Як заморозити абрикоси на зиму

Відмінний і простий варіант отримання вітамінів не по сезону – це заморожування овочів, фруктів або ягід. Заготовки часто використовують для приготування страв (випічка, десерти). Ознайомтеся зі способами і правилами заморожування фруктів і овочів, щоб і в холодну пору року підтримувати імунітет близьких.

Заморожування овочів і фруктів в домашніх умовах

Для приготування овочевих і фруктових заготівок, які зберігають у морозильній камері, використовують різні інгредієнти. Наприклад, томати, кабачки, капусту або вишню, полуницю, абрикоси. Винятком є водянисті ягоди і кілька видів салатів. Перед тим, як заморозити абрикоси на зиму, а також інші фрукти і овочі, важливо засвоїти основні правила грамотної заморозки:

  1. Які фрукти можна заморожувати на зиму, які овочі використовувати для заготовок? Щоб не отримати в результаті крижану кашу, купуйте тільки цілі, незіпсовані інгредієнти.
  2. Перед заморожуванням будь-який продукт необхідно добре вимити, висушити, потім прибрати кісточки, насіння, плодоніжки. Приміром, з болгарського перцю видалити насіння, зберігати його в морозилці. Черешню або вишню краще заморожувати з кісточкою, щоб ягоди не втратили пружність.
  3. Заморожування овочів і фруктів на зиму передбачає використання бланшування (продукти кип'ятять у воді кілька хвилин). Цей метод дозволяє усунути речовини, які призводять до окислення, позбутися від шкідливих мікробів.
  4. Якщо правильно зберігати фрукти/овочі в морозилці (при температурі не вище мінус 18-ти градусів), то за рік вони точно не зіпсуються. При більш високій температурі заморожені продукти зберігають не довше 3 місяців.

Заморожування на зиму цілих ягід

У заморожування ягід теж є свої особливості. Ось кілька простих і корисних рекомендацій, які допоможуть вам зробити вітамінну заготовку:

  1. Плоди великого розміру небажано заморожувати цілком. Краще розрізати їх на частини, трішечки збризнувши соком лимона для збереження кольору.
  2. Не заморожуйте ягоди з великою кількістю рідини (цитруси, диню).
  3. Ягоди, фрукти не рекомендується мити, тому що вони можуть прилипнути один до одного.
  4. Коли полуницю, суницю, журавлину або іншу ягоду заморожують часточками, інгредієнти для заготівлі розкладають на плоскій поверхні з харчовою плівкою і відправляють в холодильник. Після того як шматочки застигнуть, їх поміщають в ємність для зберігання (пакети, коробочки з пластмаси, пластикові пляшки).
  5. Ягоди з нещільної структурою (малину, ожину, шовковицю) необхідно зберігати в контейнері з пластику. Завдяки цьому вони залишаться гарними, цільними за формою.

Як зберегти абрикоси замороженими з цукром

Найчастіше переспілі фрукти відправляють зберігати в морозильну камеру після ретельного подрібнення. Якщо ви думаєте, як заморозити абрикоси на зиму з цукром, скористайтесь покрокової інструкцією нижче. Щоб отримати застигле фруктове пюре, потрібні наступні інгредієнти:

  • м'які, переспілі абрикоси – 3 кг;
  • лимонна кислота – 5 г;
  • цукор – 1,5 кг

Інструкція, як заморозити ароматні троянди на зиму виглядає так:

  1. Спочатку фрукти ретельно, але обережно промиваються проточною водою. З них вирізається зіпсована м'якоть або знімається шкірка, видаляється кісточка.
  2. Абрикоси перетираються з допомогою сита. До фруктової масу додається цукор, лимонна кислота.
  3. Все ретельно перемішується, залишається на 20 хвилин для розчинення цукру.
  4. Пюре проварюється 5 хвилин на невеликому вогні.
  5. Після охолодження солодку абрикосову масу розкладають в заздалегідь підготовлену тару, відправляють на заморозку.

Як заморозити фрукти в сиропі

Деякі господині вважають за краще заморожування фруктів, ягід у цукровому сиропі. Такі зимові заготовки можна використовувати для створення морозива, десертів, кремів або випічки. Якщо дотримуватися рецептури, сироп збереже продукти практично свіжими. Існує три види цукрового розчину, які розрізняються по насиченості:

  • слабкий (на 4 склянки води 2 чашки цукру);
  • середньої «фортеці» (3 чашки цукру на 4 склянки рідини);
  • густий (5 склянок цукрового піску на ту ж кількість води).

Процедура приготування сиропу виглядає так:

  1. Потрібно закип'ятити воду, засипати цукор, перемішувати, поки він повністю не розчиниться.
  2. Поварив ще пару хвилин, зняти з плити і дочекатися, поки суміш не охолоне.
  3. Взяти спеціальні пластикові контейнери, залити сиропом до половини обсягу. Всипати абрикоси, вишні, сливи або полуницю. Кожен інгредієнт треба вдавити ложкою.
  4. Залити фрукти або ягоди, що залишилися сиропом, поставити на заморозку.

Відео: як заморозити фрукти на зиму в стаканчиках

Заморожування абрикос на зиму . Готовий десерт в морозилці з абрикос

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!