Вага не йде при схудненні при правильному харчуванні і тренуваннях - причини

Багатьом знайома ситуація, коли людина прикладає максимум зусиль, щоб виглядати стрункіше: починає правильно харчуватися, займатися спортом, вести активний спосіб життя, при цьому продовжує набирати кілограми і губиться в здогадах – чому вага не йде? Сутність цього явища була неодноразово досліджена вченими, дієтологами і фітнес-тренерами, які зробили ряд важливих висновків про природу такого парадоксу.

Як йде вага при схудненні

Фахівці з охорони здоров'я зійшлися на тому, як іде вага при схудненні. Людина починає худнути, позбавляючись спочатку від зайвої рідини в організмі, на другому етапі йде накопичена раніше жирова тканина. У цей період слід почати займатися фізичними вправами, які допоможуть запобігти такі неприємні наслідки схуднення, як обвисла шкіра і целюліт. Іноді при найбільш інтенсивних тренуваннях жіросжіганія не спостерігається і знову назріває логічне запитання про те, чому схуднення раніше не відбувається.

Чому коли починаєш займатися спортом, набираєш вагу

Часто можна почути від тих, хто недавно приступив до занять в тренажерному залі, питання про те, чому, коли починаєш займатися спортом, набираєш вагу? Такий парадокс пояснюється декількома причинами:

  1. Накопичення рідини в м'язовій тканині. Оскільки навантаження збільшується, організм, щоб пристосуватися до нових умов, насичує м'язи глікогеном, що затримує рідину. Ситуація зміниться через кілька тижнів, коли тіло адаптується до фізичним зусиллям, метаболізм збільшиться, і вага почне знижуватися.
  2. Переїдання. Людина перестає контролювати свій раціон, вважаючи, що компенсує рясну їжу тим, що буде більш активно тренуватися. Їжа повинна відповідати енергоємності навантажень, і лише тоді питання, чому вага не знижується, втратить актуальність.

Як швидко йде вага при правильному харчуванні

Щоб знати, як швидко йде вага при правильному харчуванні, слід враховувати деякі фактори:

  1. Калорійність, обсяг порцій, регулярність прийому їжі, поєднання продуктів.
  2. Наявність в минулому численних експериментів з дієтами, завдяки яким у вас порушився обмін речовин.
  3. Присутність або відсутність регулярної фізичної активності.
  4. Гормональний збій у жінок додатково може негативно впливати на те, чому вага не знижується.
  5. Особливості організму.
  6. Безпечним вважається показник 2-5 кг в місяць, тоді назад набрати втрачені кілограми буде набагато складніше.

Чому не йдуть обсяги при схудненні

Багатьом знайома ситуація: в результаті нового способу життя маса тіла починає зменшуватися, людина відчуває легкість, енергійність, займається спортом з більшою віддачею, але, приміряючи одяг, не розуміє, чому не йдуть обсяги при схудненні. Цьому є кілька пояснень:

  1. Якщо ви їсте їжу, де надто мало кілокалорій, ваш організм буде відчувати серйозний стрес і замість ліпідної тканини буде спалювати м'язову.
  2. Необхідно опрацьовувати всі частини тіла, урізноманітнити вправи, інакше схуднути в обсягах буде важко.
  3. Оскільки спочатку йдуть сантиметри в тих місцях, які почали товстіти останніми, то ви можете не помітити, як зменшилася область сідниць, руки або внутрішня сторона стегна.
  4. Чим менше часу ви будете приділяти спорту, тим повільніше буде йти обсяги.
  5. Надлишки солі затримує в організмі воду, яка є частою причиною того, що сантиметри стоять на місці.

Чому не йде вага

Найнасущніше питання всіх худнуть про те, чому вага стоїть з урахуванням всіх титанічних зусиль? Медики називають ряд факторів, які не дозволяють скидатися зайвим кілограмам:

  1. Проблеми зі щитовидкою, через яку багато хто починає одужувати, навіть при суворій дієті і активних навантаженнях.
  2. Хронічне недосипання (менше 7 годин на добу) перешкоджає калоріях повноцінно спалюватися.
  3. Записуйте все, що їсте. Можливо, набір ваги обумовлений перекусами або великою кількістю жирної, солодкої, солоної, копченої їжі.
  4. Занадто рясний вечерю.
  5. Надмірно інтенсивні тренування без відпочинку і релаксу.
  6. Проблеми з кишечником: запори або спайкові процеси.

При правильному харчуванні

Часто жіноче спілкування закінчується словами: «харчуюся правильно, а вага не йде», але деякі представниці прекрасної половини людства можуть пояснити, що означає термін «правильне харчування». Швидкий перекус на ходу, невелику кількість білка і клітковини, продукти, що містять цукор або сіль, низкоуглеводная або високовуглеводна їжа не дають жиру спалюватися. При найбільш інтенсивних тренуваннях без збалансованої їжі: овочів, рослинного і тваринного білка, цільнозернових круп, кілограми і обсяги будуть збільшуватися.

При регулярних тренуваннях

Якщо твердження: «ходжу в спортзал, а вага не йде» можна віднести до вас, то зверніть увагу на такі нюанси:

  1. Починати треба з правильного харчування – можливо, ви вживаєте занадто багато складних вуглеводів і мало білків і клітковини.
  2. Невірно розрахована інтенсивність тренування, однотипні вправи, у процесі яких жир не встигає згоряти.
  3. Іноді маса продовжує додаватись за рахунок м'язів, а сантиметри тануть, ви починаєте виглядати стрункішою і сексуальніше.

Чому вага не йде, а обсяги зменшуються

Будь-якому досвідченому тренеру відомо, що якщо вага не йде, а обсяги зменшуються, отже процес схуднення йде в потрібному напрямку. Оскільки жир легше м'язів, але його охоплення більше, із зменшенням жирової тканини і збільшенням м'язової ви не худнете по терезам, але станете стрункішими в обсязі і зможете перейти до більш маленького розміру одягу. Зациклюватися на кількості кг не варто, якщо параметри тіла говорять про прогрес.

При дієті вага стоїть на місці

Ситуацію, в якій при дієті вага стоїть на місці, називають «ефектом плато». Його суть полягає в наступному: на певному етапі, коли звичне кількість калорій починає зменшуватися, а не зростати, організм «завмирає» на деякий час, а маса тіла навіть може збільшитися. Іноді це викликано нестачею гормону щитовидної залози, затримкою води в тканинах, занадто суворим чином харчування і тренувань, функціональною перебудовою тіла на новий лад, поганою роботою мітохондрій (енергетичних клітин), ось основні причини, чому на дієті вага стоїть на місці.

Що робити, якщо вага не йде

У підсумку, що робити, якщо вага не йде? Спробуйте тверезо оцінити спосіб життя: що ви їсте, коли, в яких кількостях, наскільки ви активні протягом дня. Може, організм не встигає переробляти всю з'їдену їжу і тому змушений відкладати її про запас, або ви замучили тіло тренуваннями. Пройдіть медичне обстеження, сходіть до ендокринолога, здайте необхідні аналізи. Тільки комплексний підхід і здоровий глузд допоможе вам досягти бажаного результату, тому у ваших інтересах продовжувати йти до своєї мети.

Відео: чому не знижується вага

Чому ви не худнете? Що гальмує зниження ваги

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!