Кірш - що це таке, склад і міцність напою, правила вживання та приготування в домашніх умовах

Це напій, який також відомий як Кіршвассер – міцний прозорий дистилят з вишні, по-простому – ароматна настоянка на вишні, яка містить близько 37-43 градусів фортеці. Справжній кірш (kirsch) готують з чорної вишні сорту «Морелло», але сьогодні виробники частіше беруть за основу червону вишню. Назва «Kirschwasser» – німецького походження, переклад якого означає «біла вода», а німці дійсно знають толк в правильній «воді».

Що таке кірш

По суті, кірш – це вишнева горілка, фруктовий бренді, самогон або настоянка. Його важко зарахувати до певного класу алкоголю. Головний секрет кірша полягає в тому, що з вишні не виймають кісточки – саме вони надають мигдальний характерний присмак. Існує відмінність між цим напоєм і класичним ягідним лікером або коньяком: солодкий смак справжнього киршвассера змішується зі злегка гіркуватим специфічним миндалевым, приторного акценту немає. Присутній ні з чим не порівнянний чистий насичений аромат вишні, за що німці кірш і поважають.

Виробництво кірша

Виробництво кірша – ціле мистецтво дистилляционной перегонки забродженого сусла, яке французи і німці зазнали ще в 17 столітті. Здебільшого напій виготовляють в регіонах східної Франції, західній Німеччині, де в лісі Шварцвальд росте чорна солодка вишня з маленькою кісточкою. Швейцарія і Австрія займаються виробництвом кірша. Кожна країна по-своєму виготовляє алкоголь: німці зосереджуються на фортеці вишневого кірша, прагнучи до високого градусу, тим часом як французи висувають на перший план смакові і ароматні якості:

  1. Процес приготування вишневої горілки на перший погляд простий. Вишні з кісточками, приготовану на кіршвассер, спершу тиснуть пресом.
  2. Після плоди залишають у темному приміщенні для бродіння всередині закритих скляних чанов – не в дубових бочках. З-за цієї техніки алкогольна настоянка не має кольору, вона повністю прозора; у такий спосіб відбувається необхідний процес випаровування. За традицією ж чани заривали в землю.
  3. Майбутній кірш вишневий бродить близько місяця. Зберігати настоянку можна 2-3 роки. Зберігати бажано в холоді – ідеально підійде холодильник або підвальне приміщення.

Вживання

Вишневий кірш споживається не тільки в чистому вигляді, він є складовою деяких коктейлів, таких як Флорида, Шварцвальд, Майор Тому, Леді Фінгер, Кірш&Кассіс і Роуз. Додають кірш у лікери та шампанське. Один з найпопулярніших коктейлів – Рожевий (Rose) – готується таким чином: береться 45 мл вермуту, який дає трав'яний присмак, 15 мл кірша (що є основою) та 15 мл черрі-бренді, насичує запахом вишні ще більше. За правилами коктейльний келих прикрашають облямівкою з суміші гренадину з цукром і вишенькою.

Крім застосування в коктейлях, «вишневу воду» частенько використовують для приготування випічки. Знаменитий соковитий німецький торт «Чорний ліс» (інша назва – «Шварцвальд») просочують їм. Кіршвассер – частина десерту «Ювілей вишень», так званого страви Королеви Вікторії. Настойку застосовують як начинку шоколадних цукерок. Фігурує кірш і в швейцарському сирному фондю.

Кіршвассер в домашніх умовах

  • Час: 28-30 днів.
  • Кількість порцій: 10 чарок.
  • Калорійність страви: 235 ккал.
  • Призначення: обід, вечеря.
  • Кухня: німецька.
  • Складність: легка.

Горілка, настояна на вишні, вже давно перестала бути чимось особливим, але її смак щоразу радує. Існує кілька методів приготування кірша: можна наполягати «вишневу воду», а можна готувати за допомогою витримки на дріжджах та перегонки. Традиційний, справжній кіршвассер варто купити в магазині, так як його основа – це чорна вишня. Але і вдома напій вийде відмінним: з м'яким смаком і чудовим ароматом. Подавати до столу фруктову настоянку можна до обіду або вечері – і гарний настрій гарантовано!

Інгредієнти:

  • вишня (або черешня) – 600 грам;
  • горілка – 0,5 літра;
  • вода – 200 мл;
  • цукор – 300 грам.

Спосіб приготування

  1. Виберіть стиглі свіжі ягоди. Вимийте ретельно плоди і зробіть кілька невеликих надрізів на кожному. Вишня (черешня) не повинна розпастися на частини. Кісточки не виймаються – завдяки їм настоянка набуває мигдальний присмак.
  2. Покладіть ягоди в каструлю немаленького діаметра. Потім посипте їх цукром – 300 грам. Наповніть каструлю водою (200 мл) і поставте на слабкий вогонь.
  3. Потрібно довести майбутній кірш до кипіння – не забувайте помішувати суміш весь час. Коли цукор розчиниться, поверхня буде йти пузирями і пором, сміливо знімайте каструлю з конфорки.
  4. Після того, як кіршвассер охолоне до кімнатної температури, додайте горілки і ретельно перемішайте суміш.
  5. Вилийте рідину всередину простерилізованій пляшки, міцно закупорьте пробкою і помістіть витримуватися в темному місці рівно на місяць. Потрібно струшувати напій раз у кілька днів.
  6. Через потрібний час необхідно профільтрувати рідина (через марлю або вату), віджавши всі ягоди вишні або черешні, і наповнити готовим напоєм пляшку для зберігання. Ягоди більше не потрібні. Закрийте щільно пляшку.
  7. Подайте знаменитий кірш до столу злегка охолодженим.

Відео

Самогон з черешні, брага на диких дріжджах (без цукру)

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!