Класичний бісквіт: рецепти

Багато хто навіть досвідчені господині бояться підходити до випікання, оскільки з нею пов'язано безліч забобонів і страхів: раптом тісто не підніметься, дріжджі не розійдуться або начинка витече? Починати досліди приготування десертів краще з звичайного бісквітного торта (його ще називають французьким), який складається всього з трьох компонентів.

Як приготувати класичний бісквіт

Тісто для цього пирога збивають миттєво. Рецепт бісквіта класичного зручний тим, що легко трансформується. Допускається додавання інгредієнтів (цукру, борошна та яєць) в довільному порядку – все одно вийде смачно. Однак кожна досвідчена господиня має свої хитрощі приготування цієї страви: наприклад, хтось збиває білки віночком окремо і додає в тісто тільки в кінці.

Додаткові компоненти залежать від особистих переваг: можна додати яблука (тоді вийде шарлотка), груші, персики або інші фрукти, можна використовувати какао-порошок або розтоплений шоколад, можна додати спеції (корицю, ваніль, гвоздику). Іноді додають крохмаль, щоб тісто вийшло більш еластичним і підходящим для приготування пирогів з начинкою (наприклад, для знаменитої «П'яної вишні»).

Підготовка продуктів

Пишність страви залежить від того, наскільки якісні яйця ви використовуєте при готуванні. Віддайте перевагу великим сільським. Якщо жовток не дуже великий, вам вистачить для стандартного пирога 3-4 штуки. Якщо ж яйце таке, що в ньому майже не залишається білка, краще використовувати п'ять штук. Борошно для приготування пишного коржа потрібна також якісна, пшенична. Перед тим, як замісити тісто, рекомендується просіяти через дрібне сито.

Рецепти бісквіта класичного

Хоча прийнято вважати, що бісквітний корж – це страва з усталеним, всім відомим рецептом, у кожної господині є власні секрети і звички. Якщо ви недосвідчені, можете запам'ятати два-три найпопулярніші способи приготування страви, а потім змінити їх відповідно до власних смаків. Крім того, навіть приготований на стандартному тесті десерт не обов'язково запікати в духовці: деякі господині роблять бісквітний пиріг на сковорідці або з допомогою мультиварки.

У духовці

Смачний і простий рецепт бісквіта класичного в духовці може освоїти навіть маленька дівчинка. Перед початком приготування обов'язково переконайтеся, що у вашому розпорядженні є міксер (бажано з двома вінцями) і зручна форма для випічки - роз'ємна металева або силіконова. Тоді питання, як приготувати бісквітний корж, не виникне.

Інгредієнти

  • яйця – 4-5 шт.;
  • борошно – 1 склянка;
  • цукор – 1 склянка;
  • ванілін – щіпка.

Спосіб приготування

  1. Відокремте білки від жовтків.
  2. Збийте білки з цукровим піском до появи щільною шапки, потім по одному додати жовтки.
  3. Повільно всипте в тісто склянку борошна. По консистенції воно повинно нагадувати дуже густу сметану. Додайте ванілін.
  4. Злегка змастіть жиром форму для випічки.
  5. Вилийте тісто і поставте в духовку, розігріту до 190 градусів. Випікайте 40 хвилин.
  6. Готовий пишний корж можна посипати цукровою пудрою або корицею.

В мультиварці

Багато сучасні господині вже вивчили, як приготувати смачний класичний бісквіт в мультиварці. Якщо у вашому розпорядженні є зручна побутова техніка, навіть святковий торт не забере надто багато часу і сил. Хоча технологія приготування найпростішої випічки часто передається з покоління в покоління, прогрес трохи змінює її – ось сучасний бісквіт рецепт:

Інгредієнти

  • яйця – 4-5 шт.;
  • борошно – стакан;
  • цукор – 250 грам;
  • розпушувач, ванілін – по щіпці.

Спосіб приготування

  1. Підготуйте чашу мультиварки: змастіть її жиром.
  2. Збийте яйця (бажано вийняти їх з холодильника заздалегідь і дати нагрітися до кімнатної температури) з цукром в піну.
  3. Акуратно додайте під лопаті міксера борошно, потім розпушувач і ванілін.
  4. Вилийте тісто в миску (як на фото). Поставте на режим для випічки і залиште на годину.

Шоколадний

Приготувати класичний бісквіт шоколадний покроково не складніше, ніж будь-який інший. Простий алгоритм передбачає лише кілька відмінностей від базового рецепта. На основі шоколадного бісквітного тіста можна приготувати ошатний, святковий торт – наприклад, «Захер» або «П'яну вишню». Додавання горіхів перетворює бісквітний торт у справжній шоколадний брауні.

Інгредієнти

  • яйця – 4-5 шт.;
  • какао – 50 грам (або дві плитки гіркого шоколаду);
  • борошно – стакан;
  • цукор – стакан;
  • жменя волоських горіхів.

Спосіб приготування

  1. Відокремте білки від жовтків.
  2. Залиште білки в окремій посуді, а жовтки збийте з цукром і борошном в піну.
  3. Якщо ви використовуєте какао-порошку, додайте відразу. Якщо ні, то гіркий шоколад розтопіть на водяній бані і відразу замішайте.
  4. Дайте суміші охолонути.
  5. Збийте білки до гострих гребінців.
  6. Коли суміш охолоне, ложкою акуратно замішайте туди білки (як на фото).
  7. Викладіть тісто в підготовлену форму і поставте в духовку, розігріту до 190 градусів.
  8. Випікайте 50 хвилин.

Заварний крем – класичний рецепт для бісквіта

Часто торти на основі бісквітного тіста прийнято змащувати кремом, розрізавши корж посередині. Найпопулярніша прошарок – заварний крем, за допомогою якого можна приготувати класичне французьке тістечко. У кожної господині є свій улюблений бісквіт простий рецепт такого крему, однак на перших порах можна взяти за основу найпоширеніший варіант.

Інгредієнти

  • молоко – 250 г;
  • яйця – 3 шт.;
  • цукор – 250 г;
  • борошно – 3 ст. ложки;
  • щіпка ваніліну;
  • вершкове масло – 200 р.

Спосіб приготування

  1. Закип'ятіть в каструлі молоко з цукром і ваніліном.
  2. Коли закипить, зменшіть вогонь і введіть борошно і яйця, безперервно збиваючи міксером.
  3. Перевірте консистенцію: крем повинен відходити від стінок каструльки.
  4. Остудіть його.
  5. Коли крем охолоне, введіть міксером вершкове масло.
  6. Готовим кремом можна вкривати бісквітний торт, щоб він виглядав як на фото.

Відео

Дізнайтеся ВСІ СЕКРЕТИ ІДЕАЛЬНОГО БІСКВІТА! Всі Просять РЕЦЕПТ! Готуємо вдома

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!