплі для підняття тиску

Розрізняють медичні та трав'яні краплі для підняття тиску. Основні плюси натуральних настоянок – допомагають впоратися із звичайними симптомами легкої гіпотонії, м'яко впливають на організм. Мінуси – вони можуть мати неприємні наслідки при передозуванні, тому приймати будь-які краплі потрібно строго відповідно до інструкції. Краплі при гіпотонії:

  • Настоянка лимонника. Тонізує, бадьорить. При передозуванні можливі безсоння, перезбудження.
  • Настоянка женьшеню. Зміцнює судини, підвищує імунітет. Протипоказана дітям, при вагітності, годуванні.
  • Краплі з шипшиною. Плюс в тому, що можуть швидко нормалізувати артеріальний тиск, при цьому нешкідливі, діють м'яко.
  • Екстракт елеутерококу, левзеї. Добре засвоюються, швидко нормалізують тиск.
  • Никетамид, Пантокрин, Дофамін, Гептамил, Тонгинал. Застосовувати тільки за показаннями лікаря.

Як швидко підвищити тиск

Неприємні симптоми, такі як нудота, запаморочення, доходить до непритомності, можуть зіпсувати ваші плани на кілька днів. Для профілактики гіпотонії дотримуйтеся режиму сну, харчуйтеся регулярно, займайтеся спортом, щодня бувайте на свіжому повітрі. Щоб оперативно допомогти собі, потрібно розібратися з питаннями: чим підняти тиск в домашніх умовах, що робити для того, щоб не допустити його різкі спади? Як швидко підвищити тиск не вдома:

  1. Приймати глюкозу: льодяник, чайна ложка меду, чорний шоколад. Випити можна каву, міцний чай з цукром, добре допомагає гаряча вода з медом, лимоном і корицею.
  2. З'їсти сіль: покласти половину чайної ложки солі в рот і почекати, поки розчиниться.
  3. Прийняти нерухоме положення, закрити очі, дихати глибоко, з закритим ротом.

Як підвищити серцевий тиск

Систолічний тиск спостерігається в артеріях в момент скорочення серцевого м'яза (систоли). Верхній поріг норми – 129 мм рт. ст., нижній – 90 мм рт. ст. Якщо показники менше цієї цифри, то відбувається зниження, з'являється слабкість, інші симптоми. Як підняти систолічний тиск: для тривалої терапії використовують лікарські препарати, необхідні поживні речовини – калій, вітаміни групи В, щодня потрібно пити багато води.

Як підвищити діастолічний тиск

Діастолічний тиск визначається в судинах в момент розслаблення серцевого м'яза (діастоли). Вищі нормальні показники – 89 мм рт. ст., нижні – 60 мм рт. ст. На них впливають стан, еластичність судин, загальний обсяг крові в організмі. Як підвищити діастолічний тиск найлегше – вживати всі корисні для цього продукти:

  • фрукти: гранат, грейпфрут, яблука, чорну смородину, виноград;
  • рослинні олії, часник, нут;
  • листя буряка, шпинат, салат, петрушку.

Препарати для підвищення тиску у літніх

Ліки для підвищення тиску у літніх людей відрізняються більш м'яким дією, щадно впливають на серце і покращують роботу судин. Чим підвищити тиск людям похилого віку:

  • краплями з рослинним складом: Елеутерокок, Женьшень, екстракт Левзеї.
  • чаєм з шипшиною;
  • уколами: Дофаміном, Никетамидом та іншими;
  • фізичними вправами, плаванням, зарядкою.

Як підвищити тиск дитині

Щоб підвищити тиск дитині, краще не використовувати медикаментозні засоби. Для тривалої терапії рекомендується пити вітаміни, наприклад, Алфавіт. Якщо дитина хронічно втомлюється, відчуває запаморочення, млявість, можливо, слід змінити його спосіб життя, дозвілля. Наприклад, збільшити фізичну активність віддати його в секцію спорту, або навпаки – знизити навантаження, чергувати навчання з прогулянками, включати в раціон більше свіжої рослинної їжі.

Препарати для підвищення тиску без рецептів

Препаратів для підвищення тиску без рецептів існує чимало: практично всі рослинні засоби відпускаються вільно. Рецепт і особливі показання потрібні для ліків з незначною часткою психотропної змісту, з високою частиною кофеїну, дофаміну, інших специфічних речовин. Рослинні краплі, легкі краплі Тонгинал і таблетки цитрамону – те, що ви можете купити без проблем і зайвих питань.

Таблетки від зниженого тиску без побічних ефектів

Практично всі препарати викликають певні реакції організму, які неможливо виключити. З усіх ліків можна виділити такі таблетки від низького тиску без побічних ефектів, як шипшина в капсулах, Цитрамон і Пантокрин. Практично без наслідків проходить застосування лікарських препаратів Кордіаміну, Гептамила, Актовегіну.

Як вибрати препарати для підвищення тиску

Для правильного вибору ліків при гіпотонії спочатку треба визначити, чи є у вас специфічні показання та хвороби, які можуть виключати прийом будь-яких препаратів. Вагітним і годуючим можна забути про таблетках, приймати тільки деякі краплі в малих дозах, намагатися підтримувати нормальне самопочуття з допомогою напоїв, їжі, фізичної активності.

Літнім людям варто звертати увагу на те, як медикамент впливає на серце і судини, потрібно уникати можливої реакції, сильних стрибків пульсу. Ретельно вивчайте склад ліки і його побічні дії: можливо, вони можуть тільки погіршити ситуацію. Седативні препарати призначаються тільки в особливих випадках, з-за них показники тонометра можуть впасти ще сильніше.

Ціна на препарати для підвищення тиску

Будь-які ліки для підвищення тиску можна купити в інтернет-магазині, аптеці: каталоги на сайтах пропонують чимало варіантів. Для деяких потрібно мати рецепт від лікаря, інші є у вільному доступі. Ціни на препарати для підвищення тиску різні, деякі ліки можна замовити недорого. Список деяких препаратів і їх вартість в московському регіоні нижче в таблиці:

Назва

Розбіжність цін в регіоні (рублі)

Настоянка женьшеню, 25 мл

41-70 р.

Екстракт левзеї, 50 мл

58-72 р.

Беллатамінал таблетки

120-150 р.

Кордіамін (никетамид) краплі

99 – 120 р.

Кордіамін (никетамид) ампули для ін'єкцій

170 – 340 р.

Пантокрин в таблетках

300-400 р.

Актовегін ампули

500-1400 р.

Алфавіт таблетки

250-425 р.

Відео: як підвищувати тиск

Як підвищити тиск

Відгуки

Ольга, 55 роківБула проблема з тиском в молодості від того, що занадто сильно схудла. Справлялася в домашніх умовах, пила якісь краплі, Цитрамон, багато зеленого чаю. Я почала більше їсти, більше займатися (ходила на теніс раніше), і все само собою пройшло. Але було нелегко, не заздрю гіпотонікам, якщо вони відчувають таке постійно!
Катерина, 31 рікУ моєї дитини загальні симптоми гіпотонії. Втомлюється, млявий, блідий, вже не можу знайти спосіб його добре нагодувати. П'ємо вітаміни, не впевнена, що це гіпотонія, невже від неї може страждати юне покоління? Хочу звернутися до лікаря, але боюся, що допомагати без штучних ліків зараз не вміють.
Олена, 38 роківЗнижений тиск – це відносно нова проблема. Рідкісна і гидка. Страждаю таким періодично трапляються напади нудоти і запаморочення після бігу, в задусі. Знаю, що справа в малорухливому способі життя, але все немає часу на спорт. Мені швидко піднімати показники допомагають цукерки як в літаках, завжди ношу з собою.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!