Голець - що за риба, де водиться, корисні властивості

Продукти харчування повинні не просто насичувати, але і забезпечувати людині надходження необхідної кількості жирів, білків, вітамінів і мінералів в організм. Один з кращих джерел – червона риба голець. Вона дуже багата корисними речовинами, вітамінами, мікроелементами. Регулярне вживання знижує ризик розвитку безлічі захворювань, забезпечує чудове здоров'я. Людям, які цікавляться раціональним правильним харчуванням, потрібно знати про всі його особливості та властивості.

Червона риба голець

Голець - це представник сімейства лососевих. Арктичний голець (Salvelinus alpinus) – вид лучеперых риб. Великі особини, з подовженим тілом циліндричної форми. Шкіра покрита рідкісної лускою, на ній видно світлі розмиті плями. У особин велика сплюснута голова. Черево білого кольору, боки сріблясті, а спинка з блакитним відливом. Спинний плавець сірий, а черевні й анальний – яскраво-червоні або рожеві. Коли особини нерестяться, вони змінюють забарвлення. Черево стає помаранчевим, боки – коричневими з сріблястим відливом, спина – коричнево-зеленою. Плями забарвлюються помаранчевим.

Де водиться

Для прохідних особин характерний циркумполярный ареал та області на південь і північ від полярного кола. Вони нерестяться по річках Нової Землі, Ісландії, Шпіцбергена, Норвегії, Аляски, Сибіру, Канади, Гренландії. Озерні особини віддають перевагу холодні і чисті води, вибирають такі для проживання. Їх ареал – альпійські озера, Кольський півострів, водойми басейну Байкалу, річки, що впадають в затоку Петра Великого. Окрема група гольцов – мальме. Ці особини живуть у водах Тихого Океану.

Види

Є кілька форм гольця. Спостерігається найбільша чисельність прохідних і озерних особин. Перші сягають до 90 см завдовжки і набирають до 17 кг ваги. Вони сріблясті, з темно-блакитний спиною і великими світлими плямами на боках. Озерні ж особини не більше 45 см і 1,5 кг, по виду та способу життя нагадують кунджу. Мальме – окремий підвид, що населяє тихоокеанські води. Коротка характеристика форм гольця:

  1. Арктичний. Найдавніший тип, мешкає у водах полярного кола. Великі особини. Цей сорт дорого коштує.
  2. Озерний. Поширений по озерах Центральної Європи, до кінця життя не мігрує. Є різні форми, які можуть населяти один і той же водойма.
  3. Струмкової. Плаває по гірських струмків Європи, Америки, Кавказу. Особини дуже схожі на форель. Вони тугорослые, не дуже цінуються.
  4. Тигровий. Існує в струмках. Сорт вивели шляхом схрещування з фореллю.
  5. Тихоокеанський. Великі особини, схожі на арктичних, але трохи відрізняються по забарвленню. Друге, більш поширена назва – камчатський голець.
  6. Жовторотий. Зустрічається в річках. Друга назва – голець далекосхідний.
  7. Північно-Американський. Самий великий. Мешкає у великих річках і озерах Канади і Аляски.

Харчова цінність гольця

У продажу можна зустріти рибу свіжу, заморожену, копчену, солону, оброблену на стейки і філе. Її вживають В їжу вареної, тушкованої, смаженої, готують на пару. Корисно буде запекти філе з приправами в духовці. Окремо можна приготувати молочко – дуже цінна частина тушки. Приголомшливо смачними виходять перші страви з гольця, наприклад, вуха. Крім того, риба чудово підходить для приготування начинок для пирогів, холодних закусок, салатів. При будь-якому типі обробки вона не втрачає своїх корисних властивостей.

Склад

Риба багата вітамінами, мінералами, поживними речовинами, необхідними для нормального функціонування організму. В таблиці нижче представлена її харчова цінність:

Назва елемента

Зміст на 100 г продукту

Поживні речовини

насичені жирні кислоти

0,904 р

холестерин

59,83 р

зола

1,094 г

вода

72,67 р

жири

5,48 м

білки

21,05 р

Вітаміни

В1 (тіамін)

0,14 мг

В6 (піридоксин)

0,28 мг

В2 (рибофлавін)

0,12 мг

Е (токоферол)

0,18 мг

В9 (фолієва кислота)

14,98 мкг

К (філохінон)

0,098 мкг

РР (ніацин)

2,92 мг

В12 (кобаламины)

0,974 мкг

В4 (холін)

64,702 мг

А (ретинол)

35,45 мкг

В5 (пантотенова кислота)

0,75 мг

Корисні макро - та мікроелементи

кальцій

25,66 мг

магній

32,42 мг

фосфор

269,1 мг

калій

316,58 мг

натрій

50,91 мг

цинк

0,99 мг

селен

12,71 мкг

залізо

0,37 мг

марганець

0,066 мг

мідь

71,614 мкг

Калорійність

Енергетична цінність 100 грамів сирого продукту становить 134,761 ккал. Калорійність може змінюватися залежно від способу обробки. Приблизні параметри енергетичної цінності при приготуванні тим чи іншим способом представлені в таблиці нижче:

Спосіб обробки

Калорійність (ккал на 100 г)

копчення

144,69

гасіння

133,21

засолювання

136,5

варка

134,1

приготування на пару

132,47

запікання

133,12

смаження

194,31

Корисні властивості і шкоду

Вживання риби в їжу надає певний вплив на організм людини. Голець приносить організму людини таку користь:

  1. У складі продукту є вітамін Е, селен та інші речовини, що поліпшують роботу репродуктивної системи. Регулярно вживаючи страви з гольця, можна позбутися від запальних процесів органів сечостатевої системи, поліпшити якість сперми, підвищити потенцію.
  2. Постійно приймаючи в їжу рибу, ви зможете уникнути авітамінозу.
  3. У гольце багато білка тваринного походження зі збалансованим амінокислотним складом. Щоб забезпечити організм необхідною кількістю протеїну, людям, які займаються спортом або виконують фізичну роботу, потрібно з'їдати по 300-400 г цієї риби за добу.
  4. У гольце багато антиоксидантів, що сповільнюють процеси старіння, що перешкоджають утворенню злоякісних пухлин. Включивши рибу в свій щоденний раціон, ви помітите значне поліпшення стану зубів, шкіри, волосся і нігтів. Вона забезпечує профілактику багатьох дерматологічних та стоматологічних захворювань.
  5. Риба багата речовинами, які підвищують тонус ШЛУНКОВО-кишкового тракту, сприяють виробленню травних ферментів, що нормалізують роботу кишечника, шлунка.
  6. У гольце у великій кількості присутні сполуки, які попереджають розвиток сомнологических порушень. Регулярне вживання риби допоможе нормалізувати сон.
  7. Продукт багатий кальцієм і фосфором, зміцнюючими кісткові тканини. Його вживання забезпечить профілактику рахіту, остеопорозу, інших захворювань опорно-рухового апарату. Людям з переломами рекомендується включити цю рибу в раціон, щоб швидше відновитися.
  8. У гольце є жири омега-3, вітаміни групи В та інші сполуки, що прискорюють метаболізм. Ці речовини сприяють нормалізації роботи нервової системи. Рибні страви настійно рекомендують вживати людям з ожирінням, неврозами, частими стресами, депресіями.
  9. Поліненасичені жирні кислоти омега-3 і інші речовини, що входять до складу риби, допомагають виводити з організму холестерин. Вони сприяють зміцненню серцевого м'яза, роблять судини міцніше і еластичнішою, перешкоджають утворенню тромбів, мінімізують ризик порушень роботи кровотворної та серцево-судинної систем.
  10. Вживання риби нормалізує роботу імунної системи, підвищує стійкість до інфекційних захворювань.
  11. Речовини, які є в складі гольця, активізують процеси постачання мозку киснем. Він особливо корисний людям з важкими розумовими навантаженнями.
  12. Міститься в рибі вітамін А покращує зір, перешкоджає розвитку офтальмологічних захворювань, знижує негативний вплив тривалих навантажень на очі.
  13. У гольце маса сполук, які прискорюють виведення з організму радіонуклідів, отрут, важких металів.
  14. Риба багата речовинами, нормалізують артеріальний тиск. Гіпертонікам корисно з'їдати ходячи б 100 грам філе за день.
  15. Калій, що міститься в продукті, необхідний для нормального скорочення м'язів, підтримання кислотно-лужного та водного балансу, кровообігу.
  16. Голець дуже корисний вагітним жінкам і годуючим молодим мамам. У ньому є магній, який необхідний організму в період виношування плоду. Регулярно вживаючи рибу при вагітності, жінка зможе уникнути дефіциту цього мінералу, що є дуже небезпечним станом.
  17. Голець настійно рекомендується вводити в дитячий раціон. Ця риба дасть всі необхідні організму дитини вітаміни, мікроелементи. Вона багата речовинами, що сприяють нормальному фізичному та розумовому розвитку, росту, що зміцнюють імунітет.

Як і будь-який інший продукт, голець має не лише позитивними якостями, але і недоліками. Якщо у вас є якісь проблеми зі здоров'ям, то перед тим, як вводити в раціон цю рибу, проконсультуйтеся з лікарем, щоб переконатися у відсутності протипоказань. Шкоду вживання гольця:

  1. У смаженого продукту значно підвищена енергетична цінність. Надмірне його вживання може призвести до набору зайвої ваги.
  2. Риба, що мешкає в диких водоймах, іноді буває заражена паразитами. Перед вживанням у їжу вона повинна піддаватися ретельній кулінарній і термічній обробці.
  3. Голець – потенційний алерген. Людям з алергією на рибу або морепродукти можна вводити його в свій раціон.

Ціна на гольця

Придбати продукт ви можете на спеціалізованих ринках, в роздрібних магазинах і навіть в інтернеті під замовлення з доставкою. Вибирайте надійних постачальників, які можуть підтвердити якість пропонованого товару відповідними документами та сертифікатами. Вартість риби залежить від сорту, типу обробки, ряду інших параметрів. Ціна кілограма свіжомороженого гольця варіюється від 230-300 рублів. Вартість 1 кг копченої риби – 400-550 р.

Як вибрати гольця

Рибу, як правило, продають замороженою. Інші варіанти теж зустрічаються, але значно рідше. Щоб вибрати якісного гольця, при покупці зверніть увагу на такі моменти:

  1. Тушка повинна бути сріблястою, на боках помітні цятки.
  2. Плавники у якісної риби щільно притискаються до тіла.
  3. На тушці не повинно бути якихось неприродних вигинів, заломів. Це говорить про те, що продукт заморожували кілька разів.
  4. Зябра чисті, рожевого відтінку.

Рибу часто продають і охолодженої. Перед тим, як купувати таку, потрібно виконати ряд дій, які допоможуть вибрати кращу тушку:

  1. Натисніть на рибу пальцем. На ній не повинно залишатися вм'ятин. Свіжа м'якоть – пружна.
  2. Перевірте зябра. Вони повинні бути рожевого, а не сірого кольору.
  3. Огляньте очі. Вони повинні бути прозорими, без білої плівки, нальоту.

Відео

Рибалка в Заполяр'ї, арктичний голець.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!