Як приготувати долму з виноградного листя

У нашої національної кухні популярні голубці, проте традиційні рецепти південних країн передбачають приготування дуже схожого страви не з капустяних, а основі молодих ніжних листочків винограду. Долму подають на стіл як холодну або гарячу закуску, вона популярна в Вірменії, Грузії та Греції. Освоїти рецепт зуміє будь-яка господиня.

Як готувати долму з виноградного листя

Щоб навчитися, як приготувати долму з виноградного листя, потрібно вибрати підходящий варіант фаршу для начинки. Традиційно роблять його з баранини з додаванням рису і національних спецій, однак можна спробувати рецепти на основі свинини або яловичини. Крім того, слід додати у фарш цибуля. Специфіка подальшого приготування залежить від особливостей національної кухні: хтось варить долму, хто гасить, а хтось обсмажує. Подавати це стравою можна з білим соусом або з заправкою з обсмажених овочів.

Виноградні листя для долми

Досвідчені господині з південних країн знають, що найкращий час для приготування цієї долми – початок червня, коли зелень на деревах тільки розпускається, і молоді листочки винограду ще зберігають ніжний світло-зелений колір. Рекомендується вибирати невеликі (розміром приблизно з жіночу долоню), а перед приготуванням опустити їх на дві-три хвилини в киплячу воду і підсолену, а потім обдати крижаною водою.

Якщо вам цікаво дізнатися, як приготувати долму з виноградного листя, незалежно від пори року, можете освоїти традиційний вірменський рецепт, згідно з яким листочки слід згорнути в трубочки, попередньо зв'язавши нитками, залити насиченим соляним відваром (столова ложка солі на склянку води) і закатати в стерилізовані банки. Така консервована заготівля може зберігатися дуже довго.

Рецепт долми з виноградним листям

Смачно приготувати це блюдо зможе будь-яка господиня, якщо точно запам'ятати, які компоненти включає в себе фарш і скільки варити долму з виноградного листя. Складно відразу визначити, який рецепт найсмачніше – краще спробувати приготувати за грецьким, вірменським, азербайджанським і грузинським канонами, а потім вибрати щось своє. Гурмани ж швидше оцінять класичні домашні рецепти національної кухні.

Долма у виноградних листках по-вірменськи

Для того, щоб освоїти вірменський варіант страви, потрібно зовсім небагато часу. Рецепт долми з виноградного листя по-вірменськи передбачає наступні компоненти:

  • фарш жирний із суміші яловичини і свинини – 1 кг;
  • рис (можна дліннозерновой) – 100 г;
  • цибуля – 2-3 шт.;
  • сушений базилік і розмарин;
  • червоний і чорний перці;
  • сіль;
  • мариновані і солоні листя.

Слідуйте простим алгоритмом:

  1. Змішайте фарш з сирим рисом, спеціями і травами, додайте пару ложок м'ясного бульйону (або чистої води). Залиште на 30 хвилин.
  2. Звільніть листя від розсолу, обсушити.
  3. У центр кожного листочка покладіть пару чайних ложок фаршу, загорніть голубець.
  4. Укладіть рулетики в керамічну каструлю дуже щільно один до одного. Залийте водою так, щоб вона покрила всю долму.
  5. Поставте на повільний вогонь і залиште на 40 хвилин. Перед подачею можна додати масло вершкове або білий соус мацоні.

Долма у виноградних листках азербайджанською

Відомо, що азербайджанський рецепт не надто відрізняється від попереднього, проте тут краща баранина – це м'ясо відповідає канонам національної східної кухні. Вам знадобиться:

  • баранина (задня частина ноги) – 1 кг;
  • курдючний жир – 50 г;
  • рис (можна дліннозерновой) – 100 г;
  • ріпчаста цибуля – 2 шт.;
  • свіжа м'ята;
  • свіжа кінза;
  • листя;
  • сіль, перець.

Покрокове приготування дуже просте:

  1. Баранину і цибулю пропустіть через м'ясорубку (велику насадку буде краще використовувати), додайте рис і трави. Влийте півсклянки теплої води.
  2. Листочки промити від розсолу, обсушити.
  3. Покладіть на дно каструлі надійну тарілку (наприклад, з гартованого скла).
  4. Скрутіть рулетики. Укладіть в каструлю так, щоб голубці щільно прилягали один до одного.
  5. Накрийте зверху іншою тарілкою. Страва буде варитися близько 40 хвилин.
  6. Поки голубці будуть готуватися, можете зробити соус з мацоні.

Грецька долма з свіжого виноградного листя

Блюдо, яке подають у Греції, також буде називатися долмадакья або долмадес – це назва прийшла з турецької культури і означає «загортати продукти один в інший». Майте на увазі, що зелень повинна бути обов'язково свіжою, а м'ясо в цьому рецепті не передбачено. Долмадес прийнято подавати серед холодних закусок разом з традиційним грецьким соусом тцацікі з огірків і йогурту. Для приготування потрібно:

  • свіжі листки – 20-30 шт.;
  • рис – 200 г;
  • цибулина;
  • свіжа зелень: кінза, базилік, м'ята;
  • баклажан – 1 шт.;
  • оливкова олія.

Дотримуйтесь покрокової інструкції:

  1. Молоде листя винограду потрібно заздалегідь зварити в підсоленій воді дві-три хвилини.
  2. Баклажан натерти на крупній тертці, трави крупно наріжте і змішайте з рисом і оливковою олією.
  3. Злегка припустіть начинку на сковороді.
  4. Загорніть голубці.
  5. Дно каструлі потрібно вистелити рваними листям, потім укласти рулетики щільніше один до одного.
  6. Додайте лимонний сік, ложку оливкової олії, сіль і спеції.
  7. Залийте водою і варіть 40 хвилин.

Відео: приготування долми з виноградного листя

Недосвідченим господаркам може бути складно акуратно загорнути рулети, не порвавши листя і не розгубивши частину начинки. Найкраще взяти на озброєння принцип заповнення начинкою млинців: покладіть чайну ложку фаршу у центр листка, закрийте з одного боку, потім бічними сторонами. Вийшов конвертик загорніть. При належній вправності ви зможете готувати голубці дуже швидко! Щоб у вас не залишилося питань, подивіться нижче відеоролики, в яких крок за кроком показані різні варіанти приготування страви.

Як робити долму з виноградного листя

Долма! ШИКАРНИЙ рецепт з усіма ТОНКОЩАМИ!

Як приготувати долму з маринованих виноградного листя

Турецька "Долма" рецепт

Рецепт долми з виноградного листя азербайджанською

Рецепт Долми з Виноградного Листя

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!