Причини болю в сосках

Це неприємне явище може виникнути не тільки у жінок, але і чоловіків, дітей. Дискомфорт в основному цілком стерпний, однак часом стає занадто сильним. Чому болять соски, як з цим боротися? Спочатку необхідно встановити причину – з'ясувати, чи мають місце фізіологічні зміни організму, або зароджується хвороба. Сприятливість результату залежить від того, наскільки швидко ви звернете увагу на проблему і вирішити її.

Причини

Поширена причина для обох статей і різного віку – гормональні зміни. Для дівчат вони природні, оскільки кожен місяць рівень жіночих статевих гормонів змінюється. Під час вагітності в тілі відбувається маса перетворень, молочна залоза модифікується одна з перших. Хворобливість сосків у чоловіків часто пояснюється гормональним дисбалансом. У дітей це явище трапляється рідше, переважно в підлітковому періоді. Чому ж болять соски у різних представників населення? Основні причини описані нижче.

У чоловіків

Є ряд захворювань, при яких відчувається біль в області сосків:

  1. Гінекомастія. Вона пов'язана зі зниженням вироблення чоловічих статевих гормонів та підвищенням кількості жіночих. Пропорція порушується, з-за чого груди збільшується, і виникає хворобливість сосків. Патологія розвивається в період згасання статевих функцій, при порушеннях роботи печінки, нирок, яєчок, ендокринної системи. Помилкова гінекомастія спостерігається при надмірному збільшенні маси тіла, коли груди теж росте в обсягах.
  2. Цукровий діабет. Ця хвороба виникає через порушення роботи гормональної системи, що позначається на стані всього організму і чутливості сосків у тому числі.
  3. Інфекційне запалення. Має схожу природу з маститами жінок: груди твердне, з'являються гнійні виділення із сосків, виникає гострий біль.
  4. Рак молочної залози або соска. Дуже рідкісне захворювання серед чоловічого населення, частіше зустрічається після 60 років.

У жінок

Чому болять соски у представниць слабкої статі? Відчуття бувають настільки сильні, що навіть доторкатися до грудей боляче. Причин тому декілька:

  1. Передменструальний синдром. Перед місячними болять соски і груди у великого відсотка жінок. За 2-3 дні до менструації молочна залоза стає чутливішою, а соски припухають і грубіють. Це пов'язано з підвищенням у другій половині циклу концентрації пролактину і прогестерону. Якщо запліднення не відбувається, гормональний фон стабілізується, і груди набуває колишню форму.
  2. Вагітність. Збільшення грудей, поява болючості в ній – одна з ознак цікавого положення. В сосках при цьому може виникати дискомфорт, але перебудова нерідко проходить і без змін. Якщо вас нудить, спостерігається затримка, постійна сонливість, втома, не варто списувати з рахунків вагітність.
  3. Годування груддю. Неправильне прикладання дитини до молочній залозі, тріщини на сосках, застою молока – це стає причиною дуже неприємних відчуттів у всій грудей і сосках.
  4. Гормональний збій. Він пов'язаний з порушеннями роботи наднирників, щитовидної залози, нервової системи. Будь-який дисбаланс активних речовин сповіщає про себе різними змінами: груди стає набряклою, а соски болючими. Нерідко зсувається цикл.
  5. Неправильно підібрані гормональні препарати. Якщо при прийомі контрацептивів ви помітили у себе ряд вищеописаних ознак, проконсультуйтеся з гінекологом. Він повинен виписувати кошти тільки після ознайомлення з вашими аналізами.
  6. Тісний, вузький бюстгальтер. Ця причина банальна, але після її усунення ви забудете про дискомфорт.

У дітей

У маленьких хлопчиків і дівчаток вкрай рідко з'являються подібні патології. Якщо така зміна спостерігається, ймовірно, його причина криється в механічних факторах – ударах, порізах, ударах, натираниях одягу. Не варто виключати алергічну реакцію, запалення, порушення функцій надниркових залоз, гіпофізу. У підлітковому періоді біль у сосках у хлопців і дівчат – більш часте явище, оскільки йде гормональна перебудова організму.

Що робити

Своїми силами ви можете усунути механічні фактори, що провокують біль, поборотися зі стресом, шкідливими звичками, привнести в життя спорт і більше позитивних емоцій. Якщо це не дало результату, тоді необхідно проконсультуватися з фахівцем. Конкретні дії залежать від причини. У багатьох випадках потрібно ряд обстежень – аналізи, біопсія, УЗД. Чоловікам в основному призначають гормональну терапію, щоб збалансувати активні речовини.

При годуванні

Печіння в сосках – поширена проблема при лактації. Молодим мамам треба підібрати зручне безшовна білизна, використовувати м'які прокладки, регулярно виконувати гігієнічні процедури без мила – воно сушить шкіру. Після годування молоко повинно висохнути на сосках. Змащувати їх необхідно обліпиховою олією і не використовувати зеленку або спирт.

Якщо при годуванні болять соски, ймовірно, малюк захоплює тільки їх, а не всю ареолу. Правильне прикладання знижує тиск на сосок. Вам необхідно акуратно розсунути десна крихти мізинцем, тоді він без проблем відпустить груди.

Робіть все можливе, щоб прискорити загоєння сосків. Тримайте груди відкритої максимально довго. При глибоких пошкодженнях змащуйте шкіру загоюючими кремами або мазями (Бепантеном, Авентом, Лановитом). Якщо на одній грудях з'явилися тріщини, годуєте дитину інший. При цьому обов'язково сцеживайте залишки молока, щоб не було застоїв.

Перед місячними

У більшості випадків болять соски після овуляції. Якщо дискомфорт не наростає і проходить разом з менструацією, не варто переживати. Таке явище фізіологічно. Однак деколи болі свідчать про порушення роботи яєчників, матки, щитовидної залози. Полегшити неприємні відчуття допоможуть:

  • теплий душ;
  • правильне харчування;
  • відсутність в раціоні міцної кави, чаю, алкоголю;
  • відмова від солоних, гострих продуктів;
  • лікар нерідко виписує препарати магнію або радить вживати їжу, багату цим мінералом.

Не розтирайте груди і соски жорсткою мочалкою, користуйтеся м'яким рушником, носіть зручний бюстгальтер. Усуньте кожен подразник, що провокує біль в сосках. Груди ще може помірно турбувати в середині циклу, але це теж норма. Якщо біль стає сильнішою, супроводжується іншими нездужаннями, обов'язково сходіть до лікаря. Це в деяких випадках свідчить про серйозні проблеми.

При вагітності

Це часте явище на ранніх термінах. При вагітності болять соски через гормональної перебудови. Вони стають більше, грубіють, що супроводжується посиленим припливом крові, підвищенням чутливості. Під впливом пролактину груди швидко зростає, збільшується кількість проток. Коли тканини молочної залози не поспівають за цим процесом, на ніжній шкірі з'являються тріщини, потім печіння, виділяється слиз, утворюються кірки. З часом чутливість знижується, і до середини вагітності біль у сосках практично не турбує.

При прийомі Дюфастона (препарат прогестерону) груди і соски можуть стати більш чутливими. Проте різко відміняти його не можна, оскільки це нерідко провокує викидень. Полегшать стан повітряні ванни – треба ходити топлес. Так ви забезпечите шкірі додатковий приплив кисню і загартувати організм (але все має бути в міру). Не приймайте гарячий душ і підтримуйте в кімнаті температуру 18-20°С. Вже зараз почніть змащувати соски обліпиховою олією або кремом на основі ланоліну.

До якого лікаря звернутися

При болях у сосках необхідно записатися на прийом до гінеколога. Він проведе ручний огляд, збере анамнез і направить на аналізи. Далі лікар може порекомендувати звернутися до мамолога, який зробить мамограму для виявлення в грудях добро - та злоякісних утворень. В особливих випадках для точної постановки діагнозу проводиться біопсія. Якщо виник гормональний дисбаланс, треба сходити до ендокринолога. Лікар обстежує наднирники, гіпофіз, щитовидну залозу. Лікування призначається після професійної оцінки результатів аналізів і постановки діагнозу.

Відео

Сильний дискомфорт у грудях і сосках ніколи не виникає просто так. За будь-яким небезпечним явищем ховається певний розлад, і чим раніше ви виявите, тим успішніше і швидше відбудеться процес одужання. Доктор М. М. Шперлинг зрозуміло розповідає про причини виникнення болю у грудях і дає поради щодо їх усунення. Однак не варто самостійно ставити собі діагноз і приймати зазначені препарати без консультації лікаря.

БОЛІ В МОЛОЧНИХ ЗАЛОЗАХ У ЖІНОК (Що робити при болю. Поради лікаря)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!