Як приймати Смекту - інструкція із застосування, відео. Як правильно приймати смекту дорослим і дітям

Харчове отруєння і діарея – дуже неприємні стани, незалежно від того, у яких обставин це сталося. Для таких прикрих випадків нездужання непогано мати в своїй аптечці перевірений засіб, який швидко поліпшить ваше самопочуття. Розберіться з інформацією, як приймати Смекту, від яких неприємних симптомів вона може рятувати – і ви завжди будете знати, що робити при раптовому розладі травлення. Прочитавши статтю, ви ознайомитеся з правилами прийому цих ліків для лікування дорослих і дітей при різних розладах травного тракту.

Від чого допомагає Смекта

Цей природний ентеросорбент надає подвійне лікувальну дію. Лікарський розчин, потрапляючи в шлунок і рухаючись далі, обволікає слизову оболонку органів системи травлення і захищає її від подальшого дратівної дії токсинів. В ході просування по ШКТ головне діюча речовина ліки – смектит диоктаэдрический (спеціальна пориста глина) – адсорбує шкідливі речовини, що викликали інтоксикацію організму.

Завдяки зазначеним властивостям і ефективному, швидкому впливу «Смекту» використовують для лікування широкого кола захворювань органів травної системи:

  • діареї, викликаної неякісною їжею, тривалим прийомом антибіотиків, впливом алергенів;
  • дисбактеріозу кишечника;
  • при харчових отруєннях;
  • при гастриті шлунка, езофагіт (запалення слизової оболонки стравоходу);
  • в комплексній терапії дизентерії, сальмонельозу, кишкового грипу, холери та інших важких інфекційних захворювань;
  • для усунення печії, здуття, метеоризму кишечнику.

Як пити Смекту

Щоб застосування ліків зробило швидкий результат, ознайомтеся із загальними рекомендаціями, як розводити Смекту. Це лікарський засіб являє собою порошок, розфасований по пакетиках для разового застосування. Як правильно приймати Смекту? Для приготування лікарської суміші слід додати порошок у воду, добре розмішати і випити. Готувати суспензію треба безпосередньо перед застосуванням, не розбавляти її про запас і не допускати її багатогодинного зберігання. Приймати ліки рекомендується між прийомами їжі, а при езофагітах – після їжі.

Дорослим

Оптимальна дозування препарату для дорослих пацієнтів не перевищує 3 пакетики на добу, але при гострій діареї в перші 1-2 дні захворювання може бути подвоєна згідно з призначенням лікаря. Для разового прийому потрібно розчинити Смекту половиною склянки трохи теплої питної води. Не варто займатися самолікуванням і приймати набагато перевищує дозу ліків – хоч препарат практично нешкідливий, він часом провокує запор.

Дітям

У лікарів часом цікавляться, чи підходить «Смекта» для новонароджених. Цей препарат природного походження дозволяється приймати навіть немовлятам, починаючи з місячного віку. Смекта для дітей може розлучатися не тільки водою, а й соками, компотами, бульйонами, молочними сумішами. Для лікування вміст пакетика слід розчинити в 50 грамах рідини і дати випити. Ознайомтесь, як потрібно приймати Смекту дитині в залежності від виявленого захворювання і віку малюка.

Дитячий вік

Показання до застосування

Діарея у гострій формі

Інші показання

Від 1 місяця до досягнення 1 року

Перші 3 дні хвороби – 2 пакетики на протязі доби, далі – 1 пакетик в день

1 пакетик протягом доби

Від 1 року до віку 2 років

Перші 3 дні – по 4 пакетика за день, далі – по 2 пакетика

1-2 пакетика на протязі дня

Старше 2 років

За день 2-3 пакетика

Спосіб застосування Смекти

Застосування цього препарату краще розділяти з вживанням інших ліків мінімум на півгодини, адже при одночасному прийомі він буде адсорбувати лікарські речовини. Дозування ентеросорбенту не залежить від віку пацієнта (за винятком однорічних дітей) або від ваги тіла хворого, вона повинна бути обумовлена тяжкістю інтоксикації організму в кожному конкретному випадку. Ознайомтеся з інформацією, як правильно приймати Смекту при різних причини нездужання.

При отруєнні

«Смекта» дуже ефективна при харчових отруєннях. Цей препарат часто застосовують у випадках інтоксикації алкоголем. Потрапляючи в травний тракт, ліки забирає на себе токсини, які сюди проникли, адсорбуючи шкідливі речовини навіть зі слизової оболонки ШКТ. Створювана препаратом спеціальна слиз вистилає харчову трубку, даючи клітинам відновитися після збою роботи органу.

У процесі свого впливу препарат усуває дисбактеріоз і створює сприятливе середовище для природної корисної мікрофлори кишечника. Приймати «Смекту» при отруєнні потрібно тричі на день між прийомами їжі, розчиняючи по 1-2 пакетики на кожний прийом. Курс прийому ліків встановлюється залежно від тяжкості стану, складаючи не менше 3 і до 5-7 днів.

При блювоті

Препарат приймають при блювоті, якщо вона викликана реакцією організму на отруйні речовини, а не є симптомом захворювання травної системи. У таких випадках перед застосуванням «Смекти» хворому промивають шлунок, щоб ентеросорбент швидше подіяла безпосередньо на подразнену слизову оболонку. Прийом препарату при даній симптоматиці розлади травної системи не повинен перевищувати рекомендованої добової дози. Вживання слід припинити, якщо блювота зупинена і далі у пацієнта не спостерігається нудоти, діареї і т. п.

При нудоті

При такому симптомі «Смекта» призначається, якщо нудота є проявом харчового отруєння. Іноді прийом цього препарату можуть призначати вагітним жінкам, якщо їх часто мучить токсикоз. Пацієнту, який хоче з допомогою «Смекти» позбутися від нудоти, треба спостерігати за достатньою частотою випорожнень кишечника, щоб не допустити тривалого закрепу.

Від проносу

Діарея (народна назва захворювання – пронос) є найбільш частим порушенням роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту, при якому застосовується ентеросорбент. Як приймати Смекту, щоб позбутися від проносу? В залежності від того, наскільки гостро проявляється у хворого діарея, прийом препарату може тривати від 3 до 7 днів. Дозування ліків була розглянута вище. «Смекта» може призначатися від проносу навіть грудним дітям. Для лікування немовлят вміст пакетика треба розвести 50 мл води і дати випити одержану суспензію дитині по чайній ложці протягом доби.

Від запору

При такому збої в роботі травної системи «Смекту» не призначають, вона тільки посилить цей стан. Якщо у пацієнта раніше в анамнезі спостерігалися тривалі запори, він повинен обов'язково повідомити про це лікаря. В таких випадках при необхідності прийому «Смекти» препарат п'ють з обережністю, спостерігаючи за частотою стільця. Якщо запор проявився в ході застосування цього засобу та за медичними показаннями лікування треба продовжити, необхідно зменшити дозу ентеросорбенту.

Від печії

Частим проявом запальних процесів стравоходу є печія. Застосування «Смекти» при такому неприємному симптомі надає пом'якшувальну дію. Це відбувається внаслідок того, що дія препарату збільшує обсяг і щільність покриває органи ШКТ слизу, тим самим пом'якшуючи роздратування. Особливістю застосування «Смекти» при печії є те, що для досягнення хорошого лікувального ефекту цю суспензію треба пити відразу ж після їжі.

Смекта при вагітності і годуванні

Згідно анотації до препарату, його можна вживати для лікування хвороб травного тракту у жінок протягом вагітності та при лактації. Такий дозвіл логічно, виходячи з механізму дії порошку «Смекти», адже він не всмоктується в кров і не виділяється з грудним молоком. Після проходження по шлунково-кишковому тракту ентеросорбент повністю виводиться з організму жінки, не впливаючи на дитину. Хоч фактично «Смекта» – нешкідливий препарат, у період вагітності його потрібно приймати тільки за призначенням лікаря та не більше 3 днів, тому що воно може викликати запор.

Відео: Смекта, інструкція до застосування

Лікарський препарат Смекта, інструкція. Діарея, здуття, печія.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!