Як приготувати карася

Любителі прісноводної риби по достоїнству оцінять підказки, як приготувати страви, щоб не відчувався річковий запах. Кожен етап включає тонкощі, властиві даному виду продукту. Річковий карась – кістлява риба, вимагає приділити їй особливу увагу, щоб в результаті вийшло смачне, ароматне блюдо.

Як правильно вибрати рибу

Найсмачніші страви виходять, якщо використовувати найсвіжіші продукти. Коли в родині є рибалка, то момент вибору карасів відпадає. Коли доводиться купувати річкову рибу, на відміну від морської, потрібно бути дуже уважним. На ринку рибалки часто продають свій улов. Тим, хто сумнівається в дотриманні умов зберігання краще придбати карасів у спеціалізованому відділі магазину. Ось деякі деталі, які вкажуть на свіжість купується риби:

  • відсутність неприємних сторонніх запахів, не властивих річкової риби;
  • зябра повинні бути рожевого кольору, без кислого запаху і синців;
  • очі не мають каламутності;
  • м'ясо пружне, луска тримається міцно;
  • при натисканні на бічну сторону під пальцем ямка швидко зникає.

Чистка карася

Перед тим як приготувати річкового карася, його треба почистити. Процес відбувається в кілька етапів. Кухонними ножицями варто обрізати бічні плавники. Очищення луски краще проводити спеціальним ножем, рухами по напрямку до голови, тримаючи за хвіст. Щоб руки не ковзали, треба посипати поверхню риби сіллю. Хороший старий метод – знімати луску монеткою. Роблять це, підчепивши край біля хвоста. Забирається вся срібляста «доріжка» до голови, а лусочки не розлітаються. Після закінчення поверхневої чищення пора обрізати хвостовий плавник, а тушку обережно помити.

Як чистити рибу

Дуже важливо при обробці карася не розчавити жовчний міхур, який своєю рідиною миттєво просочить м'ясо риби гіркотою. Якщо це сталося, вбити неприємний присмак допоможе вимочування у солоному водному розчині з яблучним оцтом. Гострим ножем від анального отвору робиться надріз по черевцю. Нутрощі акуратно виймаються, зябра, чорну плівку видаляють. Ліпша ікра може стати окремим доповненням до страви. В залежності від того, як задумано приготувати карася, голову видаляють або залишають. По закінченні треба ретельно промити рибу, давши воді стекти.

Страви з карася

При складанні меню з низькою калорійністю страви з риби карась можуть зайняти там центральні позиції. Ніжне смачне м'ясо, ароматний запах при правильному приготуванні змусить надовго запам'ятати хвилини блаженства. Що можна приготувати з карася? Велика кількість способів і рецептів не залишать байдужим жодного рибного гурмана. Карасик, запечений у фользі в духовці або без неї – в мікрохвильовці, тушкована зі сметаною в мультиварці, на грилі, на пару, котлети – це лише невеликий перелік страв, які можна приготувати в домашніх умовах на основі річкової риби.

Приготування карася без кісток

Готуємо карася без кісток. Видаляти їх не обов'язково, але є спосіб, який допоможе «розчинити» всі дрібні кісточки, залишивши тільки хребет. Можна приготувати так:

  • Очистити рибу від луски, зрізавши бічні плавники. Хвостовий за бажанням можна залишити.
  • Обережно видалити голову, нутрощі, постаравшись не розлити жовч.
  • Промити тушку зовні і всередині.
  • Зробити поперечні часті глибокі надрізи, не зачепивши при цьому хребет. Завдяки цій маленькій хитрості, дрібні кістки від температури розплавляться.
  • Черевце фарширувати тонкими півкільцями цибулі, лавровим листом, натерти сіллю.
  • Обвалявши в борошні, рибу обсмажити на олії до появи хрусткої скоринки.

Риба запечена у фользі

Способів, як приготувати карася у фользі, існує багато. Відрізняються вони тим, що для одного з них використовується духовка, а іншим можна скористатися на відкритому повітрі, поклавши рибу у фользі на решітку мангала або запікати на гарячому вугіллі. Основні етапи приготування карася, запеченого у фользі (рукаві):

  • Очищену і випатрану рибу натерти великою сіллю і чорним меленим перцем.
  • Зробити кілька бічних надрізів, вставивши туди шматочки лимона і цибулі.
  • Щільно загорнути в харчову фольгу, щоб риба пропеклась рівномірно, без випаровування зайвої вологи. В залежності від величини, процес термообробки займе близько півгодини або більше.

Що приготувати з карася на перше

Рибний суп, якщо його правильно приготувати з річкової риби, підкорить своїм ароматом і ситністю. Перше страву можна зварити вдома, але юшка, приготована в казанку на багатті, з легким запахом диму, не зможе зрівнятися ні з чим. Багато рибалки люблять кашеварить прямо на березі річки. Для юшки підійдуть навіть всі дрібні карасі, які потрібно все одно очистити від луски і нутрощів.

Рецептів, як приготувати рибний суп, безліч, але основу завжди складає риба, картопля, крупи (пшоно або перловка), багато цибулі і спецій. Грунтуючись на смакових перевагах, можна змінювати деякі складові інгредієнти. Побоюються травмуватися кісточками рекомендують зварити рибний бульйон з нерозрізаною головкою цибулі, а потім процідити. Після цього можна додавати за бажанням крупу, картоплю.


Рецепт карася зі сметаною в духовці

М'яке соковите м'ясо карася, получающееся за цим рецептом, люблять навіть діти. Нескладний процес допоможе господині приготувати оригінальне блюдо на вечерю. Основи рецепта карася зі сметаною в духовці такі:

  • Однакового розміру рибу підготувати, почистивши, попатравши і промивши її.
  • Розрізи можна зробити поперечні або один глибокий вздовж хребта, видаливши його.
  • Напівфабрикат натерти перцево-сольовою сумішшю, попередньо видаливши зайву воду паперовою серветкою.
  • Цибулею, нарізаною кільцями, начинити черевце карася, попередньо змастивши його сметаною. Залишити маринувати на 15 хвилин.
  • Покласти рибу на деко або іншу вогнестійку ємність, додавши трохи олії.
  • Залишками сметани полити верхню частину риби і відправити у жарову шафу на 35-45 хвилин, встановивши температуру 185-210 градусів.

Як приготувати карася зі сметаною на сковороді

Поєднавши два рецепти з приготування смаженого карася і тушкованої в сметані, можна отримати відмінне блюдо. Ось один із безлічі варіантів:

  • Річкових карасів розібрати, очистити від луски, зробити поперечні надрізи, промити.
  • Видалити вологу паперовим рушником, посолити, посипати меленим чорним перцем.
  • Цибулю нарізати дрібними кубиками і злегка обсмажити на рослинному маслі, остудити.
  • Яйце збити і змішати з остившім цибулею.
  • Підготувати панірувальні сухарі з білого хліба.
  • Вмочивши в цибульно-яєчну суміш, обсипати сухарями і посмажити карасів з двох сторін до золотистого кольору.
  • Закінчивши процес обжарювання, скласти всіх карасів в сковороду і залити сметаною, яку можна замінити майонезом. Двічі довести до кипіння, але не давати кипіти. Накрити кришкою і дати постояти близько 15 хвилин.

Відео: Юшка з карася

Юшка з карасів. Fish-soup of carp.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!