Очищення кишечника м'якими проносними

Безперебійне функціонування шлунково-кишкового тракту запорука міцного здоров'я і прекрасного самопочуття. Посудіть самі: коли людина правильно харчується, регулярно ходить в туалет, його нічого не сковує протягом доби, і робота кипить. У протилежному випадку, особливо при виникненні такого стану, як запор, відчувається дискомфорт, важкість, вздутость живота. М'яке проносне для очищення кишечника допоможе вирішити цю проблему і зробить життя повноцінним. Вибирайте будь-який засіб – промислове або народне, всі вони ефективні.

Види проносних засобів для очищення кишечника м'якого дії

М'які лікарські препарати діють дуже делікатно. Засоби запобігають виникненню запорів, їх відрізняє хороший ефект навіть для пацієнтів, які перенесли інфаркт, страждають від тріщин анального отвору, геморою, нещодавно народили. Осмотичні проносні сприяють прискореної очищення кишечника. Ліки цієї групи збільшують вміст тонкої і товстої кишки, за рахунок чого виникає тиск на їх стінки, і людина відчуває позив до дефекації.

Препарати

Аптечні ліки дуже зручні і в своїй більшості безпечні, якщо правильно їх підібрати. М'які проносні для очищення кишечника забезпечують комфортне відходження калу, яке не супроводжується неприємними відчуттями. Препарати проявляють себе через 4-6 годин, але є й проносні засоби швидкої дії – клізми з активною речовиною, свічки. Вони можуть почистити кишечник через третину години після їх установки.

Засоби швидкої дії в таблетках

Препарати, які забезпечують швидке спорожнення кишечника, володіють сильним проносним дією. Вони діють через 6-10 годин. Потужні проносні таблетки:

  • Бісакодил. Дорослим приймати перед сном спочатку 5 мг, при відсутності ефекту дозу збільшити до 10-15 мг. Дітям до 6 років пити по 1 таблетці ввечері. Препарат протипоказаний при гострих захворюваннях ШЛУНКОВО-кишкового тракту, запорах при кишковому поліпозі.
  • Сенаде.Дорослим і дітям від 12 років покладена 1 таблетка проносного препарату перед сном, за необхідності збільшити дозу до 2-3 таблеток. Дітям до 6 років вживати по 0,5 таблетки, максимум 1-2. Дозу слід збільшувати поступово, кожні 2-3 дні на 0,5 таблетки. Протипоказання: спастичний запор, защемлена грижа, перитоніт, гострі запальні процеси, цистит, кишкова непрохідність, кровотечі, розлади водно-електролітного метаболізму.
  • Фитолакс. Швидкодіюче проносне з натуральним складом, яке добре попускає. Дорослим приймати по 2 таблетки з їжею ввечері, максимум 4 таблетки за раз. Тривалість прийому – 2 тижні. При непереносимості компонентів, виношування вагітності та лактації препарат заборонений.

Краплі

Ці препарати для чищення кишечника більш м'які. Кошти мають протипоказання: кишкова непрохідність, перитоніт, біль у животі неясного походження, кровотечі в ШКТ, цистит, метрорагія, вагітність, у деяких випадках період годування груддю. Невеликий список ефективних препаратів:

  • Слабилен. Дітям від 10 років і дорослим належить 10-20 крапель з малим об'ємом води. Діткам від 4 до 10 років – 5-10 крапель. Тривалість безперервного прийому не більше 10 днів.
  • Гутталакс. Первинна доза для дорослих – 10 крапель. Якщо запор стійкий і важкий, кількість крапель збільшується до 30. Дітям старше 4 років належить 5-10 крапель.
  • Лаксигал. Дітям старше 10 років і дорослим пити по 12-24 краплі, при віці 4-10 років призначається 6-12 крапель.

Відмінний результат забезпечують препарати для очищення кишечника, які випускаються у вигляді сиропів. Назви ефективних засобів: пребіотик Дюфалак, Лактусан, Прелакс. Кошти делікатно діють через 24 години після вживання. Вони володіють корисною властивістю – сприяють зростанню потрібної мікрофлори і пригнічують діяльність патогенів. Препарати можна рекомендувати як м'яке проносне на кожен день.

Сольове проносне

У народі препарат називають магнезією, в медичній сфері – магнію сульфатом, гідроокисом магнію. Препарати (порошки, розбавлені водою, які приймаються перорально) діють через 1-3 години, і кишечник стрімко звільняється. Часте застосування магнезії призводить до зневоднення організму, а сам процес очищення кишечника супроводжується болями в животі і дискомфортною дефекацією. Правила

  1. Пакетик з 20 г діючої речовини слід розчинити в чашці теплої води і прийняти натщесерце.
  2. Для діток від 6 до 12 років доза порошку становить 5 г, з 12 до 18 років – 10 р.
  3. Інструкція по застосуванню не забороняє давати магнезію малюкам до 6 років, але такий спосіб спорожнення кишечника їм дуже не сподобається. М'яке проносне для дітей і, головне, безпечний для юного організму – це сиропи, мікроклізми і свічки.

Рослинна проносне

Позбутися від запорів можна за допомогою препаратів рослинного походження – екстрактів водоростей, кінського каштана. Оптимальні засоби:

  • Ламинарид. Діючий компонент ліки – екстракт з морської капусти. Засіб приймають по 1-2 ч. л. після їди 1-3 рази на день, запиваючи невеликою об'ємом води кімнатної температури. При чутливості до препаратів йоду, важких патологіях печінки, нирок, крові та туберкульозі, вагітності, лактації і менструації препарат для очищення кишечника заборонений.
  • Кафиол. Препарат випускається в брикетах. При слабких запорах належить по 0,5-1 брикету за прийом, при сильних – 1,5-2 брикету, розділених на 2 прийоми. Максимальна доза на добу – 6 брикетів. Приймають один раз або курсом 10-14 днів. Протипоказання: запалення кишечнику, вагітність.
  • Ректактив. Супозиторії на основі екстракту плодів кінського каштана. Необхідно вводити свічку (50 або 100 мг) один раз на добу за 5-15 хвилин до дефекації. Курс терапії – не більше місяця.

Порошок для очищення кишечника

Популярний засіб в цій групі – Фортранс. Препарат призначають перед дослідженнями товстої кишки або оперативними втручаннями. Порошок можна застосовувати пацієнтам старше 15 років. Вміст одного пакета треба розчинити в 1 л води. Дозування: на 15-20 кг маси тіла необхідно випити 1 літр Ліки приймається один раз напередодні втручання. Можна поділити порцію: першу частину випити ввечері, другу – з ранку. За 3-4 години до процедури треба закінчити прийом препарату.

Свічки

М'які проносні для очищення кишечника – свічки і супозиторії. Ці безпечні препарати робляться на основі олії. Легкий проносний засіб, дозволена вагітним жінкам і молодим мамам – Гліцерин, Глицеракс, Обліпихова масло. Препарати м'яко дратують слизову кишечника і стимулюють його перистальтику. Також свічки допомагають вилікувати тріщини анального отвору, геморой. Відмічено, що препарати розм'якшують маси і не так болісно виводять калові камені.

Дізнайтеся, кому показанісвічки проносні засоби швидкої дії.

Народні проносні засоби від запору

Найкращий засіб – правильне харчування. В меню повинне бути більше послаблюючих продуктів. До них належать фрукти, овочі, трави, злаки. Особливе місце займають висівки, адже вони багаті грубою клітковиною. Спочатку продукт необхідно приймати по 1 ч. л. тричі на день, потім за 2 тижні збільшити кількість до 1 ст. л. 3 рази в день. Їх треба заварювати окропом, через 30 хвилин злити воду і додавати в їжу. Не забувайте вживати при цьому достатню кількість води.

Буряк

Овоч дає хороший проносний ефект. Сік буряка теж допомагає посилити перистальтику кишечнику. Проте особливе місце серед проносних засобів завоював салат «Мітелка», або «Щітка». Для нього буде потрібно три овочу в рівних пропорціях: капуста білокачанна, буряк, морква. Селера прикрасить цей союз і внесе свою лепту. Дрібно наріжте капусту і селеру, моркву і буряк натріть на дрібну тертку. Солити і заправляти страва не треба. Приймайте салат протягом дня.

Очищення кишечника травами в домашніх умовах

Природні засоби справляються з запорами не гірше синтетичних. Візьміть на замітку 2 дієвих рецепту:

  • Відвар з насіння льону. Залийте 1 ч. л. насіння склянкою холодної води, поставте посуд на повільний вогонь. Варіть чверть години. Отриманий засіб пийте теплим на ніч.
  • Крушина. Для очищення кишечника знадобиться 1 ст. л. сухої речовини. Кору крушини треба залити склянкою води. Кип'ятіть суміш чверть години на маленькому вогні. Потім влийте відвар ще 200 мл кип'яченої води. Пийте по 100 мл вранці натщесерце і перед сном.

Дізнайтеся, якіпроносні засоби швидкої дії краще приймати дорослим і дітям.

Відео про листках сени для очищення кишечника

Сенна (касія гостролиста)

Відгуки

Христина, 36 роківКупила я Фитолакс. Зовсім не м'яке дію у нього! Увечері разжевала таблетки, а скрутило мене близько 3 годин ночі. Потім ще весь день кишечник полоскало, і супроводжувалося все дикими болями.
Євген, 28 роківМені допоміг Хілак-форте, 2 склянки води натщесерце щоранку, ранкова пробіжка. А Лактусан, Дюфалак, свічки на гліцерині – це все одноразово. Кишечник треба будити комплексно і усувати проблему його млявості.
Кароліна, 33 рокиМагнезія...Не забуду її. Мерзенна на смак, це раз. Друге, годин 9 мій кишечник працював, як заведений механізм, тому на ніч пити розчин не треба. Магнію сульфат сильно зневоднює і підходить скоріше як екстрене засіб, а не регулярне.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!