Кавун при діабеті 1 та 2 типу - глікемічний індекс ягоди, корисні властивості та дозволену кількість в день

При цукровому діабеті від хворого вимагається ретельний контроль споживання продуктів з урахуванням міститься в них цукру. Неправильний підбір харчування може призвести до різкого погіршення самопочуття. При цьому іноді хочеться побалувати себе фруктами і ягодами, серед яких кавун видається чи не найбільш спокусливим. Солодкий смак цієї ягоди відлякує діабетиків. Вчені ж запевняють, що кавун при діабеті корисний при будь-якому типі захворювання, оскільки викликане ним підвищення рівня цукру в крові швидко сходить нанівець.

Чи можна їсти кавун при цукровому діабеті

Раніше вважалося, що діабет і кавун – поняття несумісні. У ягоді присутня велика кількість «швидких» вуглеводів, призводить до миттєвого збільшення рівня цукру. Проведені дослідження змінили цю думку, і зараз вчені знають, що кавун для діабетиків нешкідливий, навіть корисний – завдяки наявності фруктози, добре переноситься при цукровому діабеті. Ягода може сприяти нормалізації рівня глюкози. Вона містить клітковину, вітаміни і мікроелементи, що приносять користь організму.

Для хворого на діабет важливо враховувати глікемічний індекс і уважно ставитися до деяким правилам. Слід уважно спостерігати за реакцією організму на сезонне ласощі і мати уявлення про індивідуальні особливості протікання захворювання. Перед тим як поласувати соковитою м'якоттю, слід проконсультуватися з фахівцем. Діабетиків часто цікавить, чи піднімається цукор після вживання кавуна. Відповідь позитивна. Боятися цього не варто, тому що цукор швидко повертається до норми.

Корисні властивості ягоди

Лікарі дозволяють діабетикам лише ті ягоди, у яких низький глікемічний індекс і які містять натуральний цукор. Кавуни відносяться до схваленим ягодам. Вони містять масу складових, які корисні для людей, що страждають діабетом. Кавун складається з води, рослинних волокон, білків, жирів, пектину і вуглеводів. У його складі є:

  • вітаміни С і Е, фолієва кислота, піридоксин, тіамін, рибофлавін;
  • бета-каротин;
  • ликопины;
  • кальцій, калій, залізо, магній, фосфор та інші мікроелементи.

Глікемічний індекс кавуна

Їжа, яку можна споживати діабетикам, повинна мати глікемічний індекс (ГІ) не більше 50 одиниць. Їжа, що має ГІ понад 70, неприпустима, оскільки призводить до різкого збільшення рівня глюкози в крові, може викликати гіперглікемію та загострення хвороби. Середній рівень глікемічний навантаження – від 11 до 20 одиниць вуглеводів, а низький – менше 10. Можливість споживання кавуна залежить від його калорійності і глікемічний навантаження. Діабетикам важливо не перевищувати суму 200 г за день.

Кавун має наступні показники:

  • глікемічний індекс – 75 одиниць;
  • глікемічна навантаження на 100 г продукту – 4 г вуглеводів;
  • калорійність – 38 ккал в 100 р.

Хлібний індекс є індикатором того, яка кількість цукру опиниться в крові після споживання має в собі вуглеводи їжі. В якості міри обраний шматочок хліба товщиною в один сантиметр і вагою в 20 р. На переробку такого шматочка без збільшення рівня цукру організм витратить 2 хлібних одиниці інсуліну. Добовий індекс має наступні значення:

  • для мають фізичне навантаження – 25;
  • при сидячій роботі – 20;
  • при діабеті – 15;
  • при ожирінні – 10.

Вплив на організм

Цукор в кавуні представлений фруктозою, яка переважає над глюкозою і сахарозою. У ягоді її більше, ніж інших вуглеводів. Важливо відзначити, що фруктоза далеко не нешкідлива для діабетиків, вона може стати причиною ожиріння, якщо підвищувати норму. При 40 г за добу фруктоза дуже корисна і легко засвоюється організмом. На таку кількість знадобиться маленька доза інсуліну, тому небезпечних наслідків очікувати не варто.

Кавун є чудовим сечогінним засобом, тому показаний при хворих нирках, не викликає алергії, корисний при порушенні обміну речовин. У м'якоті міститься цитрулін, який при метаболізмі перетворюється на аргінін, розширює судини. Низька калорійність робить його кращим продуктом для бажаючих схуднути. Головне – не забувати про норму вживання і підвищувати її. Кавун допомагає:

  • знизити збудливість;
  • усунути спазми в ШКТ;
  • очистити кишечник;
  • зменшити холестерин;
  • запобігти формування каменів у жовчному міхурі;
  • очистити організм від токсинів;
  • зміцнити судини, серце.

Правильне вживання

Щоб вживання кавуна принесло користь, лікарі радять людям із захворюваннями ендокринної системи дотримуватися наступних правил:

  1. Не можна їсти кавун при діабеті на голодний шлунок, тим більше при діабеті другого типу. Слідом за збільшенням рівня цукру прийде і сильний голод.
  2. Неприпустимо переїдання.
  3. Не можна сидіти на кавуновій дієті, оскільки діабетикам не можна обмежувати себе чимось одним. Високий вміст фруктози призведе до збільшення ваги.
  4. Перед тим як з'їсти ласощі, ягоду потрібно не розрізаючи опустити у воду на пару годин, щоб вона позбулася від шкідливих речовин. Вживати її слід спільно з іншими продуктами.

Кавун при цукровому діабеті 2 типу

При діабеті другого типу кавун може виступати як ласощі, але потрібно ретельно відміряти кількість. У добу допустиме споживання не більше 200 г м'якоті. Хворі при діабеті другого типу нерідко страждають ожирінням, яке змушує уважно стежити за кількістю споживаних калорій. У сезонної ягоди дуже високий глікемічний індекс. Після її вживання настає сильний голод, пробуджує апетит. Щоб уникнути цього, потрібно після сезонного ласощі з'їсти трохи хліба. Важливо пам'ятати, що велика кількість фруктози призводить до набору зайвої ваги.

Обмеження

Діабетикам важливо знати, що сезонне ласощі допустимо тільки при контрольованій формі захворювання, коли показники рівня глюкози не зашкалюють. Варто враховувати, що є хвороби, при яких неприпустиме вживання кавуна. Це:

  • сечокам'яна хвороба;
  • гостре запалення підшлункової залози або товстої кишки;
  • діарея;
  • виразка;
  • газоутворення;
  • набряки.

Правила вибору кавуна для людей, страждаючих цукровим діабетом

Є кілька простих правил, які допоможуть вибрати корисний кавун. Страждаючим від діабету слід приділити особливу увагу цим радам:

  1. Візьміть м'якоть ягоди і опустіть її ненадовго у воду. Є ласощі можна, якщо вода при цьому не поміняє колір.
  2. Зменшити вміст нітратів у ягоді можна, якщо помістити її на кілька годин у воду.
  3. Період дозрівання ягоди починається з кінця липня, триває сезон до вересня. У баштанних культурах вміст цукру низьке. Якщо продаються раніше зазначеного часу, це означає, що вони не зовсім стиглі, в них присутні шкідливі хімічні препарати. Ягоди, що продаються ближче до кінця вересня, також можуть заподіяти шкоду.
  4. Вагітні жінки, які мають гестаційний діабет, не повинні споживати більше 400 г ягоди в день.
  5. Кавун підвищує рівень лугу, що може призвести до ниркової недостатності, особливо поширеною і небезпечною при діабеті.

Відео

Чи можна їсти кавун при цукровому діабеті?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!