Фуразолідон - інструкція із застосування таблеток

Препарат Фуразолідон має доведеною ефективністю для лікування інфекційних захворювань. Дотримання дозувань, зазначених в інструкції для того чи іншого захворювання, допоможе знизити ризик побічних ефектів. Перед прийомом важливо звіритися зі списком протипоказань.

Склад препарату та форма випуску

Препарат представлений у продажу у вигляді плоскоцилиндрических жовтих таблеток, які фасуються в контурні упаковки по 10 шт (по 2-3 в картонній пачці) або в пластикові банки по 50 шт. Складу Фуразолідону наведено в таблиці:

Склад

Маса, г

Фуразолідон (активна речовина)

0,05

Допоміжні речовини: кальцію стеарат, крохмаль картопляний, полісорбат, сахароза, лактоза.

Фармакотерапевтична дія Фуразолідону

Протимікробний засіб Фуразолідон відноситься до похідних нітрофуранів, синтетичним речовиною з групи 5-нитрофурфорола. До нього високочутливі грамнегативні, грампозитивні, аеробні бактерії (лямблії, сальмонели, шигели, трихомонади, кампилобактеры, холерний вібріон). В залежності від концентрації препарат проявляє бактеріостатичну або бактерицидну дію.

Механізм дії Фуразолідону полягає в блокаді ферментних систем мікробів. Препарат порушує клітинне дихання, пригнічує цикл Кребса, блокує біосинтез нуклеїнових кислот. Це призводить до руйнування оболонки бактерій, цитоплазматичної мембрани. Зруйновані мікробні клітини виділяють менше токсинів, активізують імунну систему.

Препарат не діє на анаеробні мікроорганізми, синьогнійну паличку, стимулює імунітет, до нього рідко і повільно виникає резистентність. Засіб підвищує фагоцитарну активність лейкоцитів і титру компліменту, збільшує чутливість організму до алкоголю. Ліки застосовують для створення високих концентрацій в кишці з метою лікування кишкових бактеріальних і протозойних інфекцій.

Таблетки погано всмоктуються, але відмінно розподіляються по тканинах та рідинах (ліквор, плазма, просвіт кишечника). Максимальна концентрація активного компонента зберігається у крові протягом 5,5 годин. Засіб інтенсивно метаболізується з утворенням неактивного метаболіту, виводиться нирками, з калом.

Показання та протипоказання

На сторінках інструкції вказані показання до застосування Фуразолидона:

  • холера;
  • дизентерія;
  • паратиф;
  • лямбліоз;
  • сальмонельоз;
  • трихомонадний кольпіт;
  • харчова токсикоінфекція;
  • пієліт;
  • уретрит;
  • цистит;
  • інфіковані рани, опіки.

Препарат з обережністю призначається при дефіциті глюкозо-6-фосфатдегідрогенази, захворювання нервової системи. Протипоказання до застосування засоби:

  • непереносимість компонентів складу;
  • лактація, вагітність;
  • термінальна стадія ниркової недостатності;
  • вік до 3 років для таблеток і до місяця для суспензії;
  • тяжка печінкова недостатність.

При лікуванні медикаментом можливі побічні ефекти:

  • свербіж, висип на шкірі, набряк Квінке;
  • набряк легень, бронхоспазм;
  • зниження апетиту, блювання, нудота;
  • неврит;
  • гепатотоксичність;
  • периферична нейропатія (ризик вище при анемії, цукровому діабеті, гіповітамінозі вітамінів групи В).

Передозування Фуразолідоном проявляється токсичним гепатитом, змінами з боку крові, полиневритом. Лікування полягає у скасуванні кошти, прийомі антигістамінних, вітамінів групи B, рясному питво.

Інструкція із застосування Фуразолидона

Препарат приймається внутрішньо, після їжі, щоб запобігти диспепсичні розлади, запивається водою. При тривалому вживанні для профілактики нефриту його поєднують з вітамінами групи В. Застосування препарату для дорослих:

Захворювання

Дозування, м

Кратність прийому разу в день

Тривалість лікування, днів

Примітка

Паратиф, харчові токсикоінфекції, дизентерія

0,1

4

5-10

Разова доза 0,2 г, добова – 0,8 р.

Лямбліоз

0,1

4

7

Повторити через тиждень

Трихомонадний уретрит

0,1

4

3

 

Трихомонадний кольпіт

0,1

4

3

Додатково вводять у піхву порошок на основі фуразолідону та лактози, в пряму кишку – свічки з фуразолідоном 4-5 мг

Місцеве лікування опіків

Пов'язки з розчином 1:25000

Дозування і спосіб застосування для дітей

У дитини застосовують гранульовану форму препарату, з якої готується суспензія. Вона дозволена з місяця життя, таблетки – з 3 років. Разова доза становить 0,0025 г на кг ваги, добова – 0,01 г на кг маси тіла, розділена на 3-4 прийоми курсом 5-7 днів.

У немовлят препарат використовується для лікування інфікованих ран і опіків в вигляді стерильної пов'язки, просоченої розчином. Для приготування суспензії беруть 100 мл теплої води, заливають у флакон, збовтують і відміряють. При лікуванні Фуразолідоном педіатр повинен врахувати різновид і тяжкість перебігу хвороби, наявність хронічних недуг. Загальні правила лікування дітей:

  • Курс триває не довше 10 днів.
  • Засіб приймається 4 рази на добу після їжі, запивається водою.
  • У раціоні дитини скорочується кількість тиаминсодержащих продуктів (м'ясних і рибних консервів, копченостей, бобових, шоколаду, сиру, йогурту, кефіру) – інакше у малюка розвинуться запаморочення, підвищений тиск.

Фуразолідон при діареї

Застосування Фуразолидона при діареї допомагає зупинити пронос, спричинений патогенними мікроорганізмами (шигелами, амебами, сальмонелами). Дорослим годиться випити 2-3 таблетки 4 рази на добу, дітям старше 5 років – ½ -1 таблетки стільки ж разів. Добова доза у дітей старше року ділиться на 3-4 прийоми і становить 10 мг на кг ваги. Ефект очевидний через 2-5 добу лікування, якщо через тиждень поліпшення немає, ліки змінюють. Терапія триває не довше 10 діб.

Бажано починати лікування проносу з пробіотиків та ентеросорбентів, тільки при важкій формі хвороби або відсутності ефекту через 2-3 дні терапії можна почати приймати Фуразолідон. При відсутності результату хворого переводять на антибіотики Азитроміцин, Іміпенем, Амікацин.

Застосування при циститі

Для лікування запалення сечового міхура (цистит) використовуються таблетки або гранули для приготування суспензії. Їх приймають перорально після їди, запивають склянкою води. Лікування циститу поєднується з прийомом вітамінів групи В. При терапії приймають по 0,1 г 4 рази на добу, через 3-4 дні роблять перерву, потім повторюють курс таким же терміном. Максимальна лікувальна доза становить 16 таблеток.

При пієлітах і пієлонефритах – запаленнях нирок, викликаних стрептококами або стафілококами, лікування Фуразолідоном супроводжується прийомом антибіотиків з групи фторхінолонів, оксихинолинов, сульфаніламідів, фосфоновой кислоти. Додатково показані знеболюючі, жарознижуючі препарати. Нестероїдні протизапальні засоби не рекомендовані.

При вагітності

Категорія С, в яку поміщений Фуразолідон, обумовлює відносну заборону на призначення препарату при вагітності. Наявні результати клінічних випробувань на тваринах виявили небезпека негативного впливу на плід.

Прийом кошти допустимо тільки в крайніх випадках, коли, на думку лікаря, користь від застосування значно перевищує ймовірні несприятливі наслідки.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

В інструкції по застосуванню зазначено на лікарська взаємодія Фуразолідону з іншими препаратами:

  1. Посилити його протимікробну дію здатні аміноглікозиди, тетрацикліни.
  2. Поєднання кошти з антидепресантами, Ефедрином, Фенилэфрином, інгібіторами МАО (моноаміноксидази), Амфетаміном підвищує артеріальний тиск.
  3. Знизити ефект препарату можуть засобу, защелачивающие сечу.
  4. При комбінації ліків з Ристоміцином, Хлорамфеніколом посилюється пригнічення кровотворення.
  5. Засіб не можна поєднувати з алкоголем зважаючи розвитку дисульфирамоподобных реакцій.

Відео

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!