Таблетки від безсоння

Робоча нервування, побутові, сімейні негаразди – деколи від втоми і роя важких думок розколюється голова. Заснути ж і поготів не виходить. Тоді-то з'являються на прикроватном столику заспокійливі ліки. Трав'яні екстракти, чаї, таблетки від безсоння сьогодні пропонує будь-яка аптека як за рецептом, так і без нього. Які з них брати, щоб користь була і звикання не сформувалося?

Які таблетки для сну вибрати

Фахівці-сомнологи стверджують: про серйозному порушенні мова потрібно заводити тільки після трьох тижнів проблемного сну. Якщо ж вам не вдається гарненько відпочити всього дві-три ночі, не варто бігти в аптеку за сильними таблетками від безсоння. Пити ліки, здатні поліпшити сон, але і викликати залежність, тим більш не можна! Виберіть заспокійливі засоби для нервової системи без звикання і руйнівних побічних ефектів. Благо, перелік таких засобів дуже довгий.

Препарат «Мелаксен»:

  • Чудово справляється з безсонні. Це препарат, у складі якого на першому місці стоїть синтетичний аналог гормону сну. Коли ніщо не відволікає, не болить і не турбує, мелатонін виробляється організмом самостійно. Але якщо його в крові мало, спокійно відійти до сну не вийде. «Мелаксен» і покликаний компенсувати недолік металонина.
  • Таблетки не викликають звикання, не пригнічують нервову систему. Їх прийом гарантує спокійний сон.
  • Таблетки відпустять без рецепта лікаря.

Препарат «Розерем»:

  • Не чинить негативного впливу на нервову систему.
  • «Розерем» – таблетки останнього покоління. Інша назва – «Ромелтеон».
  • Прийом ліків призводить до нормалізації режиму сну та активності.
  • Навіть при тривалому застосуванні ці таблетки не викликають звикання.
  • Рекомендують їх переважно тим, хто годинами перевертається з боку на бік, безуспішно намагаючись заснути.
  • Згідно інструкції, прийом «Розерема» скорочує період засинання на 15-20 хвилин.

Без рецептів

Яка причина і яким має бути лікування безсоння в кожному конкретному випадку, розібратися повинен фахівець. Краще відразу два: невропатолог і сомнолог. Тільки лікарі скажуть, які таблетки краще пити, скільки повинен тривати курс лікування. Важливо і те, що потужні за своєю дією препарати без рецепта лікаря в аптеці просто не відпустять. Деякі види пігулок від безсоння фармацевт видасть без вимог рецепта.

Сильні заспокійливі

Препарат «Донормил»:

  • Коли чаї, слабкі настої вже не допомагають, в хід йдуть сильні заспокійливі таблетки. Французьке ліки «Донормил» популярне серед тих, для кого міцний сон, викликаний не засобами фарміндустрії, а власною природою, давно став розкішшю.
  • 'Це сильнодіючий снодійний допомагає швидко заснути, проте вдень прийом таблеток аукається сонливістю, млявістю, відчуттям сухості в роті.

На травах

Коли виникає питання, що випити, щоб заснути, не нашкодивши своєму здоров'ю, багато зупиняють свій вибір на фітопрепаратах. Вони і справді добре заспокоюють, дуже ефективні, безпечні. Приймати таблетки на основі трав не забороняється ні дитині, ні літній людині, не кажучи вже про дорослих людей. Побічні ефекти мінімальні. Невипадково такі таблетки зустрічаються ледь не в кожній домашній аптечці.

Валеріана:

  • Прекрасно зарекомендувала себе валеріана від безсоння.
  • Екстракт кореня цієї рослини – чудовий засіб проти стресів, підвищеної збудливості, нервового стану внаслідок надмірного розумового напруження, емоційне перевантаження.
  • Валеріана в таблетках настільки ж ефективна, як і в краплях. Приймають ліки тричі на день по 1-2 пігулки. Доповнювати їх може пустирник в таблетках. Це ще одне визнане засіб проти нервового та емоційного перенапруження. Не знаєте, як приймати пустирник в таблетках? Схема проста – по 1 пігулці тричі на день.

На аптечних полицях нерідко зустрічаються засоби, основані на різних рослинних екстрактах: валеріани, меліси, м'яти, глоду, пустирника, хмелю, звіробою. Такі таблетки і настоянки допомагають впоратися зі стресами і важкими, нервовими ситуаціями, сприяючи швидкому засипанню. Це такі таблетки, як:

  • «Дормиплант»;
  • «Персен»;
  • «Нервохель»;
  • «Ново-пасит»;
  • «Валокордин»;
  • «Корвалол».

Для поліпшення сну

Важким засинанням проблеми з нічним відпочинком не обмежуються. Часто прокидаєтеся, крутитеся дзиґою в ліжку, розмовляєте уві сні? Про якісний відпочинок в таких умовах можна лише мріяти. Для нормалізації сну допустимо використовувати препарати на рослинній основі. Про них було розказано вище. Прийом таких таблеток не тільки прискорить період засинання, але і послужить профілактикою безсоння, основою для хорошого сну.

Заспокійливі таблетки для дітей

Діти нерідко відчувають ті ж, а то й великі психоемоційні навантаження, що і дорослі. Екстракт кореня валеріани для заспокоєння дітей відпускається без рецепта. Головне правило – пити потрібно стільки розведених у воді крапель засобу, скільки повних років малюку. Таблетки, що володіють заспокійливим ефектом, призначають навіть дітям першого року життя. Приймати їх припустиме тільки після консультації лікаря. До числа таких відносно безпечних засобів відносять таблетки:

Відео: як заснути при безсонні

Цікаві спостереження і поради, як заснути, не вдаючись до допомоги ліків, представлені у наведеному нижче відеоролику. Його автор, невропатолог, фахівець в області сну, описує симптоми істинної безсоння, причини її виникнення та методи позбавлення. Цікаво, що лікар застерігає від походу в аптеку після безуспішних спроб заснути, а для нормалізації сну радить... налагодити роботу шлунково-кишкового тракту! Ви зрозумієте, чому, додивившись відео до кінця.

БЕЗСОННЯ. ЯК ЛІКУВАТИСЯ ВІД БЕЗСОННЯ (Причини і лікування. Поради невролога)

Відгуки

Катерина, 34 роки З-за боргів за кредитом влаштувалася на другу роботу, декілька місяців працювала практично без вихідних. Перевтома вилилося в безсоння. Мені пощастило: допоміг двотижневий прийом «Ново-Пассита». Зрозуміла, що здоров'я дорожче, відмовилася від підробки. Про безсонні і не згадую. Отримую менше, зате сплю спокійно!
Микола, 38 років відразу залишився без роботи: потрапив під скорочення штатів. Кілька тижнів безплідних пошуків вилилися у великі сімейні скандали. Який вже тут сон! Грошей на сильнодіючі ліки не було, пив настоянку кореня валеріани. Тривожність зменшилася, нерви поуспокоил, безсоння пройшла. А незабаром і роботу знайшов нову.
Тамара, 36 років Помітила, що дівчинка-дочка пізніше лягає спати. А вранці виглядає втомленою і розбитою. Зрозуміла: мучить безсоння, але чому? Після розпитувань з'ясувалося: вчителі залякують майбутнім в цьому році ЄДІ. Думки про майбутнє іспиті буквально позбавили дівчинку сну. Невропатолог виписав «Мелаксен». Через 2-3 тижні сон прийшов у норму.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!