Ікра палтуса: корисні властивості, колір і ціна продукту

Ікра морського палтуса з сімейства камбали завжди вважалася делікатесом серед гурманів. Видобуток її ведеться на узбережжі Японії, в Беринговому морі, Тихому океані. Відмітна особливість риби полягає в розташуванні очей – вони обидва знаходяться на одній стороні голови. Дієтологи здавна говорять про корисні властивості цього продукту для здоров'я людини, рекомендуючи регулярно вживати його в їжу. Чим обумовлена цінність ікри?

Смакові якості та зовнішній вигляд ікри палтуса

Солона вода глибин північних морів надає значний вплив на смакові та споживчі властивості риб'ячого м'яса, а також ікри, яка відноситься до частиковой, або "жовтої", різновиду продукту. Її видобувають і виготовляють, не видаляючи ястика (тонку поверхневу плівочку). Природний колір ікри палтуса від бежевого до білого, дуже схожий з щучої. Структура розсипчаста, володіє яскраво вираженим морським запахом, пряним гіркуватим смаком. У торговельній мережі зустрічається чорна ікра палтуса, отримувана з допомогою фарбування.

Ікра палтуса має великий розмір ядер, із-за чого її нерідко намагаються видати за субпродукт лососевих риб, витягуючи з плівкової оболонки. Існують підробки делікатесу, які готують з харчового желатину з додаванням різних інгредієнтів, таких як ароматизатори, барвники. Морський ястика відноситься до дієтичних страв, хоча вважається менш цінним, ніж ікра осетрових порід.

Вітамінно-мінеральний склад

Готова до вживання, ікра палтуса володіє цілим спектром унікальних властивостей. Калорійність продукту всього 107 ккал на 100 грам. Природні білки забезпечують високу засвоюваність ікри організмом. В хімічному складі делікатесу міститься колосальну кількість вітамінів, мінералів, корисних речовин. Багато з них є обов'язковими компонентами, необхідними для нормальної життєдіяльності людини:

  • вітаміни А, Е, D, В;
  • йод;
  • натрій;
  • фосфор;
  • кальцій;
  • залізо;
  • фолієва і нікотинова кислоти;
  • селен;
  • сірка;
  • поліненасичені жирні кислоти Омега-3, Омега-6;
  • протеїни;
  • каротин;
  • аскорбінова кислота.

Корисні властивості ікри палтуса

Дієтологи рекомендують включати морепродукт в щоденний раціон харчування людям, страждаючим порушенням травлення. Багата макро - і мікроелементами, ікра палтуса надає благотворний вплив на стан здоров'я. Її радять вживати для відновлення сил при інтенсивних фізичних, психічних навантажень та підвищення імунітету після перенесених інфекційних захворювань. Кілька грамів ласощі сприяє насиченню організму на тривалий час. Користь палтусового ястика полягає в наступному:

  1. Регулярний прийом морепродукта допомагає очистити судини, зміцнити серцевий м'яз. Містяться в ікринках жирні кислоти Омега-3 беруть участь у процесі нормалізації тиску і зниження рівня шкідливого холестерину в крові. Продукт показаний при деградації мозкової діяльності.
  2. Доведена ефективність рибного делікатесу в сферах схуднення і регенерації м'язів після травм. Продукт сприяє усуненню запальних процесів, типових для інтенсивної фізичної активності. Він входить в меню спортсменів і багатьох дієт для зниження ваги.
  3. Білок і поліненасичені жири – невід'ємні компоненти підтримки здоров'я гормональної системи. За рахунок токоферолу і фолієвої кислоти ікра морської риби корисна для жіночих репродуктивних органів. Постійне її вживання збільшує шанси зачаття дитини.
  4. Ястика палтуса необхідно їсти тим, хто має проблеми із зором. Вітаміни А і Е добре позначаються на стані сітківки, служать профілактикою її дистрофії. Для поліпшення корисних властивостей ікринки подають з морквою, гарбузом або соками даних овочів.
  5. Рибний субпродукт містить вітамін Д, який запобігає розвитку рахіту у дитячому віці. Крім того, цей елемент вважається природним підсилювачем засмаги.
  6. Присутність в раціоні палтусовой ікри сприяє зміцненню нігтів і волосся. Будучи джерелом колагену, вона сприятливо діє на шкіру і сполучну тканину.

Шкоду

Немає сумнівів, що ікра у палтуса – це справжнє джерело корисних елементів, що приносять суттєву користь здоров'ю, але в деяких випадках краще від неї відмовитися. Добова доза рибного субпродукту становить 10-20 грам, перевищувати її не рекомендується. Протипоказаннями до вживання солоного ястика палтуса є:

  • Вагітність і період лактації, оскільки інгредієнт належить до потенційних алергенів.
  • Індивідуальна непереносимість рибної продукції.
  • Захворювання нирок – через здатність продукту затримувати рідину в організмі, що призводить до набряків і підвищення концентрації білка в сечі.
  • Порушення артеріального тиску. Гіпертонікам і гіпотонікам слід виключити з харчування підсолену продукцію.
  • Діти вікової категорії до 3 років, щоб запобігти розвитку алергічних захворювань.

Як вибрати ікру палтуса

Відрізнити натуральний морепродукт від підробки можна за кількома ознаками. Характерною особливістю рибного ястика є колір, який коливається від світло-бежевого до білого. Підфарбовані чорним або червоним кольором ікринки свідчать про низьку якість товару. Порівняно з щучої або тріскової ікрою, яким притаманний запах твані, палтусовая володіє чистим морським смаком. Ядра великі, багатокутні, з пружною текстурою, але легко розкриваються при натисканні.

При виборі якісної продукції необхідно ретельно перевіряти упаковку, яка повинна бути герметичною, з чітко нанесеної датою виготовлення та терміну придатності. Краще віддавати перевагу жерстяній тарі з щільно прилеглою заводською етикеткою. Палтусовая ікра дешевше лососевої, але занадто низька ціна свідчить про фальсифікат. Купуючи морепродукт в інтернеті через посередників, рекомендується вивчити фото упаковки, порівнявши її з оригінальною заводською етикеткою, яку можна побачити на офіційному ресурсі виробника.

Що можна приготувати

Область застосування делікатесу в кулінарії дуже широка. Традиційно ікринки додають до бутербродів з білим хлібом і маслом. Інгредієнт присутній у багатьох рецепти закусок, салатів для фуршету. Ікрою начиняють тарталетки, використовують в якості основи для фаршированих яєць. В домашніх умовах можна приготувати гарбузовий суп-пюре, млинці, роли, запекти рибу або овочі. Гарячі страви з морепродуктом набувають пікантний смак і стають улюбленим ласощами всієї родини.

Ціна на ікру палтуса

На вартість рибного субпродукту впливають багато факторів: виробник, постачальник, регіон продажу, технологія виготовлення та інші. Купити палтусовую ікру можна і в інтернеті, скориставшись послугою онлайн замовлення і доставки. Товар не входить в стандартний набір споживчого кошика, тому не може коштувати дешево. Середні ціни реалізації ястика палтуса в Москві вказані в таблиці:

Назва товару

Вага, грам

Ціна, рублі

Натуральний ястика палтуса, в'ялений

30

79

Чорна ікра палтусовая

120

259

Ястика солоний пофарбований

113

272

Авача чорна

100

228

У скляній банці

150

300


Відео

Ікра палтуса

Відгуки

Вікторія, 30 роківДуже люблю цей морепродукт, але знайти його в натуральному вигляді складно – доводиться купувати в консервованому. Кладу ікринки на бутерброд з маслом, виходить поживний і корисний сніданок. Жодне свято не обходиться без смачного делікатесу. Вартість палтусовой ікри значно нижче, ніж осетрової або лососевої.
Єгор, 44 рокиВ нашій сім'ї ніколи не вживали рибні субпродукти, поки син не пішов у перший клас. Помітили втома, млявість дитини, слабку мозкову діяльність. Педіатр рекомендувала включити ікру в раціон харчування. Через два тижні самопочуття покращилося, аналізи показали зростання рівня еритроцитів і гемоглобіну крові.
Олена, 36 роківІкрою осетра або лосося сьогодні себе не порадуєш, тому палтусовый ястика став відмінною альтернативою дорогим делікатесів. Смак у ікринок приємний і ніжний, без специфічного запаху, діти із задоволенням їдять. Використовую продукт не тільки на свята, але й будні, оскільки він допомагає підтримувати здоров'я і красу.
Катерина, 23 рокиСпробувавши перший раз цей морепродукт, зрозуміла, що не варто переплачувати за елітні сорти ікри. Вибираю товар не забарвлений в чорний або червоний колір і з меншим терміном придатності, оскільки в ньому міститься мінімум шкідливих добавок. Стала давати по кілька ікринок чотирирічній доньці, алергічної реакції не спостерігається.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!