Властивості діоксиду титану фізичні і хімічні - застосування в косметології та харчової промисловості

Спеціальні добавки класу Е міцно увійшли в усі сфери життя людства: промисловість, виробництво їжі, м'ясопереробні технології, косметологія. Далеко не всі з них, як вважає більшість населення, шкідливі і небезпечні для здоров'я. Діоксид титану (TiO2) або Е171 використовується як добавка для косметики і не несе шкоди організму при збереженні технології використання.

Що таке діоксид титану

Двоокис титану – це харчова та промислова добавка, яка застосовується для додання білосніжного кольору продуктів. У базовому стані виглядає як безбарвний кристалічний порошок, який при нагріванні жовтіє. Оксид титану нетоксичний і не поглинається організмом при попаданні на шкіру або прийомі всередину. В товарному стані порошок може містити деяку кількість діоксиду кремнію та оксиду алюмінію.

Формула

Хімічна формула titanium dioxide – TiO2. Інші назви речовини – титанові білила або тітаніум. Порошок, що не розчиняється у воді і розведених мінеральних кислотах (за винятком плавикової, концентрованої сірчаної нагрітої), розчинний у лугах слабо. В залежності від кристалічної структури має три модифікації: рутил, брук, анатаз. Брукитная форма як пігмент не використовується, анатаз має більш жовтого забарвлення. Рутил для збільшення ступеня дисперсності (білизни) може включати в себе оптичні відбілювачі.

Властивості

Двоокис титану відноситься до умовно безпечним добавок категорії Е. Це означає, що вплив на організм людини дорівнює нулю. Поодинокі випадки реакції на порошкоподібний TiO2 пов'язані з персональної алергією або неправильним використанням речовини: вживання чистого порошку, вдихання порошкового аерозолю, перевищення концентрації в продукті. Властивості діоксиду титану:

  • нейтральна токсичність;
  • нерозчинність;
  • хімічна стійкість;
  • висока ступінь відбілюючого ефекту;
  • волого - і атмосферостійкість.

Застосування

Діоксид титану харчової потрібен для надання продукту білого кольору або освітлення базового відтінку. Головний напрям застосування TiO2 – харчова промисловість. За допомогою цієї речовини відбілюють крабові палички (схожі рибні вироби), білий шоколад, жувальні гумки, майонез та інші продукти, яким потрібно надати білий колір. При приготуванні тестових напівфабрикатів порошок застосовують для відбілювання борошна. Окремо слід згадати використання діоксиду титану для виробництва паперу, лакофарбових товарів, пластмас.

Діоксид титану в косметиці

Головне використання двоокису титану в косметичних засобах – фотопротекторная функція. Довгий час це виключно речовина входило до складу сонцезахисних кремів, мила. Сучасна хімія пропонує більш нові речовини, але TiO2 продовжують використовувати із-за його нейтральності до організму. Другий напрямок застосування даної речовини – декоративне: в помадах воно надає щільність матеріалу, а cl 77891 в декоративній косметиці дає потрібний відтінок пудри, тіней і т. д.

Харчова добавка е171

TiO2 для харчової промисловості зарекомендував себе як повністю безпечний для організму нейтральний відбілювач продуктів. Він не всмоктується через слизову рота, стравохід, шлунок і кишечник. При дотриманні технології виробництва Е171 повністю виводиться з організму і не накопичується. Основні групи продуктів, де застосовується TiO2:

  • виробництво молочної продукції (сухе молоко, сметана, йогурти);
  • швидкі сніданки;
  • консерви;
  • рибні напівфабрикати (крабові палички, рибні нагетси);
  • м'ясна продукція: паштети, делікатесне м'ясо, шпик;
  • кондитерська промисловість – білий шоколад, жуйка, цукерки;
  • хлібобулочні вироби і напівфабрикати з тіста.

Шкідливий діоксид титану

Офіційні дослідження показали, що двоокис титану нешкідливий для організму людини. Слово «абсолютно» використовувати недоречно, так як навіть при повній нейтральності речовини можливі поодинокі випадки персональної непереносимості хімічної сполуки. На підставі Санпін 2.3.2.1293-03 двоокис титану допускається використовувати як харчову добавку при дотриманні технологічного процесу.

Вплив на організм

Будь перевірене речовина сучасна медицина продовжує тестувати для виявлення прихованих небезпек для організму. Так доведено на щурах, що вдихання кристаликів речовини може викликати розвиток онкологічних захворювань. Деякі дослідження стверджують, що TiO2 може негативно впливати на клітинну структуру, але для цього йому потрібно потрапити безпосередньо в організм. Косметологи не рекомендують використання косметики з вмістом цієї речовини власникам жирної і проблемної шкіри, шкірних захворювань.

Використання в кулінарії

Барвник Е171 в кулінарному виробництві зарекомендував себе як стабільний білий пігмент. Найчастіше двоокис титану продається промисловими партіями, але і для особистого користування можна придбати порошок, наприклад, в аптеці. Професійні кухарі воліють використовувати TiO2 для створення десертів, джемів, глазурі. Можна навіть поекспериментувати будинку і зробити свій білий шоколад.

Відео

E 171 - діоксид титану, харчова добавка безпечна?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!