Що таке сорбет - історія створення десерту і технологія приготування ягідного, фруктового або з шампанським

Дивно ніжне, смачне, натуральне ласощі під красивою назвою сорбет доведеться вам за смаком з першої ложки. Охолоджене солодка страва з фруктів, ягід, цукрового сиропу відносять до різновидів морозива. Приготувати таке вишукане частування ви зможете в домашніх умовах, використовуючи мінімальну кількість інгредієнтів. Існує маса варіацій страви з самих різних продуктів. Вибирайте варіант, який сподобається вам і вашій родині, радуйте близьких приголомшливо смачним, корисним десертом.

Морозиво сорбет – що це

Коли вам захочеться з'їсти щось ніжне, легке, солодке, але безпечний для фігури, приготуйте сорбет (сорбе). Цей десерт являє собою заморожений продукт з вираженим фруктовим смаком. Готують його всього за три дії: заморожування, збивання, перемішування. Рецептура конкретного блюда визначає порядок дій. Також змінюється склад інгредієнтів, але в основі завжди фруктовий сік (пюре) і цукровий сироп. По консистенції блюдо схоже на м'яке морозиво.

Історія появи крижаного десерту

Географія страви до кінця не визначена. Деякі джерела вказані відомості, що сорбет прийшов у нашу кухню з Італії, але якщо копнути глибше, виявиться, що батьківщина десерту розташована в Китаї. В Європу страва потрапила в 13 столітті разом з Марко Поло. За іншими даними європейці отримали секрет рецепта з Туреччини, в яку він потрапив з Єгипту. Легенди свідчать, що сама Катерина Медічі привезла рецепт сорбету з Італії до Франції. Розібратися з географією поширення страви складно, адже з кожним «переїздом» він змінював свій смак, консистенцію, зовнішній вигляд.

Спочатку ласощі являло собою пряний напій на основі ягід або фруктів. У перекладі з арабської сорбет означає «пити». Поширившись по світу, десерт змінився. Французи стали заморожувати основу і подавати її як різнобарвне морозиво. На Сході китайські ласощі набуло іншу форму, відому під назвою щербет. Воно являє собою вершкову масу з горіхами, ваніліном, подрібненим печивом.

Чим відрізняється від щербету

Поняття сорбету і щербету часто плутають, називаючи цими словами один і той же десерт. Коріння у ласощів походять від однієї страви, що змінився, прийняв дещо іншу форму. Сорбет відноситься до європейської кухні, а щербет – до східної. До другого варіанту прийнято додавати молочні компоненти, які надають вершковий смак готового десерту. Використовують молоко, вершки, маслянку, йогурт. Змінюється не лише смак страви, але і його консистенція, яка нагадує м'яку вершкову помадку, обволікаючу горіхи або інші компоненти.

Калорійність і харчова цінність

Тим, хто стежить за своїм здоров'ям і станом фігури, варто звернути увагу на розглянутий десерт. Сорбет – це насолода без глютену, яка не відкладеться зайвими кілограмами на ваших боках, а ще принесе користь організму. Якщо ви дотримуєтеся дієти, зверніть увагу на рецепти, які не містять цукру, шоколаду та горіхів, а тільки ягоди і фрукти. У низькокалорійному десерті міститься щедра порція вітамінів, мікро - і макроелементів. Сорбет зарядить енергією, збагатить організм глюкозою, вгамує голод. Тут немає жирів, мало білків і маса вуглеводів.

Як приготувати сорбет в домашніх умовах

Для приготування сорбе не потрібні особливі знання і кулінарні навички. Вам знадобиться мінімальна кількість інгредієнтів, блендер (якщо потрібно подрібнити ягоди або фрукти) і гарний настрій. Технологія приготування продукту залишається незмінною для кожного рецепту. Фруктово-ягідні компоненти пюрируются або з них вичавлюється сік. Отриману масу потрібно змішати з цукром (медом) і іншими інгредієнтами. Суміш поміщають в морозильну камеру до застигання. Важливо перемішувати майбутнє сорбе, щоб отримати потрібну консистенцію готового продукту.

Склад страви

Домашній сорбе містить тільки натуральні компоненти: фрукти, ягоди, соки з них. Десерт готують на основі одного продукту або поєднують кілька ягід, фруктів. В алкогольних версіях сорбету замість соку використовується вино, шампанське, кальвадос, бренді або інші види напоїв. Іноді в складі зустрічається густий джем. Для бездоганного смаку готового продукту важливо висока якість складових. Навіть воду краще використовувати мінеральну з нейтральним смаком. Цукор в складі можна замінити цукровою пудрою, медом або інших підсолоджувачів, наприклад, підійде стевія.

Технологія приготування

Існує безліч рецептів, за якими готується смачний сорбет. Хоча склад частування буває самим різним, технологія приготування в кожному випадку залишається незмінною. Щоб домогтися пишною, ніжною, легкої консистенції, що нагадує зернистий крем з крижинок, діють наступним чином:

  • варять цукровий сироп, охолоджують його;
  • роблять пюре з підготовлених ягід або фруктів;
  • додають додаткові компоненти;
  • з'єднують фруктове пюре і сироп;
  • відправляють десерт в морозильну камеру;
  • помішують масу кожні 30 хвилин, щоб уникнути утворення великих кристалів.

Консерванти і стабілізатори

Зробити сорбет правильної текстури і форми без стабілізаторів і консервантів не вдасться. Не потрібно вдаватися до використання штучних і шкідливих речовин, для десерту підійдуть натуральні компоненти. Зіграти роль консервантів і стабілізаторів в пригощанні можуть кілька складових:

  1. Цукор. Звичний цукровий пісок допомагає зберегти легкість і м'якість десерту. Якщо цукру з фруктових компонентів буде недостатньо, сорбет смерзнется в панну. Часто рецептура вимагає додавання цукрового сиропу, який забезпечує потрібну структуру. При надмірній кількості цукру маса не замерзне.
  2. Яєчний білок. Коли в масі багато рідини, її необхідно стабілізувати. Зробити це можна з допомогою природного компонента – збитого яєчного білка з курячого яйця. Цей продукт не дасть страви розшаровуватися і додає об'єм, пишність масі.
  3. Пектин. Якщо у фруктах і ягодах, з яких готується сорбет, міститься багато природного пектину, структура ласощі буде зберігати потрібну форму. До плодів з високою концентрацією пектину належать: яблука, банани, вишня, смородина та інші. Коли пюре готується з продуктів, бідних на пектин, цей елемент додають окремо.
  4. Алкоголь. При готуванні десерту для дорослих часто додають алкогольні напої: ігристі вина, лікери, коньяк, бренді та інші. Такий компонент робить десерт м'якше і ароматні.

Рецепт сорбету

Порадувати себе і свою сім'ю смачним і корисним сорбетом ви зможете в будь-який час. Існує маса варіантів приготування з цитрусових плодів, ягід, фруктів. Часто частування являє собою лише заморожену суміш з фруктового пюре і цукрового сиропу, але є і більш складні варіанти, в яких присутні і інші компоненти: алкогольні напої, яйця, молочні продукти.

У ресторанах європейських країн вам запропонують авторські рецепти сорбету, створені з вкрай незвичайних продуктів, наприклад, морського коктейлю або квіткових пелюсток. Перед тим як дегустувати екзотичні версії продукту, приготуйте класичні варіанти десерту. Технологія приготування не вимагає спеціальних знань і умінь. Дійте згідно з покрокової інструкції, дотримуйтесь дозування, щоб отримати смачну і корисну їжу.

Лимонний десерт

  • Час: 5-6 годин.
  • Кількість порцій: 8-10 персон.
  • Калорійність страви: 105 ккал/ 100 р.
  • Призначення: десерт.
  • Кухня: французька.
  • Складність: легка.

Ароматні, соковиті, жовті лимони є прекрасною основою для приготування сорбету. Кислувате частування часто подають між основними стравами, щоб освіжити смакові рецептори. Якщо смак лимонного частування виявився занадто кислим на ваш смак, замініть половину соку цього фрукт на менш виражений лайм. Підійдуть і інші цитрусові (апельсин, грейпфрут), але в цьому випадку не яскравий лимонний аромат сховається під запахом більш виражених фруктів.

Інгредієнти:

  • лимони – 3 шт.;
  • зелений чай – 0,5 л;
  • цукор – 300 г;
  • м'ята – за смаком.

Спосіб приготування:

  1. З лимонів вичавити сік, додати цукор і уварити на повільному вогні 5 хвилин.
  2. Розвести масу холодним зеленим чаєм.
  3. Поставити в морозилку, кожні 30 хвилин помішувати масу, дочекатися застигання.
  4. Розкласти в порційні креманки, прикрасивши гілочками м'яти.

Полуничний

  • Час: 5-6 годин.
  • Кількість порцій: 2 персони.
  • Калорійність страви: 106 ккал/ 100 р.
  • Призначення: десерт.
  • Кухня: французька.
  • Складність: легка.

Вишуканий, ніжний, ароматний і такий літній десерт вийде з полуниці. Використовувати можна і свіжі, і заморожені плоди. Освіжаючий ласощі є джерелом вітамінів, енергії і гарного настрою. Якщо ласощі призначено для дітей, не використовуйте алкоголь. Цей елемент додає особливий аромат і яскраво виражений смак, але і без нього ласощі не перестане бути приголомшливим. Кількість цукру в рецепті ви можете змінювати на свій розсуд.

Інгредієнти:

  • полуниця – 1 ст.;
  • вода - 0,5 склянки;
  • джин -1 ч. л.;
  • цукор – 0,5 склянки;
  • лайм – ½ шт.

Спосіб приготування:

  1. Полуницю перебрати, видалити плодоніжки.
  2. Подрібнити ягоди в блендері, влити попередньо до них склянку води.
  3. Пропустити ягідну масу через сито, видаливши кісточки.
  4. Вичавити сік з половинки лайма в чашу блендера.
  5. Змішати з масою цукор, джин.
  6. Поставити сорбет в морозилку, періодично помішувати з інтервалом в 30 хвилин.

Банановий

  • Час: 5-6 годин.
  • Кількість порцій: 8-10 персон.
  • Калорійність страви: 91 ккал/ 100 р.
  • Призначення: десерт.
  • Кухня: французька.
  • Складність: легка.

Отримати справжню насолоду від смачного десерту ви зможете в будь-який час року. В основі такого рецепта банан і лимон. Солодка м'якоть з кислинкою сподобається і дитині, і дорослому. Це дієтична і безпечна альтернатива магазинного морозиву, в якому присутні штучні консерванти, пальмова олія та інші шкідливі добавки. Радуйте себе і своїх близьких смачним і корисним стравою родом з Франції.

Інгредієнти:

  • банани – 1 кг;
  • лимони – 400 г;
  • апельсини – 200 г;
  • цукор – 150 г;
  • сік (виноградний, ананасовий, яблучний, кавуновий, вишневий) – 200 мл

Спосіб приготування:

  1. З лимонів і апельсинів зняти шкірку, вийняти насіння.
  2. Подрібнити цитрусові в блендері.
  3. Банани очистити, нарізати на шматочки, скласти в чашу блендера.
  4. Перебити ще раз фруктову масу.
  5. Ввести обраний сік, розмішати.
  6. Всипати цукровий пісок, ретельно перемішати.
  7. Перелити масу в форму, охолодити її в морозильній камері при низькій температурі.
  8. Через 5-6 годин страва готова.

З шампанським

  • Час: 5-6 годин.
  • Кількість порцій: 8-10 персон.
  • Калорійність страви: 103 ккал/ 100 р.
  • Призначення: десерт.
  • Кухня: французька.
  • Складність: легка.

Приготування сорбету не вимагає специфічних знань і умінь, але його готування займає значну кількість часу. Щоб отримати потрібну структуру готового продукту, важливо періодично перемішувати частування (один раз на 30-60 хвилин). Тільки при дотриманні цієї умови ви отримаєте ніжну масу, а не брилу льоду. Додати потрібну текстуру масі допомагають і алкогольні напої, наприклад, шампанське. З цим напоєм готують малиновий, динний, персиковий або будь-який інший сорбе. Ще використовують оригінальні фруктово-ягідні мікси, наприклад, такі як в наступному рецепті.

Інгредієнти:

  • шампанське – 500 мл;
  • цукор – 200 г;
  • вода – 200 мл;
  • мандарини – 5 шт.;
  • малина – 100 г;
  • суниця – 100 р.

Спосіб приготування:

  1. Воду довести до кипіння, всипати цукор, варити, поки пісок не розчинитися. Сироп охолодити.
  2. З мандаринів вичавити сік, змішати рідини.
  3. Водянисту масу помістити в морозильну камеру на 5-6 годин. Перемішувати кожні 30 хвилин.
  4. Сформувати з сорбе кульки, розкласти по креманкам, прикрасити ягодами малини і суниці.

З дині

  • Час: 5-6 годин.
  • Кількість порцій: 6-8 персон.
  • Калорійність страви: 54 ккал/ 100 р.
  • Призначення: десерт.
  • Кухня: французька.
  • Складність: легка.

З стиглої і ароматної дині виходить незвичайно смачне сорбе. Тонкий, але відчутний відтінок смаку в наступному рецепті надає лимончелло – знаменитий італійський лікер. Приємна ніжна консистенція, неперевершений аромат, вишуканий смак в комплексі подарують вам справжню насолоду. Готувати крижаний десерт просто, кількість інгредієнтів мінімальне, а задоволення від вживання такого продукту ви отримаєте масу.

Інгредієнти:

  • м'якоть дині – 700 г;
  • лимон – ½ шт;
  • лімончелло – 50 мл;
  • цукор – 3 ст. л.;
  • вода – 2 ст.

Спосіб приготування:

  1. З половини лимона вичавте сік, змішайте його з водою, цукровим піском.
  2. Поставте ємність з рідиною на повільний вогонь, кип'ятіть до повного розчинення цукру. Сироп потрібно добре остудити.
  3. Диню без шкірки, насіння, наріжте на шматочки, покладіть в блендер.
  4. Додайте в чашу сироп, лікер, перемішайте.
  5. Складіть масу в ємність для заморожування, поставте в морозилку. Через 1-2 години перемішайте.
  6. Залиште в морозилці до повного застигання.

З апельсином

  • Час: 5-6 годин.
  • Кількість порцій: 8-10 персон.
  • Калорійність страви: 58ккал/ 100 р.
  • Призначення: десерт.
  • Кухня: французька.
  • Складність: легка.

Для приготування безалкогольного сорбе використовуються апельсини різних сортів. Від особливостей смаку головного компонента безпосередньо залежать смакові характеристики готового страви. До основних компонентів при бажанні додають прянощі: корицю, гвоздику, мускатний горіх. Для оригінальної подачі використовуйте шкірку апельсина. Для цього плід розріжте навпіл, а м'якоть акуратно вийміть ложкою. По отриманим чашечках розкладіть десерт, перемішаний перед останньою заморожуванням.

Інгредієнти:

  • апельсини – 1 кг;
  • цукор – 100 г;
  • вода – 1 ст.

Спосіб приготування:

  1. Апельсини очистіть від шкірки, плівок, наріжте часточками.
  2. Складіть апельсинові шматочки в блендер, їх потрібно пюрировать.
  3. Додайте воду і цукор, розмішуйте, поки маса не стане однорідною.
  4. Поставте масу в морозильну камеру, періодично перемішуйте.

Ягідний

  • Час: 5-6 годин.
  • Кількість порцій: 6-8 персон.
  • Калорійність страви: 94 ккал/ 100 р.
  • Призначення: десерт.
  • Кухня: французька.
  • Складність: легка.

Ласощі, яке раніше було доступно лише королям і імператорам, ви зможете приготувати на своїй кухні з найпростіших продуктів. Для ягідного сорбе використовують чорницю, суницю, черешню, вишню, журавлину, полуницю, будь-які інші доступні у вашому регіоні плоди. Ви можете використовувати ягідну суміш для сорбету, щоб зробити частування особливо смачним, ароматним.

Інгредієнти:

  • малина, ожина, чорниця – 800 г;
  • цукор – 6 ст. л.;
  • йогурт знежирений – ½ ст.;
  • лимонний сік – 1 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Змішайте в блендері мікс з ягід, цукор, лимонний сік.
  2. Введіть йогурт і змішайте компоненти ще раз.
  3. Поставте масу в морозилку до застигання, не забувайте помішувати.

Як красиво подати сорбет – професійні поради

Навіть найпростіше страва буде апетитніше, якщо правильно його подати, прикрасити. Таке вишукане ласощі як сорбет, вимагає особливого підходу до цього етапу приготування. За правилами частування подають в широких креманках або келихах. Існує безліч варіантів красивої подачі страви:

  1. За допомогою спеціальної ложки формуються кульки з сорбету. Їх поливають краплею сиропу, прикрашають журавлиною, чорницею, часточками фруктів, гілочками м'яти, базиліка або присипають горіховою крихтою.
  2. Оригінально і незвично виглядають різнокольорові кульки в креманці. Приготуйте лимонний, полуничний, апельсиновий варіант. Викладіть по одній кульці в підходящу посуд, задекоріруйте топпінгом.
  3. У якості «посуду» для сорбе використовують половинки лайма, апельсина без м'якоті.
  4. Для прикраси використовують часточки фруктів, які лежать в основі страви, ягодами, м'ятою, кокосовою стружкою, натертим шоколадом, карамельними елементами або іншим декором.

Відео

ЛИМОННИЙ СОРБЕТ | Крижаний десертЯк приготувати фруктове морозиво сорбетСорбет. Сорбет з кавуна.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!