Заморожування овочів на зиму в домашніх умовах

Відходять у минуле ті часи, коли на період дозрівання овочів і фруктів кухні багатьох домашніх господарок перетворювалися у справжні філії консервних заводів, забиваючи полиці погребів, лоджій і інших приміщень банками з маринованими, солодкими і іншими заготовками на зиму. Сьогодні все частіше в будинках з'являються морозильні камери.

Які овочі можна заморозити на зиму

Хочете знати, які овочі можна заморожувати в морозильній камері? Відповідь проста – будь-які: кабачки, баклажани, капусту, картопля, щавель та інші. Особливо гарні для заморожування продукти з власного городу. При цьому корисність заморожених овочів не можна порівняти з результатом домашнього консервування і з овочами, які нам взимку в свіжому вигляді пропонують в супермаркеті.

Щоб зберегти максимум корисних властивостей, потрібно знати, як заморозити овочі на зиму правильно, адже їх не можна просто засунути в морозилку – вони можуть перетворитися в крижані грудки, з яких потім важко буде приготувати смачну страву, а тим більше, якийсь кулінарний шедевр. Щоб отримати задоволення від приготовленої їжі, ознайомтеся з деякими загальними порадами заморозки овочів на зиму в домашніх умовах:

  • перед заготівлею будь-які овочі треба вимити і дати обсохнути;
  • підбирати тару (контейнери, пакети) переважно під розміри порцій на одну готування;
  • при використанні звичайних пакетів після заповнення з них треба видавити повітря;
  • не заморожувати знову овочі після розморожування.

Як заморозити баклажани на зиму

Баклажани відносяться до групи овочів, багатих багатьма вітамінами і клітковиною, які не втрачають своїх цінних властивостей навіть при тривалому терміні заморожування. Можна заморожувати плоди свіжими, печеними або смаженими. Безпосередньо з грядки баклажани не рекомендується укладати в морозильник, оскільки при приготуванні вони стають «гумовими» і втрачають свої смакові якості. Про способи заморожування баклажанів на зиму в домашніх умовах:

  • Заморожування у свіжому вигляді. Відберіть молоді стиглі плоди. Наріжте їх брусочками, кружечками або кубиками, залежить від того, що плануєте готувати з них. Засипте нарізку крупною сіллю на кілька годин, після чого її залишки треба добре змити. Далі злегка віджату нарізку бланшують, опустивши на пару хвилин у киплячу, а потім холодну воду, після чого висушують. Залишається тільки одним шаром розкласти нарізку на піднос, розмір якого вміститься в морозилку. Через 3-4 години заморожені овочі можна упакувати з герметичним контейнерах або пакетах для заморозки.
  • Для заморожування баклажанів печеними різати їх необов'язково. Кожен плід проколюють виделкою кілька разів. Потім баклажани випікаються в духовці, після чого остудити і знявши шкірку (необов'язково), розфасовуються по пакетах або харчових контейнерів.
  • Як смажити баклажани, багато господинь знають. Підсмаживши, кружечки викладають на паперові рушники, щоб позбутися зайвого жиру. Після охолодження їх розміщують на піднос, обгортають харчовою плівкою, зверху знову шар розкладають смажених баклажанів, який також обертається плівкою і т. д. Піднос ставиться в морозилку для швидкого заморожування, після чого можна розкласти баклажани по пакетах, повернути в камеру.

Як заморозити цвітну капусту

Вибирайте для заморозки в домашніх умовах свіжий соковитий коренеплід, який спочатку необхідно помістити в холодну солону воду для позбавлення від личинок. Після цього потрібна бланшировка – на 2-3 хвилини качан необхідно опустити в окріп, додавши трохи соку лимона або лимонної кислоти. З окропу качан треба відразу опустити під холодну воду, потім просушити.

До бланшування можна видалити з качана листя, розділити на суцвіття, якщо не хочете заморожувати його цілим. Тарою для заморозки можуть бути як герметичні контейнери, так і пакети із застібкою, всередині яких створюється вакуум. Температура морозильної камери для тривалого перебування там цвітної капусти з збереженням всіх її вітамінів повинна бути -18 градусів.

Заморожування помідорів на зиму

Тут однаково гарні два способи заморозки цих овочів на зиму в домашніх умовах, зберігають при цьому смак і запах свіжого помідора:

  • Помідори пропустити через м'ясорубку або блендер, знявши з них шкірку. Після цього розлити по невеликих ємкостей. Для цього зручні силіконові формочки для кексів.
  • Порізавши плоди (на 2-4 частини або кружечками). Маленькі помідори типу чері різати не треба. Потім на підносі або дошці все швидко заморозити, після чого часточки або фігурки з формочок розкладають по ємностей для зберігання.

Як заморозити перець на зиму для фарширування

Солодкий перець перед заморожуванням у домашніх умовах готують: зрізають капелюшок, видаляють плодоніжку і очищають всередині. Для його заморозки існують такі методи:

  • Підготовлений для фарширування перець викласти на тацю і на 10-12 хвилин помістити всередину морозилки. Потім компактно перекласти по звичайним поліетиленовим пакетам і знову прибрати в морозильну камеру.
  • Опустити підготовлений перець в окріп на 30 секунд. Після цього акуратно скласти остиглі перці один в один, помістити по пакетах і заморозити.

Як заморозити овочеву суміш на зиму

Для овочевих сумішей можуть підійти різні овочі будь-якої кількості. Тут рецепт не потрібен. Все залежить для яких цілей її готувати і від власних смаків:

  • Для борщу можна натерти буряк, моркву, додати дрібно нарізаної зелені і заморозити суміш невеликими по ємності контейнерами або порційними пакетами, щоб відразу все використовувати при приготуванні страви.
  • Для овочевого рагу нарізають будь-яку зелень, цибулю-порей кільцями, перець болгарський, помідори, терту моркву. Перемішану суміш розкладають по контейнерах і заморожують.
  • Для приготування овочевих сумішей з зеленим горошком, квасолею їх спочатку бланшують 1-3 хвилини в окропі і відразу ж охолоджують холодною водою, дають воді стекти і заморожують швидкої заморожуванням.
  • Окремо без бланшування заморожують брокколі і нарізану кубиками моркву. Після цього можна змішати все і відправити на зберігання в морозилку.

Навіщо бланшувати овочі перед заморожуванням

Заморожування овочів на зиму в домашніх умовах вимагає бланшування. Можна обійтися і без неї, але ви не отримаєте ідеальний результат заморозки. Головна мета бланшування – максимально зберегти первісний вигляд і аромат овочів. Крім цього:

  • бланшовані плоди отримують додатковий захист від псування;
  • з їх поверхні повністю видаляються микропаразиты, пестициди;
  • текстура їх після розморожування більш тверда, ніж у заморожених овочів без цього процесу.

Шокове заморожування овочів в домашніх умовах

Ви звернули увагу, які овочі можна заморожувати на зиму в домашніх умовах? Морозити їх треба двома етапами. Перший етап – швидке охолодження називають процедурою шокової заморозки. Для цього потрібні морозильні камери, всередині яких підтримуються дуже низькі температури від -19 до -23 градусів. Тільки після цього заморожені овочі пакують для подальшого збереження (другий етап).

Шокова обробка (швидка заморозка) не пошкоджує клітини овочів і сприяє після розморожування збереженню їх форми, кольору і близько 90% корисних речовин. Її проводять у звичайних домашніх умовах при наявності морозильних камер, холодильників з функцією «швидка заморозка». Після шокової заморозки заморожені запаси можуть довше зберігатися. Це відноситься і до ягід.

Як вибрати пакет для заморозки

Ви дізналися небагато, як заморожувати овочі, але треба мати уявлення і про пакети для заморозки. Їх на ринку багато: одноразові, багаторазові, рулонні; виготовлені з поліетилену і лавсану. Для заморожування овочів важливо, щоб вони були міцними. Бажано купувати пакети з багаторазовими замками, що збільшує їх корисний об'єм, і полем для маркування, адже в морозильній камері за зовнішнім виглядом часом важко знайти потрібні овочі або суміші.

Більш якісними визнані вакуумні пакети – чудова альтернатива харчових контейнерів (подивіться фото). Всередині таких пакетів заморожування овочів на зиму в домашніх умовах зберігається більш якісно, не втрачається волога, вони не покриваються інеєм, в результаті чого легко дістати з морозилки потрібні продукти навіть при відсутності маркування на пакеті, якщо пакет прозорий.

Читайте також: селера - користь і шкоду для здоров'я.

Відео: як правильно заморожувати овочі на зиму

Заморожування овочів на зиму - 7 дач

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!