Інгібітори МАО - що це, список препаратів та механізм дії

Інгібітори МАО – що це знають лише люди, які цікавляться новинами медицини. Розшифровка абревіатури проста – це група медикаментів, яка відноситься до антидепресантів, блокуючим розщеплення Моноаміноксидази. Вони використовуються як ліки від депресій, для відновлення нормального емоційного фону і психічного здоров'я.

Що таке інгібітори МАО

Щоб розібратися, які препарати відносяться до інгібіторів МАО, необхідно знати їх фармакологічна дія. Ці медикаменти мають здатність підвищувати якість життя і боротися з тривожними станами. Інше їх назва – інгібітори моноаміноксидази (MAOI). Це речовини рослинного та хімічного походження, що широко використовуються в психіатрії.

Вплив на організм засноване на блокуванні ферменту моноаміноксидази. В результаті, в шлунку порушується розщеплення різних речовин і нейромедіаторів. Пом'якшуються симптоми депресивних і психічних розладів. Провести класифікацію всього переліку препаратів можна по фармакологічній дії.

Незворотні інгібітори МАО

До незворотних ІМАО належать лікарські засоби, принцип дії яких заснований на освіту з моноаміноксидазою хімічних зв'язків. В результаті – придушення функціональності ферменту. Це ліки першого покоління з великою кількістю побічних дій. Мають погану сумісність з іншими фармакологічними засобами. Пацієнт під час лікування повинен дотримуватися дієти. Їх також можна підрозділити на гидразиновые (Ниаламид, Ипрониазид) і не гидразиновые (Транілціпромін, Ізокарбоксазід).

Оборотні інгібітори МАО

Оборотні ІМАО призначають при багатьох хворобах. Вони являють собою представників другого покоління. Вони не мають серйозних негативних ефектів, дієта при їх прийомі не обов'язкова. Принцип функціонування цієї групи медикаментів заснований на захопленні ферменту і створення з них стійкого комплексу. Вони поділяються на: виборчі (Моклобемид, Тетриндол) і не виборчі (Кароксазон, Інказан).

Селективні інгібітори МАО

Селективні ІМАО здатні інактивувати тільки один тип моноаміноксидази. В результаті чого зменшується розпад серотоніну, норадреналіну і дофаміну. Одночасне застосування з медикаментами, що підвищують рівень серотоніну, призводить до появи серотонінового синдрому. Це небезпечна хвороба є ознакою інтоксикації організму. Для його лікування необхідно відмінити всі антидепресанти.

Неселективні інгібітори МАО

Неселективні ІМАО блокують фермент моноаміноксидази в А і Б різновидах. Їх рідко призначають, тому що вони мають сильно виражений токсичний вплив на печінку. Ефект від вживання цих препаратів зберігається тривалий час (до 20 днів) після закінчення терапії. Вони мають властивість зменшувати частоту нападів при стенокардії, що дозволяє призначати їх пацієнтам, які мають серцево-судинні захворювання.

Інгібітори МАО - список ліків

Які препарати відносяться до МАОІ, і що може допомогти в конкретному випадку можна дізнатися в медичному закладі. Вживання антидепресантів має бути обов'язково узгоджене з лікарем. Лікар підбирає препарати індивідуально, виходячи з симптомів захворювання. Весь перелік ліків підрозділяється згідно фармакологічної класифікації. Список інгібіторів МАО:

  1. Неселективними незворотними є: Фенелзин, Транілціпромін, Ізокарбоксазід, Ниаламид.
  2. Найменший це перелік представників необоротних селективних: Селегілін, Разагилин, Паргилин.
  3. Оборотні селективні є самою великою групою, до них належать такі ліки: Пирлиндол (піразидол), Метралиндол, Моклобемид, Бефол, Триптамін, похідні бета-карболинов (торгова назва Гармалін).

Інгібітори МАО - інструкція по застосуванню

Застосування інгібіторів МАО:

  1. Неселективні незворотні використовують для лікування при:
  • інволюційних депресіях;
  • невротичних депресіях;
  • циклотимических депресіях;
  • при лікуванні хронічного алкоголізму.
  1. Необоротні селективні використовують тільки при лікуванні хвороби Паркінсона.
  1. Оборотні селективні використовують:
  • при меланхолійному синдромі;
  • при астеноадинамических розладах;
  • при депресивному синдромі.

Протипоказання залежать від типу ліки. Неселективні незворотні не слід вживати при наявності серцевої, ниркової, печінкової недостатності, порушеннях коронарного кровообігу. Необоротні селективні заборонені до прийому в період вагітності і грудного вигодовування і хореї Гентінгтона. Не призначають їх у комбінації з антипсихотичними препаратами. Протипоказаннями до прийому оборотних селективних буде: грудний вік, гостра печінкова недостатність.

Побічні ефекти при застосуванні ліків, що має оборотне селективну дію, будуть виявлятися такими симптомами: безсоння, періодичний головний біль, запори, сухість у роті, підвищена тривожність. При підвищенні рекомендованого дозування або не дотриманні схеми лікування у пацієнтів цей препарат прискорює прояв побічних дій.

Прийом неселективних незворотних ІМАО може викликати такі побічні явища: диспепсія, порушення роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Часто спостерігається поява гіпотонії (зниження артеріального тиску), головних болів в лобовій частині голови. При прийомі оборотних ІМАО, перелік негативних ефектів поповнюється: гіпертонія, зниження апетиту, затримка сечі, висипання, задишка.

Відео: що відноситься до інгібіторів МАО

Інгібітори МАО: Зміна Характеру

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!