Мед з лимоном - застосування в народній медицині при застуді і для імунітету, в кулінарії та косметології

Народна медицина для лікування хвороб пропонує використовувати прості і доступні продукти, трави, екстракти рослин, ефірні масла. Дуже популярною є медово-лимонна комбінація. В неї входять лише два інгредієнти, які у всі часи були доступні і показували гарні результати в боротьбі з різними недугами. Сьогодні ці продукти не втратили своєї актуальності і цінних якостей.

Корисні властивості меду з лимоном

Така комбінація фруктів і продуктів бджільництва має антибактеріальну, протизапальну, антисептичну і ранозагоювальну дію. Мед з лимоном можуть виступати в ролі профілактичного засобу від застуди і грипу. Вони допомагають скинути зайві кілограми, запобігають ризик розвитку авітамінозу, виводять з організму шлаки і токсини, зміцнюють серцево-судинну систему. Секрет такого розмаїття корисних властивостей криється в складі цих продуктів.

Користь лимона

Наші предки використовували лимон не тільки як спеції, але і готували з цього фрукта різні лікарські засоби, навіть не підозрюючи про те, скільки корисних для організму елементів ховається в його складі. Сучасні вчені з'ясували, що всередині фрукта містяться:

  • Фосфор. Він бере участь в процесах формування кісткової тканини, необхідний для підтримки нормального стану зубів. Хімічний елемент благотворно впливає на стан капілярів, серцевої м'язи, зміцнює стінки судин.
  • Велика частина добової норми аскорбінової кислоти. Вона необхідна для імунітету, допомагає боротися з вірусами і бактеріями.
  • Лимонна кислота. Потрібна організму для утримання в клітках і тканинах організму кремнію. Регулярне вживання лимонної кислоти запобігає передчасні процеси старіння хрящової тканини і суглобів, знижує ризик утворення каменів у нирках. При зовнішньому використанні лимонка допоможе освітлити волосся, позбутися почервоніння, наслідків акне і пігментації.
  • Вітамін Ст. Допомагає боротися з депресією, нормалізує сон, позбавляє від прищів і лупи.
  • Вітамін А. Відповідає за хороший зір, водно-лужний баланс слизових оболонок і шкіри.
  • Пектини і клітковина. Комбінація нормалізують діяльність шлунково-кишкового тракту, усуває запори.

Крім цього в лимонному соці містяться компоненти, які допомагають клітинам краще засвоювати кисень, позитивно впливають на роботу нервової системи і підвищують розумову діяльністю. Присутні в цитрусовому фрукті флавоноїди, фитоцины, ефірні олії, глікозиди. Цукор представлений у вигляді сахарози, глюкози і лактози. Не менш презентабелен і мінеральний склад – сірка, хлор, кальцій, калій, магній. Його доповнює комплекс мікроелементів – бор, молібден, марганець, залізо.

Цілющі властивості меду

Користі від продуктів бджільництва для людини багато. Серед сотні причин, чому варто включити цей продукт в раціон харчування, окремо варто виділити кілька:

  • У ньому містяться майже всі необхідні для організму хімічні елементи, включаючи ензими, амінокислоти, органічні кислоти, флавоноїди, кобальт, олово, літій і хром. Всього одна столова ложка цього солодкого продукту може заповнити добову норму білків, вуглеводів, вітамінів і мінеральних речовин.
  • Він необхідний для нормальної роботи серця і доброго кровообігу, запобігає розвитку варикозного розширення вен.
  • Продукт володіє вираженими антисептичними властивостями, які в рівній мірі виявляються як при зовнішньому, так і при внутрішньому застосуванні. Він знімає запалення, підтримує імунітет, сприяє швидкому одужанню при застуді.
  • Він допоможе вгамувати головний біль, посприяє якнайшвидшому загоєнню ран.

Мед і лимон в народній медицині

Корисну суміш лікарі рекомендують приймати натщесерце, причому її дія буде полягати не тільки в очищенні організму і підвищення імунітету, від приємного смаку підніметься настрій, пройде сонливість. Поєднання меду з лимоном позитивно впливає на стан нервової системи. Вчені з'ясували, що люди, що регулярно вживають в їжу ці продукти, рідше страждають від депресій, у них гарна пам'ять і підвищена працездатність.

Вони будуть корисними для серця, усунуть перепади тиску, допоможуть повернути шкірі пружність, міцність нігтям блиск волоссю. З медичної точки зору приймати такі фруктові суміші і напої доцільно при наявності:

  • авітамінозу;
  • порушень метаболізму;
  • респіраторно-вірусних інфекцій;
  • ожиріння;
  • підвищеної нервової збудливості;
  • подагри;
  • цинги;
  • анорексії;
  • сечокам'яної хвороби;
  • порушень функцій печінки;
  • ревматизму;
  • атеросклерозу.

Від кашлю

Для позбавлення від кашлю у аптеці можна придбати різні відхаркувальні засоби, за хімічними або натуральними речовинами. Швидко і якісно впоратися з таким завданням можуть і прості продукти, наприклад, мед з лимоном. Вони не просто прочистять бронхи, але ще захистять від повторних атак вірусів і бактерій. Протикашльовий засіб готують наступним способом:

  1. Половину кілограма цитрусових обдайте окропом, наріжте невеликими кубиками. Не знімайте шкірку, але видаліть кісточки, щоб суміш не гірчить.
  2. Отриману масу повністю залийте рідким медом, перемішайте.
  3. Приберіть масу настоюватися в холодильник на 3-4 дні.
  4. Лимон з медом від кашлю приймайте по 1 ст. л., розсмоктуючи у роті, тричі на день до повного зникнення симптомів.

При втоми і анемії

Недокрів'я – хвороба, що характеризується недостатнім вмістом в еритроцитах гемоглобіну. Її ознаками є: блідість шкіри, слабкість, швидка втомлюваність, запаморочення, шум у вухах, задишка. Позбутися від анемії і підвищити працездатність допоможе хороший рецепт:

  1. Змішайте в рівних пропорціях коньяк, мед натуральний рідкий, лимонний, буряковий, журавлинний і морквяний соки. Щоб зберегти всі корисні речовини в цитрусових і овочах, віджати з них рідину необхідно безпосередньо перед приготуванням напою.
  2. Накрийте тару кришкою або харчовою плівкою, приберіть в темне місце настоюватися на 2-3 дні.
  3. Готову масу ще раз перемішайте. Приймайте по 50 грамів тричі на день до їди протягом місяця.

Для чищення судин

Неправильне харчування, прийом деяких лікарських препаратів, сидячий спосіб життя, спадковість – ці та деякі інші фактори сприяють відкладенню холестерину в судинах, сприяють розвитку різних серцево-судинних захворювань. Щоб цього уникнути необхідно: нормалізувати свій раціон, вести активний спосіб життя, регулярно проходити медичне обстеження, а позбутися, вже почали формуватися, бляшок допоможе наступний рецепт:

  1. Обдайте шкірку двох лимонів окропом. Промокніть їх серветкою.
  2. Наріжте фрукти дрібними кубиками або пропустіть через м'ясорубку.
  3. Змішайте 200 мл меду з лимоном, додайте щіпку сухого імбиру.
  4. Суміш ретельно перемішайте, приберіть настоюватися при кімнатній температурі на дві доби.
  5. Приймайте сироп натщесерце вранці, розбавивши 1 ч. л. суміші склянкою теплої води.
  6. Курс чищення судин становить 2 тижні.

При застуді

Завдяки своїм протизапальним та бактерицидну ефектів кислий жовтий фрукт може сміливо рекомендуватися як головний засіб для боротьби з вірусами і бактеріями. Причому справа тут не тільки у величезній кількості аскорбінової кислоти, яка знайдеться у кожного цитрусового, але ще в речовині під назвою цитрин. Він сприяє кращому засвоєнню вітаміну С, зняття ломоти в суглобах, поліпшення самопочуття пацієнта при грипі та застуді, очищенню кишечника, виводить з організму шлаки і токсини.

Є багато різних рецептів від кашлю. Спробуйте лимон з медом від застуди використовувати таким способом:

  1. На слабкому вогні протягом 10 хвилин проварити один цілий фрукт.
  2. Остудити його до приємної для тіла температури, вичавити сік.
  3. Влити до кислої масі 2 столові ложки гліцерину, купленого заздалегідь в аптеці.
  4. Додати 1-1,5 ст. л. свіжого квіткового меду, ретельно перемішати.
  5. Приймати лимон і мед від застуди потрібно по 1 чайній ложці тричі на день. Якщо мучить сильний кашель, можна збільшити кількість прийомів до чотирьох.
  6. Тривалість лікування – до повного зникнення неприємних симптомів застуди.

Від тиску

Постійні скачки тиску викликають сильний головний біль, слабкість, швидку стомлюваність і значно знижують якість життя. Медово-лимонна суміш допоможе впоратися і з цією проблемою. Людям, які чуйно реагують на зміну погоди, лікарі можуть рекомендувати тримати смачне ліки в холодильнику постійно. Щоб приготувати його необхідно:

  1. Взяти 4 головки часнику, мед з лимоном (½ літра і 5 штук).
  2. Фрукти добре вимити, порізати, перекрутити разом з цедрою на м'ясорубці або подрібнити блендером.
  3. Часник пропустити через прес, змішати з іншими компонентами ліки.
  4. Все ретельно розмішати, прибрати в холодильник на один тиждень.
  5. Приймати суміш потрібно по 1 чайній ложці на сніданок, обід і вечерю.

Для імунітету

Зниження захисних сил організму веде до підвищеного ризику захворіти грипом, застудою або ГРВІ, може спровокувати загострення хронічні захворювання, що знаходяться до цього часу в стадії ремісії. Для зміцнення здоров'я потрібно приготувати суміш меду з лимоном, курагою, родзинками, горіхами:

  1. Очистіть 1 стакан волоських горіхів. Один цитрусовий обдайте окропом, видаліть кісточки.
  2. Запарте на 10 хвилин курагу з родзинками, взятих по 1 склянці.
  3. Пропустіть всі підготовлені інгредієнти через м'ясорубку або подрібніть в блендері.
  4. Додайте залишилися продукти, перемішайте.
  5. Зберігайте в скляній тарі в холодильнику.
  6. Суміш потрібно вживати для профілактики сезони загострення інфекційно-вірусних захворювань. Оптимальна добова доза – 3 ст. л., розділені на 3 прийоми.

Для схуднення

Всі суворі монодієти, призначені для втрати зайвої ваги, мають один суттєвий недолік – при їх дотриманні організм худне недоотримує необхідних вітамінів і мінералів. Лимонно-медова вода допоможе вирішити цю проблему. Крім того, ароматна суміш підтримає організм, додасть сил і заповнить нестачу енергії. Даний продукт бджільництва сам по собі допомагає краще перероблятися жиру, а цитрусовий фрукт сприяє зняттю набряклості, виводячи зайву рідину із тканин.

Навіть такий коктейль не можна приймати надто часто, він калорійний – на 200 мл напою припадає 104 ккал. В день потрібно випивати тільки по 1 склянці води, змішаної з 40 мл лимонного соку і 1 ч. л. меду, за півгодини до їди. Якщо дозу перевищити ослаблена слизова ШЛУНКОВО-кишкового тракту може постраждати: порушиться травлення, з'являється нудота, блювота, діарея. При тривалій дієті курс прийому напою – тиждень через тиждень. Якщо ефект слабкий, спробуйте додати до списку інгредієнтів інші корисні продукти.

З імбиром і корицею

Розпалює внутрішній вогонь – так називають імбир любителі науки Аюрведа. Назва одночасно характеризує його смакові якості і вказує на здатність спалювати підшкірний жир. Додавши до імбиру лимонно-медовий сироп, можна бути впевненим, що організм не тільки буде краще переносити програму схуднення, але і отримає необхідну вітамінно-мінеральну підживлення. На основі цих компонентів готують чай:

  1. Невеликий імбирний корінь очищають від шкірки, перетирають на тертці з великими отворами.
  2. Отриману масу перекладають у термос.
  3. Додають до суміші 2 ч. л. крупнолистового чаю зеленого, заливають в термос теплу воду.
  4. Після того, як чай настоїться, рідину проціджують через сито.
  5. До неї додають мед з лимоном, взяті в співвідношенні 1 штука до 6 столових ложок.
  6. Чай п'ють невеликими порціями, розділивши 1 літр напою на 3-4 прийоми. Такий напій підійде і для розвантажувальних днів.

З селерою

Даний продукт багатий ефірними маслами, які не просто надають йому незрівнянний аромат, але ще стимулюють вироблення шлункового соку. Як і цитрусові фрукти, селера містить вітаміни групи С, Е, Ст. У ньому є кальцій, фосфор, натрій, пурин, фолієва кислота. Продукт пригнічує процеси бродіння і гниття в кишечнику, має здатність знижувати рівень цукру в крові, завдяки чому здобув популярність серед тих, що худнуть.

Рецептів приготування корисних напоїв на його основі чимало. Бажаючі скинути від 2 до 5 зайвих кілограм можуть спробувати приготувати наступний коктейль:

  1. 5 великих лимонів розріжте навпіл, видаліть кісточки.
  2. До цитрусам додайте очищений, дрібно нарізаний кілограм селери.
  3. Подрібніть компоненти блендером до однорідності.
  4. Ретельно змішайте 1 склянку меду з лимоном і селерою ложкою.
  5. Поставте ліки в холодильник на три доби, попередньо щільно закупорити ємність пластиковою кришкою.
  6. Готовий засіб приймайте по 1 столовій ложці натщесерце за півгодини до їди.

Використання лимонно-медової суміші в кулінарії

Завдяки специфічним ароматом і смаковими якостями кислі цитрусові, ароматні продукти бджільництва активно використовуються при приготуванні різних страв. Вони входять до складу численної випічки, десертів і кондитерських виробів: печива, пряників, мармеладу, конфітюру, пастили, варення. З меду з лимоном готують пряні маринади для курки або м'яса. Дуже ніжним, але живильним виходить лимонно-горіховий крем для торта. Готують його так:

  1. Пачку вершкового масла розімніть, а після збийте віночком до отримання пишної маси.
  2. Не перестаючи збивати, до суміші додайте мед з лимоном, змішані у співвідношенні 100 грам на 25 мл свіжовичавленого соку.
  3. Волоські горіхи в кількості 100 грам очистіть, підсмажте на сковороді або в духовці, подрібніть.
  4. Додайте горіхи до масляної суміші, при бажанні можете покласти ще сухофрукти. Дайте крему настоятися півгодини.

Коли на вулиці вирує хуртовина, для підтримки імунітету дорослі можуть приготувати для себе ароматний глінтвейн. Рецепт цього пряного зігріваючого напою простий:

  1. Чверть лимона і половину апельсина наріжте часточками.
  2. Перекладіть фрукти в сотейник, залийте 75 мл води. Додайте гвоздику, мускатний горіх, корицю, трохи тертого імбиру.
  3. Прянощі з цитрусовими прокип'ятіть на сильному вогні 1-2 хвилини.
  4. З допомогою сита позбавтеся від непотрібних продуктів.
  5. Змішайте теплу фруктову суміш з 400 мл прогрітого червоного вина і 1 ч. л. рідкого меду.

Застосування в косметології

Якщо почитати склад сучасної косметики, в ній майже завжди знайдеться лимонно-медовий екстракт. Вся справа в дивовижних властивостях продуктів. Маски для обличчя, тіла і волосся мають омолоджувальний ефект, допомагають усунути лупа, позбутися від дрібних мімічних зморшок, відбілюють і живлять шкіру, покращують колір обличчя, підтримують красу волосся. Медово-лимонну комбінацію інгредієнтів, завдяки антибактеріальному ефекту, часто використовують при складанні домашніх масок, лосьйонів, тоніків від вугрів.

Маска для волосся

Якщо змішати лимонний сік, ароматний продукт бджільництва з реп'яховою маслом і збитим яйцем, вийде відмінна живильне суміш для волосся. Вона легко наноситься, не стікає і зміцнює волосся від коренів до кінчиків. Реп'яхова олія відновлює структуру волосся, запобігає його пошкодженню перешкоджає появі посічених кінчиків. Вже після першого використання маски ваші локони стануть м'якими, слухняним і шовковистим. Для її приготування дотримуйтесь поетапного рецептом:

  1. Нагрійте 2 ст. л. реп'яхової олії до температури 40 градусів.
  2. Додайте до нього мед з лимоном, взятих у такому ж кількості, збите яйце.
  3. Перемішайте інгредієнти дерев'яною лопаткою до однорідності.
  4. Розподіліть масу по всій довжині волосся.
  5. Залиште маску на сорок хвилин, прикривши голову теплою тканиною.
  6. Через час акуратно видаліть залишки, змиваючи масу під проточною теплою водою.

Лимон з оливковою олією і медом для обличчя

В складі оливкової олії присутні природні антиоксиданти, ненасичені жирні кислоти, які необхідні для нормального обміну речовин всередині тканин, здатні призупинити зовнішнє старіння організму. Переконайтеся в користь оливкової олії для обличчя самі, приготувавши очищувальну маску:

  1. На 1 ст. л. оливкової олії візьміть 1,5 ст. л. суміші меду з лимоном, взятих у пропорції 2 до 1.
  2. Нанесіть засіб на обличчя м'якими круговими рухами, уникаючи зони навколо очей.
  3. Витримайте косметичний засіб на шкірі 15-20 хвилин, а після змийте теплою водою.
  4. Під кінець нанесіть на обличчя зволожуючий крем.
  5. Використовувати таку маску необхідно 1-2 рази в тиждень.

Такий рецепт підійде для тих, у кого жирна шкіра, схильна до появи акне, акне, комедонов. Якщо ж ваша шкіра суха або комбінованого типу, до складу краще додати пом'якшувальні інгредієнти – яйце, сметану, натуральний йогурт. Перш ніж наносити суміш на шкіру обов'язково проведіть алергії-тест, капнувши трохи маски на згин ліктя. Якщо свербежу, печіння, почервоніння або інший алергічної реакції не виникло, склад вам підходить.

Відбілююча маска

Це косметичний засіб підійде для тих, хто бажає позбавитися від пігментних плям, зняти запалення, прибрати веснянки. Грамотне поєднання корисних продуктів наситить шкіру вітамінами, допоможе запобігти передчасне старіння. Рецепт приготування відбілюючої маски:

  1. Змішайте 1 ст. л. лимонного соку 2 ст. л. густого торішнього меду.
  2. Нанесіть отриману суміш на марлю, складену в декілька шарів. Тканина розмістіть на обличчі.
  3. Витримайте маску 15-20 хвилин, після чого вмийтеся теплою водою.
  4. Щоб після проведення процедури шкіра почала лущитися, нанесіть на обличчя зволожуючий крем.

Медові обгортання з лимоном і корицею

Одне з ефективних засобів для боротьби з целюлітом на сідницях – обгортання. Процедура покращує кровообіг в проблемній зоні, сприяє виведенню зайвої рідини з тканин. Після обгортання шкіра стає гладкою, м'якою, шовковистою на дотик. Для досягнення оптимального результату бажаючим схуднути дієтологи рекомендують поєднувати процедуру з дієтою та фізичними навантаженнями.

Варіантів обгортань існує багато – з гірчицею, меленимі зернами кави, червоним кайенским перцем, імбиром. Популярністю у жінок користується класичний рецепт з чотирьох інгредієнтів:

  1. Змішайте півтори склянки рідкого меду з 3 ст. л. лимонного соку, 1 ст. л. цедри цитрусових, 1 ч. л. меленої кориці.
  2. Нанесіть масу на проблемні зони, м'яко масажуючи м'язи руками.
  3. Оберніть ділянку тіла харчовою плівкою, ляжте і накрийте ковдрою.
  4. Через 30-40 хвилин змийте залишки маски теплою водою без використання мила.

Протипоказання і побічні ефекти

Користь меду з лимоном незаперечна, але вони можуть спровокувати появу побічних ефектів і протипоказань. Бджолопродукти самі по собі сильний алерген, тому перед тим як почати лікуватися варто переконатися у відсутності на них алергії. Не принесуть користі мед з лимоном і тим, у кого погана емаль, чутливі ясна або якщо ви недавно проходили процедуру відбілювання зубів. Абсолютними протипоказаннями для використання даної комбінації служить наявність таких захворювань або станів організму:

  • виразка або гастрит у стадії загострення;
  • хронічне запалення підшлункової залози;
  • індивідуальна непереносимість;
  • міокардит;
  • цукровий діабет;
  • бронхіальна астма;
  • діатез;
  • пневмосклероз;
  • панкреатит;
  • емфізема;
  • туберкульоз;
  • гипергликодермия.

Як при будь-якому лікуванні, під час прийому меду з лимоном слід дотримуватися дозування. Добова доза суміші для дорослих не повинна перевищувати 200 грам, дітям дозволяється з'їдати до 70 г корисних продуктів. Щоб готові склади не окислювалися, зберігати їх можна тільки в скляній або пластиковій тарі. Слід дотримуватися додаткову обережність при прийомі продуктів бджільництва тим пацієнтам, які страждають від підвищеної кислотності шлунка.

Відео

Вітамінна суміш імбирна, з лимоном і медом.

Лимонно-часниковий мед швидко на ноги поставить, і не дасть мені захворіти! Лимон, часник, мед

Відгуки

Наталя, 36 роківЯ постійно намагаюся скинути зайву вагу, але втрачені кілограми поступово повертаються назад. Нещодавно подруга порадила спробувати випивати вранці лимонно-медову воду. Пила коктейль протягом місяця, а ефект закріплювала дієтою і фітнесом. За цей час скинула 5 кілограмів, навіть стала почувати себе набагато краще.
Маргарита, 34 рокиЩе в дитинстві бабуся завжди говорила, що зимою кращого засобу від застуди, кашлю і болю в горлі, ніж часник і медово-лимонна суміш не існує. Я виросла, але завжди тримаю корисну масу на випадок, якщо хтось із членів родини захворіє. Змусити прийняти таблетку дитини буває складно, а смачне лікувальний ласощі вони їдять із задоволенням.
Тетяна, 29 роківЯ регулярно роблю собі медові маски для обличчя. З додаткових інгредієнтів беру яйця, іноді вівсяні пластівці – виходить м'який скраб. Маски допомагають мені боротися з прищами, прибирають зайвий блиск, покращують колір шкіри. Головне – не переборщити. Оптимальна кількість процедур 1-2 в тиждень, інакше шкіра пересихає, починає сильно лущитися.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!