Вишня шпанка - все про сорті

Літо – час соковитих, ароматних фруктів, ягід, овочів. Особливості вишні шпанко з користю та шкодою, впливом на організм людини відомі, адже вона поширена в наших садах. Кісточкові плоди відрізняються прекрасним смаком. Заморозьте вишню шпанку і балуйте своїх близьких цілу зиму ароматними напоями. Приготовлена вами заздалегідь чудова наливка стане прекрасним доповненням до святкового столу. Рецепти приготування соку, іншу корисну інформацію про дар природи, ви дізнаєтеся, прочитавши статтю.

Опис сорту вишні Шпанка

Серед сортів плодового дерева вишні варто розглядати кілька популярних видів: карликова, брянська, рання. Всі вони мають свої особливості, трохи відрізняються смаком, зовнішнім виглядом, розмірами ягід. Мати на ділянці різні сорти або віддати перевагу один? Дивіться опису і вибирайте:

  • Карликова вишня шпанка – результат успішного схрещування вишень і черешень. Головні достоїнства карликової шпанко – це смакові якості, стійкість до серйозних морозів (-35 С°). Цей сорт вишні добре приживається в Підмосков'ї. Плоди темно-червоного кольору, в діаметрі близько 1 див. Форма округла, злегка плеската. Кісточка невелика просто відділяється від м'якоті. Садівники отримують урожай плодів через 5 років після того, як дерево було посаджено. У догляді ця вишня не вимоглива – посадіть дерево на ділянку з гарним доступом світла, родючим грунтом.

  • Селекційна робота по удосконаленню плодового дерева не припиняється. Відносно нещодавно світ побачили донецький і брянський сорту. До головних достоїнств донецькій (ранньої) відносяться розмір ягід (їх вага досягає 12 м), швидке дозрівання плодів, стійкість до перепадів температур.Селекціонер М. Kan'šina працювала над створенням брянської шпанко. Ягоди мають вагу до 5 м, відрізняються приємним смаком, добре зберігаються. Цей сорт шпанко стійкий до захворювань, шкідників, сильним морозам.

У чому користь ягід вишні Шпанка

Ці червоні плоди корисні для організму, не дарма їх так люблять у східних країнах, вважаючи, що в них є всі цілющі вітаміни, мікроелементи. У складі вишні виявлені дубильні речовини, фруктоза, глюкоза, пектин. Речовина під назвою кумарин сприяє зниженню згортання крові, внаслідок чого знижується ризик утворення тромбів. Аланговая кислота блокує розвиток клітин раку. Антоціани запобігають процеси старіння клітин, підвищують загальний тонус капілярів. Дія шпанко на організм:

  • Запобігає тромбоз, інфаркти, інсульти, атеросклероз.
  • Покращує роботу головного мозку. .
  • Нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту.
  • Має відхаркувальну ефектом, застосовують для лікування бронхітів.
  • Має жарознижувальну дію.
  • Уповільнює швидкість поглинання сахарози при діабеті.
  • Зупиняє кровотечі.
  • Бореться з ожирінням.
  • Сприяє зниженню рівня сечової кислоти в організмі.
  • Очищає печінку від шлаків.

Профілактика тромбозів і серцево-судинних хвороб

Вишня – відмінний профілактичний засіб для серцево-судинних захворювань. Активні речовини шпанко тонізують, зміцнюють судини, знижують підвищений тиск. Ягоди в різних видах (свіжі, у компотах, заморожені) запобігають утворенню тромбів на стінках судин. Фахівцями відмічено, що у людей, які регулярно вживають в їжу вишню, ризик розвитку серцево-судинних захворювань істотно нижче. Якщо у вас гіпертонія, їжте свіжі плоди регулярно, адже вона нормалізує кров'яний тиск і оберігає від настання інфаркту.

Ефективний відхаркувальний засіб

Не тільки серцево-судинні хвороби лікує вишня. Яскраво виражену відхаркувальну дію шпанко полегшує симптоми кашлю. Ягоди свіжі, сушені або в'ялені рекомендується вживати при бронхіті. Сушені плоди – відмінний засіб при лихоманці, запальних хворобах дихальних шляхів. Якщо застудилися, різко піднялася температура, просто з'їжте вишню, адже це відмінне жарознижуючий засіб.

Нормалізація перистальтики кишечника

Шпанка надає благотворну дію на роботу шлунково-кишкового тракту. Свіжі плоди без обробки виступають як м'яке проносне, приводячи в норму перистальтику кишечника. Якщо у вас хронічний запор, з'їдайте жменю свіжих або заморожених ягід щодня. При виразці шлунка приймайте відвар з вишневої кори. Попередньо подрібніть продукт, 1 с. л. залийте склянкою води, відварити на повільному вогні 10 хвилин, зніміть з плити, дайте настоятися 30 хвилин, процідіть. Пийте відвар по склянці щодня.

Підвищення гемоглобіну в крові

Дуже серйозна проблема сучасного покоління – анемія. Це стосується дітей та вагітних жінок. Дитина зі зниженим гемоглобіном часто хворіє, швидко стомлюється, скаржиться на головні болі. У вагітних при анемії сповільнюється розвиток плода, підвищується ризик викидня. Найчастіше люди вибирають найпростіший шлях – замовити дорогі, малоефективні препарати, навіть не здогадуючись, що вишні підвищують рівень гемоглобіну в крові. Ефект досягається за наявності в ягодах заліза і фолієвої кислоти.

Поліпшення обмінних процесів

Від того, наскільки добре відбувається метаболізм в нашому організмі, залежить стан здоров'я, зовнішній вигляд і настрій. Вишневий сік покращує обмінні процеси, істотно зміцнює, тонізує організм. Згідно з відгуками людей, вишня сприяє схудненню. Калорійність свіжих ягід 52 ккал на 100 грамів, до того ж шпанка володіє низьким глікемічним індексом – 22. Для ефективного схуднення включіть в свій звичний раціон 1 стакан вишні через день, вона прискорить метаболізм, позбавить від скопилася рідини в організмі і шлаків.

Корисні властивості листя і плодоніжок

Не тільки плоди вишні приносять користь людині. Листя шпанко мають антисептичну дію, тому їх використовують в кулінарії, народній медицині, а плодоніжки виводять накопичені рідину з організму.

  • Для того щоб зняти набряки, приготуйте вітамінний чай. Візьміть по 1 с. л. свіжого листя і плодоніжок, залийте 300 мл гарячої води, дайте настоятися 20 хв. Готовий настій пийте по 1 с. л. протягом дня. Цей вітамінний чай рекомендовано вживати людям із серцево-судинними захворюваннями, при маткових кровотечах і дизентерії.
  • У вас грип, а може ангіна? Листя шпанко допоможуть, якщо ви зробите відвар з них. На склянку окропу додайте жменю помитих листя, проваріть п'ять хвилин. залиште до охолодження. Пийте невеликими порціями весь день.
  • Можна легко зупинити кров з носа, використовуючи свіжі листя вишні. Розімніть їх, щоб отримати сік, а далі використовувати його по парі крапель у кожну ніздрю.
  • Відвар плодоніжок застосовують для лікування артритів і артрозу. роблячи компреси. На склянку окропу необхідно півтори столові ложу і плодоніжок.

Кровоспинну дію настою

Листя вишні нормалізують процес згортання крові людини. Кумарини та оксикумарини, які містяться в цій корисній рослині, мають кровоспинну дію. Людям, схильним до кровотеч, рекомендовано регулярно пити вишневий сік і настій з листя шпанко. Для приготування лікувального відвару свіжі листя в парку з плодоніжками залийте окропом, дайте настоятися 30 хвилин, процідіть і приймайте по 2 с. л. кожні 2 години.

Сечогінну дію відвару

Відвар з вишневих плодоніжок – ефективний сечогінний засіб. Після його прийому організм швидко очиститься від скупчень сечовини, самопочуття значно покращиться. При регулярному вживанні відвару з вишневих плодоніжок сечокам'яна хвороба і навіть подагра відступають. Для приготування цілющого настою залийте жменю сухих плодоніжок склянкою кип'яченої води, поставте на повільний вогонь, заваріть на плиті 20 хв., дайте відбутися півгодини, процідіть. Готовий відвар приймайте перед їжею.

Шкоди та протипоказання

Незважаючи на безліч переваг та рекомендацій до застосування, вишня не завжди має позитивний вплив на стан здоров'я. Якщо ви страждаєте від хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, відмовтеся від вживання вишні. Вона підвищує кислотність, що негативно позначається на перебіг захворювання. Протипоказання до вживання шпанко:

  • інфекційний пронос;
  • гастрит з підвищеною кислотністю;
  • гастроентерит;
  • виразкова хвороба дванадцятипалої кишки.

Рецепт приготування соку

З червоної ягоди досвідчені господині роблять чудові заготовки на зиму. Представляємо вам рецепт соку з вишні шпанка.

  1. Добре вимийте ягоди, кісточку відокремте від м'якоті.
  2. Очищені вишні складіть у емальований посуд.
  3. Коли виділиться сік, відлийте його в чисту, суху ємність, ягоди накрийте кришкою, надавіть вантажем.
  4. Робіть так, поки не отримаєте вичавок (одну м'якоть).
  5. Під дією вантажу з вишні буде виділятися сік, зливайте його в окрему ємність.
  6. З решти м'якоті приготуйте варення, джем або додайте в чай.

Для тривалого зберігання вишневого соку проводиться пастеризація. Нагрійте проціджений продукт до 90°, при необхідності додайте цукру до смаку, розлийте в підготовлені банки. Як правило, 15-20 кг вишні шпанко виходить не більше 10 л готового продукту. Є ще один метод: ягоди пересипати цукром, поставити в холодне місце на 3 дня. За цей час вишня виділить весь сік, який необхідно злити в банку або ж проварити і законсервувати в пляшки на зиму.

Вишня шпанка надає садівникові відмінні можливості: її легко вирощувати, збирати, заготовлювати про запас. Поставтеся до дерева дбайливо, підготуйте його до зимівлі – і тоді в наступному році ви будете радіти плодам, які легко заготовити про запас. Шпанка незаслужено нехтується садівниками в догоду сортовим вишням. однак вона егко конкурує з ними за кількістю врожаю і його якості.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!