Турнепс – що це таке, склад та види рослини, догляд та вирощування, рецепти приготування страв

Раніше без цього коренеплоду не обходилося жодне застілля. Сьогодні про турнепсе знає небагато людей, а дарма, адже овоч дуже корисний. Якщо вирощувати його в домашніх умовах за органічними технологіями, можна отримати екологічно чиста рослина, цінне для дорослих і дітей. Смак сподобається не всім, але періодичне вживання продукту благотворно позначиться на системах організму.

Що таке турнепс

Друга назва виду – кормова ріпа. Турнепс – це дворічна рослина з сімейства Капустяні. Особливий сорт брукви спочатку вирощувався для годівлі тварин, а згодом селекціонери вивели смачні коренеплоди, придатні в їжу людям. Є близько десяти чудових сортів з соковитою м'якоттю і різними гастрономічними нотками. Всього 30-50 г овоча компенсує денну норму деяких цінних речовин.

Склад ріпи

У ста грамах продукту міститься приблизно 28 ккал, 1 г білка, 1 г жиру, 6 г вуглеводів. Склад овоча надзвичайно багатий. Коренеплід містить такі нутрієнти:

  • вітаміни: В1, В2, В5, В6, В9, С, Е, К, РР;
  • мікроелементи: цинк, марганець, залізо, селен, мідь;
  • макроелементи: натрій, фосфор, калій, кальцій, магній;
  • вуглеводи: ди - і полісахариди, харчові волокна;
  • жири: лінолева, ліноленова кислоти (містяться в насінні), гірчичне масло;
  • фізіологічно активні речовини: флавоноїди, стерини, органічні кислоти.

Види рослини

Праця селекціонерів подарував людству чимало смачних сортів турнепсу. Вони поділяються на біло - і желтомясие. В останніх більше сухих речовин, і зберігаються вони краще, але сорти з білою м'якоттю продуктивніше. Популярні різновиди желтомясых коренеплодів:

  1. Довгий бортфельдский. Сорт солодкий і смачний, м'якоть середньої соковитості. Бадилля слаборозвинена, листя підняті, яскраво-зелені. Коренеплід видовжено, наполовину виглядає з-під землі. Урожай майже весь цілий, без пошкоджень.
  2. Жовтий фиолетовоголовый. Серцевина смачна, слабосочная. Бадилля малоразвита, листя яскраво-зелене на фіолетових черешках, підняті. Коренеплід округло-плескатий, зверху темно-фіолетовий, донизу жовтіє. Зустрічаються пошкоджені овочі.
  3. Єллоу Танкард. М'якоть соковита, смачна. Бадилля сильно розвинена, черешкові листки зелені, полуприподнятые. Коренеплід видовжено, в землю наполовину занурений. Верхня частина овоча зелена, а нижня-жовта. Пошкоджень мало.
  4. Финск-бортфельдский. Їстівна частина смачна, соковита. Бадилля зелена, добре розвинена, листя черешкові, підняті. Коренеплід видовжено, наполовину виглядає з-під землі. Пошкодження поодинокі.
  5. Грейстон (Сірий камінь). М'якоть несмачна, малосочная – типовий кормовий сорт. Кількість гички середня, черешкові листки зелені, є трохи жовтих, підняті. Надземна частина коренеплоду зелена, луската, підземна – жовта. Форма округла, приплющена зверху, овоч заглиблений на чверть об'єму. В урожаї багато пошкоджених коренеплодів.

Сорти з білою м'якоттю теж популярні. Кращі представники виду:

  1. Остерзундомский (Эстерзундомский). М'якоть середнього смаку, з гірчинкою. Бадилля слаборозвинена, листя зелене з фіолетовими черешками, полуприподнятые. Коренеплід видовжено, наполовину заглиблений. Овоч зверху фіолетовий, знизу білий. Пошкоджень мало.
  2. Норфолк білий круглий. Серцевина соковита, середнього смаку. Бадилля сильно розвинена, листя зелене з фіолетовими черешками, полуприподнятые. Коренеплід округло-плескатий, колір фіолетовий. Пошкодження рідкісні.
  3. Шеститижневий. М'якоть смачна, соковита. Бадилля слаборозвинена, черешкові листя зелені. Коренеплід круглий, трохи приплюснутий зверху. Заглиблений у землю на чверть обсягу, колір білий. Зустрічаються пошкоджені коріння.
  4. Круглий червоноголовий. М'якоть середньої соковитості, приємного смаку. Бадилля об'ємна, черешкові листя підняті. Коренеплід округло-плескатий, на третину сидить у землі. Колір їстівної частини темно-фіолетовий, переходить у білий. Пошкоджень багато, зустрічаються овочі, порожні всередині.
  5. Білий кулю. Серцевина соковита, смачна. Коренеплоди круглі, наполовину сидять у землі. Надземна частина фіолетова, підземна біла. Сорт був виведений одним з останніх.

Користь і шкода

Люди, які регулярно їдять цей овоч, ефективніше протистоять ГРВІ та грипу. Фахівці продукт рекомендують включати в раціон при захворюваннях кровоносної системи. Коренеплід розріджує кров, що перешкоджає розвитку тромбоцитозу, нормалізує артеріальний тиск. Ріпа зміцнює артерії, вени і капіляри, зменшує їх проникність. Корисна при анемії, оскільки підвищує гемоглобін. Під час застуди, грипу, бронхіту овоч сприяє відходженню мокротиння, підсилює потовиділення, виведення рідини з організму, знімає запалення.

Вхідні до складу фітонциди і гірчичне масло пригнічують діяльність бактерій і вірусів. Сік заспокоює нервову систему, покращує увагу, пам'ять, мислення. Ріпа корисна для кишечника: груба клітковина позбавляє від закрепів, виводить шлаки, покращує секрецію травних соків, стимулює перистальтику. Коренеплід знижує рівень цукру в крові, допомагає скинути надлишкову вагу, налагоджує апетит. Брукву варто вживати людям з остеохондрозом, подагру, полиневритом. Відвари і настої на овоче позбавляють від глистів.

Здорові люди можуть відчути дискомфорт, якщо переедят турнепсу. Продукт викликає здуття живота, рефлюкс, запаморочення і головні болі. Заборонено вживати культуру при таких захворюваннях:

  • гастрит з підвищеною кислотністю, виразка шлунка, кишечника;
  • варикоз;
  • нефрит;
  • гіпотиреоз;
  • гіпертонічний криз.

Застосування турнепсу

Овоч активно використовується в народній медицині. Свіжовичавлений сік допомагає вивести ниркові камені, бореться з кашлем, позбавляє від болю різної локалізації, покращує роботу серця, використовується для лікування суглобових захворювань. Фреш усуває кровоточивість ясен. Відвар з коренеплоду п'ють при астмі, бронхіті, тахікардії, для поліпшення сну і послаблення кишечника. Ним полощуть горло при ангіні, гінгівіті, стоматиті, запаленні ясен. Мазь на основі ріпи і гусячого жиру лікує обмороження, припарки вареного овоча знімають біль при подагрі.

Турнепс використовується в приготуванні страв як основний і другорядний інгредієнт. Кормову ріпу додають у салати, котлети, баранину, свинину, яловичину, домашню птицю. Смак різкий, без яскраво вираженого аромату, нагадує щось середнє між свіжою капустою і редькою. Овоч поєднується зі сметаною, олією, картоплею, сиром, помідорами. Відмінна комбінація – турнепс і варене яйце. Американці тушкують ріпу з шинкою, запікають в горщиках, а японці обсмажують коренеплід з сіллю.

Вирощування і догляд за турнепсом

На першому році життя у рослини утворюється розетка листя і коренеплід, а на другому – квітки і насіння. Овоч невибагливий, дає хороший урожай, швидко зростає. Не боїться холодів рослини витримують мороз до -8°С, але якщо коренеплід вже сформований, таке падіння температури критично. Рослина не переносить посухи, сильної спеки, любить помірне сонце.

Посів насіння і вирощування розсади

Весняний посів насіння в грунт здійснюється в кінці квітня – початку травня, літнє – у першій декаді липня. Посадковий матеріал змішують з крупнозернистим піском у пропорції 1:10. Цю суміш засипають у торфоперегнійні горщики і присипають шаром піску товщиною 1-1,5 див Землю зволожують за допомогою дрібнодисперсного розпилювача, посіви накривають склом або плівкою, переносять у тепле місце.

Як представник Хрестоцвітих турнепс погано переносить пікіровку, тому його спочатку необхідно садити в окремі горщики. Після появи сходів у горщику залишають найсильніший сіянець. Інші общипують (не висмикують!), щоб не пошкодити кореневу систему розвиненої рослини. Догляд за розсадою кормової ріпи аналогічний догляду за бруквою, редькою.

Посадка і догляд у відкритому грунті

Розсаду переносять на вулицю у другій половині травня. У Сибіру кормову ріпу висаджують з настанням стійко теплої погоди. Необхідно вибрати сонячне або частково затінене місце в низині. Основні правила посадки і догляду:

  • Кращі попередники: суниця, буряк, ярі і озимі зернові культури, однорічні трави.
  • Не можна садити рослина відразу після хрестоцвітих культур.
  • Оптимальна грунт для коренеплоду: суглинки, дерново-підзолисті торфовища з кислотністю 5,0-6,5 рН.
  • Підготовка ґрунту з осені: перекопування ділянки на глибину 20-25 см необхідно внести перепрілий гній з розрахунку 1 відро на 3 м2, деревну золу (1 склянка на 1 м2) або Нітрофоску (1,5 ст. на 1 м2). Не варто удобрювати землю свіжим гноєм.
  • Правила посадки овоча: відстань між лунками – 20-30 см, ширина міжрядь – 40-60 див. Попередньо политі сіянці вийміть із стаканчиків разом із землею. Помістіть їх в лунку, засипте грунтом, ущільніть грунт, полийте. Якщо розсада знаходиться в торфоперегнійних горщиках, можна поміщати сіянці в землю прямо з посудом. Після поливу замульчуйте грядку торфом.
  • Заходи по догляду за рослиною: полив, розпушування грунту, своєчасне видалення бур'янів, внесення підгодівлі. Після поливу або дощу ґрунт розпушують на глибину 8 см, проводять прополювання. Перед першим розпушуванням землю можна присипати гірчицею, золою – це пристрашить хрестоцвітих блішок. Якщо у відкритий грунт сіялися насіння, після появи 2-3 листочків рослини потрібно прорідити.

Полив турнепсу

При нестачі вологи коренеплоди стають гіркими, а надмірне зволоження робить їх водянистими. Турнепс кормової потребує рясному поливі, але вода не повинна змивати грунт з верхньої частини коренеплоду. Витрата води для молодих рослин – 5-6 л/м2, для сформованої ріпи – 3-4 л/м2. Поливати необхідно 1-2 рази на тиждень, при цьому дивитися на погодні умови.

Підживлення рослини

На бідних грунтах підживлення проводять два рази в сезон. Для цього використовують органіку: гнойову рідоту (1:10) або розчин курячого посліду (1:20). В липні або червні в органічний розчин вносять суперфосфат – це підвищує цукристість врожаю. Корисні для кормової ріпи такі мінерали, як марганець, мідь і бор. Їх вносять у вологий грунт, потім грунт розпушують. Якщо земля родюча, в добривах немає необхідності.

Хвороби і шкідники

Листя і коренеплоди страждають від тих же хвороб і шкідників, що й інші представники сімейства Хрестоцвітних. Заходи профілактики, способи боротьби та лікування вказані в таблиці:

Назва

Профілактика

Лікування/боротьба

Хвороби

Кила

При посадці внести в лунки вапняне молоко: у 10 л води розчинити 800 г вапна-пушоки, в кожну ямку влити 250 г або додати суспензію колоїдної сірки 0,5%.

Видалити хворі рослини з землі, спалити на яскравому вогні. Восени обробити бурякову гичку препаратом «Сяйво-1» і закопати її в землю.

Мозаїка

Ретельно знищувати бур'яни, залишки культурних рослин закопувати на глибину не менше 0,5 м.

Видалити всі уражені рослини, спалити. Хвороба невиліковна.

Чорна ніжка

Знезаразити грунт гарячою водою, обробити насіння препаратами Планриз або Фундазол, помірно поливати грунт, не перегодовувати азотними добривами.

Знезаразити грунт розчином перманганату калію (1%), хворе рослина спалити.

Судинний бактеріоз

Своєчасно видаляти бур'яни, повторно садити Хрестоцвіті не раніше, ніж через 3-4 роки, обробляти насіння часниковим пюре (25 г часнику на склянку води, потримати насіння в розчині 20 хвилин, промити). Коріння розсади вмочити в суміш з коров'яку, глини, 0,4% розчину «Фітолавіна-300».

На ранніх стадіях обприскувати бадилля і обробляти грунт 0,1% розчином препарату Бинорам: на 1 л води 3 мл речовини.

Шкідники

Капустяна муха

Дотримуватися правил сівозміни, глибоко перекопувати грунт, застосовувати відлякуючі засоби – нафталін, тютюнову пил. Між грядками висаджувати часник, пижмо, кріп, цибулю, кмин, м'яту.

Обробити інсектицидами: Карбофосом, Топазом, Землином, полити настоєм лопуха, використовувати укриття Агрил або Лутарсил.

Хрестоцвіті блішки

Перекопувати землю, видаляти бур'яни, висаджувати навколо грядок кріп, томати, картопля, чорнобривці, настурцію, в жарку погоду накривати спеціальним матеріалом.

Обробити інсектицидами: Банколом, Актелліком, Інта-вирою. Народні засоби: обробка розчином оцту (10 л води + 1 склянку 9% оцту), установка клейових пасток.

Попелиця

Висаджувати рослини-відлякувачі (коріандр, цибуля, часник, фенхель), залучати горобців, синиць, коноплянок та інших птахів, що харчуються попелицями.

Змивати тлю водою, обприскувати зольно-мильним, цибулевим, часниковим, тютюновим розчином, обкурювати тютюновим димом.

Клопи

Дотримуватися правил сівозміни, ізолювати Хрестоцвіті, знищувати бур'яни сімейства Хрестоцвітних до того, як вони зацвітуть. Восени спалювати залишки рослин, опале листя.

Обприскувати рослини 0,4%-ю суспензією ДДТ, 0,05%-ою емульсією тиофоса або метилэтилтиофоса (на 1 га – 400 л).

Прибирання і зберігання турнепсу

Коренеплід дозріває приблизно 24 тижні з моменту посіву. Ознаки технічної стиглості: пожовтіння, в'янення і всихання нижніх листків. Рослина, посіяне весною, прибирають з кінця червня. Рання кормова ріпа погано зберігається. Зимові сорти прибирають у вересні/жовтні з урахуванням температури – не можна допускати морозів нижче -6°С. Коренеплоди висмикують або підкопують, очищають від землі, обрізують гичку, залишаючи 2 см стебел.

Зберігати можна тільки цілу, суху, здорову ріпу. Перемерзлі коренеплоди швидко псуються. Овоч тримають при температурі 0-2°С і вологості 85-90%. Ріпу викладають на настил з дощок, кожний шар пересипають піском. Можна в саду викопати траншею до 1 м, яка дивиться на південно-північ, скласти в неї коренеплоди, присипати їх торфом або сухою землею, зверху накрити вологонепроникним матеріалом.

Як приготувати турнепс

Овоч хорошої якості хрумтить, має солодкуватий смак, гіркота відсутня або відчувається дуже віддалено. З продукту виходять відмінні холодні супи, закуски. Якщо коренеплід використовується для приготування гарніру, його необхідно поєднувати з іншими інгредієнтами, адже концентрований різкий смак сподобається не всім. Хочете поекспериментувати на кухні? Скористайтеся рецептами, наведеними нижче.

Запечений турнепс з цибулею і сиром

  • Час: 40 хвилин.
  • Кількість порцій: 4 персони.
  • Калорійність страви: 1500 ккал.
  • Призначення: на обід, на вечерю.
  • Кухня: російська.
  • Складність: легка.

Гратен з кормової ріпи виходить ніжним, приємним на смак, з ароматним. Поєднання з цибулею і сиром сподобається багатьом любителям простих, але вишуканих страв. Всі продукти доступні, сам процес приготування швидкий і приємний. Кількість сиру можна варіювати, а якщо хочете отримати апетитну хрустку скоринку, потримайте гратен в духовці довше.

Інгредієнти:

  • турнепс – 4 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 3-4 шт.;
  • сир тертий – 2 чашки;
  • масло вершкове – 4 ст. л.;
  • курячий бульйон – 100 мл;
  • вершки жирні – 100 мл;
  • сіль, перець, зелень – за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Турнепс помийте, очистіть від шкірки, наріжте тонкими пластинами.
  2. Сир натріть на крупній тертці.
  3. Цибулю очистіть, наріжте півкільцями.
  4. Поставте глибоку сковорідку на вогонь, розтопити вершкове масло.
  5. Викладіть шар турнепсу, потім шар цибулі, зверху сир. Залийте продукти невеликою кількістю вершків, бульйону, посоліть і поперчіть.
  6. Чергуйте шари до тих пір, поки не закінчаться інгредієнти. Вміст сковороди вже почне кипіти.
  7. Поставте сковорідку в духовку, розігріту до 180 градусів, запікайте третину години.

Закуска з свинини, турнепсу та яблук

  • Час: 85 хвилин.
  • Кількість порцій: 8 персон.
  • Калорійність страви: 2320 ккал.
  • Призначення: на другий сніданок, перекус.
  • Кухня: російська.
  • Складність: середня.

Такої незвичайної закускою можна здивувати гостей під час застілля. Готувати її легко, але на варіння потрібен час. На порцію доводиться 290 ккал. Якщо хочете скоротити енергетичну цінність страви, замість свинини використовуйте курячу гомілку, кролика або не додайте вершкове масло. Щоб м'ясо було м'яким, можна замаринувати його в среднекислом маринаді.

Інгредієнти:

  • вода – 3,5 склянки;
  • свиняча гомілка – 400 г;
  • листя турнепсу – 1 кг;
  • турнепс – 600 г;
  • яблуко – 3 шт.;
  • вершкове масло – 3 ст. л.;
  • яблучний оцет – 2 ч. л.;
  • цукор – 2 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. У велику каструлю налийте воду, додайте нарізані листя турнепсу, м'ясо, ¼ ч. л. солі. Доведіть до кипіння, додайте вершкове масло, варіть на маленькому вогні 20 хвилин (листя повинні стати м'якими).
  2. Очистіть яблука, наріжте на маленькі шматочки.
  3. Наріжте турнепс невеликими шматочками. Додайте в каструлю овоч і яблука, додайте оцет, цукор, ½ ч. л. солі, перець. Готуйте ще 20 хвилин (яблука і турнепс повинні стати м'якими).
  4. Витягніть м'ясо, наріжте невеликими шматочками.
  5. Відкиньте вміст каструлі на друшляк, дайте рідини стекти.
  6. Інгредієнти з друшляка перемішайте з м'ясом. Закуска готова.

Вегетаріанський суп

  • Час: 35 хвилин.
  • Кількість порцій: 10 персон.
  • Калорійність страви: 988 ккал.
  • Призначення: на другий сніданок, перекус.
  • Кухня: російська.
  • Складність: легка.

Цей суп виходить не дуже густий і не занадто рідкий. Страва готується в четырехлитровой каструлі. Безперечні плюси – оригінальний смак, користь для організму вітамінів і мінералів в ньому чимало!), відмінне різноманітність раціону. Суп дуже поживний, за бажанням ви можете додавати до нього інші овочі, наприклад, кабачки. Якщо вегетаріанство не для вас, приготуйте страву на курячому бульйоні.

Інгредієнти:

  • картопля – 400 г;
  • морква – 2 шт.;
  • турнепс – 400 г;
  • цибуля-порей – 2 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • перлова крупа – 100 г;
  • лавровий лист, петрушка, сіль – за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Картоплю і турнепс наріжте середніми кубиками, покладіть в киплячу воду з перловою крупою.
  2. Ріпчасту цибулю наріжте дрібними кубиками, цибулю-порей – тонкими слайсами, селера – кубиком/слайсами, моркву – середнім кубиком.
  3. Овочі пасеруйте на олії, всипте в каструлю і варіть до готовності. Посоліть.
  4. За 5 хвилин до кінця варіння додайте петрушку, перець горошком, лавровий лист.

Відео

Жити здорово! Турнепс. Родич ріпи. (10.11.2016)

Фото турнепсу

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!