Мигдаль - користь і шкоду для жінок і чоловіків

Горішки в якості ласощів або корисного перекусу люблять багато, вони дуже корисні при умові їх помірного споживання. Популярністю користуються і плоди мигдалевого дерева. Продукт серед інших видів виділяється високим питомим вмістом насичених жирних олій, вітамінами групи B. Застосовуючи його, треба знати, яка і користь, і шкоду мигдалю.

Що таке мигдаль

Мигдальні дерева ростуть в Середній Азії, Середземномор'ї, Китаї на гірських схилах. Мигдаль – це вид сливових плодових культур, родини розових. Плід схожий на кісточку персика, смак – на абрикосове ядро. Виділяють гіркий (дикий) і солодкий (культурний) підвиди. Гіркий плід містить токсичну речовину глікозид амігдаліна, тому неїстівний, а при попаданні в організм чинить шкоду – викликає отруєння. Горішки, сік, молоко і масло використовуються в косметичному, харчовому виробництві. Мигдаль – користь і шкода продукту для людини залишається темою лікарських дискусій.

Склад

Корисність визначена хімічним складом горіха, особливо вмістом речовин, аналогічних колагену і эластину. Корисних елементів міститься більше в оболонці, ближче до шкаралупи, тому рекомендується їсти горіхи разом з шкіркою. Склад мигдалю багатий насиченими жирами (40-60%), білковими речовинами (до 30%), ефірна олія (до 0,8%). Плоди містять:

  • вітамін B2, Е, В6 (піридоксин), В1 (тіамін), вітамін B9, В5 (пантотенова кислота);
  • вуглеводи, кальцій, каротин, органічні кислоти, лікопін;
  • амінокислоти (триптофан, валін, гістидин, ізолейцин, лейцин, метіонін, треонін);
  • жирні кислоти (арахіновая, маргаринова, молескиновая, стеаринова, милистиновая);
  • калій, магній, фосфор, кальцій.

Калорійність мигдалю

В горісі міститься значна кількість калорій – 645 ккал/100 г. Калорійність мигдалю коливається в залежності від способу приготування: від 575 ккал для сирого продукту до показника 640 ккал в смажених горіхах. Рекомендована лікарями норма – 30 грамів плодів в день.

Мигдаль - харчова цінність

Горіхи не містять холестерин, у них мало натрію, цукру. Корисні властивості мигдалю розкриваються в здатності приводити рівень цукру в норму, нормалізувати обмін жирів. Харчова цінність мигдалю: білки – 21,2 г, жири – 49,4 г, вуглеводи – 21,6 (всього), включаючи крохмаль 0,7 г/цукор 3,9 г/харчові волокна 12,2 р. Дотримуються дієти з метою схуднення краще їсти плоди в чистому вигляді без лушпиння. Бажаючим наростити вагу потрібно є неочищені горіхи з лушпинням. Щоб збільшити енергетичну цінність мигдалю, рекомендується додавати смажені ядра у вівсяну кашу вранці.

Чим корисний мигдаль

Завдяки вмісту елементів (мінерали, жирне олія, вітаміни в мигдалі) вживання горіха зміцнює нерви, зменшує ризик розвитку онкозахворювань. Продукт визнаний медиками як допоміжний засіб при серцевих хворобах і атеросклерозі. При цукровому діабеті компоненти горіха збільшують чутливість до інсуліну.

Масло мигдальне дієтологи вважають одним з цілющих. За рахунок великого вмісту жирів (до 60%) олія знаходить активне застосування в медицині і косметології. Продукт має обволікаючу властивість, пом'якшує реактивність слизової шлунково-кишкового тракту на травні соки і їжу.

Користь мигдалю полягає в:

  • оновлення клітин;
  • зміцненні кістково-суглобового апарату;
  • зняття запалення і очищення нирок;
  • поліпшення діяльності мозку;
  • полегшення мігрені;
  • регулювання метеоризму, травного тракту в цілому;
  • нормалізації настрою при депресії;
  • збільшення рівня гемоглобіну, збагачення киснем крові при анемії;
  • седативному ефекті при безсонні.

Чим корисний мигдаль для жінок

Для жіночої половини людства користь незаперечна, перш за все, активним застосуванням горіха в косметичному виробництві при виготовленні препаратів для очищення шкіри, демакіяжу очей. За рахунок його змісту в косметичних засобах вії і надає волоссю блиск, посилюється їх зростання, шкіра зволожується. Виробники косметики включають масло мигдалю в засоби для обличчя, завдяки омолоджуючим, поживним властивостям.

Користь мигдалю для жінок значуща і в період вагітності. Продукт забезпечує організм майбутньої мами вітаміном Е, залізом, цинком, магнієм, фосфором, кальцієм, фолієвою кислотою, допомагає від випадання волосся. Міститься в мигдалі клітковина регулює проблеми травного тракту, властиві вагітним жінкам. Горіх корисний і для нормального розвитку дитини в утробі.

Чим корисний мигдаль для чоловіків

Чоловікам мигдаль може бути корисний для потенції. Сильний афродизіак, що містить аргінін, цинк, токоферол і селен, стимулює вироблення сперми і покращує її якість. Користь мигдалю для чоловіків проявляється і в боротьбі з облисінням: з суміші молока і подрібнених горіхів готують маску наносять на проблемні галузі для стимулювання росту волосся.

Скільки мигдалю можна їсти в день

Для здорового дорослого рекомендовано вживати в день не більше десяти плодів, тобто 30-50 р. При відсутності алергічних проявів кількість можна збільшити до двадцяти штук на день. Щоб горіх став ще смачніше, ядра краще смажити перед вживанням. Для дітей добова норма мигдалю не повинна перевищувати 5 горішків. Одна неповна чайна ложка мигдалевого масла в день дає ефект:

  • заспокійливий;
  • болетамувальний;
  • антивоспалительный;
  • відхаркувальний.

Шкода мигдалю

Знаючи, чим корисний мигдальний горіх, потрібно знати і про негативний вплив. Шкода мигдалю проявляється реакцією організму на що міститься в продукті алерген – білок. Не рекомендується вживати горіх при тахікардії, дерматитах, при ожирінні з-за високої калорійності горішка. Серйозної шкоди організму можуть заподіяти незрілі ядра: які в них містяться ціаніди викликають отруєння. Горіхи потрібно зберігати в темному прохолодному шафі без доступу сонячних променів і купувати краще сушений плід в шкаралупі.

Мигдальне молоко - користь і шкода

Похідний продукт горіха – мигдальне молоко містить марганець, залізо, магній, мідь, цинк, селен, рибофлавіну, за рахунок яких:

  • регулюється вага, травлення, тиск;
  • зміцнюються кістки, зуби, м'язи;
  • шкіра набуває здоровий вигляд;
  • зміцнюється зір, серцевий м'яз.

Безлактозное молоко з мигдалю смачніше коров'ячого, але не замінить звичні кисломолочні вироби і грудним дітям протипоказано. Молоко випускається з каррагинаном, добавкою з червоних водоростей. Вплив вмісту інгредієнта, як і раніше залишається відкритим через вивчення його негативного впливу на шлунково-кишкову систему і серце. Знаючи користь і шкоду мигдального молока, шукайте продукт без вмісту карагенану або готуйте його самі з сирих плодів.

Мигдаль - корисні властивості і протипоказання

Мигдаль. Користь і шкода.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!