Заспокійливі без рецепта: список препаратів

У житті кожної людини виникають моменти, коли без прийому медичних препаратів не обійтися. Сильнодіючий заспокійливе без рецептів вибрати непросто, тому рекомендується заздалегідь проконсультуватися з лікарем, визначити причину патології і кращий спосіб швидкого усунення. Асортимент медикаментів в аптеці величезний.

Седативні засоби без рецепта

Якщо жінка перенесла сильний стрес, нервовий зрив, лікар рекомендує заспокійливі без рецепта, оскільки їх дія в організмі м'яке, безпечне, швидке, цілеспрямоване. Це ефективний спосіб заспокоїти розхитані нерви, взяти себе в руки і емоційно розслабитися без шкоди для здоров'я. Такі рецепти рекомендовані і чоловікам з підвищеною нервозністю. Залишається тільки з'ясувати список найбільш продуктивних ліків, згідно з медичними показаннями.

Препарати брому

Зазначені медикаменти ще називають натрію або калію броміди, а призначають при розхитаною нервовою системою в строго визначених дозах. Дозволені до застосування більше в дорослому віці, серед побічних явищ можуть викликати підвищену сонливість, неуважність уваги. Перш ніж купувати, не зайвою буде попередня консультація фахівця. Яскраві представники цієї групи наступні:

  • Адоніс-бром;
  • Калію бромід;
  • Натрію бромід.

Засоби рослинного походження

Це гомеопатичні медикаменти, які без рецепта надають м'який, седативний ефект. Заспокійливе дію забезпечують екстракти трав, настоянки з рослинними компонентами, натуральні збори. Лікарі при нервових розладах рекомендують приймати препарати з валеріаною і глодом, не забувати про седативних властивості меліси, півонії, пустирника. Добре зарекомендували себе в медичній практиці такі назви:

  • препарати півонії лікарської;
  • препарати пустирника;
  • Алора;
  • Валер'янка.

Об'єднані седативні препарати

Це поєднання двох вищеописаних груп, яке забезпечує потужний заспокійливий ефект. Присутність рослинних компонентів надає безпечне дію на нервову систему, а бром гарантує швидке розслаблення гладкої мускулатури. Ліки нешкідливі, а заспокійлива дія спостерігається через 15-20 хвилин після прийому разової порції. Нижче представлені найбільш відомі медикаменти зазначеної фармакологічної групи:

  • Ново-пасит;
  • Персен;
  • Саносон;
  • Лайкан;
  • Нервофлукс.

Антидепресанти без рецептів

Якщо у свідомості без видимої на те причини виникає злість, дратівливість, рекомендується пропити курс заспокійливих без рецепта. Це можуть бути антидепресанти, але не всі, оскільки найчастіше представники цієї фармакологічної групи продають в аптеці без рецепта. Лікарі призначають таку потужну допомогу при видимих ознаках депресії, коли пацієнт не може самостійно впоратися з мінливим настроєм, гнітючим станом. Заспокійливі без рецепта такі:

  • Меліпрамін;
  • Клофранил;
  • Іміпрамін;
  • Саротен;
  • Анафралин.

Седативні транквілізатори

Основним недоліком таких заспокійливих засобів є снодійну дію з побічних явищ. У дитячому віці призначають транквілізатори рідко, тоді як багато дорослі пацієнти вже не перший місяць на них «живуть». Наслідки для здоров'я серйозні, тому перед початком курсу важлива консультація фахівця, але ніяк не поверхневе самолікування навмання. Добре відомі такі заспокійливі лікуючі засоби:

Група нейролептиків

Такі заспокійливі не рекомендується приймати без рецепта або робити це з великою обережністю, згідно з лікарськими рекомендаціями. Це недорогі кошти від неврозу, які додатково пригнічують душевне сум'яття, панічні атаки, напади нервового розладу. Активні компоненти мають синтетичну основу, але зберігають м'яке дію в організмі дорослого і дитини. Перелік відомих медикаментів представлений нижче:

  • Дикарбин;
  • Клозапін;
  • Алимемазин;
  • Дроперидол;
  • Сульпірид.

Сильні заспокійливі препарати без рецептів

Дешеві медичні препарати із седативним ефектом краще не купувати, оскільки вони можуть порушити функціональність нервової системи та передачу імпульсів. Пацієнти воліють таблеточную форму або заспокійливий чай. Форма випуску не має значення, а седативний ефект при грамотно підібраної хімічній формулі не викликає сумнівів, підходить навіть для дитини.

Механізм дії

Заспокійливі таблетки без рецептів забезпечують гальмування нервової системи, послаблюють збудливість нервових імпульсів. Після першої дози стабілізується серцевий ритм, проходить підвищена пітливість рук, зникають спазми шлунка, нормалізується фізіологічний сон. Таким безпечним способом стан вегетативної системи приходить в норму, а пацієнт знову відчуває радість життя.

Побічні ефекти

Сильні заспокійливі таблетки без рецептів забезпечують не тільки седативний ефект, але і деякі розлади в роботі нервової системи. Наприклад, лікарі не виключають загальмованість реакції, підвищену сонливість, пасивність, повільність і різкий спад працездатності. Щоб зняти симптоми гіперактивності підлітків, лікарі рекомендують як раз такі заспокійливі засоби. Їх можна купити без рецепта в кожній аптеці.

Хороші заспокійливі засоби без рецептів

Такі медикаменти виробляються у формі крапель для перорального прийому, таблеток та підшкірних ін'єкцій, але в останньому випадку мова йде про препарати за рецептом. Інші заспокійливі можна купити в аптеці, використовувати за призначенням після вивчення прикладеної анотації. Одним пацієнтам одного курсу вистачає для нормалізації нервової системи, а іншим – бажано повторити лікування після тижневої перерви.

Настоянки з лікарських трав

  1. Настоянка пустирника – сильне заспокійливе без рецептів, який випускається у формі пероральних крапель. Дія легке, нешкідливе. Протипоказання – непереносимість пустирника або спирту зі складу ліки. Середня доза – 20 крапель тричі за добу.
  2. Настойка півонії – хороший заспокійливий без рецептів, настояне на спирту. Дія безпечне, але приймати ліки не рекомендується при вагітності, грудному годуванні, непереносимості компонентів.
  3. Краплі Морозова – протитривожну, яке поєднує в натуральному складі корінь кропиви собачої, валеріану, м'яту перцеву, глід на спиртовій основі. Приймати можна в цілях лікування, ефективної профілактики.

Сильний заспокійливий засіб у таблетках без рецептів

  1. Афобазол– легкий транквілізатор, який ефективно бореться з симптомами підвищеної тривожності. Заспокійливе відпускається без лікарського призначення і рецепту, не викликає ефекту звикання, а сонливість і загальмованість серед побічних явищ відсутні.
  2. Гліцин – білі таблетки для розсмоктування, що забезпечують легкий розслабляючий ефект. Ліки підвищує стресостійкість, знижує конфліктність і агресивність, що особливо доречно в підлітковому віці.
  3. Персен– це поєднання м'яти, валеріани і меліси, яке забезпечує стійкий і тривалий седативний ефект. До того ж це ефективний спазмолітик, усуває больовий синдром різної інтенсивності. Потрібно попити разову дозу, і загальний стан нормалізується через 10-15 хвилин.
  4. Нейроплант– це препарат звіробою, який є не тільки заспокійливим, але і легким антидепресантом з м'яким ефектом. Рослинна основа дозволяє використовувати засіб для лікування і профілактики нервових розладів в дитячому і підлітковому віці. Повний аналог – Негрустин.
  5. Деприм– швидкодіючі таблетки або капсули з екстрактом звіробою в натуральному складі. Активний компонент швидко діє на вегетативну систему, що забезпечує розслаблення гладкої мускулатури, емоційну рівновагу. Натуральна основа виключає список протипоказань.

Відео

Вільно продаються заспокійливі препарати

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!