7 корисних властивостей зеленого кава для організму

Зелений кава в зернах – це не особливий сорт, а ті ж боби, тільки несмажених. На відміну від коричневих вони зберігають потужний антиоксидант – хлорогенову кислоту, яка зникає при впливі високих температур. Екстракт, отриманий з свіжих бобів, багато хто вважають панацеєю. Допоможе він схуднути без дієт, зберегти здоров'я і активне довголіття, або це черговий міф?

Спалювання жиру

Хлорогенова кислота допомагає швидко втрачати вагу. Вона зменшує поглинання вуглеводів, нормалізує рівень цукру в крові і вироблення інсуліну. Кислота зменшує жирові запаси в печінці і підсилює дію гормонів, що беруть участь у спалюванні жиру. Попутно вона знижує запалення, з-за якого порушується метаболізм і розвивається діабет 2 типу. З цієї причини екстракт висушених кава-бобів – найбільш затребувана натуральна добавка для схуднення.

У необроблених зернах присутній і кофеїн (20-50 мг на одну капсулу), який прискорює обмін речовин на 3-7%, що призводить до інтенсивного спалювання калорій. Це допомагає утримувати вагу в нормальних межах. Кофеїн володіє і негативними властивостями. Він здатний стати причиною безсоння, підвищеної нервозності, аритмії, тому не варто вживати екстракт в дозах більше 3000 мг на добу.

Придушення апетиту

Екстракт зелених кавових зерен допомагає людям купувати стрункість, тому що притуплює бажання поїсти. Людина починає рідше перекушувати і зменшує розміри своїх порцій, так скорочується кількість споживаних калорій.

Зелені кавові зерна збільшують ефективність будь-яких дієт для схуднення. Вони гальмують утворення підшкірного жиру.

Якщо дорослий буде вживати такий екстракт п'ять разів на добу протягом 8-12 тижнів, то втратить на 2,5-3,7 кг зайвої ваги більше, ніж при вживанні напою з коричневих зерен. Приймають зелені боби у вигляді таблеток, їх розчиняють у воді або додають в каву.

Можна заварити зерна. Спосіб приготування і застосування:

  1. Насипати 1,5 ст. л. бобів в каструлю, залити 400 мл води.

  2. Варити на слабкому вогні 10 хвилин. Поцедить.
  3. Починати їх вживання краще з невеликої дози: 800 мг два рази на добу за півгодини до їди.
  4. Якщо виникнуть побічні ефекти (діарея, головний біль, запор), то доведеться відмовитися від засобу.

Контроль холестерину

Екстракт кавових бобів, які не піддавалися термічній обробці, чистить і зміцнює судини. Довгий вживання добавки допомагає знизити холестерин. Позитивний результат помітний навіть при щоденному вживанні малих доз 200-400 мг. Засіб попереджає патології серця і розвиток серцево-судинних захворювань, але з-за вмісту кофеїну у великих дозах може бути небезпечним для людей зі стійким підвищеним тиском.

Профілактика неврологічних хвороб

Витяжка з несмажених зерен кавового дерева знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера, а також уповільнює її прогресування. Включення добавки в раціон хворих, які страждають недоумством, покращує їх психічний стан.

Омолодження організму

Омолоджуючу дію зеленої кави пов'язане з наявністю в його складі хлорогенової кислоти та інших антиоксидантів. Ці речовини допомагають зберегти організм здоровим. Якщо протягом двох місяців щодня вживати по 400 мг екстракту, сповільниться появу ознак старіння.

Антивікову дію витяжки із зелених кавових бобів на шкіру:

  • зменшується сухість;

  • проходить почервоніння;
  • підвищується пружність;
  • зникають дрібні зморшки;
  • з'являється здоровий блиск.

Зниження тиску

Прийом зелених кавових бобів знижує кров'яний тиск, це допомагає тільки людям з помірною ступенем гіпертонії. Після вживання добавки у високих дозах (понад 800 мг на добу) тиск приходить в норму вже через 2 тижні. Низькі добові дози (50-140 мг) теж корисні при гіпертонії, але при їх прийомі тиск стабілізується лише через місяць-півтора. Верхні показники зменшуються на 5-10 одиниць, нижні на 3-7.

Для людей з важким перебігом гіпертонії перший прийом екстракту зелених бобів відразу у великій дозі небезпечний – в добавці присутній кофеїн, який здатний викликати різкий стрибок тиску. Цей ефект рідше проявляється у людей, що регулярно п'ють звичайну каву або чай.

Заряд бадьорості

Кількість кофеїну в зелених кавових зернах нижче, ніж у звичайних, тому при вживанні їх не відбувається перезбудження нервової системи. Додають енергію тільки ті добавки, у яких міститься чистий екстракт. При виборі звертайте увагу, щоб у складі не було целюлози та інших зв'язувальних речовин.

Вживання зелених кавових бобів в помірних дозах в цілому позитивно впливає на психічне здоров'я:

  • піднімає настрій;

  • підвищує концентрацію уваги;
  • надає бадьорість;
  • покращує пам'ять;
  • знімає втому.
  • заряджає енергією.

Відео

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!