У яких продуктах міститься білок - таблиця. Продукти з вмістом білка

Білки – складні сполуки органічного типу, які складаються з більш вісімдесяти амінокислот. У людському тілі вони виконують такі функції:

  • беруть участь при засвоєнні вуглеводів, жирів, вітамінів, мінералів;
  • формують сполуки, які забезпечують імунітет;
  • служать як матеріал для будови тканин, клітин, органів, утворення гормонів, ферментів, гемоглобіну.

При нестачі цього елемента в організмі відбуваються серйозні порушення. У яких продуктах міститься білок? Рослинна і тваринна їжа служать прекрасним його джерелом.

Які продукти містять найбільше білка?

Високий вміст білка легко знайти в наступних продуктах:

  • Яловичина містить багато білка. Краще всього вибирати м'ясо не старше двох років. Яловичину слід варити або гасити, так організм отримає максимум користі.
  • Печінка – найважливіший субпродукт для людини, збагачує харчування білком. Краще вживати її вареної або у вигляді паштетів.
  • Птах – крім легко засвоюваного білка, м'ясо птиці володіє низькою калорійністю.

  • Яйця – білок з цього продукту відмінно засвоюється в організмі. Два яйця дають 17 г білка.
  • Сир містить багато цінного будівельного елемента, однак для нього характерна висока калорійність.
  • Сир – для кращого засвоєння білка вживайте з йогуртом або кефіром з додаванням невеликої кількості цукру.

  • Риба багата білком, що прекрасно засвоюється. Краще вибирати анчоуси, тунець, скумбрія, сардини, лосось, кефаль, сайду.
  • Брюссельська капуста – лідер серед овочів за вмістом білка.
  • Соя – рослинний замінник м'яса.

  • Крупи – сприяють гарному травленню, легко засвоюються, містять у складі рослинний білок.

Список білкових продуктів рослинного походження

Незамінні кислоти, які є складовими чистого білка, знаходяться і в рослинній їжі. Соя – відмінне джерело білка рослинного походження. Продукт не містить жирів, що благотворно впливає на печінку. Білок сої засвоюється практично повністю. Квасоля, інші бобові і злакові культури також прекрасна альтернатива м'яса. Гречка знаходиться серед злаків на першому місці, вона рясніє залізом і вітамінами, позитивно позначається на кровотворної функції. Висівки, овес містять білок, нормалізують тиск і виводять холестерин.

Якщо Ви відмовилися від тваринної їжі, стали вегетаріанцем, то слід заповнювати запаси вітаміну В12. Він бере активну участь у процесах обміну речовин, діяльності нервової системи. Як альтернативу вибирайте пекарські та пивні дріжджі, морську капусту, зелений салат, зелена цибуля, шпинат. Це відмінні джерела білка рослинного походження.

Перелік білкових продуктів тваринного походження

Білки тваринного походження є найбільш повноцінними, тому їх показники якості вище. Споживання тваринних білків робить позитивний вплив. Їх надходження в організм вагітних жінок на пізніх термінах гарантує народження дитини з нормальною вагою. Позитивні реакції від вживання білків спостерігалися і у літніх людей. Норма споживання протеїну за день - 1,5 г на кг ваги. У яких продуктах міститься білок?

У м'ясних стравах ми можемо знайти максимальну кількість білків. В залежності від сорту зміст їх варіюється від 17 до 21%. М'ясо багате мінеральними елементами, вітамінами і водою. Обов'язково необхідно вживати птицю, яловичину, баранину або свинину, так як вони сприяють відновним процесам. Цінних постачальником будівельного елемента є кролик. Дичину і курка краще розщеплюються травним трактом. Білок риби і морепродуктів також дуже цінний. Кисломолочні та молочні продукти багаті кальцієм і білком.

Таблиця продуктів, що містять велику кількість білка

Оскільки білок вважається основою життя, необхідно щодня їсти продукти, що містять велику його кількість. Раціон повинен складатися не менш, ніж на 30% протеїну. Нижче в таблиці наведено перелік продуктів, з яких ви зможете отримати цей незамінний елемент. У ній представлені різні сорти м'яса, риби і молочних продуктів, які до того ж збагатять харчування корисними мінералами і вітамінами.

Таблиця вмісту білка в продуктах харчування

Продукт

Кількість білка

Кількість жиру

Кількість вуглеводів

Калорійність, ккал

М'ясо гусака

29

22

-

319

Курятина

25

6

-

150

М'ясо баранчика

24

25

-

300

Нежирні сорти яловичини

20,2

7

-

168

Кролик

24

9

-

181

Нежирні сорти свинини

25

28

-

226

Білуга

24

4

-

131

Ікра кети

27

13,4

-

261

Кефаль

21,4

4,3

-

85

Печінка тріски

24

66

-

613

Молоко коров'яче 1%

33

1

0,2

5,1

Твердий сир

30

30

До 4

300

Бринза

18

20,1

0

260

Сир

16

0,6

1,6

88

Кефір

3

1,0

4

30

Сметана

1,5

48,2

2

447

Плавлений сир

20

Двадцять

3,8

271

Які білкові продукти краще вживати для схуднення?

Протеїни нашим організмом засвоюються довго. Після білкової трапези ще довго не хочеться їсти. А отже можна зменшити калорійність добового раціону. Білок необхідний для людини з метою правильного обміну речовин. На засвоєння багатої протеїнами їжі потрібно багато витрат енергії. Щоб м'язи добре працювали, їм необхідно надходження протеїну.

Важливою функцією білків є синтез колагену. Протеїн підвищує ступінь еластичності і тонусу шкіри. Завдяки цьому м'язи не втрачають пружності, що часто відбувається при неправильному схудненні. Білкова їжа допомагає уникнути перепадів інсуліну, цукру в крові. Що дозволяє контролювати голод, білок не дає перетворитися в жир надлишку глюкози. Амінокислоти протеїну транспортують жирні кислоти, вітаміни, мінерали до всіх систем і органів.

На білковій дієті необхідно знизити споживання жирів, швидких вуглеводів, каш з глютеном, зробити основний наголос на протеїн, клітковину. Повністю відмовляти собі у вуглеводах не слід, оскільки вони потрібні як енергія. Щоб схуднути, краще віддавати перевагу таким білків:

  • молоко 2,5% жирності – найкраще віддавати перевагу натуральному козячим молока;
  • дієтичне м'ясо – будь-які нежирні сорти, наприклад, варене філе курки;
  • риба і дари моря;
  • яєчні білки;
  • тофу, соєве молоко;
  • сир нежирних сортів.

Відео: Білкова дієта для схуднення

У представленому нижче відео описується перелік продуктів, що сприяють набуття стрункої фігури за умови їх включення в свій щоденний раціон.

20-ТОП продуктів для схуднення

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!