Які продукти допомагають схуднути швидко і сприяють спалюванню жиру

Проблема надмірної ваги згідно зі статистикою спостерігається приблизно у 30% населення країн світу. Дане захворювання, зване ожирінням, призводить до виникнення побічних недуг, що вражають серцево-судинну та травну систему, опорно-руховий апарат, а також викликає порушення гормонального фону людини. Позбутися від підвищеної маси тіла допомагають спеціалізовані дієти. До їх складу входять продукти для швидкого схуднення, які містять малу кількість холестерину, швидких вуглеводів.

Що таке схуднення

Зниження маси тіла, зменшення кількості підшкірно-жирової клітковини і м'язової маси називається схудненням. Цей фізіологічний процес може бути як симптомом різних захворювань або наслідком несприятливих умов життя, так і результатом навмисних дій самої людини (зміна раціону харчування, підвищення фізичної активності).

Що допомагає схуднути

Для того щоб успішно скинути вагу, необхідно змінити звичний спосіб життя. Насамперед, необхідно створити дефіцит калорій, збільшити швидкість метаболізму і заповнити дефіцит необхідних мікроелементів і вітамінів. Отже, схуднути допоможе комплексний підхід, який включає в себе:

  1. вживання великої кількості чистої питної води;
  2. зелений чай;
  3. збалансований раціон харчування;
  4. активний спосіб життя і постійні фізичні навантаження;
  5. прийом вітамінів, мінералів.

Які продукти потрібно їсти, щоб схуднути

При складанні дієт використовуються продукти харчування з различающимся співвідношенням масових часток білків, жирів, вуглеводів. Крім цього, враховується процентний вміст води, мікро -, макроелементів, вітамінів і мінералів. Фахівці-дієтологи в своїх наукових роботах вказують такі продукти, які можна їсти при схудненні для досягнення швидкого результату:

Продукт

Середня калорійність на 100 гр.

Співвідношення білків, жирів і вуглеводів

Корисні властивості

Протипоказання до вживання

Яловичина

250

19/12/0

У яловичина багата великою кількістю білка, мало жиру, вітаміни А, С, Е, РР, В1, В2, В6 і В12, необхідні організму мінеральні солі заліза, магнію, калію, натрію, фосфору, цинку.

Гостра ниркова недостатність

Індичка

160

20/2/3

До складу м'яса індичатини входять залізо, фосфор, селен, марганець і інші мінеральні компоненти.

Немає

Курка

188

23/1/0

Куряче м'ясо (особливо грудка) багате білками, незамінної лінолевої амінокислотою, вітамінами А, В1, В2, В6.

Немає

Тунець

180

23/1/0

До складу тунця входить велика кількість білків, кальцій, магній, натрій, калій, фтор, хром, нікель, кобальт, молібден, вітаміни А, В1, В2, В6, В9, Е і РР.

Необхідно звести до мінімуму вживання тунця в період вагітності і лактації, при дисфункції нирок

Хек

90

16/4/0

До складу філе цієї риби входить йод, магній, фосфор, вітаміни А, С, Е, РР, групи В.

Алергічні реакції

Минтай

110

12/2/0

До складу минтая входять поліненасичені жирні кислоти омега-3, омега-6, вітаміни А, РР, В1, В6. залізо, фосфор, цинк, кобальт.

Немає

Помідори

20

3/0/13

Овоч багатий пектином, каротином, хромом, антиоксидантами.

Алергічні реакції

Гречка

340

12/2/61

Гречка – джерело складних вуглеводів, клітковини, рослинних білків, заліза і вітамінів групи В.

Немає

Буряк

50

2/0/35

До складу коренеплоду входять вітаміни групи В, РР, фолієву кислоту, клітковину, пектин, цукри, магній, калій, йод, марганець.

Немає

Яблука

40

0/0/9

Яблука містять залізо, вітамін С,бета-каротин, вітаміни А, РР, мінеральні речовини: калій, кальцій, молібден, фосфор, нікель.

Немає

Апельсин

30

2/0/14

В апельсині міститься бета-каротин, аскорбінова кислота, магній, залізо, натрій і фосфор.

Алергічні реакції, гострий гастрит, виразкова хвороба

Мигдаль

645

18/57/13

Горіхи містять велику кількість поживних речовин, поліненасичених рослинних жирів, і вітаміни А і Є.

Немає

Петрушка

36

1/0/13

Петрушка містить велику кількість вітамінів С, В1, провітаміну А, фолієвої кислоти, антиоксидантів.

Алергічні реакції

Кориця

170

1/0/12

Кориця багата мінеральними компонентами: калій, кальцій, залізо, магній, цинк, фосфор. Спеція містить вітаміни групи B, С, А, РР, дубильні речовини, ефірні масла.

Індивідуальна непереносимість.

Пекучий перець

40

2/0/14

У спеції міститься бета-каротин, ефірні олії, вітаміни групи В, аскорбінова кислота.

Хронічний гастрит, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки

Відмінності в дієтах для чоловіків і жінок

У зв'язку з відмінностями гормональної системи у обох статей різні дієти відрізняються по ефективності. Чоловікам, більш схильним до набору м'язової маси, варто при схудненні робити упор на білкову їжу, серед якої:

  • яловичина;
  • м'ясо птиці;
  • бобові (горох, квасоля);
  • горіхи (фундук, мигдаль, арахіс та ін);

Жінки володіють природною схильністю до набору жирової маси. Для швидкого скидання ваги рекомендується використовувати дієти, в чиїй основі лежать харчові продукти, що мають малу калорійність, низький процентний вміст жирів. В якості дієтичного харчування, для жінок відмінно підійде меню, складене з рослинної та іншої низькокалорійної їжі:

  • мюслі з вівсяних пластівців з фруктами, ягодами;
  • некрохмалисті овочі (огірки, помідори, болгарський перець);
  • ягоди (полуниця, малина, лохина);
  • фрукти (цитрусові, гранат).

Кращі продукти для схуднення

Щоб швидко схуднути слід частіше включати в меню низькокалорійні продукти, які допомагають спалювати жир, прискорюють обмінні процеси, пригнічують відчуття голоду. Крім того, їжа для схуднення повинна містити мало солі, ароматизаторів, штучних добавок. Насамперед людям, котрі худнуть слід вживати такі продукти як свіжі овочі, фрукти, ягоди, нежирне м'ясо, прянощі, приправи, корисні каші.

Грейпфрут

Фрукт на 90% складається з води, багатий вітамінами С, D, P, B та безліччю мінеральних речовин, ефірних масел. Калорійність грейпфрута невелика – на 100 грамів м'якоті фрукта припадає всього 38 ккал. Регулярне вживання цього цитруса в їжу впливає на організм наступне дію:

  • стимулює загальний імунітет, завдяки чому збільшується стійкість організму до патогенних бактерій, вірусів;
  • покращує розщеплення, перетравлювання білків, жирів;
  • прискорює обмін речовин, що сприяє швидкому схудненню;
  • стимулює виведення шлаків, токсинів, солей важких металів;
  • покращує травлення;
  • знижує концентрацію холестерину в плазмі крові.

З обережністю слід вживати грейпфрут людям, схильним до розвитку алергічних реакцій, які страждають гострими і хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, підвищеною кислотністю шлунка. Не рекомендується включати в раціон цитрус або його сік вагітним жінкам, годуючим мамам. Оптимальне вживання грейпфрута для швидкого схуднення становить 300-400 грам на добу.

Ананас

Цей фрукт має протизапальні властивості, ефективний проти набряклості обличчя і ніг, вживається для профілактики анемічної хвороби, авітамінозу, атеросклерозу. Ананас містить фермент бромелайн, який сприяє нормалізації роботи шлунка, кишечника. Калій і вітамін В1, які входять до складу фрукта, контролюють обмін вуглеводів, жирів. Для схуднення ананас слід вживати у свіжому вигляді щодня в кількості 150-200 грамів. Крім того, на його основі для швидкого схуднення можна проводити розвантажувальні дні.

Імбир

Корінь імбиру багатий вітамінами А, В1, С, магнієм, фосфором, залізом і безліччю корисних амінокислот. Пряність сприяє зміцненню імунітету, стимулює швидке розщеплення жирів, володіє дезінфікуючими властивостями, допомагає позбутися від набряків і стимулює обмінні процеси в організмі. Імбир для схуднення рекомендується в свіжому вигляді додавати в напої (зелений чай, знежирений кефір), салати або супи. Обмежити його вживання необхідно при наявності запальних захворювань шлунково-кишкового тракту, під час вагітності і лактації.

Капуста

Серед безлічі видів овочів капуста – один з найбільш низькокалорійних (на 100 грамів близько 30 калорій) і доступних. Вона відрізняється вмістом великої кількості клітковини, харчових волокон, тартроновою кислоти, яка гальмує перетворення вуглеводів в жир. Для ефективного зниження ваги, капусту слід вживати як в свіжому вигляді, так і в приготованому. Овоч добре поєднується з морквою, селерою, часником, хріном, кукурудзою, свіжою зеленню. Необхідно з обережністю вживати свіжий овоч людям, страждаючим гастритом, виразковою хворобою.

Зелений чай

Серед багатьох видів і сортів напою, зелений чай – один з найбільш ефективних для схуднення. Він покращує обмінні процеси, сприяє виведенню з організму шлаків і токсинів, містить велику кількість антиоксидантів, надає відчуття ситості. Зелений чай виводить з організму зайву рідину завдяки сечогінній ефекту. Для зниження дії кофеїну можна додати в напій трохи молока. Крім того, одне з найбільш корисних властивостей зеленого чаю – зниження рівня цукру в крові, що сприяє зменшенню апетиту.

Які продукти не є, щоб схуднути

Іноді людина є дуже мало, але маса тіла не знижується, непотрібні обсяги не йдуть. Як правило, причина такого явища криється в неправильно підібраному раціоні, який містить багато шкідливої, калорійної, жирної їжі. Слід з'ясувати, які продукти не дозволяють схуднути, виключити їх зі свого меню. Ознайомтеся з приблизним переліком продуктів, які гальмують зниження ваги:

  1. Здобна випічка. Борошняні вироби дуже калорійні, містять велику кількість простих вуглеводів, які швидко переходять в жирові запаси.
  2. Солодкі газовані напої, пакетовані соки. Одна склянка такого напою містить від 5 до 10 чайних ложок цукру і приблизно 150-200 ккал. Вони не насичують, не несуть в собі ніякої харчової цінності, але пробуджують апетит. Віддайте перевагу свіжовичавленому соку або ароматного чаю.
  3. Чіпси, сухарики та інші снеки. Ці харчові продукти не тільки гальмують процес схуднення внаслідок великого вмісту солі, смакових добавок і жирів, але і негативно впливають на стан шлунково-кишкового тракту. Для перекусу використовуйте сухофрукти, горіхи, стакан кефіру, яблуко або легкий овочевий салат.
  4. Жирні або солодкі кисломолочні продукти. Для успішного схуднення слід виключити з раціону глазуровані сирки, сирну масу, йогурти з добавками, жирний сир. Вони містять велику кількість цукру, насичених жирних кислот.
  5. Соуси. Одна столова ложка майонезу, кетчупу або сирного соусу додає будь-якій страві не тільки смак, але і 100-200 «порожніх» калорій. Якщо повністю виключити з раціону ці добавки, ви помітите прогрес у зниженні ваги.
  6. Алкоголь. Спиртовмісні напої провокують зневоднення, що сильно уповільнює метаболізм. На час схуднення краще відмовитися від вина, пива та іншого алкоголю.
  7. Фаст-фуд. Повноцінний обід в ресторані швидкого харчування «важить» близько 1000 ккал, що еквівалентно приблизно двом повноцінним здоровим прийомам їжі. При цьому страви з фаст-фуду багаті жирами, сіллю, нітратами, практично не містять вітамінів.

Відео

11 продуктів, які спалюють жир / продукти для схуднення

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!