Соєвий соус - користь і шкоду для жінок і чоловіків

Шедевр азіатської кухні, відомий навіть дитині, був придуманий в Китаї більше двох з половиною тисяч років тому– він донині дозволяє кулінарам робити шедеври із звичайних страв. Приправа додає їжі гострий, трохи солонуватий смак, але її характеристики спірні: користь і шкода йдуть рука об руку.

Соєвий соус – склад

Рідина багата антиоксидантами і корисними мікроелементами. Вона включає в себе кальцій, цинк, марганець, залізисті з'єднання, а ще більше дюжини незамінних амінокислот – кожне з цих речовин надає неоціненну допомогу людині, його здоров'ю та самопочуттю. Однак отримати традиційний склад соєвого соусу можна без процесу бродіння і додавання пшениці –завдяки такій комбінації продукт виходить більш ніжним.

Класичний склад

Популярність коричневого соусу настільки велика, що кухарі з усього світу намагаються готувати рецепт зі своїми хитрощами. Чого тільки не побачиш у списку інгредієнтів: яловичий бульйон, кукурудзяний крохмаль, картопляне борошно і навіть кетчуп! Однак склад класичного соєвого соусу не змінюється вже давно, хоча більшість виробників додають у суміш карбонат натрію, активоване вугілля і ароматизатори.

Основні складові продукту:

  • соєві боби;
  • вода;
  • карамель;
  • кукурудзяний сироп;
  • сіль.

Соєвий соус – користь

Ароматна рідина має загальний позитивний вплив на організм, перешкоджає передчасної появи зморшок, зберігає бадьорість, знімає нервове напруження. Жінки оцінять його властивості під час менструації, до того ж соєвий соус полегшує біль, знімає неприємні симптоми під час клімаксу і холециститу. Фітоестрогени і корисні вітаміни допомагають представницям чарівної статі довго залишатися молодими і красивими.

Неоціненна користь соєвого соусу полягає в тому, що смачна приправа містить ніацин, а він благотворно впливає на роботу серця. Цей хімічний елемент регулює вміст жиру в кров'яному потоці, сприяючи виробництву хорошого холестерину. Ізолейцин нагоді для печінки, покращує її роботу, а низький відсоток вуглеводів допоможе нормалізувати вагу.

Шкоду

Приправа насичена пептидами, які звужують кровоносні судини – це призводить до небажаних змін показників на тонометрі. Також неякісна соя може викликати роздратування на шкірі у людей, схильних до ризику алергій. Підсилювачі смаку, додані виробником, можуть послужити каталізатором і подвоїти негативний ефект. Натуральний продукт, що пройшов процес ферментації, менш небезпечний, але їм не варто захоплюватися, особливо при подагрі, цукровому діабеті.

Істотну шкоду соєвого соусу криється набагато глибше: недобросовісні компанії замість оригінального товару підсовують клієнтам дешеві замінники. Альтернатива відомій приправі готується на основі соляної кислоти – такий сюрприз може нанести шкоди їдцю, тому слід вибирати справжній східний продукт, який складно чимось замінити.

Соєвий соус при схудненні

Варто балувати себе даній добавкою до їжі? Низька калорійність говорить «так». Харчова цінність продукту становить десять калорій на 1 столову ложку приправи. Високий вміст білка піде на користь людям, що прагнуть до ідеальних форм, тому що їх м'язи почнуть збільшуватись набагато швидше. Невелика кількість продукту додасть страві аромат і відсутній смак, проте він містить поліненасичені жири Омега-6, а їх надлишок в раціоні може привести не до схуднення, а до запалення і проблем зі здоров'ям.

Звичайні дієти забороняють вживання солі, але на соєвий соус дані табу не поширюються, а даремно. Відчувши пікантний букет приправи, можна здогадатися, що вона містить кухонну сіль, яка затримує рідину в тілі, перешкоджаючи її виведенню назовні. Тому продукт при дієті слід додавати в мінімальних кількостях.

При гастриті

Люди, які страждають захворюваннями ШЛУНКОВО-кишкового тракту, змушені дотримуватися суворої дієти. Список продуктів для них максимально обмежений фахівцями. Корисний соєвий соус в даному випадку? Все залежить від якості: натуральний в помірних дозах анітрохи не шкідливий, чого не скажеш про підроблений «побратимі». Приправа, виготовлена недобросовісним способом, може посилити симптоми, розвиваючи нестерпну біль і ожиріння.

Вибирати соєвий соус при гастриті потрібно як можна скрупульозніше:

  • Вивчаючи інгредієнти на етикетці, слід переконатися, що продукт отриманий шляхом природного бродіння.
  • Ніяких ГМО і шкідливих добавок усередині бути не повинно, а вміст тари може бути злегка прозорим і в'язким. Скляна пляшечка допоможе в цьому швидко переконатися.

При панкреатиті

Хвороби підшлункової залози – бич сучасної людини. Виключаючи з раціону більшість спецій та прянощів, залишається сподіватися на солону приправу. Чим корисний соєвий соус і можна доповнювати їм їжу? Лікарі сумніваються. Список інгредієнтів може входити часник і оцет, подразнюють стінки підшлункової і підсилюють запалення, тому від соєвого соусу при панкреатиті слід утриматися. Вибрати корисний товар, виготовлений без застосування хімічних речовин, непросто, так що не варто ризикувати здоров'ям.

Користь і шкода для чоловіків

Одна столова ложка цієї рідини містить 335 мг натрію. Даний мінерал відіграє важливу роль при схудненні, підтримці основних функцій в організмі, включаючи передачу нервових імпульсів і регулювання кров'яного тиску – це плюс. Зате зловживання натрієм може призвести до відкладення солей у суглобах і ураження печінки, а наявність естрогену в складі замість позитиву принесе одні неприємності. У цьому полягає користь і шкода соєвого соусу для чоловіків, якщо вчасно не зупинитися. Сильній статі варто тримати себе в руках.

Застосування

Визначивши, що в коричневій приправі більше користі, ніж шкоди, варто ближче познайомитися з рецептами. Східна кулінарія не обходиться без добавки, так і в інших кухнях світу її використовують із задоволенням. Азіатські країни відносять застосування соєвого соусу до особливої традиції, яку шанують поколіннями: помірне використання приправи допомагає урізноманітнити смак страв, додавши їм вишуканості. Курка в пікантному маринаді, суші, салати, фунчоза – далеко не повний список шедеврів, які не можна уявити без соусу.

Якщо рідина в пляшці світлого відтінку – вона додасть страві ніжності, а темного – правильний аромат і консистенцію. Якщо людині подобається некалорійний продукт, та ще й у малих кількостях, користь і шкоду не мають для нього особливого значення. Протипоказання можуть бути нейтралізовані за умови, що кухар лише додасть крапельку в м'ясо, рис або макарони. Пікантний присмак – ось що найголовніше!

Відео

СОЄВИЙ СОУС КОРИСТЬ І ШКОДА | соєвий соус шкоди для чоловіків, можна пити соєвий соус?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!