Домашнє вино з черноплодки: рецепти

Знайти в наших широтах чорноплідну горобину просто, вона росте в садах, лісах, посадках. Її рідко застосовують для домашнього виноробства з-за відмінною гіркоти й терпкості. З іншого боку, черноплодка відрізняється особливою користю для організму. Правильний рецепт допоможе зробити смачне домашнє вино з цієї ягоди. Вино з чорноплідної горобини в помірній кількості може вирішити багато проблем зі здоров'ям.

Що таке черноплодка

Аронія (чорноплідна горобина) – плодовий чагарник або дерево близько 2 м заввишки. Листя на фото можна сплутати з вишнею. Блискучі ягоди черноплодки мають чорно-пурпуровий або чорний колір з сизуватим нальотом. Вони мають кисло-солодкий смак з в'язкою терпкістю. Остання сильно виражена, якщо недозрілі ягоди. Вирощувати рослину можна на власній ділянці як декоративну, лікарську або харчове. Дозрівають ягоди в серпні-вересні.

Домашнє вино з чорної горобини дуже корисне. Ягоди аронії містять багатий комплекс вітамінів, мікро - і макроелементів, цукрів, дубильних і пектинових речовин. У складі плодів – бор, фтор, залізо, бета-каротин, глюкоза, фруктоза, сахароза і безліч вітамінів. У черноплодке міститься в 2 рази більше вітаміну Р, ніж у чорній смородині, у 20 разів більше, ніж у яблуках, апельсинах. Вміст йоду в 4 рази більше, ніж у суниці, малині та агрусі.

Завдяки особливим властивостям плоди використовують для лікування і профілактики гіпертонічної хвороби, атеросклерозу. Велику користь черноплодка приносить при гастриті зі зниженою кислотністю. Радять вживати плоди рослини при захворюваннях судин, які супроводжуються ламкість судинної стінки, високою проникністю. До таких хвороб належать:

  • кір;
  • капіляротоксикоз;
  • екзема;
  • скарлатина;
  • алергічний васкуліт.

Пектинові речовини виводять з організму радіоактивні речовини, важкі метали, різні патогенні мікроорганізми. Пектини благополучно впливають на функціонування ШКТ, знімають спазми, виводять з організму зайву жовч. Черноплодка здатна зміцнити судини, зробити їх стінки більш еластичними і пружними. Домашнє вино з аронії нормалізує артеріальний тиск, знижує рівень холестерину в крові.

Черноплодку радять вживати при зниженому вмісті тромбоцитів у крові, кровотечах, атеросклерозі, цукровому діабеті, ревматизмі, алергії. Дослідження лікарів показали, що аронія чорноплідна покращує роботу печінки. Регулярне вживання плодів призводить до зміцнення імунної системи, покращує функціонування ендокринної системи.

Як приготувати вино з чорноплідної горобини

Домашні вина завжди краще і корисніше, ніж магазинні аналоги. Винороби вивели 3 техніки приготування напою з чорноплідної горобини:

  1. класичну;
  2. подбраживание;
  3. як у кагору.

Класична методика проста. Сік одержують із свіжих ягід черноплодки, мезгу не піддають тепловій обробці. Потім до мезге додають цукор з дріжджами. Великий недолік такої технології – сік ягід використовується не ефективно. Багато соку і корисних речовин залишається в кашці. Багато господинь не викидають мезгу при використанні цієї технології, а готують з неї джем і інші солодощі.

Методика подбраживания – найпопулярніша у тих, хто робить домашнє вино з аронії. Ягоди ретельно розминають і вичавлюють із них сік. Рідину наливають в чисту посудину і відправляють на холод. Мезгу заливають водою, залишають для процесу бродіння. Суміш часто перемішують, щоб заготовка не зіпсувалася. Після цього мезгу віджимають, отриману рідину з'єднують з раніше віджатим соком. Далі процес йде класичним шляхом. Єдиний недолік такої техніки – мезга примхлива, вимагає постійного контролю.

Відома і технологія кагору. Домашнє вино з черноплодки таким способом можуть робити навіть новачки. З розім'ятих ягід слід віджати сік. Залишилася мезгу відразу заливають гарячою водою – близько 80 градусів. Суміш повинна настоятися добу – до набухання. Після закінчення часу потрібно віджати мезгу і змішати рідина з раніше отриманим соком. Термічно обробляти мезгу можна до 3-х разів.

Рецепт домашнього вина з черноплодки

Вино з чорноплідної горобини в домашніх умовах готується часто, хоч і викликає деякі труднощі при виготовленні. Найпростіше змусити черноплодку віддати сік шляхом бродіння. Процес повинен протікати 7-9 днів, перемішувати мезгу потрібно 2 рази за день. Ще одна можлива складність – будь-яке питво з чорної горобини може гірчити. Уникнути цього просто: збирайте ягоди після того, як вдарять морози, тоді ягоди горобини втрачають надлишки гіркоти.

Домашнє вино з чорної горобини буде прозорим, якщо переливати його при бродінні в чисту ємність 1 раз в тиждень. Для активації бродіння можна додати родзинки. Намагайтеся при цьому не чіпати осад. Проробляти процедуру до повного закінчення бродіння. Потім розлийте вино по пляшках і залиште дозрівати. Якщо помітили, що домашній напій каламутніє, злийте його в чисті пляшки.

З горілкою

Такий рецепт є найпростішим, практично базовим. Домашнє вино з черноплодки з горілкою не має ніяких зайвих інгредієнтів. При бажанні можна поекспериментувати з кількістю цукру для досягнення приємного смаку. Отримане кріплене вино має приємний деревний колір і характерний запах горобини. Фортеця не заважає насолоджуватися смаком, домашній напій добре зігріває взимку.

Інгредієнти:

  • ягоди черноплодки – 1 кг;
  • горілка – 1 л;
  • цукор – 500 р.

Спосіб приготування:

  1. Переберіть, промийте ягоди чорної горобини. Засипте їх у банку.
  2. Додайте туди літр горілки.
  3. Додайте 500 грам цукру, ретельно перемішайте вміст.
  4. Закрийте банку кришкою. Поставте в темне місце на 60-70 днів. Вино має настоюватися при кімнатній температурі. Раз в 4-5 днів посудину потрібно струшувати.
  5. В кінці терміну готовий напій потрібно процідити через марлю. Очищене вино розлийте по пляшках, щільно закрийте пробками.

З вишневими листям

Вина з чорної аронії цінуються своїми особливими ароматами і терпким присмаком. Вишневі листя здатні підсилити аромат і смак напою. Такий рецепт вина з черноплодки дозволяє зробити лікувальний напій максимально швидко. Готувати домашній напій настільки просто, що з цим впорається навіть недосвідчена господиня. Ви можете зробити напій ввечері, подавати на стіл вже на наступний день.

Інгредієнти:

  • ягоди чорної аронії – 1 склянка;
  • вишневі листя – 100 г;
  • вода – 1 л;
  • горілка – 0.5 л;
  • цукор – 1 склянка;
  • лимонна кислота – 1 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Листя вишні з черноплодкой залийте водою, поставте на вогонь. Кип'ятіть інгредієнти 15 хвилин.
  2. Остудіть, відіжміть листя.
  3. Додайте лимонну кислоту і цукор у каструлю, кип'ятіть на повільному вогні 20 хвилин. Суміш не повинна сильно вирувати.
  4. Остудіть напій і профільтруйте.
  5. У остиглий відвар влийте горілку і перемішайте.
  6. Дайте провину настоятися 6-8 годин і можете приступати до питва.

З корицею

Приготоване черноплодное вино в домашніх умовах відрізняється особливим смаком і ароматом. Головне – чітко дотримуватися інструкцій до закінчення процесу бродіння. Ви зрозумієте, що процес закінчився, коли вино посвітлішає, а через гідрозатвор перестане виходити вуглекислий газ. Повністю дозрівання закінчиться через 6 місяців. Смак напою за цим рецептом нагадує сироп завдяки спеції.

Інгредієнти:

  • ягоди черноплодки – 5 кг;
  • цукор – 4 кг;
  • кориця – 5 г;
  • горілка – 0.5 л.

Спосіб приготування:

  1. Переберіть ягоди і розімніть їх дерев'яним товкачем або руками. Не потрібно мити їх. Немиті плоди містять природні дріжджі.
  2. Покладіть продукт в ємність з широким горлом, можна використовувати таз або відро. Накрийте посудину тканиною і поставте в тепле місце.
  3. Перемішуйте ягоди як можна частіше, поки не почнеться процес бродіння.
  4. Через 8-9 днів вичавіть сік з мезги і кілька разів його ретельно профільтруйте.
  5. Помістіть сік в бродильну ємність і дочекайтеся закінчення процесу бродіння.
  6. Ретельно профільтруйте вино і змішайте з горілкою. Розлийте напій по пляшках.
  7. Щільно закупорьте пляшки і поставте в прохолодне місце.

Відео

ДОМАШНЄ ВИНО , ЯК ЗРОБИТИ ВИНО З ЧОРНОПЛІДНОЇ ГОРОБИНИ

Приготування вина з чорноплідної горобини

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!