Як зварити кукурудзу в каструлі м'якою і соковитою

Як часто згадка про вареної кукурудзи асоціюється з дитинством, коли соковитий, присипаний зверху сіллю початок був верхи насолоди. Рідко хто замислювався – а чи правильно зварена кукурудза? В епоху прогресу, коли на кожній кухні є різноманітна побутова техніка, методи варіння кукурудзи теж стали відрізнятися від тих, з якими були знайомі наші батьки. Деякими з них ми вирішили поділитися з вами.

Скільки часу варити

Перш ніж давати рекомендації про способи варіння кукурудзи, варто трохи сказати про те, як правильно вибрати продукт, щоб він була варким, соковитим. Зернятка повинні бути м'якими, при натисканні на них може виділятися рідина. Купувати краще молоді качани, неочищені від листя і рилець, які захистять від висихання. Зробивши свій вибір, не зберігайте їх довго: чим швидше вони зварені, тим смачніше вийде. Яким способом це зробити – вибирайте із запропонованих нами варіантів.

У каструлі

Самим традиційним способом вважається зварити кукурудзу в каструлі, наповненою водою. Час варіння може бути різним: від 20 хвилин для молодих качанів до декількох годин для більш стиглої кукурудзи. Все залежить від того який сорт ви придбали. Після закінчення часу слід зливати воду, прикривши каструлю кришкою. Солити краще готові качани. Ароматні зерна готові до вживання і будуть ще смачніше, якщо їх посипати сіллю, поки вони не охололи.

В мультиварці

Під час процесу приготування зерен кукурудзи з допомогою мультиварки цілісність їх повністю зберігається, а це значить, що всі мінеральні речовини залишаться всередині і принесуть максимальну користь організму. Попередньо очищені від листя і волосків кукурудзяні качани промити під проточною водою. Встановити режим «Варка» або «Варка на пару» на 20-25 хвилин. Воду, в якій будуть варитися качани, не солити. Для поліпшення смакових якостей можете покласти невеликий шматочок вершкового масла.

В мікрохвильовці

Зерна відокремити від качанів, промити під проточною водою. У термо-посуд, придатну для використання в мікрохвильовій печі, висипати зернятка, залити водою, щоб вона покривала всю поверхню, накрити кришкою. Щоб визначитися, скільки часу буде готуватися кукурудза, потрібно відштовхуватися від кількості приготувати зерен. Виставивши потужність 700-800 Ват, через 30 хвилин додати у воду трохи вершкового масла і зелень петрушки або кропу. Продовжити пропарювання ще 10 хвилин. Можете використовувати як окрему страву або заготовку для додавання в салати.

В скороварці

Щоб приготувати качани в скороварці, вибирайте екземпляри з молочними зернами. Якщо вони трохи підсохли, додайте цукор, який допоможе повернути смакові властивості. Для прискорення процесу воду в скороварці попередньо нагрійте, кукурудзяні качани обдайте окропом. Води має бути достатня кількість, щоб вона повністю покривала поверхню. Всі ці попередні процедури допоможуть отримати готовий продукт не більше, ніж через 10 хвилин. У гарячому вигляді натріть сіллю і змастіть вершковим олією, що надає продукту особливий смак і аромат.

В пароварці

Молода кукурудза готується дуже швидко, а деякі воліють її їсти сирий. Розрахувати, скільки хвилин займе процес, можете залежно від приготавливаемого кількості. Очищені і попередньо промиті качани складіть у форму пароварки. Для утворення достатньої кількості пара додайте склянку води. Через 5-10 хвилин пароварку можете вимикати і насолоджуватися соковитими, солодкими молодими качанами.

Рецепти приготування

Недосвідченим господаркам знадобляться не складні в застосуванні рецепти, освоївши які на практиці, будь-яка дівчина чи жінка зможе приготувати варені качани. Різноманітність способів зробить смак зерен неповторним і оригінальним. Грунтуючись на запропонованій рецептурою, не бійтеся експериментувати самостійно, знаходячи все нові і нові методи приготування.

Як варити молочну кукурудзу з сіллю

Традиційний спосіб варіння молодих качанів виглядає так:

  1. Вибрати рівні здорові качани кукурудзи молочної, очистити їх від листя і волокон.
  2. Для приготування підібрати об'ємну каструлю, в якій качани будуть відчувати себе вільно, повністю покриті зверху водою на кілька сантиметрів. Бажано, щоб посуд з товстим дном, що забезпечить рівномірне прогрівання продукту, поміщеного в воду.
  3. Закладайте качани в холодну воду. Дно, бічні стінки і верх викладіть листям і приймочками, щоб отримати додатковий аромат. З моменту початку кипіння засічіть близько 10 хвилин – цього вистачить, щоб молочна кукурудза зварилася.
  4. Спробуйте відколупнути одне зернятко і перевірте на смак. Воно має бути м'яким і соковитим.
  5. Виймайте гарячу кукурудзу з каструлі, посоліть і приступайте до трапези.

Варіння з молоком

Незвичайний, хоча трохи витратний порівняно з традиційним, спосіб варіння в молоці додасть злаку м'який смак і тонкі смакові відчуття їдцям. Любителі вареної кукурудзи обов'язково повинні хоча б раз спробувати страву за цими рецептами.

Рецепт №1:

  1. Кукурудзяні качани очистіть, краю можете обрізати.
  2. У товстостінній каструлі нагрійте молоко або суміш води і молока. Солити не потрібно.
  3. Покладіть качани в молоко і варіть на маленькому вогні близько двадцяти хвилин.
  4. Готову гарячу кукурудзу потрібно змастити невеликою кількістю вершкового масла і дати кілька хвилин для того, щоб воно вбралося. Зверху посипати сіллю за смаком.
  5. Смакові якості відрізняються від звичайної вареної кукурудзи в кращу сторону.

Рецепт №2:

  1. Відваріть очищені і промиті качани до напівготовності у воді.
  2. Вийнявши кукурудзу, зерна зріжте ножем в мисочку.
  3. Закип'ятіть молоко і висипте туди зерна. Варіть додатково ще 10 хвилин.
  4. Перед закінченням варіння додайте шматочок вершкового масла.
  5. Після того як каструлю зняли з вогню, не поспішайте виймати зерна, дайте їм трохи насититися молочно-масляним смаком і запахом.
  6. Посоліть безпосередньо перед вживанням.

Часті питання

У досвідчених господинь з багаторічним стажем на кухні не виникне питань про процес і нюанси приготування кукурудзи, але вони завжди готові поділитися з молодим поколінням своїми кулінарними секретами, відповівши на найчастіші питання, які можуть виникнути під час приготування вареної кукурудзи. Сподіваємося, що зібрані нижче поради стануть у нагоді, особливо в літній період, коли у вільному продажу легко купити, а потім зварити улюблені ласощі.

  • Як правильно приготувати стару або кормову кукурудзу

Якщо ви виявили, що на зернятках є невеликі виїмки – це ознака того, що кукурудза стала вже старою. Можете зварити за тією ж схемою, що і кормову, яку використовують для підгодовування під час риболовлі (особливо кукурудзяні зерна любить короп). Попередньо замочіть качани на півгодини холодною водою, щоб необхідна кількість вологи потрапило всередину зерен. Далі процес приготування нічим не відрізняється від звичайного. Час варіння збільшити до 1,5-2 годин.

  • Чому кукурудза жорстка після варіння

Якщо сіль додати у воду на початку процесу, то від цього качан стане жорсткий, не смачний. Тому солити краще по закінченню варіння або безпосередньо перед вживанням, поки качани не охололи.

  • Потрібно солити воду і коли

Воду посолити можете, але буде краще, якщо це станеться хвилин за 5 закінчення приготування. Тоді зерна залишаться соковитими, м'якими, не придбають непотрібну жорсткість і неприємний смак.

  • Як визначити готовність

Виходячи зі ступеня стиглості качанів, заздалегідь визначте орієнтовний час, який буде потрібно для варіння. Щоб отримати смачну страву, молоду кукурудзу потрібно готувати від 10 до 30 хвилин, спілу ж від години до трьох. Після закінчення часу відокремте одне-два зернятка і спробуйте на смак, вони повинні бути м'якими і соковитими, але не твердими.

  • Чому при варінні темніє вода

Вода може потемніти, якщо ви варите кормовий сорт кукурудзи. Іноді рідина стає навіть трохи червонуватого відтінку і при варінні сортів, які можна вживати в їжу. Пігментна червоно-коричнева фарба, яка знаходиться під зернами, при нагріванні вимивається, звідси і фарбування води. Колір води ніяк не впливає на якість зерен, їх можна їсти без побоювання.

Відеорецепт

Маючи диво-машину пароварку на кухні, ви зможете швидко, за 20-30 хвилин, приготувати кілька качанів кукурудзи. Використовуйте мінімальну кількість води, а зерна злаку, отримуючи рівномірне тепло, поступово пропарюють, при цьому цілісність оболонки не порушується. Зручний, простий спосіб, який рекомендований відео, підійде для будь-якої господині, навіть якщо вона тільки робить перші кроки в кулінарії. Таймер, виставлений на певний час, потрібний для приготування, сповістить про закінчення процесу звуковим сигналом.

Кукурудза в пароварці: рецепт як варити

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!