Як приготувати овочеве рагу в мультиварці

У літній сезон маса корисних овочів, насичених вітамінами. Нестерпна спека відбиває апетит, але зовсім відмовлятися від їжі не варто. Легкі рецепти виручають всіх кулінарів, навіть тих, хто зовсім не любить готувати при річній задусі. На допомогу приходить мультиварка, на яку легко покластися. Без цього дива техніки не обійтися в жаркий сезон любителям корисною, ситної їжі. Дізнайтеся, як приготувати овочеве рагу в мультиварці. Страва неодмінно припаде до смаку всім членам вашої сім'ї.

Покрокові рецепти приготування овочевого рагу в мультиварці з фото

Рагу займає одне з перших місці в рейтингу літніх страв. В мультиварці готувати його набагато простіше, ніж на плиті або в духовці. Овочі не потрібно перемішувати, дивитися, чи вистачає масла, рідини – блюдо саме по собі готується, а господиня займається своїми справами. Рагу в мультиварці має ряд переваг: мінімальна кількість соняшникової олії, естетична краса в результаті, на виході у вас виходить гарна викладка шматочків, а не суцільний каші, велика кількість ароматної соку, збереження всіх вітамінів при томлінні. Хочете приготувати?

Дієтичне рагу з кабачків, та інших овочів без масла

Якщо ви поставили собі за мету схуднути за певний час, скористайтесь всесвітньо відомої дієти Дюкана, яка проходить у 4 етапи. Ви втрачаєте вагу і фіксуєте цю масу тіла. Рецепт, який варто включити в дієтичний раціон – рагу з кабачками і іншими овочами без масла. Візьміть 3 картоплі, та по одному представнику овочів: цукіні, патисона або кабачка, моркви, цибулі, солодкого перцю, помідора, а так само сіль, перець, кріп.

Етапи приготування низькокалорійного рагу з овочами:

  1. Першим ділом помийте всі інгредієнти, почистіть, залиште деякий час у тарі з водою.
  2. Наріжте цибулю дрібними кубиками або півкільцями.
  3. Натріть моркву на тертці або покришіть ножем, як це роблять професійні кухарі.
  4. Даний рецепт – дієтичний, тому перед відправкою овочів просто трохи змастіть дно мультиварки малою кількістю соняшникової олії. Далі, покладіть цибулю і моркву всередину, натиснувши «Розігрів».
  5. Картоплю наріжте великими кубиками, відправте в каструлю до інших овочів. Змініть режим «Випічка», виставте час на таймері – 1 годину.
  6. Солодкий перець наріжте скибочками або квадратиками. Відправте до страви.
  7. Цукіні, патисон або кабачок має право позмагатися, у кого більше корисних речовин, але кількість вітамінів приблизно однакове. Наріжте вибраний овоч кубиками, відправте до решти інгредієнтів. Додайте сіль і перець.
  8. Помідор наріжте кубиками. За бажанням, обдайте овоч окропом, знявши шкірку.
  9. Додайте до рагу 100 мл води, накрийте кришкою мультиварки.
  10. Коли страва буде готове, посипте його зверху свіжим ароматним кропом. Насолоджуйтесь!

Універсальний рецепт з м'ясом птиці - куркою або індичкою

Багато чоловіки обожнюють м'ясні страви, тому на овочеві варіації вони дивляться без особливого апетиту. Щоб ваш улюблений долучився до корисного рецепту рагу, додайте бажаний інгредієнт – м'ясо у вигляді курячого або індичого філе. Якщо у вас немає всіх складових, зазначених у рецепті – не проблема, готуйте з тими овочами, які є в наявності. Вам знадобиться: півкіло філе курки або індички, 4 картоплі, 2 помідора, цибулі, моркви, солодкого перцю, баночка квасолі, рослинна олія, зелень, лавровий лист.

Етапи приготування:

  1. Обробіть філе. Помийте, очистіть від плівок, нарізати на брусочки або кубики.
  2. Налийте олію на дно приладу, виставите режим «Смаження» на температуру до 160 градусів. Надішліть нарізану грудинку на 10 хвилин в мультиварку обсмажуватися.
  3. Цибулю, моркву почистіть, помийте. Наріжте дрібно кубиками або соломкою. Додайте цибулю, моркву в каструлю до м'яса, посмажте ще 5 хвилин.
  4. Картоплю почистіть, наріжте квадратиками. Відправте в каструлю до решти інгредієнтів. Додайте склянку або трохи більше води, щоб вміст повністю покрило блюдо.
  5. Помідори та солодкий перець помийте. Помідори наріжте кубиками, попередньо очистивши від шкірки. Солодкий перець – брусочками або соломкою. Надішліть овочі до страви.
  6. 3 лаврових листа і спеції (за бажанням) додайте до овочевого рагу з м'ясом. Виставите на панелі мультиварки режим «Гасіння», залиште на півгодини.
  7. Готову страву прикрасьте зеленню. Приємного апетиту!

Картопляне рагу з баклажанами

Легке літнє рагу підійде в період посту. Хоч рецепт без м'яса, насититься нею за вечерею цілком реально. Одні господині кладуть овочі в рагу по черговості, інші – всі разом, особливої різниці в смаку при готуванні в мультиварці не спостерігається. Зробити блюдо особливим вам допоможуть ароматні спеції – шафран, кмин, кумис, куркума. Якщо таких немає, пошукайте в супермаркетах готові набори. Для приготування рагу з баклажанами вам знадобляться:

  • бульби молодої картоплі – 6 невеликих шт.
  • солодкий перець – 2 шт.
  • молодий кабачок або цукіні – 1 шт.
  • баклажан – 1 шт.
  • морква – 2 шт.
  • цибуля – 1 шт.
  • ковбаса або реберця кролика – 300-400 р.
  • томатна паста – 1,5 ст. ложки.
  • зубчики часнику – 3-4 шт.
  • спеції і сіль.

Етапи приготування:

  1. Почати з лука – почистити, нарізати кільцями. Відправити в чашу мультиварки на режим обсмажування. Моркву почистити, нарізати кружальцями, додати до цибулі ще на 5 хвилин.
  2. Баклажан очистити, нарізати великими кубиками і посолити. Залишити на деякий час, щоб пішла гіркота.
  3. Бульби картоплі помити, зняти молоду шкірку, нарізати на четвертинки, якщо розмір невеликий. Відправити в чашу мультиварки, залити 1,5 склянками води, виставити режим гасіння.
  4. Молодий кабачок і перець помити, нарізати кубиками. Злити рідину з баклажанів. Відправити ці інгредієнти до страви.
  5. Нарізати ковбасу або помити частини кролика. Викласти верхнім шаром.
  6. Через 15-20 хвилин, додати томатну пасту, подрібнений часник і спеції в рагу.
  7. Через чверть години перевірити готовність всіх інгредієнтів. Якщо картопля м'який, рагу готове до подачі.

Грибне рагу з яловичиною

Як зробити так, щоб ваша сім'я при словах «готове рагу» мчала на кухню за улюбленою стравою, а потім просила добавку? Потрібно приготувати м'ясний варіант з грибами! Адже секрет рагу в тому, що воно настільки різноманітно, неповторно і корисно, і звикнути до нього просто не виходить. Вам знадобиться: півкіло яловичини (шия або вирізка), 300 г грибів, 4 середніх картоплини, 4 дольки часнику, 2 склянки води. По одному молодому кабачка, баклажана, помідору, цибулі, моркви. А також рослинне масло і приправи з сіллю.

Етапи приготування грибного рагу з яловичиною:

  1. М'ясо буде найдовше готуватися, тому його першим моєму, очищаємо від прожилок, нарізаємо на кубики 2,5*2,5 див. Розігріваємо олію в мультиварці, відправляємо до нього яловичину, виставивши режим обсмажування або випічки. Час – 40 хвилин.
  2. Миємо, чистимо, нарізаємо моркву і цибулю. За 10 хвилин до закінчення обсмажування яловичини відправляємо овочі в каструлю.
  3. Інші інгредієнти чистимо, нарізаємо улюбленим способом. Додаємо в каструлю воду, овочі, гриби, спеції і сіль. Ставимо режим гасіння на годину.
  4. Перед подачею прикрашаємо зеленню.

Приготування простого овочевого страви з рисом і капустою

Це смачне вегетаріанське блюдо по простому рецептом сподобається навіть любителям м'яса. Його готують як у сезон овочів, так і взимку. Всі інгредієнти легко знайти на полицях супермаркетів. За бажанням додайте улюблені, корисні продукти. Для 4-6 порцій овочевого страви вам знадобиться: 250 г капусти, 1 склянка довго зернистого рису (води в 2-2,5 рази більше), 2 столові ложки томатної пасти та олії, по одному цибулі, моркві, лавровому листу, покупної горошок, прянощі і сіль.

Етапи приготування рагу з рисом і капустою:

  1. Готуємо всі овочі: промиваємо, очищаємо. Цибулю подрібнюємо на квадратики, моркву – на брусочки, капусту шаткуємо. Якщо є інші овочі нарізаємо кубиками.
  2. У чашу мультиварки додаємо масло, включаємо режим «Випічка», відправляємо всі овочі на 10 хвилин. Якщо ви хочете дієтичний варіант, цей етап пропустіть і перейдіть зразу до гасіння.
  3. Промийте рис проточною водою. Відправте в каструлю з рідиною і томатною пастою (її заміщають помідорами, очищеними від шкірки). Додайте шафран, коріандр, лавровий лист, куркуму, сіль. Виставте режим «Плов» або «Гасіння». Час – 45 хвилин.
  4. Перед подаванням страву прикрасьте сметаною та зеленню. Готово!

Як зробити рагу для дитини в мультиварці-скороварці

Багато мам погодяться, що, маючи однорічної дитини, не обійтися звичайною мультиварка. Скороварка – те, що вирішує багато проблем приготування з мінімальними витратами часу. Дитячий раціон – ще одне складне питання, до якого необхідний серйозний підхід. Смачні страви не повинні викликати харчову алергію. Відповідь на питання, як приготувати дитяче овочеве рагу в мультиварці, допоможе урізноманітнити раціон малюка. Вам знадобиться: 150 г фаршу з ніжної телятини, 3 невеликих бульби картоплі, 3 суцвіття цвітної капусти і 2 – брокколі, оливкова олія, сіль.

Етапи приготування:

  1. Якщо у вас вагове м'ясо, зробіть з нього фарш, пропустивши 2 рази через м'ясорубку або комбайн. Відправте в каструлю першим шаром в підігріте масло на режим «Обсмажування», потримайте 10 хвилин.
  2. Інші овочі помийте, картопля очистіть, наріжте все на маленькі кубики і суцвіття. Відправте до м'яса разом з 150 мл води і дрібкою сіллю, виставивши режим «Гасіння», на 30-35 хвилин або виберіть прискорений варіант.
  3. Якщо ваш малюк любить зелень, прикрасьте рагу з фаршем кропом.

Відео-рецепт: смачне м'ясне рагу зі свининою і картоплею

Цей ситний рецепт м'ясного рагу з м'якою, соковитою свининою може стати вашим коронним річним стравою. Він розрахований на 6-8 порцій, легко замінить перше блюдо на обід або буде традиційною вечерею. Для страви візьміть 400 г шийної частини свинини, 800 г картоплі, 300 г помідорів, 200 г болгарського перцю, моркви, цибулі, половину головки часнику, сіль, спеції. Перед переглядом докладного рецепта у відео нижче ознайомтеся з етапами приготування:

Рагу зі свининою в мультиварці

Калорійність овочевого рагу

Якщо ви стежите за своєю фігурою і хочете залишатися в межах допустимих калорій в день, вам допоможе таблиця калорійності споживання продуктів. Легкі рецепти не додадуть зайвих сантиметрів, а ось більш ситні страви, насичені соняшниковою олією і приправами зобов'язують частіше заглядати в спортзал. Ознайомтеся з калорійністю вищевказаних рецептів (на 100 грам, по наростанню):

  1. Дієтичне рагу з кабачків, та інших овочів без масла – 110 ккал.
  2. Блюдо для дитини в мультиварці-скороварці – 130 ккал.
  3. Приготування простого овочевого рагу з рисом і капустою – 140 ккал.
  4. Грибне блюдо з яловичиною – 180 ккал.
  5. Універсальний рецепт з м'ясом птиці (куркою або індичкою) – 200 ккал.
  6. Смачне м'ясне рагу зі свининою і картоплею – 230 ккал.
  7. Картопляне блюдо з баклажанами – 260 ккал.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!