Антибіотик при гаймориті дорослим - назви препаратів. Лікування гаймориту у дорослих антибіотиками

У складі комплексного підходу до лікування запалень придаткових пазух носа застосовуються специфічні лікарські засоби. Так, бактеріальний гайморит вимагає призначення антибіотиків. Ознайомтеся з основними представниками цієї групи медикаментів.

Антибіотики при гаймориті

З допомогою специфічних лабораторних досліджень мазка, взятого з носа пацієнта, встановлюється збудник недуги і його чутливість до тих чи інших протимікробних засобів. Антибіотики від гаймориту призначаються тільки у разі наявності у пацієнта підвищеної температури, гнійних виділень, болю. При легкому ступені запалення лікарі, як правило, рекомендують інгаляції, промивання, краплі назальні. Важливо відзначити, що антибіотик дорослим також підбирається з урахуванням індивідуальних особливостей організму. Здебільшого при гаймориті призначають:

  1. Пеніциліни – відрізняються незначними побічними ефектами;
  2. Макроліди – призначаються при непереносимості перших;
  3. Фторхинолы – відносяться до препаратів широкого спектра дії;
  4. Цефалоспорини – використовуються при неефективності інших ліків.

Краплі від гаймориту

Пацієнти нерідко вибирають интраназальное введення антибактеріальних засобів натомість їх перорального прийому. З цією метою хворим прописують спеціальні краплі. Засоби для місцевого застосування показані особам, що страждають від дисбактеріозу, патологій печінки або нирок. Серед найбільш ефективних антибіотиків від гаймориту дорослим у формі крапель можна виділити:

  • Гаразон – діючою речовиною препарату є гентаміцин. Гаразон призначений для лікування запалень вух і очей, але може застосовуватися як краплі в ніс при гаймориті.
  • Софрадекс – комплексний препарат, що включає фрамицетин, граміцидин С і дексаметазон. Софрадекс ефективний проти зовнішнього отиту, але може використовуватися в якості назальних крапель.

Таблетки від гаймориту

Дієві пігулки з антибіотиками може підібрати лише фахівець. Таблетки при гаймориті призначаються тільки під час гострої фази захворювання. Терапія хронічної форми хвороби зводиться до використання місцевих коштів. Важливо відзначити, що протимікробні таблетки останнього покоління не пригнічують природну мікрофлору кишечника. Ефективні такі антибіотики при гаймориті у дорослих:

  • Флемоксин Солютаб – максимальна концентрація ліків в крові досягається вже через 2 години після його прийому. Флемоксин майже не впливає на ШКТ.
  • Кларитроміцин – відносно дешеві таблетки. Діють на внутрішньо - і позаклітинних бактерій.
  • Сумамед – антибіотик володіє унікальною фармакокінетикою. Бореться з великою кількістю чужорідних агентів. Окремим плюсом Сумамеда можна вважати короткий курс лікування (всього 5 днів).
  • Авелокс – є ліками широкого спектру дії. Антибіотик призначається при неефективності інших препаратів.

Спрей від гаймориту

Легкий ступінь запалення можна зняти місцевими антибактеріальними засобами. В цьому плані спрей при гаймориті є хорошим рішенням проблеми закладеності носа та інших симптомів хвороби. Важливо відзначити, що интраназальное введення антибіотиків дозволяє уникнути багатьох побічних ефектів, характерних для перорального прийому ліків. Дієвими спреями від гаймориту вважаються:

  • Изофра – ліки рівномірно розподіляється, його частинки здатні проникати навіть в самі важкодоступні місця. Курс триває не більше тижня, дозування підбирається індивідуально.
  • Полидекса з фенилэфрином – спрей має антибактеріальну та судинозвужувальну ефектами. Знімає набряклість зі слизових оболонок. Тривалість лікування – близько 7 днів.

Уколи при гаймориті

При важких запальних процесах лікарі, як правило, призначають ін'єкційне введення антибіотиків. Уколи від гаймориту дозволяється робити не більше тижня. У виняткових випадках курс може бути продовжений ще на кілька днів. Такі лікувальні заходи застосовуються, якщо у пацієнта спостерігається хороша переносимість препарату. Як правило, за допомогою ін'єкцій вводять:

  • Амоксиклав (амоксиклав) – має бактерицидну дію. Препарат активний відносно широкого спектра патогенів. Колоти Амоксилав потрібно у високих дозах.
  • Цефазолін – відрізняється вираженим протимікробну дію. Концентрація Цефазоліну в крові зберігається протягом 12 годин.

Як вибрати антибіотик при гаймориті дорослим

Протимікробні засоби призначаються з урахуванням чутливості виявлених у мазку патогенів до тих чи інших препаратів, тому курс лікування підбирається індивідуально. Щодо питання який антибіотик краще при гаймориті дорослому, варто сказати, що лікарі в більшості випадків призначають медикамент з меншою кількістю побічних ефектів. При цьому ефективність препарату теж необхідно враховувати.

Ціна на антибіотик при гаймориті дорослим

Вартість протимікробних засобів аптеками нерідко завищується. При всьому цьому не намагайтеся купити в інтернет-магазині лікарські засоби по каталогу. Як показує практика, такого роду сайти пропонують продукцію без сертифікатів відповідності. Замовити потрібні недорогі ліки можна в спеціалізованих віртуальних аптеках. Ціни на антибіотик при гаймориті дорослим відображені в таблиці нижче:

Найменування препарату

Ціна (р.)

Амоксицилін

60-75

Спрей Изофра

186-197

Флемоксин Солютаб

338-350

Метронідазол

30-45

Хемомицин

234-246

Таванік

373-381

Левофлоксацин

533-548

Аугментин

211-223

Коаліціада

380-397

Азитроміцин

40-48

Цефалексин

54-67

Ципрофлоксацин

110-120

Макропен

268-376

Цефтріаксон

25-40

Відео: ліки при гаймориті у дорослих

АНТИБІОТИКИ / коли починати / як вибрати / скільки / приймати при ангіні / бронхіті / гаймориті

Ознайомтеся з тим, як вибрати краплі в ніс з антибіотиком.

Відгуки

Олена, 28 роківЛечу запалення півроку. Спочатку не розбилася в питанні, які антибіотики приймати при гаймориті у дорослих, але після грунтовного розповіді лікаря все зрозуміла. З упевненістю можу сказати, що мені під час загострень допомагає тільки Ципролет. Зовсім недороге ліки з мінімумом побічних ефектів.
Олег, 35 роківУ мене гострий риносинусит проходив протягом тижня з початку курсу лікування Изофрой. Ніяких негативних моментів, начебто, не відчував. За спрей заплатив, як пам'ятаю, не більше 200 рублів. Після декількох назальних впорскувань біль у ділянці пазух пройшли, а через 5 днів з носа почали виходити рясні гнійні виділення.
Лариса, 45 роківПити антибіотики при ЛОР-захворюваннях у дорослих постійно рекомендував один знайомий лікар. У мене був хронічний риніт, який загрожував переходом в запалення. З цієї причини я і почала впорскувати в ніс Полидексу з фенилэфрином. Все лікування зайняло не більше тижня. Препарат виявився, треба визнати, вельми ефективним.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!