Соус бешамель - рецепт приготування

Цінителі французької кухні знають бешамель, як вишуканий соус до м'яса, рибі, овочам і лазіння. Приємний аромат, гострий смак, якими володіє добавка, перетворюють блюдо на вишуканий шедевр. Базовий рецепт соусу бешамель дуже простий у приготуванні, не вимагає якихось особливих продуктів. Експериментуючи з додаванням спецій, ви зможете отримати новий оригінальний смак.

Покрокові рецепти приготування соусу "Бешамель" з фото

Ця страва є одним з п'ятірки найпопулярніших базових соусів у Франції. У топ-5 входять: велюте, эспаньоль, голландський, бешамель, томатний. Основа класичного рецепту «Бешамель» складається з борошна, молока і масла. Таку базу нерідко використовують для приготування інших соусів, додаючи сир, обсмажену цибулю, горіхи і різні спеції або ароматні трави. Щоб підкреслити смак страви, надати особливі ноти, важливо навчитися майстерно готувати Бешамель. Слідуючи рекомендаціям нижче, ви навчитеся готувати так, що буде не соромно подати до столу їжу, доповнену їм.

Готують соус в кілька етапів: спочатку роблять загусник. У Франції він називається «roux», що звучить, як «ру», а після – з'єднують з теплим молоком, сметаною чи вершками. Приготування соусу, названого в честь мажордома Людовика XIV Луї Бешамеля (хоча багато хто припускає, що заправка була створена одним з королівських кухарів, а той тільки присвоїв рецепт приготування собі), починається з надання борошні червонуватого кольору, шляхом обсмажування на вершковому маслі.

За весь час існування «Бешамель» став настільки популярним, що придбав багато варіацій, завдяки додаванню тих чи інших компонентів (трав, спецій, овочів). Єдине, що незмінне – основа, хоча її готують кількома способами: одні додають молоко, інші – вершки. Як готувати і до чого подавати «Бешамель», вибирати тільки вам.

Класичний соус "Бешамель" з мускатним горіхом

Цей варіант відмінно підійде до м'яса, риби, картоплі, макаронів. Для приготування класичного рецепту знадобляться такі продукти:

  • молоко – 800 мл (кількість залежить від бажаної густоти; враховуйте, що при охолодженні соус стане густіше, ніж на плиті під час варіння);
  • вершкове масло – 40 г;
  • борошно – 50 р;
  • мускатний горіх (мелений) – 1 чайна ложка;
  • сіль, перець – за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Молоко добре нагріти, але не дати закипіти.
  2. В іншій ємності розтопити вершкове масло, додати борошно і, не знімаючи з дрібного вогню, добре розмішувати, поки суміш не стане однорідною консистенцією.
  3. Повільно влити в масло-борошняну суміш гаряче молоко, постійно помішуючи.
  4. Коли соус стане однорідним, нагадуючи по густоті сметану, додати в нього сіль і мускатний горіх.
  5. Зняти з вогню готовий соус – він готовий для заправки страв.

Як готувати соус "Бешамель" для запікання лазаньї

Макаронний пиріг з начинкою, званий лазаньєю, італійські господині традиційно готують з соусом Бешамель. Для цієї страви робиться спеціальна заправка на основі базового варіанта. Задумавши приготування Бешамеля для лазаньї, візьміть такі продукти:

  • молоко – 750 мл;
  • вершкове масло – 50 г;
  • борошно – 30 г;
  • пюре з томатів (іноді замінюють стиглими помідорами) – 20 г;
  • сіль;
  • спеції.

Готується соус для лазаньї так:

  1. Підготувати продукти для «Бешамель». Якщо замість пюре будуть помідори, їх очищають від шкірочки, перетирають на тертці. Щоб це було зробити легше, томати обдають спочатку окропом, а після крижаною водою – перепад температури сприяє полегшенню процесу відділення шкірки.
  2. У сотейнику або підходящої каструлі розтоплюють масло і обсмажують в ньому борошно, поки вона не стане рум'яного кольору.
  3. Влити в сотейник попередньо розігріте молоко, добре перемішати, уникаючи утворення грудок.
  4. Практично в самому кінці приготування ввести томатне пюре. Відставити з плити і перейти до приготування лазаньї.

Рецепт соусу з грибами і сиром

Освоївши приготування класичного рецепту, ви можете переходити до експериментів. Оригінальний смак Бешамелю додасть поєднання базової основи з сиром і грибами. Такий варіант відмінно підійде для чорної пасти. У приготуванні краще використовувати не тільки звичайний, але і блакитний сир. Готують соус з наступних продуктів:

  • молоко – 300 мл;
  • борошно – 25 г;
  • вершкове масло – 25 г + для обсмажування грибів;
  • гриби – 5-6 шт.;
  • сир.

Процес приготування соусу з сиром і грибами:

  1. Нарізати гриби і обсмажити на олії.
  2. Натерти сир на тертці.
  3. Підготувати основний варіант соусу: розтопити масло, обсмажити борошно, перемішати з теплим молоком.
  4. Додати до бази «Бешамель» натертий сир і попередньо обсмажені гриби. Все добре перемішати і довести до кипіння.
  5. Відставити з вогню і заправити страву соусом.

Для риби

З смаженої або запеченої рибою прекрасно буде гармоніювати Бешамель, приготований на таких інгредієнтів:

  • молоко – 1 стакан;
  • сметана – 100 г;
  • борошно – 30 г;
  • масло вершкове – 40 г;
  • яєчний жовток – 1 шт.;
  • сік лимона – за смаком;
  • сіль, спеції.

Спосіб приготування:

  1. Добре розігріти молоко.
  2. На вершковому маслі обсмажити борошно пшеничне до рум'яного кольору. З'єднати з теплим молоком, щоб уникнути грудок. Вливайте його дуже повільно, краще маленькими порціями. На цей час ємність приберіть з вогню, а після перемішування поверніть знову на плиту і доведіть до кипіння.
  3. Коли основа практично готова, додати сметану і лимонний сік, не знімаючи з вогню. Отриману масу добре прогріти на повільному вогні.
  4. Відставити соус з плити і додати до нього яєчний жовток. Бешамель готовий для подання до риби.

З вершками для спагетті

Найвдалішим чином будуть поєднуватися спагетті, заправлені соусом «Бешамель». Рецепт його настільки універсальний, що дозволяє об'єднувати в собі багато трави, спеції та інші добавки. Бешамель буде добре гармоніювати з вершками. Рецепт для спагетті включає такі продукти:

  • вершки – 1 склянку;
  • густий бульйон (рибний, м'ясний або овочевий) – 2 столові ложки;
  • вершкове масло – 100 г;
  • борошно – 1 столова ложка;
  • прованські або італійські трави (базилік, м'ята, душиця, шавлія, чебрець, чебрець, майоран) – 1 щіпка.

Спосіб приготування:

  1. Першим ділом добре розігрівають вершки (майже до кипіння) і додають в них суміш трав. Це необхідно, щоб не відволікатися під час приготування «ру» та надати соусу більш насичений аромат.
  2. Розтопіть масло і обсмажте на ньому пшеничне борошно.
  3. Додайте в сковороду, сотейник або каструлю бульйон, перемішайте все до однорідної маси (руху краще здійснювати в одному напрямку: або за годинниковою стрілкою, або проти).
  4. Не знімаючи з вогню, влийте в борошно вершки з травами. Робіть це дуже акуратно, щоб не утворилися грудки.
  5. Посоліть за смаком, доведіть до кипіння і зніміть з вогню.
  6. Змастіть поверхню соусу вершковим маслом, щоб він не покрився скоринкою зверху.
  7. Відваріть спагетті і подайте разом з «Бешамель».

Відео

Французький соус – прекрасне доповнення практично до будь-якої страви, з ним проста їжа набуває незвичайний вишуканий смак і радує прекрасним ароматом. Але це зовсім не означає, що приготування «Бешамель» вимагає якихось незвичайних дорогих продуктів і спеціальних умінь. Допоможе вам в цьому переконатися наступне відео, в якому показано приготування не тільки соусу, але і повноцінного сніданку. Спробуйте зробити його самі!

Фаршировані Макарони - Черепашки Під Соусом Бешамель | Baked Stuffed Pasta Shells, English Subtitles

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!