Селера - шкода і користь для здоров'я. Корисні рецепти приготування селери

Проходячи по ринках і супермаркетах, ви нерідко пропускаєте корисні продукти. Частіше це відбувається, тому що ви не знайомі з їхніми смаковими якостями, а вид овочів не аппетитен. У такі списки потрапляє селера. Науковці, медики та кулінари знають, що цей зелений овоч дуже корисний, є афродизіаком, ніяке здорове харчування не обійдеться без цього інгредієнта.

Корисні властивості стебел і листя селери

У листового селери присутній терпкий аромат, пряний смак. Овоч завжди свіжий і соковитий, є у продажу в будь-який сезон року. Після тривалих досліджень медики визнали, що всі його складові частини (корінь, стебло, листя і насіння) багаті корисними речовинами. Якщо ви будете вживати близько 100 г даного овочу в день, то заповните половину добової норми вітаміну С, більше 85% бета-каротину і 80% вітаміну А.

В стеблі селери виділяють корисні компоненти: вітаміни групи В, РР, А, Е, мікроелементи, такі як цинк, кальцій, фосфор, залізо, магній і калій, амінокислоти, аспарагін, каротин і тирозин. Ефірні олії обдаровують овоч специфічним смаком і ароматом. Корисних ефектів від вживання стебла і листя селери безліч:

  • Організм очищається від токсинів завдяки регулярному використанню цього овоча.
  • Зміцнюється імунна система.
  • Овоч протистоїть активуванню ракових клітин.
  • Селера сприятливо впливає на запальні процеси, тому овоч рекомендований при артритах та ревматизмі. Набряки значно зменшуються болі в суглобах стають не такими відчутними.
  • Овоч надає позитивну дію на нервову систему, заспокоюючи і знижуючи ризик виникнення повсякденних стресів.
  • При гіпертонії селера благотворно регулює тиск.
  • Налагоджується робота нирок і печінки.
  • В якості сечогінного засобу активно застосовується для лікування сечостатевих захворювань.
  • Овоч знижує рівень холестерину в крові.
  • Стебло використовують при бажанні знизити вагу. Вживаючи селера для схуднення, ви будете стимулювати травну систему, відчувати ситість, отримуючи малу кількість калорій. Ваш організм втрачає більше енергії при перетравленні, тому набір ваги від даного овоча неможливий.
  • Клітковина селери активізує роботу кишечника, позбавляючи від запорів.

Користь коренів селери

Коренеплід овоча не поступається в популярності інших його частинах. У ньому багато вітамінів, таких як А, С, Е, Ст. Мікроелементи – залізо, магній, селен, бор, цинк, кальцій, натрій, фосфор, калій сприятливо впливають майже на всі процеси в організмі. У кореневої частини селери міститься ефірне масло, тому присутні терпкий смак та ароматний запах. До корисних властивостей коренеплоду відносяться:

  • Поліпшення стану організму при недокрів'ї, анемії, виснаження. Це відбувається із-за наявності великої кількості солей заліза.
  • Поліпшення метаболічних процесів за допомогою клітковини, яка знаходиться в корені. Овоч незамінний для жінок при схудненні.
  • Забезпечення рухливості і молодості суглобів, виведення зайвих солей з організму.
  • Зміцнення нервової системи за допомогою солей магнію.
  • Благотворний вплив корисного овоча при серцевих патологіях і хворобах суглобів.
  • Стимуляція пам'яті, концентрації та уваги.
  • Поліпшення самопочуття, підвищення тонусу організму і зміцнення фізичної форми при регулярному вживанні селери.
  • Зниження артеріального тиску.
  • Користь для чоловіків підвищення потенції з допомогою кореня селери.
  • Зміцнення імунітету при простудних, вірусних захворюваннях.

Як приймати рослина в лікувальних цілях

Для зміцнення імунітету радять пити сік селери (листя, стебел). При постійної втоми, відчуття недосипання, дратівливості, напруги, вам необхідно заповнити недолік цього мікроелемента магнію. Черешкова селера потрібно дрібно нарубати, вжити прямо перед сном – від 100 до 300 р. Такий корисний перекус забезпечить здоровий, міцний сон, а незабаром ви отримаєте налагоджену нервову систему, позбудетеся від недосипу, постійної втоми.

При набряках, порушення роботи нирок, необхідно промити, очистити організм зсередини. Яку частину овоча для цього вибрати – вирішувати вам. Дрібно нарубаний черешкова селера або сік з коренеплоду благотворно вплинуть на роботу нирок, запобігають виникненню каменів, знімуть набряки. 1 ст. л. насіння корисного овоча, залитих склянкою окропу, тримайте 30 хвилин на водяній бані. Приймайте по 3 ст. л. вранці і ввечері. Для смаку додайте мед. Для профілактики овоч використовують у вигляді салатів, супів.

Щоб знизити вміст глюкози в крові, заваріть 20 г свіжого листя селери, заливши склянкою окропу, потримайте на водяній бані 15 хвилин. За годину до прийому їжі випивайте по 2-3 ст. л. настою. При проблемах з суглобами, помийте 1 кг зелені овоча з бульбами, подрібніть в м'ясорубці, потім так само пропустіть 3 лимона. Суміш залиште в темному місці на тиждень. Після – позбавтеся від рідини, додати 300 г меду, тримайте в холодильнику. Приймайте корисну суміш по 1 ст. л. за годину до прийому їжі. Відео інструкція про користь, шкоду, застосуванні цього овоча допоможе вам визначитися з вибором.

Користь, шкоду і протипоказання селери.mp4

Рецепти приготування страв з селери

Англійський салат. Вам знадобиться селера – 60 г, куряче філе – 120 г, гриби – 60 г, огірок – 1 шт., сметана – 1 ст. л., гірчиця на кінчику ножа, зелень. Кількість порцій – 1-2. М'ясо курки відварити, потім остудити. Гриби протушкувати (за бажанням, досмажити). Нарізати інгредієнти скибочками, ретельно перемішати. Заправити корисне блюдо з селерою сметанно-гірчичним соусом.

Літній салат для дітей. Візьміть яблука – 2 шт., черешкові частина одного селери, улюблений сир твердий – 100-150 г Продукти попередньо помийте. Яблука очистіть від шкірки. Натріть інгредієнти на середній тертці, зверху заправте невеликою кількістю соку лимона. Якщо ви фанат такого поєднання, як яблука і кориця, додати маленьку щіпку цієї спеції.

Вегетаріанський суп, надає проносне дію на шлунок. Вам знадобляться: стебловий селера – 300 г, червоні помідори – 5 шт., белокачаная капуста – 300 г, болгарський перець – 1-2 шт, зелень. Закип'ятити воду, опустити туди всі овочі. На повільному вогні варити суп з селерою близько 10 хвилин. В кінці посипати зеленню, дати час, щоб готова страва з корисним овочем настоялося в каструлі.

Дізнайтеся більше корисних рецептів, як приготувати селера для схуднення.

Шкоди та протипоказання селери для організму

Якщо ви не хочете нашкодити своєму здоров'ю, то краще не використовуйте цей овоч при виразковій хворобі шлунка або дванадцятипалої кишки. Шкода кореня селери може проявитися у вигляді алергічної реакції, коліту. При вагітності, годуванні груддю овоч використовувати не рекомендується. Якщо у вас варикозне розширення вен, проконсультуйтеся з лікарем на рахунок вживання селери.

Відгуки

Олена, 32года:Дуже довгий час мучилася з проблемами кишечника. Були постійні запори, мабуть із-за стресів на роботі, недоїдання або недосипання. В один момент я вирішила взяти відпустку і дотримуватися правильного харчування. Включила в раціон селера, і проблеми з кишечником зникли. Продовжую вживати цей корисний овоч, працюю, сплю, як немовля, і запори не турбують.
Олег, 46лет:Кожному чоловікові важко зізнаватися в таких проблемах, але мені – ні. Якийсь час у нас з дружиною були проблеми у відносинах з-за моєї тимчасової втрати чоловічої сили. А я написав слово «тимчасової» не випадково. Ми пробували і психологів, і віа-гру – зовсім не те. В якомусь журналі дружина знайшла інформацію про корисний селері. Вирішили – чому не спробувати цей овоч? Результат наяву – зараз у шлюбі задоволені ми обидва!
Людмила, 58лет:З віком у мене почалися проблеми з тиском, який подпрыгивало вгору до нестерпних відміток. Все закінчувалося викликом швидкої допомоги, зниженням артеріального тиску. І так по кілька разів. Я – завзята дачниця, тому мені такий образ життя було не по душі. Сусідка згадала про селері. Я почитала інформацію, зрозуміла, що цей корисний овоч мені може допомогти, вирішила вживати щодня. З тих пір не спостерігаю високих стрибків тиску. Доглядаю за городом без проблем.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!