Спеції для плову - які додавати. Кращі рецепти спецій для плову, склад і пропорції

Це східне блюдо – одне з найвідоміших у світі. У кожній країні рис з м'ясом готують по-різному, використовуючи свій набір компонентів і унікальні методики. Єдине, що залишається незмінно – це суміш приправ для плову. Вони надають рісу той особливий смак і аромат, який відрізняє страва від безлічі інших.

Приправи для плову

Спеції не тільки дарують узбецькому страви пряність і гостроту, вони, крім того, виконують роль консервантів. Приправа для плову в жарких країнах необхідна для більш тривалого збереження продукту. Які спеції додають у плов? Це:

  • шафран;
  • кумін;
  • зіра;
  • барбарис;
  • паприка;
  • часник;
  • цибуля.

Практично всі рецепти плову передбачають застосування, крім основних спецій, перцю чорного і/або червоного). Пекучі сорти надають їжі пікантну гостроту. Причому використовують перець як свіжим, так і сушеним. При бажанні, сьогодні є можливість придбати вже готові суміші спецій для плову, в яких в правильних пропорціях з'єднані всі необхідні компоненти.

З куркою

Кожен сорт м'яса краще «звучить» з певними видами прянощів. Ідеальні спеції для плову з куркою – це:

  1. Кмин. Невеликі насіння сіро-зеленого або коричневого кольору. Пряність має яскраво виражений своєрідний запах і гоструватий присмак. В м'ясні страви кмин кладуть не тільки завдяки описаним властивостями, але і тому, що він покращує процес травлення.
  2. Куркума. Цей жовтий порошок – відома приправа для рису, супів, овочів. Вона надає рісу красивий золотистий колір, свіжий аромат і слабо-гострий смак. Додавати її варто помірно, щоб не перебити смак основних інгредієнтів.
  3. Часник. Овоч використовують в приготуванні плову не тільки для зміни його смакових якостей, але також як індикатор готовності страви. Для цього головки часнику кладуть поверх рису: коли вони стають м'якими – плов готовий.
  4. Паприка. Червоний порошок – це перетертий солодкий перець (болгарський). Спеція надає рису з м'ясом солодкуватий присмак і дуже приємний легкий аромат. Відмінно поєднується паприка з часником, чорним або червоним перцем.

З баранини

Кулінари у виборі приправи для плову з бараниною покладаються виключно на свої смакові уподобання. Оскільки підходити до процесу приготування цієї страви варто творчо, додавайте тільки ті прянощі, які любите, наприклад:

  1. Чебрець. Це сушений чебрець, він додає особливу пікантність м'ясної їжі, включаючи плов з бараниною. Ідеально поєднується спеція з часником і свіжою зеленню.
  2. Кумін (зіра). Спецію широко застосовують у мексиканській і кавказької кухні. Вона має різкий, гіркувато-пряний смак з ледь помітним горіховим ароматом. Запах зіри солодкуватий, дещо нагадує кмин. Кумін вважається ідеальною приправою для рису з бараниною.
  3. Чилі. Продається перець в нарізаному і подсушенном вигляді. Він надає плову явно виражену гостроту і стимулює процес травлення.
  4. Барбарис. Спеція являє собою підсушені плоди чорного або червоного кольору (залежно від сорту). Приправа барбарис має терпкий кислуватий смак, що доповнює набір смакових якостей плову, роблячи їх більш контрастними.

З яловичиною

Те, яким вийде смак страви, більшою мірою залежить від спецій для плову, які використовує кулінар. Важливо підібрати підходящий складу прянощів, щоб рис з яловичиною гармоніював з ними. Оптимальними вважаються такі:

  1. Шафран. Має вигляд ниточок або темно-червоного (коричневого) порошку. Його цінують за яскравий, виразний смак і здатність забарвлювати продукти в красивий золотистий тон. Досвідчені кухарі не використовують шафран в комбінації з іншими прянощами, а виключно індивідуально. Приправа робить їжу пряно-гострою, тому додавати його слід в малих кількостях.
  2. Коріандр (зерна кінзи). Насіння відрізняються помірним солодкуватим ароматом і слабо-деревним ароматом. Коріандр – потрібна пряність для кавказької їжі, оскільки вона пом'якшує різкі смаки, характерні для кухні цієї східної народності. Зерна кінзи чудово поєднуються з чілі перцем, часником.
  3. Базилік. Рослина відрізняється стійким запахом, який не всім до душі. Це щось середнє між гвоздикою і лакричником. У невеликих кількостях базилік привносить у страву пікантність і освіжаючу нотку. Якщо використовувати для приготування їжі велика кількість трави, вона вийде гіркуватою на смак.

Східні приправи

Особливий східний аромат і смак плову дарують такі прянощі, як барбарис, зіра, мелений шафран. Купувати їх краще на ринку на вагу. Щоб відрізнити зіру від схожих на приправу морквяних насіння, розімніть зернятка пальцями – справжню пряність не складно відрізнити по запаху. Кухарі рекомендують купувати для рису сушений чорний барбарис, але при його відсутності підійдуть і червоні ягідки. Вони подарують їжі приємну кислинку.

Придбання шафрану – найбільш проблематичне справа, оскільки натуральна спеція має дуже високу вартість. Те, що продається на ринку за вартістю 20-40 рублів за ложку – не що інше, як куркума. За своїми властивостями пряність мало чим відрізняється від шафрану: має гоструватий смак і ніжний аромат перцю з цитрусом. Додавати жовтий порошок до плову необхідно потроху – год. л. на 1 кг м'яса. Цього вистачить, щоб приготоване блюдо отримало потрібний аромат і приємний золотистий відтінок.

Узбеки не використовують при приготуванні рису з бараниною сухофруктів – їх кладуть виключно в вегетаріанське блюдо. Інші східні національності воліють присмачувати плов курагою, інжиром, родзинками, чорносливом. Якщо ви любите комбінувати м'ясні страви з сухофруктами, вибирайте не дуже яскраві плоди, щоб уникнути оброблених хімікатами продуктів. Курага і чорнослив повинні бути зморщеними, мати невеликий наліт і нерівномірне забарвлення.

Відео: готові спеції для рису

Огляд приправи для рису, плову ). | Overview seasoning for rice

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!